Asociatia Dăruiește Viață – Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România
Asociatia Dăruiește Viață – Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România
foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.daruiesteviata.ro
Cine suntem și ce facem?
Dăruiește Viață este asociația care schimbă radical sistemul de sănătate din România prin modernizarea infrastructurii medicale, schimbarea comportamentelor din sistemul medical și prin proiecte de lobby și advocacy pentru pacienții din România. Cel mai ambițios proiect al nostru este reconstrucția Spitalului Marie Curie din București. Am finalizat deja structura primei clădiri (Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică), lucrăm în paralel la compartimentare, instalații, design de interior și de exterior pentru această clădire și la master planul pentru a doua. Astfel încât toate specializările de la Spitalul Marie Curie să beneficieze de condiții europene. Toate donațiile pe care le faci se transformă în investiții în domeniul sănătății. Tu investești bani, noi construim spitale, camere sterile, săli de operație, compartimente de terapie intensivă, compartimente de transplant celule stem, clinici de radioterapie. Este ca și cum ai investi la bursă, și ești acționar, doar că profitul tău se măsoară în vieți salvate. Este ca o Bursă a Fericirii, unde toate acțiunile sunt alocate eficient și transparent, fiecare investitor putând vedea destinația fondurilor în orice moment.
Aici credem în transparență, astfel că orice investitor poate vedea fiecare proiect în lucru sau finalizat, precum și direct numărul de vieți influențate. Da, investitorii noștri schimbă vieți, participând semnificativ în luptele cu cele mai grele boli. O faptă bună ți se întoarce mereu: te simți bine că ai făcut-o, văzând schimbările și proiectele duse la capăt, dar mai ales oamenii care au parte de mai puțină suferință. Ce sentiment înălțător!
Calitatea de acționar este accesibilă atât persoanelor fizice, cât și celor juridice care doresc să investească în proiectele dedicate centrelor oncologice din țară, prin achiziția de acțiuni cu preț fix. Fiecare acțiune valorează 10 lei.
Vrem să schimbăm percepția mediului de afaceri și a semenilor noștri, în general, despre filantropie, care ar trebui să devină dintr-o activitate adesea incomodă sau ingrată, un parteneriat pe termen lung cu organizațiile non-guvernamentale.
Ideea Bursei de Fericire a pornit de la studiile care arată că oamenii sunt mai fericiți atunci când reușesc să îi facă pe alții fericiți – e poate cel mai frumos exemplu de acțiune și reacțiune. Experiența ne-a demonstrat că, prin acțiuni de implicare și voluntariat, putem aduce schimbări vizibile în sistemul medical.
Proiectul nostru a apărut din dorința de a putea ajuta mai mult, dar mai ales de a uni Oameni. Suntem mai interconectați între noi decât ne imaginăm. Puțin cu puțin, în gesturi aparent mărunte puse laolaltă, se petrec lucruri mărețe și se ajunge la rezultate spectaculoase. Mai mult, devenim versiuni mai bune atunci când, atât de simplu și genuin, săvârșim bine.
Aici, acțiunile prind Viață. Implicarea ta contează enorm.
MISIUNE
Suntem Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu si in 2012 am fondat Asociatia DARUIESTE VIATA, cu scopul de a ne continua, intr-un mod profesional, misiunea inceputa in regim de voluntariat, dedicandu-ne cu precadere identificarii de solutii care sa creasca sansele la VIATA ale bolnavilor de cancer din Romania. Inca din 2009, alaturi de noi este Paula Herlo, oferindu-ne sprijin constant in demersurile si campaniile noastre. In prezent, ea este Presedintele Onorific al asociatiei.
In 2013, alaturi de Ogilvy Romania, am creat Bursa de Fericire – prima platforma online de strangere de fonduri care transparentizeaza investitiile companiilor sau persoanelor fizice, in proiectele pentru dotarea si modernizarea centrelor oncologice din Romania. Pana in prezent (ianuarie 2018), am strans un total de 5.200.715 de actiuni (insemnand peste 10 milioane de euro), care vor da speranta la viata copiilor bolnavi de cancer.
https://www.bursadefericire.ro/actiunile-tale
Viziune. Ce construim, ce schimbam?
