(video) Proteste la Atena. Grecii refuză noi înţelegeri dezavantajoase cu creditorii

Proteste in Grecia - foto - economica.net

foto – economica.net
articol – stiri.tvr.ro

Membri ai sindicatelor din Grecia sprijinite de Partidul Comunist au ocupat Minsterul Finanţelor de la Atena şi i-au împiedicat pe funcţionari să intre în clădire. Ei au protestat astfel faţă de intenţia guvernului de a face concesii creditorilor pentru a ajunge la o nouă înţelegere “bani contra austeritate”.

În ultimele 24 de ore, situaţia de la Atena s-a radicalizat. Pe de o parte, Agenţia de Rating Standard&Poor’s a scăzut din nou calificativul Greciei. Titlurile de valoare sunt acum maculatură.

La această lovitura s-a adăugat şi declaraţia prim-ministrului Alexis Tsipras, care a lăsat să se înţeleagă că ar fi dispus să încurajeze austeritatea, de dragul finanţelor ţării, dar că va fi bine.

Protestatarii de la Ministerul de Finanţe au scandat lozinci şi au montat o pancartă mare de-a lungul balconului instituţiei, pe care era scris: “Am sângerat destul, am plătit destul”, cuvinte plasate sub portretele ultimilor trei prim-miniştri care au semnat acorduri de împrumut.

Grecia va intra în incapacitate de plată la sfârşitul acestei luni, când trebuie să ramburseze Fondului Monetar International 1,6 miliarde de euro.

În timp ce creditorii şi debitorii se pândesc reciproc, Guvernul elen intră în criză de timp. Tsipras este încolţit de extremiştii de stânga din propriul partid, dar, pe de altă parte, trebuie să ţină cont şi de dorinţa celor 75% din cetăţeni care vor să rămână în zona euro.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/