(Dorin Mario) Democratie Directa Romania – Obiectiv – Schita statut
Obiectiv
articol – Dorin Mario - facebook.com/groups/DemocratieDirecta
21 martie 2015
Singurul… si unicul obiectiv
Introducerea in Constituția Romaniei a Democratiei Directe.
Democrația Directă presupune:
1) Dreptul de a retrage un ales, sau chiar de a demite o persoană numită de aleși.
2) Dreptul la “inițiative legislative”, dacă un anumit număr de persoane sunt de acord cu propunerea respectivă, ea se va supune automat votului național/ local, dupa caz, și va deveni lege.
*Inițiativele pot fi de 2 feluri:
- direct sub forma unei legi că legi (însoțite de spiritul lor)
- reprezentând doar spiritul unei legi (urmând a fi transpuse în legi ulterior, de instituțiile abilitate, caz in care forma finala va fi supusa la referendum )
În ambele cazuri, pe lângă litera legii, în momentul votului popular ar trebui să fie definit și spiritul legii, în așa fel încât orice persoană cu un nivel mediu de înțelegere să știe exact despre ce este vorba (principiu de bază practicat și legiferat în ceea ce privește asigurările). Astfel, dacă se constată că o lege nu funcționează va fi mult mai ușor de a o îndrepta, dacă putem identifica unde/ care este problema (spiritul său litera ei). Legile înțelese de populație sunt esența colaborării cetăţenilor pentru respectarea lor.
3) “Referendumul” sau “dreptul de VETO” pe legi, adică dreptul populației de a refuza o lege propusă de Parlament în timp real, înainte de adoptare sau ulterior, după ce a fost adoptată, valabil și pentru o lege adoptată prin inițiativă cetățenească și se constată că nu este bună sau nu are efectul scontat.
4) Transparenta banilor publici, contractele încheiate de Statul Roman.
“Noi credem că publicul are dreptul de a avea acces la toate informațiile cu privire la afacerile publice.
Aceasta include proiecte de acte normative, detalii bugetare, contracte de achiziții publice, taxele și contribuțiile, etc.
Transparența reduce corupția și construiește o bază solidă pentru încrederea publică în guvern și sistemul politic. ”
5) Abolirea imunitatilor si privilegiilor de care se bucura cei aflati in functii publice.
*Completare la punctul 2) “Initiativa legislativa” :
- Posibilitatea strangerii de semnături si online (necesare pornirii unui recall, inițiativă, referendum).
- Pentru strângere de semnături online exista deja la nivel de UE sistemul oficial, omologat, securizat.
http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/software?lg=ro
Schita statut
articol – Dorin Mario - facebook.com/groups/DemocratieDirecta
3 iunie 2015 la
1) Obiectivul este fix, nu se poate schimba si nu se poate adauga nimic si va fi “batut in cuie” si in “Programul politic” intr o sectiune speciala
2) Mai pot fi si alte lucruri in “Programul politic”, la o sectiune separata, propuneri din partea membrilor sau a oricaror cetateni romani, dar care vor trebui votate si propuse ca legi (daca am avea parlamentari/ consilieri locali/ primari) doar daca se va putea constata ca sunt dorite de majoritatea cetatenilor tarii/ comunitatii locale in momentul propunerii (punctual si nu ca un intreg, sau ca intreg daca sunt legate intre ele, dar si punctual fiecare din ele).
-Adoptare initiala a propunerilor in cadrul partidului se face doar prin referendum intern.
3) Se voteaza doar online si cine nu se angajeaza sa voteze constant va fi suspendat (nu exclus, decat daca o face in mod repetat), pentru ca e singura metoda sa evitam “reprezentativitatea”.
4) Nici o structura si nici o persoana nu va avea putere de decizie, totul se face prin referendumuri (diferite ca sistem de vot) pornite prin initiative ale membrilor (care vor trebui sa aibe o minima sustinere din partea celorlalti).
- “Structurile” ar putea porni direct un referendum doar in ceea ce priveste indeplinerea stricta a atributiilor lor.
5) Reprezentantii “externi” partidului vor trebui sa voteze (in consilii locale , parlament , etc) doar dupa ce au o “proba clara” ca ceea ce voteaza reprezinta dorinta majoritatii populatiei sau a comunitatii locale.
In caz contrar nu voteaza.
Cei ce incalca aceste prevederi vor fi exclusi din partid (este singurul lucru care se poate face in privinta asta in conditiile legislatiei in vigoare).
* “Proba clara” ar putea fi :
- referendumuri oficiale, la urne, online, prin vot electronic sau prin corespondenta.
- un sondaj (sau mai multe) de opinie ale carui rezultate nu depasesc “marja de eroare”
articol si foto preluate de pe https://www.facebook.com/groups/DemocratieDirecta/