Evenimentele Zilei de 6 martie în Istorie

Primul Consiliu de Miniştrii al noului cabinet. În fotografie Gh. Gheorghiu Dej, Petru Groza, ş.a., sala marii Adunări Naţionale (Gh. Tătărescu, Petre Constantinescu Iaşi, Lucreţiu Pătrăşcanu).(6 martie 1945) - foto: „Fototeca online a comunismului românesc”, Cota: 89/1945

Primul Consiliu de Miniştrii al noului cabinet. În fotografie Gh. Gheorghiu Dej, Petru Groza, ş.a., sala marii Adunări Naţionale (Gh. Tătărescu, Petre Constantinescu Iaşi, Lucreţiu Pătrăşcanu).(6 martie 1945)

foto preluat de pe „Fototeca online a comunismului românesc”, Cota: 89/1945
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgromanialibera.roistoria.mdyoutube.com

 

6 martie este a 65-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 6 martie

(BOR) Sf. 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci

Sf. 42 de Mucenici din Amoreea (†845) Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. 42 de Mucenici din Amoreea (†845) Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. 42 de Mucenici din Amoreea

Sfinții 42 mucenici din Amoreea (sau Amorium din Frigia, Asia Mică.) (†845) – Teodor, Constantin, Calist, Teofil, Vasois şi cei împreună cu ei — au fost ofițeri și ocârmuitori ai cetății bizantine Amorium (Amoreea), una dintre cele mai importante cetăți ale Imperiului Bizantin în secolul al IX-lea, care au fost capturați cu ocazia căderii cetății în mâinile saracinilor conduși de califul abbasid Al-Mu’tasim în anul 838 d.Hr., duși în sclavie la Samara, (azi în Irak), unde au fost decapitați murind ca mucenici pentru că au refuzat să-și renege credința creștină și să se convertească la islam.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Aflarea Sfintei Cruci

După mențiunile unor scriitori din perioada primară a Bisericii și după informațiile transmise de tradiția creștină locală din Ierusalim, sfânta împărăteasă Elena, (cca. 255—330 d.Hr.), mama sfântului Constantin cel Mare, primul împărat creștin al imperiului roman, a călătorit în Țara Sfântă înființând biserici și aziluri pentru săraci.

Călătoria a avut loc între anii 325 și 327, când creștinismul a devenit religie acceptată în Imperiul Roman. În timpul acestei călătorii, sfânta Elena a găsit locul unde erau ascunse cele trei cruci folosite la răstignirea lui Iisus și a celor doi tâlhari. Printr-un miracol s-a descoperit care era Crucea cea Adevărată.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) Cei 42 martiri din Amorion († 848)

 

(BRC) (†) Sf. Luciu I, papă, martir; Sf. Coletta, fecioară

Papa Lucius I a deținut funcția papală în perioada 25 iunie 253 - 5 martie 254. Papa Lucius I a fost roman de origine. Imediat după alegerea sa a fost exilat de împăratului Trebonianus Gallus (206-253), co-împărat cu fiul său Volusianus între anii 251-253. Gallus și fiul său Volusianus au fost trădați de trupele lor și asasinați în 253, fiind succedați pentru 3 luni de împăratul Aemilianus, după care a urmat la putere împăratul Valerian care a dus o politică mai tolerantă în privința creștinilor. În aceste circumstanțe, Papa Lucius I a revenit la funcția papală, până la decesul său natural în 254. Deși de moravuri severe, în privința lapsilor, a continuat linia predecesorului său readmițându-i în Biserică după împlinirea pocăinței cuvenite. Nu același lucru însă se poate spune cu privire la disciplina clericilor și în ceea ce privește viața sexuală. Clericilor le-a interzis – sub pedeapsa depunerii – să conviețuiască cu diaconesele, chiar dacă le permitea să le ospiteze din caritate. Laicilor le-a interzis coabitarea în caz de consangvinitate. A murit de moarte naturală și a fost înmormântat în cripta papilor din cimitirul Sf. Calixt. Epigraful lespedei sale a fost scris inițial în greacă. Este sărbătorit pe 5 martie - foto: ro.wikipedia.org

Papa Lucius I – foto: ro.wikipedia.org

Papa Lucius I a deținut funcția papală în perioada 25 iunie 253 – 5 martie 254. Papa Lucius I a fost roman de origine. Imediat după alegerea sa a fost exilat de împăratului Trebonianus Gallus (206-253), co-împărat cu fiul său Volusianus între anii 251-253. Gallus și fiul său Volusianus au fost trădați de trupele lor și asasinați în 253, fiind succedați pentru 3 luni de împăratul Aemilianus, după care a urmat la putere împăratul Valerian care a dus o politică mai tolerantă în privința creștinilor.

În aceste circumstanțe, Papa Lucius I a revenit la funcția papală, până la decesul său natural în 254. Deși de moravuri severe, în privința lapsilor, a continuat linia predecesorului său readmițându-i în Biserică după împlinirea pocăinței cuvenite. Nu același lucru însă se poate spune cu privire la disciplina clericilor și în ceea ce privește viața sexuală.

