Nou protest în Capitală: “Miza pentru noi toţi este independenţa Justiţiei!” (3 martie 2019)

Protest - foto realizat de de Mihuţ Savu, preluat de pe epochtimes-romania.com

Nou protest în Capitală: “Miza pentru noi toţi este independenţa Justiţiei!” (3 martie 2019)

foto realizat de de Mihuţ Savu, preluat de pe epochtimes-romania.com
articol realizat de Loredana Diacu, preluat de pe epochtimes-romania.com

3 martie 2019

 

Cetăţenii nemulţumiţi de acţiunile coaliţiei la putere în materie de Justiţie şi solidari cu magistraţii care protestează pe treptele tribunalelor au organizat, duminică, un marş din Piaţa Victoriei spre Ministerul Justiţiei.

UPDATE: Protestatarii încep să ajungă la Ministerul Justiţiei, păzit de efective impresionante de jandarmi. Se aud huiduieli şi scandări puternice. “Hoţii, hoţii!”, “Demisia, Demisia!”, “Abrogaţi şi plecaţi”, “Tu-Dorel, demisia!”, strigă mulţimea, exprimându-şi dezaprobarea faţă de ministrul Justiţiei şi clasa politică la putere.

Ne-a supărat Tudorel Toader, care – după ce Preşedintele a promulgat cele trei legi ale Justiţiei – nu ţine cont nici de GRECO, nici de Comisia de la Veneţia, nici de magistraţi, nu consultă niciun magistrat, vine cu această Ordonanţă 7, care nu face altceva decât să pună pumnul în gură magistraţilor şi să dea puteri sporite acestei Secţii speciale, secţia lui Tudorel Toader. Noi suntem aici – cum au fost şi actorii mai devreme la Teatrul Naţional Bucureşti – să susţinem magistraţii, pentru că de doi ani de zile noi încercăm să apărăm justiţia din România şi să ne apărăm democraţia. Noi, societatea civilă, asta facem“, declară Marian Rădună (membru al grupului civic Rezistenţa).

* * *

UPDATE: Coloana de manifestanţi a ajuns la Universitate. La Troiţă protestatarii s-au oprit pentru a ţine un moment de reculegere.

Se scandează apoi “Cinste lor, cinste lor, eroilor!”, “Păcat, păcat de sângele vărsat!”, “Iliescu condamnat pentru sângele vărsat!”, “Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, “Jos Carmen Dan!”. Oamenii au scandat, de asemenea, “Cinste lor, cinste actorilor!”, în semn de recunoştinţă şi de apreciere faţă de actorii care şi-au manifestat solidaritatea cu ei şi cu magistraţii.

Marşul continuă către Ministerul Justiţiei.

* * *

UPDATE: Mulţimea a plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Ministerul Justiţiei.

“Marş afară, trădători de ţară!”, “Justiţie, nu corupţie!”, scandează manifestanţii.

* * *

UPDATE: Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a crescut la aproximativ 2.000 de persoane.

“Demisia, demisia!”, “PSD, ciuma roşie”, “Abrogaţi şi plecaţi!”, strigă mulţimea.

* * *

UPDATE: În Piaţa Victoriei s-au strâns câteva sute de protestatari. De asemenea, sunt foarte multe dube, foarte mulţi jandarmi. De remarcat că jandarmii au instalat garduri în faţa maşinilor presei.

Am ajuns azi-noapte…Nu am cum să trec pe aici şi să nu ajung, mi se pare un pic de jignire la adresa acestor oameni care stau zilnic, de doi ani de zile. Suntem solidari cu tot ce se întâmplă în ţară, cu magistraţii, clar nu vrem ca justiţia să ajungă pe mâinile politicienilor, să devină un stat ca pe vremea comuniştilor. Nu putem protesta tot timpul fizic, dar în mediul online oamenii îşi exprimă supărarea şi indignarea.

Cred că cea mai bună rezolvare este votul, să se iasă la vot şi primul vot va fi pe 26 mai. Votul nu este nici o obligaţie şi nici o datorie, este un drept.

Şi dacă tinerii din ziua de azi nu înţeleg că dreptul ăsta a fost câştigat cu sânge atât la revoluţie, înainte de revoluţie, în închisorile comuniste etc. – un om în urmă cu exact 30 de ani şi-a dat foc pe pârtia de la Braşov ca să atragă atenţia oamenilor din străinătate asupra a ceea ce se întâmplă în România în perioada comunistă – eu una nu vreau să mai trăiesc acele vremuri…le-am trăit, eram copil, ei trebuie să înveţe istoria adevărată şi trebuie să înveţe că noi avem un drept de a ieşi la vot. Eu vreau să fac atât cât pot eu.

Normală…asa trebuie să arate România mea, cu spitale, cu şcoli, cu infrastructură, cu nişte oameni normali, competenţi, educaţi, civilizaţi, cu bun-simţ, care să facă lucruri pentru noi, asa trebuie să arate o Românie normală“, declară o protestatară venită din Anglia.

Venim aici pentru că lucrurile trebuie să ajungă într-un fel pe un făgaş normal. Trebuie să trăim într-o ţară în care democraţia să fie cea adevărată. Ne supără faptul că de 4 ani de zile în România nu se mai vorbeşte decât despre justiţie, de parcă ţara asta nu mai are altceva, economie nu mai există, fiscalitate nu mai există, toate celelalte sunt pe planul doi, toată lumea se concentrază pe cum să schimbăm legile Justiţiei, nu ştim exact ce se întâmplă, nu ştim ce vor, nu ştim de ce vor s-o facă, suntem ca într-un cerc vicios, din care nu putem să ieşim. La un moment dat trebuie să se rupă cumva cercul ăsta“, spune o protestatară venită cu copilul.

Vin de când au început manifestaţiile, ca să îndemn tineretul să intre în normal, pentru că nomalul este lupta pentu drepturi, pentru independenţă, împotriva analfabetismului care conduce, şi dacă ne văd aşa supuşi – cum 70 de ani am fost îndemnaţi: lasă că partidul gândeşte pentru tine, luptă pentu tine – ce ‘bine’ am ajuns. Cred că mai am cap, cum poţi să faci aşa ceva (să votezi cu PSD)?! Din păcate, puţini gândim, din păcate nu alegem pe cine trebuie, ieşim greu la vot, fără gândire. Când am auzit că astăzi pe Dragnea l-au aplaudat unii… nu trebuie nici unu la un milion! (Mă supără) lipsa de educaţie, trădarea, goana după bani, bani, bani. Şi statisticile… am auzit – ieri, alaltăieri – că numărul de maşini ar arăta un nivel de trai ridicat…ei, cum vine asta?“, declară un domn în vârstă.

 

cititi mai mult pe epochtimes-romania.com