(Dorin Mario) Despre Referendum (diferenta dintre adevaratul referendum si “mascaradele” din prezent)

Democratie Directa Romania - foto - facebook.com/groups/DemocratieDirecta/

Sunt unele persoane care “ar vrea” Democratie directa, dar totodata afirma ca majoritatea cetatenilor ar fi prosti sau neinformati, ca nu ar sti sa ia o decizie… cum trebuie (sau cum cred repectivii ca ar trebui).

Acestora le pot spune un singur lucru : 
Ca, de fapt, ei nu doresc nici o democratie directa, ci ca sunt adepti totali ai democratiei reprezentative de astazi.

E cat se poate de clar ca, din moment ce spui ca tu sti, ca tu esti capabil si majoritatea populatiei nu ar sti sau nu ar fi capabila, doresti ca “prostimea” (indiferent din ce motive ar fi “proasta”) sa fie condusa de “reprezentanti”.

Culmea, atunci cand “prostimea alege reprezentantii”, odata la 4 ani… nu mai e considerata la fel de proasta.

Pai daca pentru a fi parlamentar nu exista nici o conditie, daca oricine poate fi “reprezentant”, e logic ca “prostimea” va alege tot niste “prosti”.

Si atunci cand “prostul ales” mai capata si puterea de a isi atinge scopurile si interesele personale, fara a mai putea fi “tras de mana” de cineva… avem un tablou complet al democratiei reprezentative.

Cel putin in cazul unui popor “prost” va fi vorba doar de “prostie”, prostie ce poate fi corectata oricand, atunci cand este resimtita pe propria piele… in cazul “prostilor alesi” se mai adauga si fudulia, interesul de grup, coruptia, santajul, etc.

“Prosti alesi” in schimb, nu resimt nimic pe “pielea lor” (piele care devine din ce in ce mai “groasa” pe masura ce numarul “mandatelor” si al banilor ce le intra in buzunare, creste).

Dorin Mario

articol preluat de pe https://www.facebook.com/groups/DemocratieDirecta/


 

Despre Referendum (diferenta dintre adevaratul referendum si “mascaradele” din prezent)

articol – Dorin Mario – facebook.com/groups/DemocratieDirecta/

Dorin Mario - foto - facebook.com

Dorin Mario – foto – facebook.com

21 iunie 2015

Tot mai multi “invoca” referendumul pentru mascarea diverselor lor scopuri.
Un referendum intr o democratie reprezentativa poate fi o arma periculoasa chiar impotriva cetatenilor.

Pentru ca un guvern/ parlament, poate astepta sau chiar crea o anumita stare de spirit, poate induce o manipulare, si apoi folosindu se de sondaje de opinie sa gaseasca exact momentul in care acea stare de spirit/ manipulare este la apogeu.

Si in acel moment declanseaza un referendum ce va fi folosit apoi ca o “legitimare” a manipularii respective (nu mai mentionez faptul ca “intrebarea” din referendum poate fi la randul ei pusa de asa natura incat sa lase initiatorul, in cazul nostru, intr o democratie reprezentativa, chiar cel ce va pune in aplicare rezultatul referendumului)

Adevaratul “drept la referendum” – acela dintr o democratie directa – este PERMANENT si se declanseaza automat in momentul in care au fost adunate semnaturile necesare.

Acesta nu mai are nevoie de aprobarea unei “instante” superioare (legislativ) iar rezultatele lui sunt obligatorii.

Mai mult decat atat, inclusiv “legislativul” va trebui sa treaca toate propunerile de legi, in prealabil, printr un referendum.

Imaginati va ca astazi, parlamentul ar convoca un referendum pentru marirea bugetului la inarmare cu 20 %. In prealabil ar putea crea o psihoza in masa ca un razboi este iminent, s ar asigura prin niste sondaje de opinie ca “psihoza” a ajuns la apogeu, apoi va initia referendumul.

Ce faceti in momentul in care constatati ca totul a fost o minciuna daca nu mai puteti initia un alt referendum decat cu aprobarea “legiuitorilor” ?

Idem ar putea initia un referendum privind nationalizarea, fara a mentiona si cum se va face.

Ce i ar putea impiedica sa instaureze astfel o dictatura totala si sa desfiinteze total proprietatea privata ?

Ideea de baza a unui referendum intr o democratie directa este ca, in afara de ideea de baza, de scopul “cel mare”, si etapele intermediare vor trebui parcurse tot prin referendumuri… mai mult, chiar cetatenii pot initia referendumuri pentru a corecta devierile.

Exact cum alegerile la termen, odata la 4 ani, sunt doar o metoda de a legitima niste mici dictatori, atata vreme cat nu exista “recallul” ( adica posibilitatea de a ii si retrage), tot asa si referendumul intr o democratie reprezentativa poate fi o metoda de legitimare a unor dezastre, daca referendumul poate fi initiat doar unilateral de putere sau cu aprobarea puterii si mai ales atata vreme cat el se refera doar la o directie fara a include si etapele intermediare.

Democratia directa nu poate fi data cu “portia” de o putere superioara cetatenilor. Daca e asa e doar o mascarada.

Democratia directa este atunci cand cetatenii au “puterea” iar actuala “putere” reprezentativa doar pune in practica/ executa dorintele voastre

foto si articol preluate de pe https://www.facebook.com/groups/DemocratieDirecta/


Democratia directa nu e posibila fara educatie… sau educatia nu va fi posibila fara democratie directa ?

Pentru ca educatia este mereu adusa in discutie atunci cand vorbim de democratie directa, ce va face sa credeti ca sistemul actual va dori vreodata o educatie adevarata ce ar duce la pierderea puterii “initiatilor” din prezent ?

Evident ca cei ce “conduc” vor avea nevoie mereu de o “masa de manevra” care sa se uita la ei “ca la soare”.

Mi se pare o tampenie sa speri ca un astfel de sistem (cel reprezentativ) va “produce” o educatie a maselor mai buna decat o democratie directa, cand cetatenii vor fi obligati sa se educe pentru simplul motiv ca nu vor mai avea pe cine sa dea vina.

Pana si “specialisti” recunosc ca experienta este determinanta in orice. 
Ca nu doar studiile sunt suficiente.
Pai atunci, cum poti cere populatiei sa stie ceva… daca nu experimenteaza ?

Ce este “educatia” ? Sa sti care este capitala Madagascarului sau “salinitatea” Marii Negre ? 
Sau sa contribui, prin atitudine la eliminarea violentei, atat fizice cat si verbale ? 
Sau sa incepi sa recunoasteti argumentele valide de cele fase ?

Unele din elementele de mai sus “se invata” la scoala, altele inseamna o schimbare de mentalitate, schimbare care poate fi adusa de un alt sistem social… mai corect, mai de bun simt… sistem (democratie directa) pe care cetatenii insusi il instituie, controleaza… si evident ca il vor si respecta.

Si nu au de ce sa nu l respecte daca il pot schimba dupa dorinta lor, functie de necesitatile lor din acel moment.

Dorin Mario

articol preluat de pe https://www.facebook.com/Marco66