Întâlnire cu conducerea PNL

politica fara bariere

Reprezentanți ai Campaniei Politică fără Bariere (PfB) s-au întâlnit în data de 16 februarie 2015 cu d-na Alina Gorghiu și dl Vasile Blaga, copreședinți ai Partidului Național Liberal (PNL), și cu dl Mihai Voicu, deputat și vicepreședinte al Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru legile electorale, legea partidelor și cea a finanțării partidelor.

Conducerea PNL și-a reafirmat deschiderea de principiu față de reforma politică și electorală, inclusiv cu privire la finanțarea campaniilor electorale. Referitor la principiile PfB, PNL a precizat că nu există o poziție finală a partidului față de aceste puncte, urmând a se reveni în discuții ulterioare. PfB a subliniat urgența obiectivă și necesitatea clarificării în timp util pentru a vedea legile aplicate la proximele alegeri locale. PNL a fost de acord cu existența acestei urgențe.

În privința înființării partidelor, liderii PNL au acceptat ideea reducerii semnificative a numărului de membri fondatori și posibilitatea discuțiilor pe marginea criteriului de teritorialitate. Trebuie precizat însă că proiectul legislativ pe care partidul îl are în vedere ca punct de pornire prevede ca membrii fondatori ai unui partid să fie din cel puțin 10 județe.

Cei prezenți au agreat principiul transparenței ca absolut necesar în ceea ce privește finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

fb-q7-semnaturi-multiple

Cele două părți au căzut de acord că este util să fie anulată interdicția din legea actuală care împiedică o persoană să semneze două liste de susținere pentru candidați, fiind de acord că o semnătură de susținere reflectă opțiunea alegătorului de a asculta un candidat în campania electorală și nu o intenție de vot.

Campania Politică fără Bariere reafirmă necesitatea unei dezbateri raționale, dar susținute, vis-a-vis de legile care reglementează înființarea și activitatea partidelor politice. De aceea, dorim o clarificare rapidă a poziției PNL și sperăm ca acea clarificare să țină cont nu doar de actualele inițiative legislative asumate de parlamentarii PNL, ci și de așteptările societății.

Organizațiile membre ale campaniei Politică fără Bariere împărtășesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate, egalitate și militează pentru democrație și stat de drept în România. Vizitați pagina Campaniei pentru mai multe informații: http://www.facebook.com/PoliticafaraBariere și site-ul https://politicafarabariere.wordpress.com/
Informații de contact: Florina Presadă, Centrul de Resurse pentru participare publică, florina@ce-re.ro, 0722 383 190
Codru Vrabie, Asociația Funky Citizens, codru@funkycitizens.org, 0723 552 180
Campania Politică fără Bariere:

Active Watch
Asociația Civitas `99
Asociația E-Civis
Asociația Funky Citizens
Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
Centrul pentru Inovare Publică
Asociația România Vie
Centrul pentru Jurnalism Independent
Comunitatea Uniți Salvăm
Expert Forum
Fundația pentru o societate deschisă
Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum
Rezistența Urbană
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

articol preluat de pe https://politicafarabariere.wordpress.com