Știri din Republica Moldova – 27 iulie 2020

foto preluat de pe infoprut.ro

foto preluat de pe infoprut.ro

 

Știri din Republica Moldova – 27 iulie 2020

Program de cooperare R. Moldova-UE. Când va ajunge prima tranșă a ajutorului financiar

Prima tranșă a ajutorului financiar din partea Uniunii Europene ar putea veni abia la toamnă în Republica Moldova, a comunicat secretarul de stat în cadrul MAEIE, Tatiana Molcean, în timpul dezbaterilor publice la IPN „Integrarea europeană a Republicii Moldova – mit sau realitate?”. Prima tranșă, prevăzută de noul program de cooperare bilaterală, va constitui 50 de milioane de euro și va fi dată sub formă de credit foarte avantajos, a menționat sursa citată.

Cea de-a doua tranșă, în valoare de încă 50 de milioane de euro, este conectată la anumite condiții. Potrivit secretarului de stat în cadrul MAEIE, acestea „se referă la sfera justiției, perfecționarea în continuare a sistemului de achiziții de stat, în special, în sănătatea publică, a Codului vamal, precum și de măsurile menite să stimuleze procesul de declarare a averii, care trebuie să reflecte adevărata valoare a activelor”.
cititi mai mult pe infoprut.ro

 

FMI va oferi Republicii Moldova o asistenţă financiară de circa 558 milioane de dolari (acord la nivel de experţi)

Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat cu aproape 558 milioane de dolari, în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Potrivit unui comunicat al FMI, noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent şi va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a Republicii Moldova după depăşirea pandemiei COVID-19 şi avansarea în implementarea unor reforme instituţionale ambiţioase.

În perioada 7-24 iulie 2020, echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, a purtat din sediul FMI la Washington, discuţii la distanţă cu autorităţile Republicii Moldova privind un program economic susţinut de FMI. La finele consultărilor, Ruben Atoyan a declarat că misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Se propune ca Republica Moldova să acceseze, în baza acestui acord, o finanţare în valoare de 400 milioane de drepturi speciale de tragere (ceea ce constituie 232% din cota Republicii Moldova la FMI sau circa 558 milioane de dolari). Acordul la nivel de experţi se preconizează a fi aprobat de conducerea FMI şi Consiliul de Directori Executivi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Guvernul de la Chișinău nu renunță la creditul rusesc. Când încep negocierile

Miercuri va fi aprobată hotărârea Guvernului de la Chișinău privind reinițierea negocierilor cu Federația Rusă în vederea acordării unui împrumut în valoare de 200 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, după şedinţa de lucru avută cu preşedintele Igor Dodon şi cu speakerul Zinaida Greceanîi. „Sperăm că foarte curând să semnăm un nou acord cu Rusia, care să ia în considerare şi decizia Curţii Constituţionale. Acele 4 miliarde de lei sunt prevăzute în buget şi, în caz că aceşti bani nu vin, vom avea probleme în finanţarea deficitului bugetar”, a menționat sursa.
cititi mai mult pe infoprut.ro

 

În Republica Moldova vor fi create 16 Platforme Industriale Multifuncționale.

Pentru mai multe detalii despre cum vor arăta acestea și în ce localități vor fi amplasate, puteți accesa următorul link: https://bit.ly/301bTMu

 

Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu după ședința săptămânală a conducerii țării

 

Analiză despre evoluția COVID-19 în Republica Moldova

În perioada 20-26 iulie 2020, a crescut brusc cu 30% numărul de cazuri noi de COVID-19, de la 1600 la 2054 cazuri pe săptămână. Constatarea a fost făcută de Veaceslav Ioniță, expert de la Chișinău, care a subliniat că acest lucru s-a întâmplat după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor noi depistate de COVID-19 în Republica Moldova s-a stabilizat la puțin peste 1600 de cazuri pe săptămână.
cititi mai mult pe infoprut.ro

 

Burse din România pentru cei mai buni elevi ai școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Cei mai buni elevi ai şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor primi, începând din acest an, burse de merit din partea Societăţii Ştiinţifice „Jaсques Maritain” din Bucureşti. Astfel, în fiecare an, de Crăciun şi Paşti, 20 de elevi selectaţi după rezultatele la învăţătură, vor primi câte 500 de lei românești. Directorii liceelor din regiunea transnistreană spun că sprijinul Asociaţiei Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin” este ca o gură de oxigen în contextul presiunilor cărora trebuie să le facă faţă zi de zi.

Bursa ce poată numele scriitorului creştin Ioan Alexandru va fi acordată în urma unei selecţii, transmite TVR Moldova. „În cazul dat noi am analizat cele mai bune rezultate la învăţătură, dar și activitate extracuriculară. Astfel, am propus, la un moment dat, o fetiță care face parte dintr-o familie cu trei copii din Tiraspol, iar părinții îi aduc pe toți deja de nouă ani la liceul nostru. Sunt oameni extraordinar de buni, merită„, a punctat Maria Roibu, directorul liceului „Alexandru Cel Bun” din Bender.
cititi mai mult pe infoprut.ro