Clericilor le-a interzis – sub pedeapsa depunerii – să conviețuiască cu diaconesele, chiar dacă le permitea să le ospiteze din caritate. Laicilor le-a interzis coabitarea în caz de consangvinitate. A murit de moarte naturală și a fost înmormântat în cripta papilor din cimitirul Sf. Calixt. Epigraful lespedei sale a fost scris inițial în greacă. Este sărbătorit pe 5 martie.

 

Ziua naţională a Republicii Ghana: aniversarea proclamării independenţei.

 

Ziua alimentelor congelate (#FrozenFoodDay)

Alimentele congelate, care au devenit disponibile în magazine în ultimul secol, au revoluţionat industria alimentară. Pentru cei curioşi să afle ce este atât de grozav la acestea, a fost creată o sărbătoare în onoarea lor, celebrată la 6 martie. Ziua alimentelor congelate (#FrozenFoodDay) este ocazia perfectă pentru a afla mai multe despre istoria acestor produse, dar şi pentru a vă bucura de sortimentele preferate sau de cele pe care nu le-aţi gustat încă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 6 martie

 

Evenimentele Zilei de 6 martie în Istorie:

- 6 martie 1486 – Bătălia de la Șcheia;

- 6 martie 1897 – Legea repausului;

- 6 martie 1945) – A început Operațiunea Frühlingserwachen (6 – 16 martie 1945)

- 6 martie 1945 – Instaurarea guvernului dr. Petru Groza

 

6 martie 961 - Generalul (si viitorul imparat) bizantin Nichifor Fokas, cucereste dupa un asediu de 9 luni cetatea Candia (azi Heraklion), masacrandu-i pe aparatorii arabi ai acesteia.Este sfarsitul Emiratului Creta.

 

6 martie 1405 - S-a născut regele Ioan al II-lea al Castiliei (d. 20 iulie 1454), fiul lui Henric al III-lea al Castiliei și a soției sale, Caterina de Lancaster, fiica lui Ioan de Gaunt, Duce de Lancaster. A domnit din 1406 până în 1454. Ioan al II-lea a declarat legile Valladolid, care au restricționat activitatea socială a evreilor din regat. Printre cele mai notabile prevederi a fost, obligarea evreilor să poarte haine distinctive și interzicerea deținerii unor funcții de administrare.

 

6 martie 1447 - A început pontificatul Papei Nicolae al V-lea (Tommaso Parentucelli, n. cca. 1397 – d. 24 martie 1455).

Papa Nicolae al V-lea (n. 15 noiembrie 1397 - d. 24 martie 1455) a fost Papă al Romei în perioada 6 martie 1447 - 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut cu numele de Tommaso Parentucelli. Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Căderea Constantinopolului. El este ultimul papă cu numele de Nicolae  - foto: ro.wikipedia.org

Papa Nicolae al V-lea  - foto: ro.wikipedia.org

Papa Nicolae al V-lea (n. 15 noiembrie 1397 – d. 24 martie 1455) a fost Papă al Romei în perioada 6 martie 1447 – 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut cu numele de Tommaso Parentucelli. Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Căderea Constantinopolului.

În anii următori a încercat să lanseze o cruciadă împotriva otomanilor, dar a fost fără succes. În ultimele momente ale pontificatului său, observă că vechea Catedrală a Sfântului Petru din Roma , construită în secolul al-IV-lea d.Hr de către Constantin cel Mare era într-o stare jalnică, așa că decide demolarea Colosseumului și folosirea materialului din el pentru a repara catedrala, dar moare în anul 1455 și nu reușește să-și ducă planul la bun sfârșit. A pus capat schismei antipapei Felix al V-lea si a fondat Biblioteca Vaticanului. Este ultimul papă cu numele de Nicolae.

 

6 martie 1475 - S-a născut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist (d. 1564)

Michelangelo Buonarroti (n. 6 martie 1475, Caprese, Provincia Arezzo - d. 18 februarie 1564, Roma) a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului (Portrait of Michelangelo by Daniele da Volterra) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Portrait of Michelangelo by Daniele da Volterra – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Michelangelo Buonarroti (n. 6 martie 1475, Caprese, Provincia Arezzo – d. 18 februarie 1564, Roma) a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului.

S-a nascut la Caprese, Toscana, fiind al doilea din cei cinci fii ai familiei. Tatal sau, oficial florentin, a avut legaturi cu familia Medici care avea sa ii sustina cariera artistica pentru un timp. In 1488, pe cand avea 13 ani, tatal sau il trimite ca ucenic in atelierul pictorului Domenico Ghirlandaio, unul dintre cei mai importanti pictori din Florenta.

In paralel, tanarul Michelangelo a studiat insa si sculptura cu Bertoldo di Giovanni, fost elev al lui Donatello. Doi ani mai tarziu, acesta a ajuns la curtea lui Lorenzo de Medici (Magnificul), mecena al artelor, unde a avut ocazia sa cunosca personalitati ilustre ale vremii. In aceasta perioada a realizat lucrari ca Madona della Scala si Lupta centaurilor.

