Proteste 9 noiembrie 2015

Proteste 8 noiembrie 2015 - foto: Eugen Horoiu / Epoch Times România

Proteste 9 noiembrie 2015
foto: Eugen Horoiu – Epoch Times România

“Schimbare şi dreptate. Până la capăt” – A şaptea zi de proteste în Piaţa Universităţii

articol: Loredana Diacu – Epoch Times România

9 noiembrie 2015

Românii sunt aşteptaţi din nou în stradă, în Piaţa Universităţii, pentru a continua protestele anti-Sistem.

În Piaţa Universităţii se anunţă un nou protest, cel de al şaptelea organizat în centrul Capitalei, după tragedia de la Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa până acum 46 de persoane.

Incendiul din clubul ce funcţiona fără autorizaţie ISU, survenit la scurtă vreme după moartea poliţistului Bogdan Gigină, a scos în ultima săptămână din case zeci de mii de români dornici de o resetare completă a scenei politice. Nemulţumiţi de corupţia generalizată din ţară, corupţie ce a permis apariţia unor tragedii precum moartea tinerilor din Colectiv, protestatarii cer o Românie în care politicienii să-i respecte şi să lucreze pentru ei.

Reamintim că, după prima zi de proteste, premierul Ponta a demisionat iar duminică, în ziua a şasea, preşedintele Iohannis a fost în Piaţa Universităţii.

19:00. În jur de 150 de persoane protestează în acest moment în Piaţa Universităţii din Capitală, majoritatea dintre acestea fiind grupate în zona Fântânii.

“România trezeşte-te”, “Colectiv, Colectiv”, “Jos Ciorbea”, Jos Tăriceanu”, “Vrem 300, nu 600″, sau “Noi de aici nu, nu plecăm acasă, până când n-om elibera România noastră”, strigă oamenii.

Se pot vedea pancarte cu mesaje precum: “Jos corupţii second-handului politic”, “Iliescu condamnat, pentru sângele vărsat”, “Vrem prim-ministru bine făcut”, “Reabilitarea clădirilor cu risc seismic”, sau “Justiţia scapă 95% din hoţii de pădure”.

“Sistemul politic, educaţional, juridic, toate sistemele care nu funcţionează corespunzător în România trebuie schimbate”, a cerut Mihai Popescu, un protestatar din Giurgiu, care se declară nemulţumit de felul cum merg lucrurile în ţara noastră.

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii - foto: Epoch Times România

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii – foto: Epoch Times România

19:30. Sunt foarte puţine persoane compartiv cu serile trecute. Numărul celor care stau în zona Fântânii se ridică la aproximativ 150-200 de persoane, în timp ce pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional se văd doar câteva zeci de cetăţeni.

Câţiva tineri afişează pancarte cu mesaje precum: “Gata? Am schimbat Sistemul? Unde-aţi dispărut?”, “Cea mai bună cale de a prezice viitorul este să-l creezi”, sau “Nu-ţi cer să gândeşti ca şi mine, îşi cer doar să gândeşti.”

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii - foto: Cristian Şoimaru

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii – foto: Cristian Şoimaru

19:45. “Cred că este extrem de important să dăm dovadă că suntem uniţi. Bineînţeles că vrem schimbarea, dar se aşteaptă soluţii de la oameni, de la masă, când ei sunt cei cu experitză care ar trebui să dea soluţii şi noi să le respingem dacă nu ne convine”, ne-a declarat Roxana Chiriţă, o tânără în vârstă de 27 de ani.

“Pe de altă parte, tinerii sunt dispuşi să fie selectaţi, de ce nu public, pe baza unor CV-uri şi a unor abilităţi, să facă parte din noua conducere. Eu pentru asta sunt aici. În plus, trebuie să dăm dovadă că suntem uniţi, iar spiritul de unitate s-a cam diluat în ultimii 20 de ani”, a adăugat tânăra.

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii - foto: (Epoch Times România

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii – foto: Epoch Times România

20:00. La auzul veştii că PSD l-a nominalizat pe Liviu Voinea pentru funcţia de prim-ministru, o parte dintre protestatarii din Piaţă au strigat: “Voinea, pentru noi, este Ponta 2.”

20:05. Un domn, care a fost în stradă şi în ’89, ne-a declarat că, dacă atunci, după Revoluţie, s-ar fi adoptat Legea lustraţiei ţara nu ar mai fi ajuns astăzi “tot aici”.

20:08. În Piaţă sunt acum în jur de 400 de protestatari. Se scandează: “Colectiv, Colectiv” şi “Vrem oameni noi, nu tot pe voi”.

