S-a înfiinţat primul partid cu trei membri fondatori! CCR a dat undă verde Partidului Pirat. Claudiu Mărginean: Fiecare să-şi facă partid şi să încerce ceva pentru această ţară – video

partidul-pirat1

activenews.ro

ActiveNews a stat de vorbă cu preşedintele Partidului Pirat, Claudiu Mărginean, pentru a înţelege mai bine cum s-a ajuns la această decizie istorică.

Domnule Mărginean, prezentaţi-vă pentru cititorii ActiveNews:

Eu sunt cel care s-a ocupat de această procedură. Când am cerut înscrierea partidului ni s-a cerut o listă cu 25.000 de semnături. În locul acestei liste am depus o exceptie de nec pe articolul care cere sa fie 25.000 de semnaturi si astazi am avut termenul. M-am prezentat si am adus niste argumente acolo, se pot vedea pe youtube( VIDEO jos).
Spre marea mirare s-a admis exceptia de neconstitutionalitate.

Dar cum v-a venit ideea? La ce v-aţi gândit când aţi depus acest document, un precedent?

Eu sunt foarte bine informat si am cautat legea, corelate cu legislatia europeana careia ii suntem subordonati. Legile romanesti sunt sub cele europene. Am considerat ca merita facut acest efort. Sub simplul fapt ca ti se cere sa aduni 25.000 de semnaturi de la 25.000 de oameni este flagrant impotriva legislatiei europene. Nimeni nu are voie sa ceara datele oamenilor. Stiti foarte bine scandalurile cu legile Big Brother. Cei de la CCR au dat niste decizii foarte aspre impotriva legilor astora cu supravegherea electronica, asa ca n-aveau cum sa o intoarca acum. Conjunctura a fost foarte buna, nu stiu daca am avut u merit.

E foarte important sa se revina la o legislatie normala in ceea ce priveste dreptul de asociere. Asta da o sansa Romaniei sa se reinventeze, sa vina oameni cu idei noi. Toti acesti tineri, care n-au loc in Romania, si din acest motiv, o sa ramana aici si sa incerce sa faca ceva acasa.

Fiecare sa-si faca partid si sa incerce ceva. Mai e departe depinde de puterea de argumentatie. Nu banii, nu cumpararea de oameni, de primari si de mizeriile pe care le face actuala clasa politica.

De ce Partidul Pirat?

In 2006, un raid al politiei a cofiscat serverele The Pirate Bay. A doua zi, prietenii internetului au infiintat acest partid: Partidul Pirat. Adica partidul e pirat, nu membrii sunt pirati. E o mica nuanta. S-a mers pe principiul meme-tic. Si dupa aceea s-a mers mai departe. In doi-trei ani s-a inţesat lumea de partide pirat. Doar in Romania si in Kazahstan nu se putea. Acum se poate si la noi.

Ce îşi propune Partidul Pirat?

Ne propunem implementarea democratiei participative prin intermediul internetului. Am creat niste platforme de luat decizii. E un fel de combinatie de participativa si reprezentativa. O data ce alegi tu un reprezentant în Parlament, acel om are posibilitatea să se consulte online cu cei care l-au ales, să discute proiectele de lege, hotărârile care se iau pentru ţară. Este diferenţa dintre Windows şi Linux. Linux-ul e făcut de toţi oamenii, de-aia e atât de bun, Windows-ul este făcut de nevoie de nişte corporatişti, care răspunde nevoilor corporatiştilor, nu utilizatorilor. Asta facem noi.

cititi mai mult pe http://activenews.ro/

Partidul Piraților la Curtea Constituțională