În întreaga lume, au avut loc ieri, acțiuni de protest față de tratatele de liber-schimb

imageResize (5)

Foto: (c) Luo HUANHUAN / XINHUA FLUX
Articol: AGERPRES/(AS — editor: Angela Sârbu)

Mai multe sute de manifestații au fost prevăzute pentru sâmbătă în întreaga lume, în principal în țări europene, inclusiv în Germania, unde mai multe mii de persoane au coborât în stradă pentru a protesta față de acordurile de liber-schimb, cum este cazul celui negociat între Statele Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Principala țintă a manifestanților este acordul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), a cărui viitoare rundă de negocieri începe luni la New York și care vizează desființarea barierelor vamale și a reglementărilor dintre SUA și Europa)

Opozanții acordului se tem că el ar putea duce la dereglementare generală și la un recul al câmpului de acțiune al guvernelor.

Apelul de sâmbătă, lansat de asociații internaționale, organizații neguvernamentale, sindicate și partide, și la care au răspuns 45 de țări, prevede circa 750 de acțiuni, adunări sau manifestații în întreaga lume.

În Germania, unde TTIP a dezlănțuit pasiuni, a cunoscut un ecou deosebit: potrivit unei purtătoare de cuvânt a asociației Attac Germania, ”mai multe zeci de mii” de persoane manifestau sâmbătă după-amiază în țară, fiind organizate 230 de acțiuni în 170 de orașe și sate.

La Munchen (sud), 15.000 de persoane au manifestat, la Leipzig (est) — 2.000 și la Stuttgart — 1.000, potrivit purtătoarei de cuvânt, care a precizat că o mare manifestație anti-TTIP va avea loc pe 10 octombrie la Berlin.

In Bucuresti https://www.unitischimbam.ro/?p=14007

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro