Înființare Grupuri Locale pe bază de Democrație Directă. Noi nu vă spunem ce să faceți, vă spunem ce s-a întâmplat în Spania. Voi decideți ce vreți să faceți și cum vreți să faceți! Podemos?
by Alex Imreh
Nu chemăm la o structură ierarhică pe tară, ci la înființarea a cât mai multe grupuri de acțiune locale independente, pe principiul Democratiei Directe. Invităm fiecare grup să se organizeze cum vrea, să își aleagă orice nume, oamenii să se selecteze între ei cum doresc. Când facem invitația nu stabilim reguli sau scopuri pentru nimeni, fiecare grup își poate face propriile reguli/scopuri. E un event(Facebook) doar pentru informare, nu vă spunem ce să faceți, doar vă spunem ce s-a întâmplat în Spania, voi decideți ce vreți să faceți și cum vreți să faceți.
Astfel de <cercuri> grupuri reale, se pot face în funcție de afinități, de proximitați, pe teme de interes, de exemplu pentru acțiuni antifrack. Ideea e sa fie grupuri reale în care să existe democrație reală. Un lucru e clar probleme sunt destule, indignați sunt destui, dacă nu se depășește faza de mișcare browniana, fiecare va muri pre limba sa, cei care astăzi sunt activi mâine vor obosi, asta e sport de echipă, nimeni nu poate face nimic singur. Activismul civic e baza, dar în final toate problemele mari se tranșează acolo unde se iau deciziile, în consilii locale, prefecturi, parlament, guvern, acolo trebuie dus războiul adevărat, iar războiul se duce cu armate nu prin haiducie.
Aici doar vă informăm că Democratia Directa a avut succes în Spania și alte țări. Primele care s-au organizat așa, au fost Partidele Pirat din Germania și Suedia, așa au ajuns la procente semnificative. Acest event de informare nu invită pe nimeni într-un grup anume, nu își asumă nimeni nici o organizare pe plan national. Invităm alte persoane sa facă chemări similare tot asa pentru înființare de grupuri locale pe baza de democratie directă, sau participativă, în care să apară alții ca inițiatori/organizatori. Important este ca ideea să fie popularizată, să apară cât mai multe grupuri reale cu democrație reală, apoi aceste grupuri pot interactiona, pot fi cărămizi pentru grupuri de grupuri, sau pot fi folosite pentru a organiza actiuni civice, proteste.
Platforme/software de Democratie Directă www.loomio.org/explore sau de democrație Lichida adhocracy.de. În grupurile mici e normal să se meargă pe Democratie Directă – un om un vot, lucrurile decise împreună egal, mai ales când e vorba de voluntariat. În grupurile mai mari se poate merge pe democrație directă amestecată cu democratie reprezentativă, dar în așa fel încât orice reprezentare să poată fi retrasă oricând și oricine dorește pe o anumita chestiune să voteze direct, să poată vota direct, nu prin reprezentanți. Acest amestec este numit de unii Democratie Lichida.
Exemple de grupuri civice care au deschis calea rezistenței în România – Alburnus Maior, o rezistența epică: 2002 – 2013, GISCB – Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene, Grupul Moților din Câmpeni, Asociatia “SALVAM CAMPIA DE VEST”, Grupul de Intervenție Civică – GIC Brașov, … Un partid gen Podemos poate exista doar dacă se bazează pe cât mai multe grupuri civice, multe apolitice, bref pe o societate civilă cât mai puternică. E bine sa rămina apolitice căt mai multe din aceste grupuri, nu e nici o contradictie aici, grupuri civice apolitice pot susține candidati independenți la alegerile locale din 2016.
Ce s-a întimplat în Spania: Newsweek – Pablo Iglesias declară război clasei politice.Conform sondajelor actuale, Iglesias ar putea deveni următorul prim ministru al Spaniei. Înființat în ianuarie 2014, Podemos a bulversat clasa politică spaniolă la alegerile europarlamentare din 2014, obținând 1.2 milioane voturi cu un buget de 150.000Euro. Cele două partide clasice din Spania au obținut împreună doar 49% din voturi, o cădere dură de la 81% în alegerile anterioare pentru PUE. Spune un susținător Podemos – “La casta/clasa politică este de vină pentru tot dezastrul țării. Ei trăiesc prin corupție și nu se vor schimba, nu vor fi pedepsiți până nu luăm puterea politică de la ei!” Podemos s-a bazat în mare masură pe grupurile grassroot, pe activiștii formați în marile proteste Indignados din 2011-2012. Au reușit să crească exponențial doar după ce au început să folosească Democrația Directă!
