Republica Moldova are un nou guvern: Valeriu Streleț a primit votul de încredere al Parlamentului

Valeriu Streleț (n. 8 martie 1970, Țareuca, raionul Rezina), politician moldovean, fost Prim-ministru al Republicii Moldova in perioada 30 iulie - 29 octombrie 2015
foto: oficial.md

articol – stiri.tvr.ro
30 iulie 2015

Premierul desemnat al Republicii Moldova Valeriu Streleţ a primit azi votul de încredere al Parlamentului de la Chişinău. Executivul propus de el are susţinerea alianţei de guvernare pro-europene.






Republica Moldova are un nou guvern, după două luni de incertitudine politică. Executivul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a primit votul de încredere în Parlament. Noul guvern e susţinut de o alianţă a partidelor pro-europene de la Chişinău.
Combaterea corupţiei e obiectivul de bază pe care şi-l propune liberal-democratul Valeriu Streleţ, în timpul mandatului său, adică în perioada 2015-2018. În plus, noul executiv promite că va proteja veniturile cetăţenilor, va stabiliza sectorul bancar și va înlătura riscurile la adresa securității statului.

Țelul principal de politcă externă este integrarea europeană. Cabinetul Streleț vrea să creeze toate premisele pentru ca, până în 2018, Republica Moldova să obțină statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Guvernul Sterleț are în spate susținerea Alianței Pentru Integrare Europeană, care a fost constituită oficial săptămîna trecută.

În urma negocierilor dintre cele trei partide, democrații și liberal democrații au obținut câte șase ministere, iar liberalii 4. Totuși, reprezentantii societăţii civile pun la îndoială integritatea premierului, după ce acum doi ani Strelet a fost implicat într-un scandal al interceptărilor. A fost înregistrat în timp ce dădea indicatii fostului şef de FISC.

Cine sunt noii miniştri ai guvernului de la Chişinău

Dintre cei 16 miniştri, doar şase sunt nume noi. Restul au avut portofoliii și în executivul interimar.

Astfel, Natalia Gherman rămâne la ministerul de Externe, Stephane Bride – la ministerul Economiei, Oleg Balan – la Interne. Anatol Arapu și Ion Sula își păstrează fotoliile la Finanțe și, respectiv, la Agricultură. Domeniile Dezvoltare Regională și Cultură vor fi conduse de Vasile Bâtcă și Monica Babuc. Ministerul Tehnologiei Informației va fi condus de Pavel Filip. Ruxandra Glavan și Mircea Buga vor face schimb de ministere, astfel prima va merge la ministerul Sănătății în locul lui Buga, în timp ce ultimul va prelua ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Noii miniștri sunt Vladimir Cebotar, la Justiție, Valeriu Munteanu, la Mediu, Corina Fusula la Educație, Iurie Chirinciuc – la Transporturi. Apărarea va fi condusă de Anatol Șalaru. Șefă la ministerul Tineretului și Sportului va fi Loretta Handrabura.

Vicepremier pentru reintegrare rămâne Victor Osipov. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei și Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, sunt membri din oficiu ai Guvernului.

Dintre cele trei partide pro-europene, PD ȘI PLDM au câte șase ministere, iar PL are patru.

cititi mai mult pe stiri.tvr.ro
foto – oficial.md