- Daruieste Viata se dedica modernizarii si dotarii clinicilor din Romania, in special a sectiilor de oncologie, astfel incat, un numar cat mai mare de pacienti sa poata beneficia de tratament la standarde europene, pentru ca sansele lor de vindecare sa creasca.
- Daruieste Viata deruleaza proiecte de advocacy pentru modificari legislative menite sa ofere pacientilor dreptul la viata.
- PRIMUL SPITAL de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania urmeaza sa fie construit in curtea Spitalului Marie Curie din Capitala, cu fonduri exclusiv private, de catre Asociatia Daruieste Viata.
- Sprijinim, cu ajutorul voluntarilor nostri, toti pacientii care ne solicita ajutor pentru a obtine dreptul la tratament in tara sau in strainatate, a doua opinie medicala etc. (ne puteti scrie pe contact@daruiesteviata.ro), insa nu dispunem de resurse pentru a desfasura proiecte de strangere de fonduri destinate cazurilor individuale.
Misiune. De ce este necesara existenta Asociatiei Daruieste Viata?
- Misiunea Daruieste Viata: cresterea ratei de supravietuire a bolnavilor in lupta cu cancerul, care in Romania este de sub 50%, una din cele mai scazute in tarile UE.
- Copiii din Romania au de 2 ori mai putine sanse sa se recupereze decat cei din tarile occidentale, din cauza absentei unor servicii medicale si a unor spitale adecvate
- Romania nu are in acest moment niciun centru de tratare a copilului bolnav de cancer care sa beneficieze de toate serviciile necesare tratamentului: terapie intensiva, chirurgie, radioterapie si chimioterapie.
Cele mai importante realizari
In 8 ani de activitate, echipa Daruieste Viata a realizat urmatoarele:
- A determinat autoritatile sa schimbe o lege nedreapta, care forta bolnavii ce aveau nevoie de tratament in strainatate sa astepte aprobarile necesare luni de zile, timp in care multi se stingeau.
- A construit 18 camere sterile de transplant, tripland capacitatea de transplant a Romaniei.
- A construit primul laborator de diagnosticare in profunzime a cancerului limfatic, la Timisoara si a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni.
- A renovat sectii de oncologie pediatrica si de adulti in Bucuresti, Timisoara si Brasov.
- A dotat cateva zeci de spitale cu echipamente medicale si a dus batalii cu Ministerul Sanatatii pentru finantarea diagnosticarii cancerului limfatic si pentru medicamentele oncologice.
- Peste 24.000 de sanse la Viata oferite bolnavilor de cancer din Romania!
Rezultatele obtinute de Asociatia Daruieste Viata in 5 ani de activitate, in 5 dintre spitalele in care au fost facute investitii, pentru a oferi pacientilor conditii mai bune de tratament | Infographic realizat de agentia Idealist
cititi mai mult pe www.daruiesteviata.ro
Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România
Este pentru prima dată când, în România, un ONG construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări.
În contextul în care statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani, Asociația Dăruiește Viață și-a asumat misiunea de a ridica PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România.
Stadiul proiectului îl puteți vedea aici — http://www.daruiesteviata.ro/category/blog/jurnal-de-spital/
Proiectul nostru a fost demarat în 2015, ca un proiect de construire a primului spital cu servicii integrate de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România. La început am gândit minimal, doar pentru o clinică cu trei etaje.