Pietà este o sculptură creată în 1499 de artistul Michelangelo Buonarroti. În prezent această capodoperă de o valoare inestimabilă a sculpturii renascentiste se află la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru. Este singura lucrare semnată de Michelangelo. Semnătura poate fi văzută pe centura care îi încinge pe diagonală pieptul Fecioarei. Statuia a fost realizată pentru cardinalul francez Jean de Billheres, care fusese repartizat în Roma. Statuia a fost făcută ca monument funerar al cardinalului, dar a fost mutată în prima capelă pe partea dreaptă de la intrarea în bazilică, în secolul XVIII, unde se găsește actualmente. Această faimoasă operă de artă o întruchipează pe Fecioara Maria ținând în brațe trupul lui Isus după crucificare. Această temă este de origine nordică, populară la vremea respectivă în Franța, însă nu și în Italia. Interpretarea dată de Michelangelo lui Pietà este unică. Este o lucrare de o deosebită importanță întrucât împletește idealurile de frumusețe renascentiste cu cele naturaliste - foto: ro.wikipedia.org

Pietà – foto: ro.wikipedia.org

Pietà este o sculptură creată în 1499 de artistul Michelangelo Buonarroti. În prezent această capodoperă de o valoare inestimabilă a sculpturii renascentiste se află la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru. Este singura lucrare semnată de Michelangelo. Semnătura poate fi văzută pe centura care îi încinge pe diagonală pieptul Fecioarei.

Statuia a fost realizată pentru cardinalul francez Jean de Billheres, care fusese repartizat în Roma. Statuia a fost făcută ca monument funerar al cardinalului, dar a fost mutată în prima capelă pe partea dreaptă de la intrarea în bazilică, în secolul XVIII, unde se găsește actualmente.

Această faimoasă operă de artă o întruchipează pe Fecioara Maria ținând în brațe trupul lui Isus după crucificare. Această temă este de origine nordică, populară la vremea respectivă în Franța, însă nu și în Italia. Interpretarea dată de Michelangelo lui Pietà este unică. Este o lucrare de o deosebită importanță întrucât împletește idealurile de frumusețe renascentiste cu cele naturaliste

Michelangelo - Crearea lui Adam - Capela Sixtină, Vatican - foto: ro.wikipedia.org

Michelangelo – Crearea lui Adam – Capela Sixtină, Vatican – foto: ro.wikipedia.org

Michelangelo a ramas in palatul familiei Medici pana la moartea protectorului sau (1492), dupa care a parasit Florenta si s-a stabilit in Bologna, lucrand pentru Biserica „San Domenico”. S-a mutat apoi in Roma, la cererea oficialilor de la Vatican executand mai multe sculpturi cu tematica religioasa, dar si celebra lucrare Bachus. Peregrinarile sale au continuat insa, pentru ca in 1534 sa revina la Vatican la cererea lui Papa Clement al VII-lea.

Michelangelo a primit sarcina sa picteze Capela Sixtina cu tema Judecatii de Apoi, lucrare cu care a socat comunitatea catolica de la Vatican. In momentul dezvelirii frescei, papa Paul al II-lea (succesorul lui Clement al VII-lea) a fost socat, iar criticii l-au acuzat de blesfamie datorita faptului ca personajele pictate erau goale.

In ciuda atacurilor virulente, a continuat sa lucreze in slujba Bisericii Catolice pana la sfarsitul vietii, concentrandu-se indeosebi pe arhitectura dupa ce in 1549 a fost numit arhitect sef al Bisericii „San Pietro”. A murit in 18 februarie 1564, iar conform dorintei sale a fost ingropat in Biserica „Santa Croce” din Florenta.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

6 martie 1486 - A avut loc Bătălia de la Șcheia – Parte a Războaielor moldoveano-otomane și a Bătăliilor lui Ștefan cel Mare.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial - foto preluat de pe historia.ro

Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial, cititi mai mult pe unitischimbam.ro – foto preluat de pe historia.ro

Bătălia de la Şcheia (6 martie 1486) a fost o confruntare în cadrul expediţiei otomane ce a avut ca scop înlocuirea domnului Moldovei, Ştefan cel Mare (1457 – 1504), cu pretendentul Hroiot, un fiu al lui Petru Aron (1451 – 1452, 1454 – 1457). Sultanul Bayezid al II-lea (1481 – 1512) a încredinţat atacul aspra Moldovei sangeacbey-ului de Silistra, Bali bey Malcocioglu, Ali bey şi Iskender bey, cu ordinul de a-l îndepărta pe recalcitrantul domn.

