(Andrei Popescu) Ministrul Ecologiei din Franţa cere interzicerea ierbicidului Roundup de la Monsanto

foto - activenews.ro

foto – activenews.ro
articol – Andrei Popescu – epochtimes-romania.com
15.06.2015

Ministrul francez al Ecologiei Segolene Royal a cerut duminică magazinelor de grădinărit din Franţa să nu mai vândă ierbicidul Roundup produs de Monsanto. Mişcarea face parte dintr-o campanie continuă de suprimare a chimicalelor considerate a fi potenţial dăunătoare pentru oameni, conform International Business Times.

Anunţul lui Royal are loc după ce grupul francez pentru protecţia consumatorilor CLCV a cerut oficialilor UE în această lună să oprească vânzarea către grădinarii amatori a produselor bazate pe glifosat. Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a susţinut într-un raport publicat în luna martie că glifosatul – un ingredient activ în ierbicidul Roundup – este “probabil cancerigen pentru oameni”.

Royal a declarat duminică la televiziunea franceză că “Franţa trebuie să fie ofensivă în oprirea pesticidelor”, a raportat Reuters. “Am cerut centrelor de grădinărit să nu mai pună la vânzare ierbicidul Roundup de la Monsanto.”

Monsanto a contestat descoperirile IARC, susţinând că “au fost excluse date relevante şi ştiinţifice din evaluare”. Compania a criticat de asemenea decizia de duminică, susţinând că nu dispune de nicio informaţie privind o schimbare oficială în autorizaţia de comercializare a ierbicidului Roundup şi că nu există nicio dovadă ştiinţifică împotriva acestuia. “În baza condiţiilor recomandate pe etichetă, produsul nu poate prezenta nici un risc particular pentru utilizator”, a declarat pentru Reuters gigantul american Monsanto.

Glifosatul a fost introdus în anii 1970 sub marca Roundup, dar de atunci a fost produs în general şi a devenit unul dintre cele mai răspândite produse ierbicide din lume, a raportat Phys.org.

Franţa, cel mai mare producător agricol din UE, plănuieşte să interzică utilizarea tuturor pesticidelor pentru grădinărit până în 2022. De asemenea, statul francez ia în considerare restricţionarea serviciilor de autoservire pentru grădinari în privinţa produselor pentru protejarea plantelor, restricţii care ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 2018. Totuşi, în ianuarie, guvernul francez a extins cu şapte ani – până în 2025 – termenul limită pentru o utilizare înjumătăţită a tuturor pesticidelor.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/