Comunitatea Uniți Salvăm

10690112_1679309568962058_7184529713831165116_n

head-website_logo_CUS

IDENTITATE

Comunitatea Uniţi Salvăm s-a format în focul „toamnei româneşti”, a valului de proteste din mai multe oraşe ale ţării din perioada 1 septembrie- 21 decembrie 2013. Dacă la început a fost doar o pagină de Facebook pe care se votau şi se anunţau traseele diverselor marşuri, flashmoburile, alte acţiuni şi, foarte curând, şi o reuniune cu mai multe zeci de participanţi, la care se discutau diversele chestiuni curente ale mişcării protestatare, Uniţi Salvăm s-a definit ca fiind o comunitate de organizaţii şi persoane care militează pentru democraţie participativă, toleranţă, respectarea naturii, apărarea proprietăţii şi construcţia solidarităţii în societate, întemeiată pe toleranţă, adevăr, respect reciproc, dreptate, încredere, demnitate, onoare, libertatea de conştiinţă, cooperare, atitudine, curaj, fermitate, dialog, autodeterminare, participare. Din momentul redactării identităţii sale, Comunitatea Uniţi Salvăm a anunţat categoric că respinge racilele societăţii româneşti contemporane: intoleranţa, minciuna, violenţa, demogogia, populismul, manipularea, discriminarea de orice fel, hoţia, promiscuitatea intelectuală, slugărnicia, ipocrizia.SCOPComunitatea Uniţi Salvăm îşi propune construcţia unei societăţi pluraliste bazată pe încredere, solidaritate şi adevăr, cu cetăţeni conştienţi de drepturile lor, responsabili, solidari, implicaţi în treburile cetăţii cu încredere că pot construi şi schimba lucruri şi negocierea în interiorul întregii societăţi româneşti a unui consens constitutiv care să stea la baza unei articulări juste a societăţii.OBIECTIVE

– Informare. crearea de alternative de informare independente (exemple: social media, door to door, media independentă…)
– Facilitarea participării la viaţa cetăţii,
– Organizare. O platforma de comunicare şi coordonare între diferite organizaţii, grupuri informale şi persoane care poate susţine iniţiative locale sau naţionale de interes general, realizată printr-o structură deschisă bazată pe voluntariat care se autoguvernează.

CONDUCERE / ORGANIZARE

Comunitatea Uniţi Salvăm are o structură orizontală şi descentralizată. În general, în fiecare locaţie unde există un nucleu Uniţi Salvăm deciziile se iau într-un forum care începând din luna noiembrie este deschis oricui este interesat. Discuţiile se poartă de asemenea pe un grup deschis de Facebook, #uniţisalvăm. În cadrul comunităţii funcţionează două tipuri de grupuri de lucru: permanente, care au o determinantă profesională (de exemplu, juridic) sau un anumit pilon (Roşia Montană şi mineri cu cianuri, gaze de şist, reforma legilor electorale şi a legii partidelor etc.) şi operaţionale, temporare, care pot privi un anumit proiect sau eveniment. Între nucleele din diverse oraşe, inclusiv diaspora, se poartă un dialog permanent şi egal.

FINANŢARE

Comunitatea Uniţi Salvăm se finanţează exclusiv din surse private, prin donaţii şi sponsorizări. Uniţi Salvăm primeşte şi contribuţii care constau în produse (pânză, spayuri pentru grafitti) sau în servicii (transport, activităţi culturale fără perceperea de onorariu, servicii juridice pro bono etc.).

Y18McYh