Armata turcă condusă de paşa Bali bey Malkocioglu a pătruns pe teritoriul Moldovei, în timp ce Ştefan cel Mare se afla în Polonia. Turcii au ajuns până în apropiere de Suceava, bătălia cu moldovenii domnitorului întors de grabă în ţară având loc la Şcheia.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

6 martie 1490 - A murit Ivan cel Tanar, (n.15 februarie 1458), fiul cel mai mare din prima căsătorie al Marelui Cneaz Ivan al III-lea al Rusiei cu Maria din Tver și moștenitorul tronului. Ivan cel Tanar a lăsat un fiu pe nume Dmitri Ivanovici din căsătoria sa cu Elena , fiica lui Stefan cel Mare al Moldovei.

Ivan al III- lea a ales să-l excludă de la succesiunea tronului in urma masinatiunilor soției sale, Sofia Paleolog , în favoarea fiului sau Vasili. După mai multe certuri între Elena și soacra sa, Sofia, Ivan cel Tanar a fost aruncat in închisoare la 11 aprilie 1502. Elena a fost incriminat ca ar fi sprijinit secta Skhariya cunoscuta ca “Erezia iudaizanta” și a murit în închisoare, la 18 ianuarie 1505. Fiul sau a murit patru ani mai târziu.

 

6 martie 1521 - Fernando Magellan, navigator portughez aflat in slujba regelui Spaniei, a descoperit insula Guam din Oceanul Pacific.

 

6 martie 1619 - S-a născut Hector Savinien de Cyrano de Bergerac ( d. 28 iulie 1655), aventurier, dramaturg și eseist francez.

Hector Savinien de Cyrano de Bergerac (n. 6 martie 1619 – d. 28 iulie 1655) a fost un dramaturg și eseist francez. Prin utopiile sale filozofice, a fost un precursor al iluminismului. În domeniul literar, ca influențe, a împrumutat ironia lui Molière și conceptele utopice ale unof filozofi ca Thomas Morus și Tommaso Campanella. Viața sa aventuroasă, precum și figura originală l-au inspirat pe Edmond Rostand în scrierea comediei eroice Cyrano de Bergerac (1897) - foto: ro.wikipedia.org

Hector Savinien de Cyrano de Bergerac - foto: ro.wikipedia.org

Hector Savinien de Cyrano de Bergerac (n. 6 martie 1619 – d. 28 iulie 1655) a fost un dramaturg și eseist francez. Prin utopiile sale filozofice, a fost un precursor al iluminismului. În domeniul literar, ca influențe, a împrumutat ironia lui Molière și conceptele utopice ale unof filozofi ca Thomas Morus și Tommaso Campanella. Viața sa aventuroasă, precum și figura originală l-au inspirat pe Edmond Rostand în scrierea comediei eroice Cyrano de Bergerac (1897)

 

6 martie 1760 - S-a născut Amalie Zephyrine de Salm-Kyrburg, străbunica din partea paterna a regelui Carol I al României (d.17 octombrie 1841).

Amalie Zephyrine de Salm-Kyrburg (n. 6 martie 1760 – d. 17 octombrie 1841) a fost fiica Prințului Philip Joseph de Salm-Kyrburg (primul prinț de Salm-Kyrburg) și a Mariei Theresa de Hornes, fiica cea mare și moștenitoarea prințului Maximilian de Hornes. A fost străbunica din partea paternă a regelui Carol I al României -  foto: ro.wikipedia.org

Amalie Zephyrine de Salm-Kyrburg – foto: ro.wikipedia.org

Amalie Zephyrine de Salm-Kyrburg a fost fiica Printului Philip Joseph de Salm-Kyrburg (primul print de Salm-Kyrburg) si a Mariei Theresa de Hornes, fiica cea mare si mostenitoarea printului Maximilian de Hornes. S-a nascut la Paris, unde parintii ei, aristocrati germani, s-au instalat in jurul anului 1750.

Amalie avea trei surori si un frate, toti mai mari. In 1782, la cererea parintilor ei, ea s-a casatorit cu Anton Aloys, Print de Hohenzollern-Sigmaringen. In timpul Revolutiei franceze, fratele sau Frederic al III-lea si iubitul ei, Alexandre de Beauharnais au fost ghilotinati, dar Amalie Zephyrine a stiut cum sa supravietuiasca revolutiei.

In 1797, ea a cumparat cimitirul in care fratele si iubitul ei au fost ingropati intr-un mormant de masa. In ciuda a tot, printesa a mentinut relatii bune cu o serie de figuri influente ale Revolutiei, cum ar fi Charles-Maurice de Talleyrand si Josephine de Beauharnais, vaduva iubitului ei Alexandre si viitoarea sotie a lui Napoleon Bonaparte. Cativa ani mai tarziu, Amalie Zephyrine a folosit cu succes contactele sale la curtea lui Napoleon pentru a mentine suveranitatea principatului sau de Sigmaringen.

Ea a devenit tutorele nepotului ei Frederic al IV-lea de Salm-Kyrburg (1789-1859), care a devenit Print de Salm-Kyrburg in 1794. Conditia lui Napoleon pentru a salva principatul de Sigmaringen a fost ca fiul ei, Karl, sa se casatoreasca cu Antoinette Murat, nepoata lui Joachim Murat.

