Evenimentele Zilei de 8 august în Istorie: 8 august 1870 – “Republica de la Ploiești”; 8 august 1917 – A Treia Bătălie de la Oituz

Alexandru Candiano-Popescu (n. 27 ianuarie 1841, Lipia, Buzău - d. 25 iunie 1901), avocat, ziarist și general al armatei române, a fost fondatorul ziarelor „Perseverența” și „Democrația” și inițiatorul mișcării republicane antidinastice din 20 august 1870, cunoscută și sub denumirea de Republica de la Ploiești - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Candiano-Popescu (1841 – 1901)

foto preluat de pe ro wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

8 august este a 220-a zi a calendarului gregorian și a 221-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 8 august

(BOR) Sfinții Ierarhi Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului și Miron, Episcopul Cretei

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 8 august - foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului - foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Emilian, episcop († secolul al VIII-lea); Sf. Dominic, cuvios († 1221)

(BRC) Sf. Dominic, preot

 

Ziua internațională a pisicii 

În fiecare an în ziua de 8 august este marcată Ziua internaţională a pisicii, iniţiativa principală în acest sens aparţinând Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW). Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an acestei feline, începând din 2002, pentru a creşte gradul de conştientizare al oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora.

De-a lungul timpului, pentru oameni pisica (Felis cattus) a fost un semizeu, ca apoi din contră să fie văzută ca o slujitoare a infernului, iar în prezent este o prietenă şi o agreabilă parteneră a căminelor noastre. Dintre animalele de companie, pisica, alături de câine, rămâne prietena cea mai obişnuită a omului, se aminteşte în lucrarea ”Ghid felin” (autori dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana, Editura Ceres, Bucureşti, 1993).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 8 august

 

8 august 754 - Sfârşitul Sinodului convocat de Constantin al V-lea (inceput 10 februarie). A fost condamnat cultul icoanelor şi s-a hotărât distrugerea acestora (mişcarea iconoclastă).

Solidus-Leo III and Constantine V-sb1504.jpg
Constantin V şi tatăl său Leon III

Constantin al V-lea Copronimul (nume-murdărit) (718 – 14 septembrie, 775), a fost împărat bizantin între 741 și 775 (cu întrerupere 741 – 743), fiul lui Leon III. Între 10 februarie și 8 august 754, Constantin a ținut un sinod iconoclast la Hieria, pe malul răsăritean al Bosforului lângă Calcedon. Constantin avea nevoie ca programul său iconoclast să fie aprobat de un sinod bisericesc și nu de o adunare imperială, cum procedase imparatul Leon al III-lea, tatal sau. În vederea pregătirii sinodului, împăratul a alcătuit personal 13 lucrări teologice, dar dintre ele ne-au rămas numai două și acestea sub forma unor fragmente.

La sinod au participat 338 de episcopi, un număr record, și s-a hotărât ca el să fie considerat ecumenic. Ultima ședință, la care a fost prezent și împăratul, a avut loc în palatul Vlaherne din Constantinopol. Documentele privind desfășurarea lucrărilor au fost distruse în perioada când s-a restabilit cultul icoanelor, dar s-au păstrat concluziile dogmatice sintetizate într-unhoros(definiție dogmatică), combătute mai târziu la Sinodul al VII-lea Ecumenic din 787. Multe icoane au fost distruse și mulți preoți executați. O răscoală a preoților (766) a fost înfrântă, rezultând cu mulți adoratori ai icoanelor fiind exilați și orbiți.

 

8 august 1079 - S-a nascut Împăratul Horikawa al Japoniei ; (d. 1107).A domnit intre anii 1087-1107.A decedat pe 9 august 1107 la varsta de 28 de ani. A fost precedat de impăratul Shirakawa si a fost succedat la tron de impăratul Shirakawa.

 

8 august 1220 - Suedezii sunt învinsi de triburile estoniene în Bătălia de Lihula.

 

8 august 1503 - La Holyrood Abbey în Edinburgh, Scoția, regele Iacob al IV-lea al Scoției se căsătorește cu Margareta Tudor, fiica regelui Henric al VII-lea al Angliei.

James IV of Scotland.jpg

James IV (17 March 1473 – 9 September 1513) was the King of Scots from 11 June 1488 to his death

 

Pictură a reginei Margareta de Daniel Mytens.
Pictură a reginei Margareta de Daniel Mytens

Margareta Tudor (28 noiembrie 1489 – 18 octombrie 1541) a fost prima fiică a regelui Henric al VII-lea al Angliei și a Elisabetei de York și sora mai mare a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. În 1503 s-a căsătorit cu Iacob al IV-lea al Scoției. Fiul ei cu regele Scoției a devenit regele Iacob al V-lea iar fiica lui a devenit Maria, regină a Scoției. În plus, Margareta prin cea de-a doua sa căsătorie, a fost bunica soțului Mariei Stuart, Lordul Darnley. Prin căsătoria sa cu Iacob se prefigura unirea coroanelor; strănepotul ei va deveni rege al Angliei și al Scoției. Născută la 28 noiembrie 1489, a fost botezată două zile mai târziu de ziua Sfântului Andrei.

 

8 august 1570 - Pacea de la Saint Germain. Sfârşitul celui de-al III-lea război civil din Franţa. A fost acordată libertatea cultului protestant.

 

8 august 1719 - A murit Christoph Ludwig Agricola, peisagist german.

Christoph Ludwig Agricola.jpg

Christoph Ludwig Agricola – Pictor și grafician german (Regensburg, November 5, 1667 – August 8, 1719). A călătorit mult în Anglia, Olanda, Franța, specializându-se în așa-zisul „peisaj eroic“, sub influența lui Poussin, G. Dughet și C. Lorrain. Lucrările sale sunt caracterizate de viguroase efecte de lumină, de o atmosferă romantică potențată de ruine și elemente de stafaj oriental (Peisaj cu piatră de moară, Dresda, Autoportret, Braunschweig).

Christoph Ludwig Agricola (zugeschr.) - Eine Flusslandschaft mit Anglern.jpg
River landscape

 

8 august 1796 - Michel-Gabriel Paccard și Jacques Balmat au reusit cea mai veche ascensiune atestată pe Mont Blanc (în imagine), cel mai înalt vârf muntos din Munții Alpi si din vesul Europei ( 4810 m.). Cel mai înalt vârf din Europa este muntele Elbrus din Caucaz (Rusia), cu o înălțime de 5.642 m.

 

8 august 1824 - S-a nascut Ţarina Maria Alexandrovna a Rusiei, soţia Ţarului Alexandru al II-lea (d. 08.06.1880).

Maria AlexandrovnaPortret de Christina RobertsonMuzeul Ermitaj, 1850

Maria de Hessa și de Rin (n. 8 august 1824 – d. 3 iunie 1880) a fost prințesă de Hessa și, sub numele de Maria Alexandrovna, împărăteasă a Rusiei, soția împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei. S-a născut la Darmstadt, capitala Ducatului și a murit la Sankt Petersburg.

 

8 august 1824 - A murit Friedrich August Wolf, savant german, filolog, istoric și critic literar.

Friedrich August Wolf.jpg

Friedrich August Wolf (n. 15 februarie 1759 – d. 8 august 1824) a fost un savant german, filolog, istoric și critic literar. Este cunoscut îndeosebi pentru faptul că a fost primul savant care a examinat critic epopeile lui Homer, punând în discuție unicitatea autorului epopeilor antice Iliada și Odiseea.

 

8 august 1826 - Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăşte ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iaşi, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

MitropVeniaminCostachi.jpg

Veniamin Costache (n. 20 decembrie 1768, Roșiești, județul Vaslui – d. 18 decembrie 1846, mănăstirea Slatina, județul Suceava) a fost un cărturar și traducător român, mitropolit în Moldova.

Jassy. Edmund Spencer. Turkey, Russia, the Black Sea, and Circassia.P.137.jpg
Catedrala Mitropolitană din Iași într-un desen publicat în 1855

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Paraschiva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Catedrala Mitropolitană a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice. Pictura interioară a fost realizată de maestrul Gheorghe Tattarescu. Sfințirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment național, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta. Pisania aflată în în partea dreaptă a pridvorului catedralei, pe o placă de marmură care se află la intrare, conține următorul text:
Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…
Din anul 1889 a fost adusă, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

 

8 august 1827 - A murit George Canning, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1770)

George Canning by Richard Evans - detail.jpg

 

8 august 1828 - A murit Karl Thunberg, botanist suedez (n. 1743)

 

8 august 1847 - A murit Samuel Bogumił Linde, lexicograf polonez

 

8 august 1870 - A avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu cunoscută ca Republica de la Ploiești.

Republica de la Ploiești - foto preluat de pe historia.ro

Republica de la Ploiești – foto preluat de pe historia.ro

Republica de la Ploieşti este denumirea unei mişcări antimonarhice din data de 8 august 1870 cunoscută în presa cotidiană sub numele de tulburările de la Ploieşti, evenimente pe care I.L. Caragiale le tratează cu ironia lui caracteristică în nuvela Boborul şi în comedia Conu Leonida faţă cu reacţiunea numindu-le intrigi boiereşti.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

8 august 1876 - Thomas Edison a primit patentul pentru inventarea șapirografului, un strămoș al fotocopiatoarelor moderne.

Mimeograph, 1918.png
Ilustraţie din 1918 a unui șapirograf/mimeograf

 

8 august 1879 - S-a nascut conducatorul revolutiei mexicane Emiliano Zapata; (m.10 aprilie 1919).

 

8 august 1879 - A murit Immanuel Hermann Fichte, filosof german (n. 1797)

Immanuel Hermann Fichte 1859.jpg

Immanuel Hermann von Fichte (18 July 1796 – 8 August 1879) was a German philosopher and son of Johann Gottlieb Fichte. In his philosophy, he was a theist and strongly opposed to the Hegelian School.

