(video) Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale

Pensile speciale pentru parlamentari - foto - stiri.tvr.ro

foto si articol – stiri.tvr.ro

Proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari a primit 303 voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Nu a trecut însă fără scandal. Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. Pentru a putea fi aplicată, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 14.00 Aleşii s-au împărţit în două tabere: susţinători şi contestatari. Liberalii au spus că nu votează pentru pensiile speciale. În schimb, parlamentarii puterii au argumentat că proiectul repară de fapt nedreptăţile făcute de Guvernul Boc.

Pentru un singur mandat, deputaţii şi senatorii vor primi la pensie cu cel puţin 1.200 de lei mai mult. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la peste 4.000 de lei.

Nu vor beneficia de aceste pensii parlamentarii care au primit o condamnare penală sau cei care nu vor face o solicitare în acest sens.

ACTUALIZARE 13.20 Și-au înregistrat prezența la lucrări 404 parlamentari.

Ședința este condusă de vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru. Nu sunt la prezidiu nici președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, nici cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 13.10 Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a respins, marți, propunerea PNL de a se scoate de pe ordinea de zi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, înregistrându-se 117 voturi “pentru” și 289 de voturi “împotrivă”, informează Agerpres.

Comisia pentru Statut a avizat favorabil proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari care modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor, iar raportul comisiei este discutat marţi în plenul Parlamentului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, depusă la Camera Deputaţilor, avea semnăturile a 255 de deputaţi şi senatori, dar parlamentarii PNL, cu o excepţie, şi-au retras semnăturile.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, potrivit Mediafax.ro în legătură cu pensiile speciale parlamentare, că este vorba de faptul că parlamentarii nu au voie să desfăşoare alte activităţi şi nu au alte venituri care să le permită să acumuleze pachete de siguranţă pentru bătrâneţe.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/