Pentru familia Hohenzollern-Sigmaringen a fost o casatorie greu de acceptat (Antoinette era fiica unui carciumar), insa mariajul a fost unul fericit. S-au nascut patru copii, intre care si Karl Anton, tatal viitorului rege Carol I al Romaniei. Dupa douazeci de ani la Paris, printesa s-a intors in 1822 la Hohenzollern-Sigmaringen, unde initial a locuit intr-o anexa a fostei manastiri Inzigkofen si mai tarziu intr-o resedinta numit Prinzenbau, pe care sotul ei a construit-o pentru ea la Sigmaringen.

Amalie era foarte iubita, dadea regulat pomeni celor saraci, ajuta scolile si, de asemenea, a infiintat un institut de formare pentru tinerele fete. A murit la varsta de 81 de ani. O stanca in Donautal, in Hohenzollern-Sigmaringen este numita Amalienfelsen, amintind de ea.

 

6 martie 1806 - S-a născut poeta britanică Elisabeth Barrett Browning; (d.29 iunie 1861).

Elizabeth Barrett Browning (n. 6 martie 1806 - d. 29 iunie 1861) a fost o poetă engleză. A scris versuri de o deosebită sensibilitate dedicate soțului ei, poetul Robert Browning - foto: ro.wikipedia.org

Elizabeth Barrett Browning – foto: ro.wikipedia.org

Elizabeth Barrett Browning (n. 6 martie 1806 – d. 29 iunie 1861) a fost o poetă engleză. O mare parte din poeziile sale abordeaza teme religioase si a fost interesata de dezbaterile teologice. A învățat ebraică și a citit Biblia ebraică. A scris de asemenea versuri de o deosebită sensibilitate dedicate soțului ei, poetul Robert Browning.

 

6 martie 1836 - Bătălia de la Alamo – 200 de luptatori pentru separarea Texasului de Mexic, au apărat un mic fort timp de 13 zile, împotriva a mii de soldați mexicani, conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

"Bătălia de la Alamo" (23 februarie – 6 martie 1836) - "Căderea Alamoului" (1903) de Robert Jenkins Onderdonk, îl prezintă pe Davy Crockett folosindu-și flinta drept bâtă împotriva soldaților mexicani care trecuseră de zidul misiunii - foto: /ro.wikipedia.org

“Bătălia de la Alamo” (23 februarie – 6 martie 1836) – “Căderea Alamoului” (1903) de Robert Jenkins Onderdonk, îl prezintă pe Davy Crockett folosindu-și flinta drept bâtă împotriva soldaților mexicani care trecuseră de zidul misiunii – foto: /ro.wikipedia.org

Bătălia de la Alamo (23 februarie – 6 martie 1836) a fost un eveniment-cheie în cadrul Revoluției Texane. După un asediu de 13 zile, soldații mexicani conduși de președintele general Antonio López de Santa Anna au lansat un asalt asupra Misiunii Alamo de lângă San Antonio de Béxar (astăzi, San Antonio, Texas).

Toți apărătorii texani au fost uciși, cu excepția a doi. Cruzimea lui Santa Anna din timpul bătăliei i-a inspirat pe numeroși texani – atât coloniști din Texas cât și aventurieri din Statele Unite- să se alăture armatei texane. Mânați de dorința de răzbunare, texanii au reușit apoi să învingă armata mexicană în Bătălia de la San Jacinto, în 21 aprilie 1836, punând capăt revoluției.

 

6 martie 1837 - Bisericile din stanga Nistrului sunt scoase din ordinul autoritatilor imperiale ruse din subordinea eparhiei Chişinăului şi Hotinului.

 

6 martie 1837 - Prin decret imperial rus, mănăstirea Căpriana revine din subordinea eparhiei Chişinăului, în cea a mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos.

Mănăstirea Căpriana, gubernia Basarabia, poză sf. sec.XIX - foto: istoria.md

Mănăstirea Căpriana, gubernia Basarabia, poză sf. sec.XIX – foto: istoria.md

La 6 martie 1837 prin decret imperial rus, mănăstirea Căpriana revine din subordinea eparhiei Chișinăului în cea a mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos, dar pînă la 9 martie 1873, cînd e trecută în subordonarea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Mănăstirea Căpriana, unul din cele mai vechi așezăminte monastice din Repubica Moldova, situată în codrii ce acoperă ținutul deluros al Moldovei Transprutiene, numiți cîndva codrii Lăpușnei, reprezintă un monument de valoare culturală și istorică excepțională pentru neamul românesc. Localitatea deosebit de pitorească, este situată într-o depresiune încîntătoare, fiind înconjurată din trei părti de coline împădurite.

Mănăstirea Căpriana este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova. Este situată în zona centrală a țării, la aproximativ 40 km nord-vest de Chișinău, în ținutul deluros împădurit care purta odată numele de Codrii Lăpușnei. Considerata de mulți istorici, ultimul bastion al arhitecturii voievodale din Republica Moldova, aparținând spațiului cultural românesc - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Mănăstirea Căpriana – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

6 martie 1853 - A avut loc la Venetia, premiera operei „Traviata” de Giusepe Verdi.

