Proiect unic în România, demarat de Principele Nicolae: „Într-o noapte am avut un vis”
foto si articol – digi24.ro
ASR Principele Nicolae va începe, în luna aprilie, un tur naţional pe bicicletă. Este modalitatea prin care Principele se alătură campaniei „Cărţile copilăriei pe bicicletă”, un tur ciclist al ţării, cu opriri în mai multe zone defavorizate unde vor fi donate cărţi copiilor nevoiaşi. Digi24 este partener media al acestui eveniment. Principele Nicoale ne-a mărturisit ce l-a convins să se alăture acestei inţiative, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru digi24.ro.
Împreună cu Asociația Curtea Veche faceți vizite școlilor din zonele rurale defavorizate din toată țara pentru a dărui „Cărțile copilăriei” elevilor care nu au posibilitatea de a cumpăra sau împrumuta de la biblioteci cărți potrivite vârstei lor. Care este situația elevilor din acest punct de vedere, cum sunteți primit de copii?
În România situaţia privind nivelul lecturii şi al alfabetizării este îngrijorătoare comparativ cu alte ţări europene. Peste 53% dintre români au probleme cu cititul, se cheltuie doar 4 euro pe cap de locuitor pentru cărţi, în timp ce media în Europa este de 100 euro pe cap de locuitor. Am întâlnit copii care la vârsta de 10 ani nu ştiu să citească, copii care au crescut în case unde nu există cărţi sau copii care au primit prima carte din viaţa lor prin intermediul Asociaţiei Curtea Veche. În deplasările pe care le facem în ţară avem parte de o primire foarte călduroasă, copiii ne întâmpină îmbrăcaţi în costume naţionale, cu tradiţionala pâine şi sare.
Am aflat că în luna aprilie veți susține un tur ciclist caritabil unic în România, „Cărțile copilăriei pe bicicletă”, pentru a susține cauza Asociației Curtea Veche de promovare a lecturii la nivel național. De unde a pornit ideea acestui proiect și care sunt obiectivele pe care vi le-ați propus?
Ideea a luat naştere în luna aprilie a anului trecut când Asociaţia Curtea Veche trebuia să strângă fonduri şi să aibă vizibilitate pentru a-şi desfăşura proiectele de promovare a lecturii. Am refuzat să organizăm un bal sau un dineu aşa cum orice ONG obişnuieste să facă. Credem că aceste evenimente ar fi fost prea restrictive pentru obiectivele noastre de a încuraja lectura la nivel naţional. După o lună în care am încercat să găsesc un eveniment potrivit, într-o noapte am avut un vis, de atunci timp de patru săptămâni la rând am avut acelaşi vis. În mod cert trebuia să fie un semn, astfel că am început să analizez visul respectiv. Ceea ce vă pot spune legat de acesta este că pedalam prin România. După o analiză amplă, am venit în faţa colegilor mei din asociaţie cu proiectul turului ciclist caritabil. Toţi au văzut ideea ca fiind una ieşită din comun, dar în acelaşi timp ca fiind una inedită şi diferită, care poate să ajute la promovarea lecturii la nivel naţional şi la strângerea de fonduri.
Sunteți cu adevărat un pasionat al sportului și ați practicat de-a lungul timpului fotbal, cricket, rugby, tenis, canoe. Totuși, ați ales să parcurgeți peste 1.000 de kilometri pe bicicletă, din Sighetu Marmației până în Constanța. De cât timp vă antrenați și cum vă pregătiți fizic pentru această provocare?
cititi mai mult pe http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Principele+Nicolae