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii - foto: Cristian Şoimaru

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii – foto: Cristian Şoimaru

20:18. Lângă Fântână s-a creat o zonă în care, la un microfon, se lansează propuneri de revendicări. Aplaudat de cei din jur, un tânăr cere demiterea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şefei CNA Laura Georgescu, precum şi a omului care ocupă a doua funcţie ca importanţă în stat, Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv că este o persoană care “aleargă după ciolan” şi s-a vândut PSD, după ce anterior a luat măsuri populiste şi păguboase pentru ţară în beneficiul PNL.

“În primul rând, ultimul Guvern a legiferat prin ordonanţe de urgenţă. Executivul a avut putere legislativă. De aceea, fiindcă Avocatul Poporului nu şi-a făcut datoria de a contesta acele ordonanţe de urgenţă cer demisia lui Victor Ciorbea. Pentru că televiziunile manipulează, pentru că televiziunile mint cu nuşinare, avem nevoie de un CNA puternic, care să nu-i mai lase să facă lucrul ăsta. De aceea cer demisia Laurei Georgescu!”, declară unul din tinerii prezenţi în Piata Universităţii, în asentimentul protestarilor strânşi în jurul său.

De asemenea, tânărul cere schimbarea lui Dan Mihalache. “Vreau să am încredere în Administraţia Prezidenţială. Nu pot să am câtă vreme şef al Administraţiei este un traseist care adoarme în Parlament”.

O altă propunere lansată este scăderea pragului electoral, astfel încât noile partide să poată accede în structurile puterii.

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii - foto: Vitalie Brega

Proteste 9 noiembrie 2015, Bucuresti, Piata Universitatii – foto: Vitalie Brega

20:26. “Trebuie să învingă şi Binele, prea a învins Răul timp de 20 de ani”, spune un tânăr din mulţime, adăugând că va continua să vină în Piaţă până când lucrurile se vor schimba.

21:00. În Piaţă protestează în jur de 3-400 de persoane.

video

articol preluat de pe: http://www.epochtimes-romania.com/


Piaţa Universităţii generează idei. Interviu cu Vlad Ioachimescu

articol: epochtimes-romania.com

9 noiembrie 2015

În Piaţa Universităţii s-a creat un forum de discuţii în care se prezintă idei, idei care să ducă la schimbarea în bine a României. Acestea urmează să fi centralizate şi făcute publice în online şi prezentate inclusiv noilor partide ce se vor înfiinţa, pentru a fi transpuse în realitate.

“Totul a plecat de la un mic forum în care eu mi-am asumat rolul de moderator, aplicând regulile de bază ale oricărui forum. (…) Oamenii au început să îşi spună ideile, oameni specializaţi pe diferite domenii, s-a făcut apel la IT-işti unde oamenii să poată propune aceste idei de schimbare, una dintre ele este schimbaromania.ro. Toate ideile au fost concentrate într-o minută, în fiecare seară, şi vor fi făcute publice.

Care sunt aceste idei? Plecăm de la modificarea legii electorale, scăderea pragului electoral pentru a putea permite accesul oricărui partid mic.”, a declarat profesorul Vlad Ioachimescu, una din cele mai cunoscute voci ale societăţii civile.

Vlad Ioachimescu - foto: facebook.com

Vlad Ioachimescu – foto: facebook.com

Cât despre punerea în practică a acestor idei, Ioachimescu este de părere ca parte din oameni trebuie să rămână în stradă şi, pe de altă parte trebuie să se înfiinţeze noi partide politice.

“Susţin înfiinţarea noilor partide şi candidaturile independente. (…) Ideile strânse vor fi prezentate tutor partidelor, chiar şi celor vechi. Dacă vor să se reformeze, sunt liberi să o facă, ţinând cont inclusiv de sugestiile noastre, dacă nu, îi vom forţa să o facă. Deja lucrurile astea nu se mai negociază şi indiferent cătă manipulare ar exista în maşinăria de propagandă, ei nu pot pe termen mediu şi lung să stingă fenomenele acestea. “

video

articol preluat de pe: epochtimes-romania.com


Piața moare #colectiv / 9 noiembrie 2015 / București

articol: Sergiu Nicolae Brega

Sergiu Nicolae Brega - foto  - youtube.com

Sergiu Nicolae Brega – foto – youtube.com

9 noiembrie 2015

Astăzi s-au strâns mult mai puțini oameni în Piața Universității, vreo 300. Forumul de exprimare liberă început acum două zile s-a stins. Mai sunt grupuri mici de oameni care încercă să țină focul protestului aprins.

articol preluat de pe: https://www.youtube.com