Profesorul Florian Colceag a depus la Presedintia României proiectul de LEGE A INOVĂRII TEHNOLOGICE

Florian Colceag

foto si articol - certitudinea.ro

Pe data de 1.03.2010, profesorul Florian Colceag publica pe Certitudinea.ro articolul„O APLICAŢIE A MODELULUI DE ŢARĂ: Programul de retehnologizare a României”. În același an, pe 16.06.2010, același profesor publica, pe același site,„LEGEA INOVĂRII TEHNOLOGICE”.  Recent, pe 11 martie, acest proiect de lege a fost depus la Președinția României. Vom vedea dacă LEGEA INOVĂRII TEHNOLOGICE va avea vreun efect asupra președintelui Klaus Iohannis. Pentru conformitate, o mai publicăm și noi o dată (M.M.)

LEGEA INOVĂRII TEHNOLOGICE
Autor: Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG

Preambul
Crizele economice şi-au găsit rezolvarea, pretutindeni în lume, prin încurajarea financiară a dezvoltării IMM-urilor inovative şi prin încurajarea, cu programe de dezvoltare concrete, a dezvoltării de micro-industrii high tech. Acestea au permis punerea pe pieţe a unor noi produse ce au uşurat sau rezolvat problemele create de crize şi au permis, de asemenea, formarea de locuri noi de muncă, deschiderea de noi pieţe şi ridicarea nivelului de specializare a populaţiei. În acest sens, Recomandarea 96/280 a Comisiilor Europene a permis dezvoltarea strategiilor necesare relansării economice.

Încurajarea financiară a dezvoltării economice depinde în mod direct de cât de uşor se direcţionează creditele bancare către mediul de afaceri, cât de uşor se pot accesa creditele de capital de risc pentru dezvoltarea afacerilor şi, în final, cât de adecvată este oferta pieţei de capital către companii pentru formarea capitalului de însămânţare a afacerilor. Un alt factor de egală importanţă este accesibilitatea, către antreprenori, a fondurilor şi etica în afaceri.

În vederea atingerii acestor obiective se înfiinţează un număr de instituţii. Aceste instituţii acorda granturi conform următoarelor principii:

a) scopul acordarii granturilor este acceptabil social
b) finantarea prin granturi de ajutor guvernamental este justificabila prin obiectivele dezvoltarii nationale
c) granturile de ajutor guvernamental sunt considerate necesare prin analizarea celorlalte forme de sprijin financiar primit de catre aplicant, precum si calitatea si etapa de dezvoltare a proiectului inovativ urmarit.
d) Granturile guvernamentale nu distorsioneaza in mod major competitia libera de pe piete in zona europeana.

- Subsidiile de afaceri se refera la ajutorul guvernamental, la fel ca si la imprumuturi, garantari sau alte forme de finantare ce implica o forma de ajutor financiar catre beneficiar.
- Un program de sprijin financiar trebuie sa promoveze cresterea potentialului economic si a eficientei in activitatea de afaceri.
- Un program de sprijin a afacerilor trebuie tintit catre scopurile indepartarii deficientelor de pe piete.
- Un program de sprijin in afaceri trebuie compus astfel incat sa minimizeze distorsiunile in competitia libera de pe piete
- Un program de sprijin in afaceri se refera la un un sistem bazat pe deciziile legislative in vigoare, unde se definesc obiectivele, forma si marimea afacerii si prin care se decid subsidiile destinate afacerilor.
- Un program de sprijin in afaceri este directionat in primul rand catre cercetare, dezvoltarea de produse, educatia angajatilor, internationalizarea si dezvoltarea intangibilelor din afaceri, imbunatatirea pe termen lung a competitivitatii IMM-urilor.
- Pentru finantarea investitiilor catre companiile mari, subsidiile pot fi acordate numai prin fonduri speciale.
- Subsidiile in dezvoltarea afacerilor pot fi acordate numai pentru activitatile de afaceri ce se considera in urma analizarii ca vor fi profitabile in mod continuu. Cel ce acorda aceste subsidii trebuie sa stabileasca suma suportului public, totalul sumei ce trebuie finantata, profitabilitatea, efectele asupra competitivitatii si efectele secundare asupra mediului natural.
- Obiectivul operational este imbunatatirea si luarea de masuri operative corective pentru inlaturarea deficientele pietelor si promovarea operatiilor de pe piete.

cititi mai mult pe http://www.certitudinea.ro/articole/modelul-de-Tara/view/profesorul-florian-colceag-a-depus-la-presedintia-romaniei-proiectul-de-lege-a-inovArii-tehnologice