 

8 august 1885 - A decedat Mihail Gheorghiade Obedenaru, medic, publicist, istoric si diplomat roman; a cercetat izvoare documentare din Occident referitoare la trecutul poporului roman, a facut incursiuni in filologie si folcloristica (n.1839).

 

8 august 1889 - Prin Înaltul Decret Regal nr. 2073, s-a înfiinţat pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Şcoală Superioară de Resbel, în prezent Academia de Înalte Studii Militare.

 

8 august 1897 - A murit Jacob Burckhardt, istoric de artă elvețian.

Carl Jacob Christoph Burckhardt im Jahr 1890-spiegelverkehrtes Photo.png

Jacob Christoph Burckhardt (n. 25 mai 1818, Basel – d. 8 august 1897, Basel) a fost unul dintre cei mai importanți istorici elvețieni ai culturii, specializat în istoria culturii europene. Printre cele mai importante opere ale sale se numără Cultura renașterii în Italia (1860), față de terminologia căreia discursul academic actual se poziționează critic. Burckhardt a fost recent criticat și pentru vederile sale antisemite și referitoare la superioritatea rasei albe față de celelalte.

 

8 august 1897 - A murit Viktor Meyer, chimist german (n. 1848)

 

8 august 1900 - Prima ediţie a “Cupei Davis”.

Davis Cup in Moscow, December 2006 (2).jpg

Cel al cărui nume îl poartă trofeul, respectiv Dwight – Filley Davis, a fost tenismen, visul său fiind un meci internaţional, în locul unuia interamerican. “Cupa Davis” (poreclită “Salatiera de argint”), ca trofeu sportiv, a fost înscrisă legal la 21 februarie 1900; este asigurată la Banca West din New York, astăzi valoarea ei afectivă fiind inestimabilă (una din preţioasele tradiţii ale cupei este aceea de a grava, după fiecare finală, numele jucătorilor din echipa învingătoare şi din cea învinsă). Ion Ţiriac şi Ilie Năstase se numără printre marii performeri ai “Cupei Davis”, cu peste 100 de meciuri susţinute.

Dwight Davis, Bain bw photo portrait.jpg

Dwight Filley Davis (July 5, 1879 – November 28, 1945) was an American tennis player and politician. He is best remembered as the founder of the Davis Cup international tennis competition. He was the Assistant Secretary of War from 1923 to 1925 and Secretary of War from 1925 to 1929.

 

8 august 1901 - S-a născut Ernest Orlando Lawrence, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (d. 1958)

Head and shoulders of a man wearing rimless glasses, and a dark suit and tie
Lawrence in 1939

Ernest Orlando Lawrence (n. 8 august 1901 – d. 27 august 1958) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1939, cunoscut pentru inventarea, utilizarea și îmbunătățirea ciclotronului, începând cu 1929, și pentru lucrările sale din domeniul separării izotopilor de uraniu în cadrul Proiectului Manhattan. A avut o carieră îndelungată la Universitatea Berkeley California unde a fost profesor de fizică. Elementul chimic numărul 103 este numit “lawrenciu” în cinstea lui.

 

8 august 1902 - S-a nascut Paul Adrien Maurice Dirac, fizician și matematician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică și cofondator al fizicii cauntice (1933)

Dirac 4.jpg

Paul Adrien Maurice Dirac (n. 8 august 1902 – d. 20 octombrie 1984) a fost un fizician britanic și unul din fondatorii domeniilor mecanicii cuantice si a teoriei cuantice a câmpurilor. A fost Profesor Lucasian de Matematică la Universitatea Cambridge și și-a petrecut ultimii zece ani din viață la Universitatea de Stat Florida. Printre alte descoperiri, a formulat așa-numita „Ecuație Dirac”, care descrie dinamica fermionilor de spin 1/2 în conformitate cu principiile relativității restrânse și care a condus la anticiparea existenței antimateriei. Dirac a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1933 împreună cu Erwin Schrödinger, „pentru descoperirea de noi forme productive ale teoriei atomice”.

 

8 august 1902 - S-a născut Sașa Pană, scriitor român (d. 22 august 1981).

Saşa Pană.jpg

Sașa Pană, pseudonimul literar al lui Alexandru Binder (n. 8 august 1902, București, d. 22 august 1981, București), a fost un scriitor evreu român, prezent în literatura română de avangardă din prima jumătate a secolului al XX-lea. “Călătorie cu funicularul”, “Cuvântul talisman”, “Poeme fără de imaginaţie”

 

8 august 1905 - S-a nascut André Jolivet, compozitor şi dirijor francez, cofondator al grupului “La Jeune France” alături de Yves Baudrier, Daniel Lesur şi Olivier Messiaen, grup numit iniţial “La Spirale”; (d. 20.12.1974). A primit Premiul Nobel pentru Fizică (1933), împreună cu Erwin Schrodinger,„pentru descoperirea de noi forme productive ale teoriei atomice ”; (d.20.10.1984), A fost profesor de matematică la Universitatea Cambridge și și-a petrecut ultimii zece ani din viață la Universitatea de Stat Florida.

