Prima grevă a controlorilor aerieni din România. Traficul pe aeroportul Otopeni va fi perturbat între orele 11.00 şi 13.00

Greva controlorilor de trafic - foto - Cristian Matei/Mediafax Foto

foto – Cristian Matei/Mediafax Foto
articol – digi24.ro
15 iulie 2015

În premieră pentru România, cei 600 de controlori de trafic ai ROMATSA intră azi în grevă de avertisment timp de două ore, în intervalul orar 11:00 – 13:00. Zeci de curse, decolări și aterizări, vor avea întârzieri.

ACTUALIZARE 10.30. Pe aeroportul Otopeni sunt afectate 17 curse din 40: 11 decolări şi 6 aterizări.

ACTUALIZARE 10:16 În intervalul 11:00 – 13:00 nu va decola și nu va ateriza niciun avion de pe aeroportul Otopeni, a confirmat la Digi24Valentin Iordache, directorul de comunicare al Aeroportului Internațional Henri Coandă.

„Cele 22 de aterizări și 18 decolări care urmau să se efectueze în intervalul 11:00-13:00 vor fi amânate pentru după ora 13:00”, a precizat Valentin Iordache.

„Mesajul nostru pentru pasageri este: dacă nu au ajuns încă la aeroport, să vină la timp la aeroport, să-și efectueze formalitățile de check-in, de control de frontieră, de control de securitate, pentru că vor ajunge după aceea în zona de îmbarcare, iar în acea zonă este oricum mult mai confortabil, pe de o parte, pe de altă parte, încercăm cu ajutorul companiilor aeriene să facem și îmbarcarea pasagerilor cât mai aproape de ora programată, astfel încât, imediat după ora 13:00, aeronavele să fie pregătite pentru decolare”, a spus Valentin Iordache.

„Vom avea foarte multe aeronave care vin la aterizare, pentru că ne apropiem de ora de vârf, de asemenea, sunt aeronave care vor trebui să decoleze, atât cele amânate, cât și cele programate pentru după ora 13:00 și efortul va fi major de toate părțile, astfel încât să se decoleze și să se aterizeze cu bine și să se reintre cât mai rapid în programul normal al unei zile de miercuri”, a arătat directorul de comunicare. „Este posibil să trebuiască să facem față unor aglomerări”, a admis oficialul.

ACTUALIZARE 10:00 Pasagerii sunt anunțați de companiile aeriene că întârzierile curselor de pe aeroportul Otopeni vor fi de cel puțin două ore.

Protestatarii au o listă de 14 revendicări. Printre ele: majorarea salariilor, negocierea unui nou contract colectiv de muncă, mutarea controlorilor de trafic pe alte posturi după ce împlinesc vârsta-limită pentru această profesie, adică 55 de ani.

Alături de controlori de trafic se vor afla în grevă de avertisment şi angajaţi ai ROMATSA din departamentele tehnic, meteo şi telecomunicaţii. Aceştia sunt nemulţumiţi de modalitatea de reorganizare a regiei de stat şi de faptul că, de luna trecută, nu mai au contract colectiv de muncă.

Controlorii de trafic de pe tot teritoriul României se ocupă atât de zborurile care decolează şi aterizează de pe şi pe aeroporturile româneşti, cât şi de avioanele care tranzitează spaţiul aerian românesc. De exemplu, aproape toate avioanele companiilor Emirates şi Qatar care au curse în Europa trec pe deasupra României.

În cele două ore de grevă, doar o treime dintre aeronavele care trebuie să aterizeze, să decoleze sau să tranziteze spaţiul aerian românesc vor fi ghidate de controlorii de trafic.

Care vor fi acestea decid şefii controlorilor de zbor din Europa – Eurocontrol. De asemenea, vor fi asigurate şi zborurile de urgenţă, cele ale Poliţiei şi cele oficiale.

În intervalul de timp prevăzut pentru grevă, pe aeroportul Otopeni sunt programate 22 de aterizări şi 18 decolări.

cititi mai mult pe http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/GREVA+ROMATSA+