Dar cumva am simțit că va fi un proiect mai mare, întrucât certificatul de urbanism l-am luat pentru înălțimea maximă pe care ne-o permitea zona, adică 6 etaje. La acel moment, Spitalul era prevăzut să cuprindă cca. 8.000 mp cu 80 de paturi – Secția Oncologie, 10 paturi – Departamentul Ambulator, 4 Camere Sterile, 1 Sală-buncăr pentru Scintigrafie, 1 Sală-buncăr pentru Radioterapie (2 aparate) și 1 Sală pentru Activități Educaționale și Recreere. Era pentru prima dată când, în România, un ONG iniția construirea unui spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, cu o investiție estimată inițial la 8 milioane de euro.
Proiectul s-a dovedit a fi într-o continuă adaptare la condițiile locale și contextuale. Astfel, datorită mobilizării fără precedent a societății civile, am extins proiectul de la 3 la 6 etaje, adăugând și un bloc operator modern, o secție de terapie intensivă, una de chirurgie și una de neurochirugie – departamente absolut necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, fapt care va reduce semnificativ șansele apariției și purtării infecțiilor intraspitalicești dintr-o clădire în alta.
Odată cu extinderea proiectului, investiția necesară estimată s-a modificat si ea, de la 8 la 16 milioane de euro + 10 milioane pentru echipamente medicale. Suprafața clădirii a fost mărită de la 8,000 mp la 12,000 mp. Am inclus un bloc operator pentru care costurile de construcție și amenajare sunt mult mai mari decât în cazul amenajării de saloane, precum și secții de terapie intensivă, chirurgie și neurochirurgie.
Peste 1.700 de companii și peste 260.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului până în momentul de față. Turnarea fundației a început în luna iunie 2018, în curtea Spitalului “Marie Curie” din București, iar campania de strângere de fonduri continuă.
Ce exista înainte:
- O secție de oncologie pediatrică cu 31 de paturi
- Toalete la comun
- Secția este pe același palier cu o secție de ORL
- În secția de chirurgie generală sunt operați și copii cu cancer
- Secția de terapie intensivă deservește și secția de oncologie
Ce a adus investiția noastră:
- Radioterapie: două buncăre la subsol, plus spațiile de pregătire pacienți
- Spațiu pentru un nou RMN și un nou CT, cu spații dedicate anestezierii pacientului copil
- Oncologie – ambulator și internare continuă (parter și etaj 1)
- Hemato- oncologie: saloane și 5 camere sterile (etaj 2)
- Chirurgie (etaj 3)
- Neurochirurgie (etaj 4)
- Terapie intensivă (etaj 5)
- Bloc operator cu 8 săli de operație (etaj 6)
- Spitalul va avea 200 de paturi
La ora actuală, în România, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Este important ca toate serviciile să fie în același loc, pentru a simplifica actul terapeutic și pentru a asigura tratament multidisciplinar.
Copiii diagnosticați cu cancer au nevoie de condiții decente de tratament, asta implicând saloane cu toalete separate, toate compartimentele necesare în etapele tratamentului, precum și spații creative de joacă. Creează alături de noi în România prima Clinică integrată de oncologie și radioterapie, la Spitalul de Copii „Marie Curie”.
Conceptul arhitectural: „Ne-am propus să schimbăm conceptul spitalelor prin acest proiect. Când copiii intră în spital vor intra de fapt într-un spațiu al jocului, vom avea săli tematice, o terasă în aer liber, o bibliotecă, o sală de sport, unde copiii vor putea să aibă diverse activități, să nu se plictisească. Tema conceptului este „Copacul vieții” – în interior, copiii vor avea diferite lumi. Buncărul de radioterapie va fi o lume a apelor subterane, sau vizuina unui arici. Vom lansa și o aplicație, astfel încât copiii să poată avea contact și cu lumea exterioară atunci când sunt în spital. Ce ne dorim este ca în momentul când vin la spital, și copiii și părinții să nu aibă această teamă pe care o resimt acum.” (Arhitecta proiectului, Raluca Șoaită)
cititi mai mult pe www.daruiesteviata.ro
Implică-te și tu!
Fie că ești persoană fizică sau juridică, poți ajuta.