Printre alte descoperiri, a formulat așa-numita “Ecuatie Dirax”, care descrie comportamentul fermionilor și care a condus la anticiparea existenței antimateriei. Cea mai importantă lucrare a sa este The Principles of Quantum Mechanics, apărută la Oxford în 1947 , lucrare în care a expus principiile mecanicii cuantice. Printre savanții romani care au analizat operele sale se află Nicolae Teodorescu si Grigore C.Moisil.

 

8 august 1907 - S-a nascut inginerul şi inventatorul român Gheorghe Cartianu. A luat parte la lucrările de realizare a primelor studiouri de radiodifuziune din Bucureşti şi a staţiei de emisie din Bod (1933-1934); (d. 26.06.1982).

 

8 august 1908 - S-a născut Chivu Stoica, fost prim-ministru comunist al României în perioada 1955-1961. (d. 16 februarie 1975).

 

8 august 1917 - Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917)

Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august - 9/22 august 1917) - foto preluat de pe www.historia.ro

Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917) – foto preluat de pe www.historia.ro

A Treia Bătălie de la Oituz a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Republicii Ruse, împotriva trupelor germane și austro-ungare, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial. Bătălia – purtată în perioada 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917 s-a desfășurat pe axele principale ale văilor Slănicului, Oituzului și Cașinului din județul Bacău și a avut ca scop strategic – de partea Puterilor Centrale pătrunderea în valea Trotușului spre Onești și apoi spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu armatele amice aflate în ofensivă la Mărășești, iar de partea României pe acela de apărare și de menținere a liniei frontului. Succesul strategic a fost de partea Armatei Române, chiar în contextul unei înaintări reale pe teren – de mică amploare – a inamicului.
cititi mai mult pe: enciclopediaromaniei.ro; www.historia.ro en.wikipedia.org

 

8 august 1919 - A murit Ernst Heinrich Haeckel, biolog german ; (n. 1834, Potsdam).

 

8 august 1919 - S-a nascut regizorul si producatorul de film Dino de Laurentis ; (“La Strada”, “Biblia”, “Catifeaua albastră”).

 

8 august 1920 - S-a nascut Carol Lambrino, fiul lui Carol al II-lea al României (d. 2006)

 

8 august 1921 - S-a nascut Esther Williams, înotătoare americană și actriță.

Esther Williams - portrait.jpg

Esther Jane Williams (n. 8 august 1921; d. 6 iunie 2013) a fost o înotătoare de performanță și actriță de filme a MGM, cel mai cunoscută pentru filmele sale muzicale în care a interpretat elaborate performanțe de înot și sărituri în apă.

Esther Williams 2.jpg

 

8 august 1925 - S-a nascut Alija Izetbegović, politician bozniac, președinte al Republicii Bosnia-Herțegovina și activist islamic.

Alija Izetbegovic.jpg

Alija Izetbegovici (n. 8 august 1925 — d. 19 octombrie 2003) a fost un politician, jurist și filosof musulman, președinte al Bosniei-Herțegovina între 1990-1992 primul președinte al statului independent Bosnia și Herțegovina între 1992-1996 și membru al Președinției colective a statului Bosnia și Herțegovina între 1996-2000. Izetbegovici a fost și rămâne o figură controversată, atât în Bosnia, cât și în străinătate pentru rolul său în timpul războiului din Bosnia și pentru opiniile sale, caracterizate adeseori drept o teoretizare a fundamentalismului politic musulman. S-a născut într-o familie aparținând elitei musulmane din Bosnia, aflate în declin, în orașul Bosanski Șamaț (Bosanski Šamac). În anul 1927, familia s-a mutat la Sarajevo, unde din 1954 Alija Izetbegovici a studiat dreptul.

 

8 august 1926 - S-a nascut Herbert H. Ágústsson, compozitor islandez și muzician

 

8 august 1929 - Dirijabilul Graf Zeppelin începe o călătorie în jurul lumii, pe care a efectuat-o în 21 de zile.

Graf zeppelin.jpg
Dirijabilul LZ 127 „Graf von Zeppelin”

 

8 august 1931 - S-a nascut Paul Anghel, prozator, eseist și dramaturg român (d. 1995)

 

8 august 1931 - S-a nascut Roger Penrose, matematician britanic

Roger Penrose-6Nov2005.jpg
Roger Penrose, 2005

Sir Roger Penrose (n. 8 martie 1931, Colchester, Essex, Anglia) este un matematician și fizician englez, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford. A fost distins cu Ordinul de Merit al Regatului Unit și este membru al Societății Regale. Este renumit pentru contribuțiile sale în domeniul fizicii matematice, relativității generale și cosmologiei. Pe lângă acestea, își dedică timpul și matematicii recreative și filozofiei. Este fiul omului de știință Lionel S. Penrose și al lui Margaret Leathes, frate al matematicianului Oliver Penrose și al șahistului Jonathan Penrose.