"La traviata" Opera by Giuseppe Verdi - Scene 1: Party (attrib. Carl d'Unker) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

“La traviata” Opera by Giuseppe Verdi – Scene 1: Party (attrib. Carl d’Unker) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării.

Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes. La Timișoara, “La Traviata” a avut premiera în 9 februarie 1855. Premiera la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă și Balet „A.S.Pușkin” din Chișinău a avut loc la 12 octombrie 1962.

 

6 martie 1866 - S-a născut Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România; (m. 8 ianuarie 1928).

Dumitru Kiriac-Georgescu (6 martie 1866, București - 8 ianuarie 1928, Viena), a fost un compozitor, profesor, dirijor de cor și folclorist român.- foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dumitru Kiriac-Georgescu - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dumitru Kiriac-Georgescu (6 martie 1866, București – 8 ianuarie 1928, Viena), a fost un compozitor, profesor, dirijor de cor și folclorist român.

 

6 martie 1869 - Dimitri Mendeleev a prezentat in premiera, in cadrul unei conferinte a Societatii Ruse de Chimie, tabelul periodic al elementelor.

Tabelul periodic al elementelor, elaborat  de Dimitri Mendeleev in 1869 foto: ro.wikipedia.org

Tabelul periodic al elementelor, elaborat de Dimitri Mendeleev in 1869
foto: ro.wikipedia.org

Acesta a realizat prima varianta a sistemului periodic al elementelor chimice in 17 februarie 1869. Atunci el a ordonat pentru prima data cele 63 de elemente chimice cunoscute la acea vreme in ordinea cresterii maselor atomice.

A realizat tabelul folosindu-se doar de simbolurile elementelor, pe care le-a aranjat pe orizontala, iar apoi pe verticala, aceasta din urma structurare ajutandu-l sa descopere Legea periodicitatii (proprietatile fizice si chimice ale elementelor sunt intr-o dependenta periodica de greutatile lor atomice).

Sistemul conceput de Mendeleev nu a fost acceptat usor, colegii sai fiind neincrezatori in teoria sa. Versiunea finala a tabelului a fost realizata in 1871, insa profesorul rus a lasat spatii libere in tabel tocmaiu in ideea descoperirii de noi elemente chimice.

Sistemul periodic numara in prezent 118 elemente chimice, din care 90 se gasesc in stare naturala (2 lichide, 11 gaze si 77 solide), iar altele 28 artificiale. Pana in 1984 s-au produs din acestea 6.845.000 de compusi.

 

6 martie 1883 - A fost adoptata Legea pentru aderarea României la Convenţia Internaţională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

 

6 martie 1897 - In România a intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an, dar condiţionat pentru întreprinderile industriale la discreţia Camerei de Comerţ, care trebuiau să decidă cazurile cînd se lucra continuu.

 

6 martie 1899 - Bayer a înregistrat “Aspirina” ca marcă înregistrată.

 

6 martie 1899 - A decedat Ieronim G.Baritiu (n.1848),publicist și traducător român, fiul lui George Barit, istoric și publicist român transilvănean, unul din întemeietorii presei românești din Transivania.

 

6 martie 1899 - A decedat Ka’iulani prințesa moștenitoare a insulelor Hawaiene (n.16 octombrie 1875).

Victoria Kaʻiulani Kalaninuiahilapalapa Kawekiu i Lunalilo Cleghorn, a fost moștenitoare a tronului regatului Hawaiʻi și a deținut titlul de prințesă moștenitoare. Prin mama sa, Kaʻiulani a fost descendenta lui Marelui Șef Kepoʻokalani, verișor primar al lui Kamehameha cel Mare.

De asemenea, mama sa a fost sora regelui Kalākaua și a reginei Liliʻuokalani. Tatăl lui Kaʻiulani a fost Archibald Scott Cleghorn, un bancher scoțian din Edinburgh și ultimul guvernator al Oʻahu.

În 1889, la vârsta de 13 ani, Kaʻiulani a fost trimisă la Northamptonshire, Anglia pentru a primi o educație privată si s-a mutat in Anglia pentru următorii patru ani, în ciuda faptului că inițial i s-a spus că va studia în Marea Britanie numai un an.

În timpul absenței ei, în Hawaiʻi au avut loc mai multe evenimente. Regele Kalakaua a murit în 1891 și prințesa Lidia Liliʻuokalani a devenit regină. Imediat, regina a numit-o pe Kaʻiulani moștenitoarea sa.

În 1893, monarhia a fost înlăturată și noul guvern a încercat să devină parte a Statelor Unite. Vestea a ajuns la Kaʻiulani la 30 ianuarie 1893 printr-o scurtă telegramă care spunea: “regină detronată”, “monarhie abolită”.

După răsturnarea monarhiei din Hawaii în 1893, ea a vizitat Statele Unite unde a militat pentru restabilirea regatului sau. Deși a ezitat să participe la viața politică, ea a avut multe discursuri și apariții publice, denunțând răsturnarea guvernului său și nedreptatea făcută oamenilor ei.

