România spune NU DEFRIŞĂRILOR. Dedicaţie pentru Iohannis: “Dacă nu vrei să-ţi pierzi slujba, nu te mai juca cu drujba”

Protest impotriva defrisarilor - foto preluat de pe romaniacurata.ro

foto si articol preluate de pe romaniacurata.ro

Mii de persoane și-au anunțat prezența la protestele de la sfârșitul acestei săptămâni, în aproape 40 de localități din țară și din diaspora. România Curată urmăreşte ce se întâmplă la proteste şi vă ţine la curent în timp real. La Cluj au fost peste 5.000 de oameni, la Bucureşti, circa 3.000. În restul oraşelor mari au fost sute de persoane care s-au alăturat protestului împotriva defrişărilor masive.

După ce mii de români au ieşit în stradă, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), arătând că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. “Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi”, a scris Iohannis pe Facebook.

Circa 3.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Charles de Gaulle pentru a protesta împotriva despăduririlor abuzive. Protestarii strigă “Ieşi afară, Schweighofer din ţară”, “Nu corporaţia face legislaţia”, “Aşteptăm la DNA, fabrica de cherestea”, “Uniţi salvăm pădurile”, “Toate partidele ne taie pădurile”.

De asemenea, oamenii au venit cu drapeluri şi cu pancarte, având mesaje interesante: “Fiind băiet, defrişări cutreieram”, “Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba şi toporul”, “România pierde 3 hectare de pădure pe oră”.

Liderii protestatarilor spun că manifestaţia este apolitică. “Aşa cum ne-am mobilizat pentru Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist, aşa ne mobilizăm şi pentru păduri. Nu mai sacrificăm comunităţi locale pentru profitul unor companii. Putem mai mult decât să exportăm lemnul brut”, au spus la portavoce. În plus, aceştia au subliniat că dacă vor participa la proteste doar o mână de persoane mesajul va fi ignorat, dar dacă participă mai multe mii lucrurile se schimbă.

În jurul orei 17:15, protestatarii au plecat spre Piaţa Victoriei, strigând “Solidaritate”, “Împreună salvăm pădurile”. La 17:45, participanţii la manifestaţie au ajuns în piaţa unde se află sediul Guvernului României şi au scandat “Afară, cu mafia din ţară”, “Hoţii, hoţii” şi “Toate partidele ne-au furat pădurile”. Ei au intonat imnul naţional, au fluierat şi au huiduit. Următoarea oprire pentru protestatari este Palatul Cotroceni.

La Cotroceni, oamenii au strigat “Afară cu mafia din ţară”, “Mafia defrişează, Iohannis protejează”, “Toate partidele au tăiat pădurile”, “Hoţii, hoţii”, “Un copac de mai tăiaţi, o să ajungeţi spânzuraţi”. După ce au suflat în vuvuzele şi au huiduit, bucureştenii au spus că acesta este de abia începutul şi i-au făcut o dedicaţie preşedintelui Klaus Iohannis. “Ale, ale, dacă nu vrei să-ţi pierzi slujba, nu te mai juca cu drujb”. De la Preşedinţie, manifestanţii au plecat către Ministerul Mediului.

În jurul orei 20:30, protestarii au ajuns la Palatul Parlamentului. “Parlamentul vinovat, pentru codrul defrişat”, au strigat oameii. Preşedintele Klaus Iohannis fost a criticat la portavoce pentru decizia de a introduce în CSAT subiectul defrişărilor, cei prezenţi spunând că e un gest pentru a închide gura străzii. Ei au cerut o lege prin care minimum 33% din teritoriul României să fie împădurit şi să se interzică defrişarea şi furtul de lemne. Un nou protest de proporţii a fost anunţat pentru 5 iunie, Ziua mediului. (Catiuşa Ivanov)

cititi mai mult pe http://www.romaniacurata.ro/romania-spune-nu-defrisarilor-turul-protestelor-live-text-si-foto/