 

8 august 1937 - S-a nascut actorul american Dustin Hoffman.

Dustin Hoffman Cannes.jpg
Hoffman la Festivalul de Film de la Cannes, 2008

Dustin Lee Hoffman (n. 8 august 1937, Los Angeles) este un actor american. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anii 1980 (pentru Kramer contra Kramer (film)) și 1989 (Rain Man). Joacă în roluri de antieroi și personaje vulnerabile. (“Absolventul”,”Kramer vs Kramer”, “Tootsie”, “Rainman”).

 

8 august 1939 - S-a nascut Viorica Viscopoleanu, atletă româncă, laureată cu aur la Mexico 1968.

Center

Viorica Viscopoleanu (n. 8 august 1939, Bănila pe Siret) este o atletă română, laureată cu aur la Mexico 1968 unde a și stabilit un record mondial la săritura în lungime.[

 

8 august 1940 - Germania nazista a declanşat ofensiva aeriană asupra Angliei.

 

8 august 1940 - Prin ordinul N.K.V.D. al Uniunii Sovietice cu nr. 00961, s-a creat N.K.V.D.-ul R.S.S. Moldoveneşti, la conducerea căruia a fost numit Nikolai Sazîkin. Extinderea atribuţiilor N.K.V.D.-ului (Comisariatul Poporului al Afacerilor Interne) sovietic asupra Basarabiei ocupate de Uniunea Sovietică (28 iunie 1940) s-a făcut imediat după crearea la 2 august 1940 a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (R.S.S.M.), prin unirea („reuniunea”, potrivit legii de „Alcătuire a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti Unionale”) Basarabiei cu Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (Transnistria) (şi cedarea către R.S.S. Ucraineană a sudului Basarabiei şi nordului Bucovinei).

 

8 august 1941 - În urma intâlnirii Roosevelt – Churchill din Insulele Newfoundland, a fost adoptată „Charta Atlanticului”.

 

8 august 1942 - Al cincilea film animat a lui Walt Disney, Bambi, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.

 

8 august 1945 - URSS a declarat război Japoniei. Armata Roşie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord şi Sahalinul.

 

8 august 1945 - La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea şi pedepsirea criminalilor de război nazişti în cadrul unui Tribunal militar internaţional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul şi–a început lucrările la Nürnberg.

Procesul de la Nuremberg: Göring, Heß, von Ribbentrop, Keitel, Dönitz, Raeder, von Schirach și Sauckel - foto: focus.de

Procesul de la Nuremberg: Göring, Heß, von Ribbentrop, Keitel, Dönitz, Raeder, von Schirach și Sauckel – foto: focus.de

 

8 august 1946 - România a fost invitată oficial, să participe la Conferinţa de Pace de la Paris (29 iulie . 15 octombrie 1946)

Delegația României în apărarea hotarelor Transilvaniei în fața Atlasului Antonescu, Conferința de Pace de la Paris 19 iulie – 15 octombrie 1946, sursă:ziaristionline.ro - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Delegația României în apărarea hotarelor Transilvaniei în fața Atlasului Antonescu, Conferința de Pace de la Paris 29 iulie – 15 octombrie 1946, sursă:ziaristionline.ro – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8-13 august 1949 - Prima sesiune a Adunării Consultative a Consiliului Europei

The first meeting of our Committee of Ministers was held exactly 70 years ago - on 8 August 1949, at Strasbourg Town Hall. The session was opened by French Foreign Minister Robert Schuman. The Ministers invited Greece and Turkey to join the organisation, which they did on 9 August 1949 - the very next day! - foto preluat de pe www.facebook.com

The first meeting of our Committee of Ministers was held exactly 70 years ago – on 8 August 1949, at Strasbourg Town Hall. The session was opened by French Foreign Minister Robert Schuman. The Ministers invited Greece and Turkey to join the organisation, which they did on 9 August 1949 – the very next day! – foto preluat de pe www.facebook.com

Cu prilejul primei sesiuni a Adunării Consultative, desfăşurată la 8-13 august 1949, omul politic belgian Paul-Henri Spaak a fost ales preşedinte al acestui organism şi a sprijinit dezvoltarea unei reţele de contacte interguvernamentale în domenii precum drepturi ale omului, guvernare locală, educaţie, cultură, sport, politici de internet. Totuşi, organizaţia a îndeplinit mai mult un rol consultativ, fără a putea juca un rol suficient de important la nivel european pentru sprijinirea demersurilor de integrare europeană ale statelor europene. Totodată, cu acelaşi prilej, s-a hotărât transmiterea invitaţiilor de aderare la Consiliul Europei pentru Turcia, Islanda şi Grecia, conform www.coe.int.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 1953 - URSS a efectuat prima experimentare a bombei cu hidrogen.

 

8 august 1956 - S-a nascut Miron Mitrea, politician român social-democrat (n. Sighişoara, Mureş).