 

6 martie 1903 - S-a născut împarateasa Kojun soția imparatului Hirohito al Japoniei (d. 2000).

 

6 martie 1907 - Răscoala Țărănească din 1907 – Are loc apogeul răscoalei în regiunea Moldova, România.

"Răscoala Țărănească din 1907" (O patrulă de cavalerie observă casele incendiate de către răsculaţi lângă Buzău) - foto: ro.wikipedia.org

“Răscoala Țărănească din 1907″ (O patrulă de cavalerie observă casele incendiate de către răsculaţi lângă Buzău) – foto: ro.wikipedia.org

Răscoala țărănească inițial ia amploare în principal în localitățile din județele Dorohoi și Iași. La începutul secolului XX, în România, țărănimea constituia peste 80% din populație dintre care majoritatea aveau foarte puțin pămînt în poroprietate iar a zecea parte din ei chiar deloc. Majoritatea țăranilor trăiau din ceea ce lucrau, în dijmă sau pe plată, la marele proprietar vecin.

În România acelei perioade, identic precum în Rusia, Polonia, Ungaria, existau proprietari de latifundii foarte mari care se întindeau pe zeci și chiar sute de mii de hectare. Diferența enormă dintre cantitatea de pămînt deținută de marii latifundiari și cea deținută de țărani constituie o primă cauză a nemulțumirilor țărănimii.

O altă cauză este impunerea țăranilor spre cultivarea culturilor destinate exclusiv exportului (grîu, rapiță, etc), marii latifundiari dorind să scotă profituri maxime din exportul de alimente. Orientarea agriculturii spre export în România vine încă din vreme principatelor românești în urma tratatului de la Adrianopol (1829), tratat care a deschis hotarele principatelor pentru comerțul cu occidentul.

Creșterea fenomenului arendășiei, constituie a treia și cea mai importantă cauză a răscoalei. Boierii nu mai doreau să se ocupe direct de administrația proprietăților lor, trecînd cu traiul la oraș. Acest fenomen a avut loc pînă și în zona Moldovei, cea mai conservatoare din România.

Prin urmare boierii și marii latifundiari, închiriau domeniile lor unor intermediari (arendași), primind în schimb o sumă fixă (arendă). Arendașii, deseori străini de sat și chiar de neam, la rîndul lor încercau să obțină de pe seama țăranului profituri cît mai mari într-o perioadă cît mai scurtă de timp. Arendașii fiind mult mai duri și neînduplecațu cu țăranii decît boierii ajunsese să fie dușmanul principal al țărănimii din România.

Răscoala țărănească din 1907, pornind din nordul Moldovei a ajuns pînă în Oltenia, cuprinzînd toată România. Mai multe proprietăți ale latifundiarilor au fost distruse, iar numeroși arendași au fost uciși sau răniți. Guvernul conservator (Partidul Conservator) nu a putut face față situației, astfel încît liberalii lui Dimitrie Sturdza au preluat puterea.

Liberalii au făcut ceea ce nu se puteau hotărî să faca conservatorii și anume să folosească armata și tunurile împotriva țăranilor. A fost o adevărată tragedie fiind omorîți circa 11 000 – 12 000 oameni, cifră neconfirmată deoarece nu s-a făcut nicodată un raport integru al victimelor.

 

6 martie 1917 - S-a născut filosoful american Donald Davidson. Lucrările sale a exercitat o influență considerabilă în multe arii ale filosofiei începând cu anii 1960, în special în filosofia minții, filosofia limbajului și teoria acțiunii.

 

6 martie 1917 - S-a născut Will Eisner, unul dintre cei mai importanți contributori la dezvoltarea benzilor desenate, cunoscut pentru studioul de benzi desenate pe care el l-a fondat și pentru utilizarea benzilor desenate ca un mediu de instruire.

 

6 martie 1919 - Consiliul Militar interaliat de la Paris a transmis Ungariei hotărârea privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania,pană la încheiearea păcii care va hotărî noile graniţe politice (“Nota Vyx).

 

6 martie 1920 - S-a născut Ernest Maftei, actor român de teatru și film (d. 2006)

Ernest Maftei (n. 6 martie 1920, Prăjești, județul Bacău – d. 19 octombrie 2006, București) a fost un actor român, epigramist și adept al Mișcării Legionare. In Mișcarea Legionară a aderat la varsta de 17 ani, ajungand unul dintre militantii ei de frunte in judet. În dosarele de la Securitate, era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul român.

În momentul în care primește ordine de la București să ridice 136 de evrei suspectați de activități comuniste și subversive, el preia pe toți cei din listă și îi ascunde la Prăjești unde îi angajează la cariera de piatră care aparținea tatălui său. În urma acestei acțiuni tatăl său este arestat mai târziu și încarcerat.

