Eliminarea pașapoartelor pentru vama de la Prut

pasaport

ANA MARIA LAZAR – infoprut.ro

Societatea civilă din Republica Moldova și din România face eforturi pentru eliminarea pașapoartelor la intrarea în Basarabia pentru cetățenii României.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei au depus deja petiții la Ministerele Afacerilor Externe din cele două state românești pentru eliminarea pașapoartelor la trecerea graniței.

,,La Chișinău trebuie să poți circula ca la Brașov sau la Constanța, la București sau la Timișoara: liber”, subliniază Anatol Ursu, membru al Mișcării Civice Tinerii Moldovei, originar din Ialoveni.

500 de persoane, inclusiv de la Chișinău, vor participa la o manifestație stradală, duminică, 15 martie, orele 14:00, în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe al României.

,,Considerăm că este o situație nefirească aceea în care state asociate Uniunii Europene precum Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Georgia, au acordat dreptul de intrare prin prezentarea cărţii de identitate tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, în timp ce autorităţile Republicii Moldova solicită în continuare prezentarea paşaportului la intrarea pe teritoriul acestui stat. Deși suntem legați prin trecutul comun, limbă și civilizație, este mai dificil pentru un cetăţean român să se deplaseze în patria soră, Republica Moldova, decât în alte ţări”, precizează av. dr. Mihai Nicolae, co-președintele Acțiunii 2012.

Cetățenii României pot călători doar cu cartea de identitate în 58 de țări sau teritorii, aspect care face aproape inutilă perfectarea pașaportului. În prezent, cei mai mulți dintre românii din dreapta Prutului solicită eliberarea pașaportului pentru a călători în Republica Moldova.

articol preluat de pe http://infoprut.ro/