Succesul Podemos în 5 pași. Cum a reusit Podemos în doar 4 luni să se organizeze în așa fel încât să ocupe 5 locuri în Parlamentul European? Evoluția Podemos în 2014 – 25may: 7,93%, 24aug: 15,3%, 31aug: 22,1%
1*Implicarea in dezbaterile televizate. Pablo Iglesias începe să apară în dezbateri pe teme politice la televiziuni mai putin cunoscute înca din noiembrie 2010, ceea ce l-a ajutat să capete experientă după cum declara chiar el. În 2013 avea deja un nume, așa că l-au invitat primele televiziuni cunoscute, pentru a participa la emisiuni de analize și dezbateri pe teme politice. Audienta acestora a crescut o dată cu venirea lui in emisiune, așa că “inamicul” a continuat să-l invite. Moment în care televiziunile una dupa alta au dorit ca el să fie în platouri, alături de alți analiști politici cunoscuti. Confruntările de idei dintre el și analiștii politically correct au crescut audienta canalelor TV și de aici au ajuns în rețelele de socializare. Așa s-a făcut cunoscut, folosind mass-media.
2*Saltul către politică. “Vreau să vă spun că nu mă voi implica în politică, decât dacă voi avea ocazia sa o fac într-o formațiune pornită de cetateni, cu participarea lor directă ca protagoniști nu doar ca spectatori” a declarat pentru un ziar la un moment dat. Ideea era de a “transforma indignarea cetățenilor în schimbare politică” și când a cerut sprijin “indignaților” a reușit să strângă 50.000 de semnaturi în 24 de ore prin intermediul paginii web podemos.info. Acesta a fost primul pas către politică.
3*Cercurile. Următorul pas era extinderea. La sfârșitul lui februarie au început să pună în practică ideea așa numitelor “Cercuri Podemos”. Adunari populare, unde poate participa oricine dorește să se implice în realizarea acestui proiect. Citat – “Fiecare <cerc> este un spațiu deschis, unde societatea civilă poate să redacteze și să apere un program, cu ajutorul căruia să poată face față situației de urgență prin care trec țările din sudul Europei, este un spațiu unde cetățeanul de rând este protagonist în această campanie pentru alegeri parlamentare europene. În același timp fiecare <cerc> este un spațiu unde se construiește unitatea populară, unde cetățeanul nu doar ascultă discuții interminabile, ci ia decizii împreună cu ceilalți și lucrează împreună cu ei.”
4*Alegeri unde toată lumea poate candida. Au candidat 150 de persoane care au semnat o scrisoare angajament, din mai mult de 200 de <cercuri>. Votarea a avut loc în real dar și on-line. Prima fază a votării a decis câștigătorul, iar în cea de-a doua fază pe cei care urmau în listă. 33.156 de votanti au ales pe Pablo Iglesias și următorii în listă -Teresa Rodríguez, Carlos Jiménez Villarejo, Pablo Echenique y Lola Sánchez. Tot la sfărșitul lui martie, o dată cu alegerile interne, dupa multe dezbateri și votări ale cetațenilor. a fost conceput programul electoral – 40 de pagini în 6 capitole: recuperarea economiei, recâștigarea libertații, recuperarea fraternității, câstigarea independenței, recuperarea pământului, toate pe baza “reconstruirii democrației”.
5*Castigarea celor 5 locuri in parlamentul European. Podemos trimite la Bruxelles: doi profesori – Pablo Iglesias și Tereza Rodriguez, un om de știință – Pablo Echenique, un politilog în șomaj – Lola Sanchez și un fost sef al fiscului anticorupție – Carlos Jiménez Villarejo. Nu se declară însă mulțumiți, deoarece au ca obiectiv înfrângerea celor două partide lider din Spania, PP si PSOE.
articol preluat de pe http://atreiaforta.wordpress.com/
foto coperta http://www.greeneuropeanjournal.eu/