(video) Românii din regiunea Odesa ar putea să-şi trimită copiii la şcoli în limba maternă

odesa

foto – captura video – tvr.ro
articol – tvr.ro

O asociaţie a românilor din regiunea Odesa denunţă învăţământul în aşa-zisa limbă “moldovenească”. Cere autorităţilor ucrainene unificarea programei pentru instituțiile școlare cu predare în limba română.

Din cauza unei divizări artificiale, în Ucraina există acum două programe: unul pentru minoritatea română, şi un altul pentru cea… moldovenească.

În regiunea Odesa, din Ucraina, copiii etnicilor români studiaza şi astăzi în limba… “moldovenească”, spre deosebire de cei din Cernăuţi sau Transcarpatia, unde autorităţile regionale nu interzic denumirea de limba română.

Aşa s-a ajuns în situaţia în care copiii etnicilor români din regiunea Odesa merg la Olimpiada de limba moldoveneasca, pe când cei din Cernăuţi sau Transcarpatia, la Olimpiada de limba română. Asociaţia Naţional-Culturală “Basarabia”, a Românilor din regiunea Odesa, cere unificarea celor două programe de învăţământ şi folosirea corectă a denumirii de limba română.

În regiunea Odesa din Ucraina trăiesc 128.000 de etnici români, divizaţi artificial în români şi moldoveni.

Chiar şi acum, cadrele didactice care ţin legătura cu alţi colegi din Cernăuţi, Republica Moldova sau România, sau participă la stagii pedagogice în limba română, sunt în evidenţa Serviciului de Securitate, atrage atenţia Asociaţia Basarabia.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/