 

8 august 1963 - România a semnat Tratatul privind încetarea experienţelor nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă, încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie şi URSS.

 

8 august 1963 - A avut loc “Marele Jaf din Tren” – Trenul poștal de Corespondență a Casei Regale, care călătorea de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds. Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 80 de milioane de dolari în 2009). Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.

 

8 august 1963 - S-a nascut Jon Turteltaub, regizor de film american și producător.

 

8 august 1964 - S-a nascut Klaus Ebner, scriitor austriac.

 

8 august 1964 - S-a nascut Jan Josef Liefers, actor german, muzician, regizor și producător.

Jan Josef Liefers (Berlin Film Festival 2011).jpg

Jan Josef Liefers (n. 8 august 1964, Dresda) este un actor, regizor, producător de film și muzician german.

 

8 august 1964 - S-a nascut Dumitru Stângaciu, fotbalist și antrenor român.

 

8 august 1967 - Crearea Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN).

Association of Southeast Asian Nations (orthographic projection).svg

Asociația națiunilor din sud-estul Asiei, conform, [The] Association of Southeast Asian Nations, abreviată frecvent ASEAN, este o organizație politică și economică a zece țări din Asia de sud-est, constituită la 8 august 1967 de Indonezia, Malaysia, Filipine, Singapore și Thailanda.

 

8 august 1973 - Politicianul sud-coreean Kim Dae-Jung, a fost răpit.

Kim Dae-jung (n. 6 ianuarie 1924, d. 18 august 2009) a fost un preşedinte al Coreii de Sud între 1998 şi 2003, şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2000. Este numit „Nelson Mandela al Asiei”, datorită opoziţiei sale faţă de stăpânirea autoritară. Convertit la catolicism, Kim şi-a luat numele de botez de Thomas More - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Kim Dae-jung – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Kim Dae-jung (n. 6 ianuarie 1924, d. 18 august 2009) a fost un preşedinte al Coreii de Sud între 1998 şi 2003, şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2000. Este numit „Nelson Mandela al Asiei”, datorită opoziţiei sale faţă de stăpânirea autoritară. Convertit la catolicism, Kim şi-a luat numele de botez de Thomas More.

La 8 august 1973 Kim participa la o întâlnire cu liderul Partidului Democrat Unionist care a avut loc într-o camera a Grand Hotel Palace din Tokyo si a fost răpit de un grup de agenţi neidentificati cand a iesit din sala, la terminarea intrevederii. Kim Dae-jung : South Korean opposition leader Kim Dae-Jung speaks at a rally in 1969 A fost dus într-o cameră goala unde a fost drogat . Mai târziu, Kim a fost mutat in orasul Osaka şi mai târziu la Seul in Coreea de Sud. Kim Dae- Jung a fost găsit în viaţă, la casa sa din Seul cinci zile după răpire.

Potrivit unor rapoarte, Kim a fost salvat doar atunci când Ambasadorul american Philip Habib a aflat ca serviciul de spionaj sud-coreean -KCIA, a fost implicat şi a intervenit pe langa guvernul sud-coreean pentru eliberarea lui Kim. La 24 octombrie 2007, în urma unei anchete interne a Serviciului National de de Informatii (INS) din Coreea de Sud, s-a admis că precursoarea sa, Agenţia Coreeană Centrală de Informaţii (KCIA), s-a facut vinovata de răpire, declarând că aceasta a avut cel puţin sprijinul tacit al fostului presedinte Park Chung – hee al Partidului Republican Democrat, adversarul sau politic.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 august 1974 - Președintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, în urma scandalului „Watergate”, își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz, locul său fiind luat de Gerald Ford.

Nixon anunță publicarea stenogramelor după înregistrările Watergate la 29 aprilie 1974 - foto: ro.wikipedia.org

Nixon anunță publicarea stenogramelor după înregistrările Watergate la 29 aprilie 1974 – foto: ro.wikipedia.org

În lumina pierderii susținerii politice și a iminenței punerii sub acuzare, Nixon a demisionat din funcția de președinte începând cu 9 august 1974, după ce a ținut o cuvântare adresată națiunii la televiziune în seara dinainte. Discursul de demisie a fost ținut din Biroul Oval și a fost transmis în direct la radio și la televiziune. Nixon a declarat că demisionează pentru binele țării și a cerut națiunii să-l susțină pe noul președinte, Gerald Ford. Nixon a trecut în revistă realizările președinției sale, în special pe cele din domeniul politicii externe. El și-a apărat realizările din mandat, citând din discurul lui Theodore Roosevelt din 1910 cunoscut ca „Cetățenia într-o republică⁠”:

Nixon leaving whitehouse.jpg
Preşedintele Nixon părăsind Casa Albă cu puţin timp înainte ca demisia sa să devină efectivă pe 9 august 1974

Uneori am reușit și alteori am eșuat, dar întotdeauna m-am inspirat din ceea ce a spus odată Theodore Roosevelt despre omul din arenă, «al cărui chip este mânjit de praf și de sudoare și de sânge, care se străduiește cu hotărâre, care greșește sau nu face destul iarăși și iarăși, pentru că nu există încercare fără greșeală și fără lipsuri, dar care totuși se străduiește pentru a duce lucrul la bun sfârșit, care cunoaște marele entuziasm și devotament, care se dedică unei cauze demne, care cunoaște la sfârșit triumful marilor realizări, sau cel puțin, dacă nu reușește, cel puțin dă greș îndrăznind lucruri mari».”

