(Alex Vîlvoi) România fără Gropi
foto – facebook.com/Romaniafaragropi
articol – Alex Vîlvoi – facebook.com/Romaniafaragropi
“România fără gropi.” este o campanie a participanților la trafic (șoferi și pietoni) care vor să ajute Brigada Rutieră să aplice prevederile legale
“Mi-a soptit o pasarica cum ca as fi fost “dat la roata” si ca ca mi se va face “cheie” de o sa raman “pieton pe viata” pentru ca am initiat campania “România fără gropi.”
raspunsul meu este: Tot nu plec din Romania!
PS. pentru cei care nu stiti care a fost picatura ce a umplut paharul si de ce am initiat aceasta campanie, va spun si voua:
doi agenti de la rutiera (Bageagiu Florin si Cojocaru Petre) m-au invitat sa plec din tara daca nu-mi convin drumurile din Romania.”
Alex Vîlvoi
filmam/sesizam/rezolvamRomania fara gropi. foloseste Codul Rutier in favoarea soferilor.Dati share in toata tara!Care cu like-uri, care cu comentarii… sustineti campania!
Posted by România fără gropi. on 15 Iulie 2015
Ce trebuie să faci:
1. – adopți un drum/stradă/intersecție
2. – faci câteva poze și/sau un filmuleț de câteva minute (te rugăm să le postezi și pe pagina noastră menționând locația și neregulile)
3. – trimiți sesizări în fiecare zi la Poliția Rutieră până când se rezolvă problema (durează 2 minute și îți punem noi la dispoziție formularul)
4. – te rugăm să postezi pe pagina noastră răspunsurile oficiale primite ca urmare a sesizărilor trimise
5. – după rezolvarea problemei faci câteva poze și/sau un filmuleț de câteva minute (te rugăm să le postezi și pe pagina noastră)
6. – pentru implicarea ta te vom premia.
Pentru orice întrebare îți stăm la dispoziție.
Mulțumim!
România fără gropi (pagina de Facebook România fără gropi – aici)
SE POATE! Primele victorii ale campaniei ”România fără Gropi!” / Interviu & VIDEO
articol – Catiusa Ivanov – romaniacurata.ro
26 iulie 2015
La început a fost amendat de Poliție. Sancțiune pe care, evident, a contestat-o în justiție. Iar modul în care a fost tratat de autorități nu doar că nu l-a descurajat. Dimpotrivă, l-a convins să meargă mai departe și să transforme acțiunea lui într-o campanie națională, intitulată România Fără Gropi (RFG). După primele luni de la lansare, Alex Vîlvoi, cel care a inițiat campania, cu Codul Rutier în mână, spune că a reușit să determine CNADR să asfalteze și să semnalizeze Centura de Sud a Capitalei, iar Administrația Străzilor să marcheze și să repare șoseaua Fabrica de Glucoză.
Într-un interviu pentru România Curată, Alex Vîlvoi povestește cum a început campania, ce a pătimit de pe urma polițiștilor, dar și care sunt primele victorii și cum se poate extinde acțiunea la nivel național.
Catiuşa Ivanov: Când aţi iniţiat campania “România fără gropi” şi de ce?
Alex Vîlvoi: Oficial, campania RFG a început în data de 7 mai 2015, atunci când am lansat pagina de Facebook și când am făcut primul clip video despre neregulile de pe centura Bucureștiului. Neoficial, demersurile pentru o Românie fără gropi începusem să le fac cu trei săptămâni mai devreme, în 14 aprilie 2015, odată cu prima petiție către Poliția Rutieră, instituția abilitată și obligată să vegheze la respectarea Codului Rutier. Ce m-a determinat să inițiez această campanie?! Este o poveste tare drăguță ce merită auzită și care poate fi un exemplu pentru cei care au fost sau sunt descurajați în demersurile lor tocmai de către instituțiile statului și de cei care ar trebui să aplice legea. Aşadar, sătul de gropile de pe centură și de nepăsarea CNADNR-ului, la începutul lui 2015 mi-am zis: “Destul! 25 de ani de indolență sunt suficienți.” Așa că am început să-i rog pe agenții de la rutieră, care își făceau veacul prin intersecția CB cu drumul ce leagă comuna Berceni de București, să aplice măsurile legale prevăzute de Codul Rutier cu privire la nerespectarea viabilității drumului. Le-am propus chiar să strâng semnături de la șoferi, numai să se întâmple ceva. Însă indolența lor a fost mai mare decât dorința mea. M-au făcut frustrat, mi-au zis să-mi văd de drum și să circul mai departe. Probabil încercau să mă descurajeze. Eu am continuat să le solicit să aplice măsurile legale, mai ales că legea mă obligă și pe mine ca șofer să sesizez Poliția dacă observ nereguli în trafic.
Greșeala mea a fost că am vrut să rezolv această problemă cu vorba bună, așa că, drept “pedeapsă” pentru spiritul meu civic, am fost tras pe dreapta, permisul reținut pe 30 de zile și amendat cu 390 lei de către domnul agent Petre Cojocaru, probabil sătul de insistențele mele zilnice. Acesta, în mod mizerabil, a inventat o presupusă depășire a coloanei „observată prin simțurile proprii”, însă la proces, căci am contestat sancțiunea, s-a răzgândit și a zis că de fapt am încălcat linia continuă care de fapt este linie discontinuă (așa cum reiese și din pozele făcute de mine și depuse la dosar). Și acum cireașa de pe tort. Când l-am intrebat pe stimabilul Cojocaru despre gropile de pe centură, răspunsul lui a fost sec: „Dacă nu vă convin drumurile, de ce nu plecați dumneavoastră din România?!” Era a doua oară când eram invitat de un polițist de la rutieră să plec din țară dacă nu-mi plac drumurile. A doua zi mi-am cumpărat Codul Rutier actualizat, am căutat pe net Legea liberului acces la informații de interes public (544/2001) și Legea de organizare și funcționare a Poliției Române (218/2002), iar timp de o lună m-am documentat și am creat un formular de sesizare valabil pentru orice drum din țară.
Catiuşa Ivanov: Ce aţi făcut până acum şi ce realizări aţi avut?