Discursul de demisie al președintelui Richard Nixon, ținut la 8 august 1974

Discursul lui Nixon a primit răspunsuri favorabile la început din partea comentatorilor din presa audio-vizuală, doar Roger Mudd⁠ de la CBS afirmând că Nixon nu și-a recunoscut nicio vină. A fost numit „o capodoperă” de către Conrad Black⁠, unul din biografii lui. Black a opinat că „ceea ce se dorea a fi o umilință fără precedent pentru orice președinte american, Nixon a transformat într-o recunoaștere rafinată a unei insuficiențe a suportului legislativ. A plecat dedicându-și jumătate din cuvântare realizărilor mandatului său.

 

8 august 1981 - Preşedintele american, Ronald Reagan, a ordonat producerea bombei cu neutroni.

 

8 august 1981 - S-a nascut campionul elvetian de tenis, Roger Federer.

Roger Federer (26 June 2009, Wimbledon) 2 new.jpg

Roger Federer (n. 8 august 1981) este jucător elvețian de tenis de câmp, care a deținut locul 1 în clasamentul ATP timp de 302 săptămâni (record). În prezent este clasat pe locul 2 ATP. Este deținător al recordului pentru cele mai multe victorii în turneele de Mare șlem, cu 17 astfel de succese, și în Turneul Campionilor, cu șase trofee. A fost pentru mai mult de cinci ani lider al clasamentului mondial al tenismenilor profesioniști.

 

8 august 1982 - A murit Boris Caragea, sculptor roman, membru corespondent al Academiei Române. (n.11/24.01.1906, Balcic, Cadrilater, astazi in Bulgaria).

Boris Caragea.jpg

Boris Caragea (n. 11/24 ianuarie 1906, Balcic, Bulgaria — d. 8 august 1982, București) a fost un sculptor român, membru corespondent al Academiei Române din 1955. În tinerețe a fost barcagiu în Balcic. După Primul Război Mondial, între 1924-1925, a luat lecții de desen cu Hrandt Avakian[2] Un an mai târziu, sprijinit de sculptorița Zoe Băicoianu, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori pe Frederic Storck și Oscar Han. Și-a perfecționat sudiile cu Dimitrie Paciurea, lucrând doi ani în atelierul maestrului, după ce, în 1932 câștigase bursa Paciurea. La un moment dat, din cauza lipsei resurselor materiale, Boris Caragea a vrut să părăsească școala. Oscar Han l-a ajutat să-și ia examenele din doi ani într-unul singur și astfel Caragea a reușit să-și termine studiile.( “Lenin” – P-ta Presei Libere, “Monumentul Victoriei” – Constanţa, “Maternitate” – Eforie, “Enescu” – Detroit, SUA )

 

8 august 1983 - A încetat din viaţă actorul roman Emanoil Petruţ: “Porto-Franco”, “Tinereţe fără bătrâneţe”, “Ciprian Porumbescu”, “Fraţii Jderi”; ( n.08.02.1932, Marasesti, Vrancea).

 

8 august 1988 - Secretarul General al ONU Javier Perez de Cuellar a anunţat o încetare a focului între Iran şi Irak.

 

8 august 1990 - Irakul ocupă Kuweit și statul este anexat Irakului. Acest lucru va duce la izbucnirea Războiului din Golf; emiratul este eliberat de forțele internaționale, sub conducerea Statelor Unite.

Iraqi T-72 tanks.jpg
Tancuri de luptă ale armatei irakiene

 

8 august 1996 - A apărut primul număr al revistei „Dosarele istoriei”.

 

8 august 1996 - A murit Nevill Francis Mott, fizician englez, laureat al Premiului Nobel (n. 1905)

Sir Nevill Francis Mott.jpg

Sir Nevill Francis Mott (n. 30 septembrie 1905, Leeds, Regatul Unit — d. 8 august 1996, Milton Keynes, Regatul Unit) a fost un fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1977, împărțind premiul cu Philip Warren Anderson și John van Vleck.

 

8 august 2000 - În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru – „Shakespeare” de la Gdansk, Polonia, Teatrul Naţional din Craiova a prezentat spectacolul “Timon din Atena”, în regia lui Mihai Mănuţiu, cu actorul Ilie Gheorghe în rolul principal.

 

8 august 2005 - A murit Barbara Bel Geddes, actriță americană. (n. 1922)

BarbaraBelGeddes.jpg
Bel Geddes în rolul lui Maggie din Pisica pe acoperișul fierbinte (în original, Cat on a Hot Tin Roof), fotografie realizată de Carl Van Vechten, 1955

Barbara Bel Geddes (n. 31 octombrie 1922, New York City – d. 8 august 2005, Northeast Harbor, Maine) a fost o actriță americană nominalizată pentru premiul Oscar, cel mai bine cunoscută din serialul de televiziune al companiei CBS Dallas, ca doamna Eleanor “Miss Ellie” Ewing.

 

8 august 2007 - Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care merge în spaţiu.

 

8 august 2008 - A avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la la Beijing.

Opening ceremony of the 2008 Olympic Games in Beijing, China, Aug. 8, 2008.JPG
8 august 2008: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la la Beijing.

 

8 august 2009 - A murit Daniel Jarque, fotbalist spaniol. (n. 1983)

DaniJarque.JPG

Daniel Jarque González (n. 1 ianuarie 1983, Barcelona — d. 8 august 2009, Coverciano, Italia) a fost un jucator de fotbal spaniol, care a jucat pentru RCD Espanyol.

 

8 august 2010 - A murit Patricia Neal, actriță americană. (n. 20 ianuarie 1926)

Patricia Neal - 1952.jpg
Patricia Neal. Publicity photo from 1952

Patricia Neal (n. 20 ianuarie 1926 – d. 8 august 2010) a fost o actriță americană de teatru și film laureată a premiului Oscar.

 

8 august 2013 - A murit Karen Black, actriță americană.

Karen Black Five Easy Pieces 1970.jpg
Black in Five Easy Pieces, 1970

Karen Black (născută Karen Blanche Ziegler; n. 1 iulie 1939, Park Ridge, Illinois) este o cântăreață și actriță americană. Ea a devenit cunoscută prin filmele Easy Rider, Five Easy Pieces, The Great Gatsby, The Day of the Locust, Nashville, Airport 1975 și Family Plot. Karen Black a lucrat ca și chelneriță în New York și a urmat între timp dramaturgia. La început a primit roluri secundare în diferite filme. Primul ei rol mai important a fost în fimul “Big Boy” (1966) și “Easy Rider” (1969). În 1975 i se acordă premiul Globul de Aur fiind nominalizată pentru premiul Oscar pentru rolul jucat în filmul “The Great Gatsby”. După ce divorțează de L. M. Kit Carson se căsătorește în 1987 cu regizorul Stephen Eckelberry. Din prima căsătorie are un fiu (n. 1975), și a adoptat o fiică (n. 1987). În 2009 lansează un album muzical “Catacombs”.

 

8 august 2014 - A murit Aurel Cioranu, actor român (n. 1929)

Aurel Cioranu (17 octombrie 1929, București - 7 august 2014, București) a fost un actor român de teatru și film. A absolvit în anul 1954 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București - foto: cinemagia.ro

Aurel Cioranu (1929 – 2014) - foto: cinemagia.ro

Aurel Cioranu (17 octombrie 1929, București – 7 august 2014, București) a fost un actor român de teatru și film. A absolvit în anul 1954 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

 

8 august 2019 - Egipt: 17 ‘terorişti’ au fost ucişi în operaţiuni de securitate legate de atentatul de luni dimineaţă. Forţele de securitate egiptene au ucis “17 terorişti” în cadrul unei operaţiuni împotriva suspecţilor care ar fi fost implicaţi în atentatul care s-a soldat în noaptea de duminică spre luni cu 20 de morţi, la Cairo, relatează AFP. Într-un comunicat, Ministerul de Interne a precizat că persoanele ucise fac parte din grupul Hasm, considerat de autorităţi apropiat de Fraţii musulmani, o mişcare interzisă şi reprimată sever în Egipt.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 august 2019 – Rusia: Creştere a radioactivităţii pentru scurt timp, după explozia la un centru pentru testarea rachetelor balistice. Primăria oraşului Severodvinsk a informat cu privire la o ‘creştere pentru scurt timp’ a radioactivităţii după explozia produsă joi la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), în timpul testării unui motor de rachetă pe bază de combustibil lichid, deflagraţia fiind urmată de un incendiu, potrivit AFP, Reuters, RBC şi postului de radio Govorit Moskva.

Într-un comunicat transmis agenţiilor de presă ruse, Ministerul Apărării de la Moscova specificase că un accident a avut loc, joi, în timpul testării unui ‘motor de rachetă cu propulsie lichidă’. Potrivit acestuia, doi ‘specialişti au decedat în urma rănilor’, iar alte şase persoane au fost rănite în explozie.

Săptămâna aceasta, armata rusă s-a confruntat deja cu un incendiu la un depozit de muniţii în regiunea Krasnoiarsk, în Siberia, care a provocat explozii impresionante, fragmente de obuze căzând la o distanţă de mai mulţi kilometri în jur, incidentul soldându-se cu un mort şi cel puţin opt răniţi. O altă explozie s-a produs tot săptămâna aceasta la un depozit de muniţii din Krasnodar, sudul Rusiei, aminteşte AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com