A fost judecat de către comuniști de mai multe ori însă a fost achitat tot timpul din cauza intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta. Pentru a scăpa de opresiunile comuniste preia numele de Irimia Valahul.

A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989, apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă (nedecupat) și a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor. A participat si la protestele din iunie și a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței, fiind salvat ulterior de un trecător. A fost unul dintre marii actori ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români.

Alături de Colea Rautu și alți actori, a înființat Uniunea Cineaștilor din România. A colaborat la realizarea popularei emisiunii „Ferma”, specializată pe teme din viața rurală și agricultură, transmisă pe canalul TVR. În 1995, a devenit membru al partidului „Pentru patrie”, alăturându-se camarazilor săi împreună cu care luptase și suferise în închisori.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

 

6 martie 1926 - S-a născut marele regizor polonez Andrzej Wajda.

Andrzej Witold Wajda (n. 6 martie 1926, Suwałki, Polonia) este un regizor polonez, co-fondator al școlii poloneze de film. Laureat al Premiului Oscar de Onoare (1999)[1] pentru întreaga sa carieră, cavaler al Ordinului Vulturul Alb al Poloniei (2011) și comandor al Legiunii de Onoare franceze (2001) - foto: britannica.com

Andrzej Witold Wajda – foto: britannica.com

Andrzej Witold Wajda (n. 6 martie 1926, Suwałki, Polonia) este un regizor polonez, co-fondator al școlii poloneze de film. Laureat al Premiului Oscar de Onoare (1999)[1] pentru întreaga sa carieră, cavaler al Ordinului Vulturul Alb al Poloniei (2011) și comandor al Legiunii de Onoare franceze (2001).

 

6 martie 1927 - S-a născut renumitul scriitor columbian,Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru literatura.

Gabriel García Márquez (n. 6 martie 1927, Aracataca, Columbia - d. 17 aprilie 2014, Ciudad de México, Mexic) a fost un scriitor columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman și proză scurtă, în care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent. Este cunoscut de către prieteni drept Gabo. Cel mai cunoscut roman al său este: Cien años de soledad (Un veac de singurătate). Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic - foto: ro.wikipedia.org

Gabriel García Márquez – foto: ro.wikipedia.org

Gabriel García Márquez (n. 6 martie 1927, Aracataca, Columbia – d. 17 aprilie 2014, Ciudad de México, Mexic) a fost un scriitor columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman și proză scurtă, în care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent. Este cunoscut de către prieteni drept Gabo. Cel mai cunoscut roman al său este: Cien años de soledad (Un veac de singurătate). Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic.

 

6 martie 1930 - A avut loc, la cinematograful Capitol din Bucuresti, premiera filmului documentar Viața unui oraș, reintitulat ulterior Viața începe mâine, realizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului.

Jean Mihail (numele inițial a fost Jean Mihailovici) (n. 5 iulie 1896, com. Hălăucești, județul Roman — d. 12 martie 1963, București) a fost un regizor de film, scenarist, scriitor român. A absolvit cursurile școlii primare în localitatea natală, studii liceale la Liceul Roman Vodă din Roman, apoi studii universitare la București. Dedicat artei cinematografice a efectuat călătorii de studiu în Germania și Franța. A debutat în 1923, ca regizor secund, cu Țigănușa de la iatac. Este un pionier al artei cinematografice româneștri - foto: ro.wikipedia.org

Jean Mihail – foto: ro.wikipedia.org

Jean Mihail (numele inițial a fost Jean Mihailovici) (n. 5 iulie 1896, com. Hălăucești, județul Roman — d. 12 martie 1963, București) a fost un regizor de film, scenarist, scriitor român. A absolvit cursurile școlii primare în localitatea natală, studii liceale la Liceul Roman Vodă din Roman, apoi studii universitare la București. Dedicat artei cinematografice a efectuat călătorii de studiu în Germania și Franța. A debutat în 1923, ca regizor secund, cu Țigănușa de la iatac. Este un pionier al artei cinematografice româneștri.

 

6 martie 1933 - S-a născut artista română de teatru și film, Margareta Pogonat: (d.11 mai 2014, Bucuresti).

Margareta Pogonat (n. 6 martie 1933, Iași, d. 11 mai 2014, București)[1] a fost o actriță română de teatru și film - foto: ro.wikipedia.org

Margareta Pogonat - foto: ro.wikipedia.org

Margareta Pogonat (n. 6 martie 1933, Iași, d. 11 mai 2014, București) a fost o actriță română de teatru și film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1959, la clasa profesorului Alexandru Finti, după care şi-a făcut debutul în spectacolul de teatru „Două lozuri”, în care a jucat împreună cu Grigore Vasiliu Birlic.

A desfasurat o bogată activitate teatrală (Teatrul de stat din Botoșani, Teatrul Național din Iași, Teatrul de stat din Ploiești, Teatrul Nottara. În cinematografie a debutat în 1957 în „Pasărea furtunii”, r.Dinu Negreanu). Primește Premiul ACIN de interpretare în 1972 („Drum în penumbră” , r. Lucian Bratu) și 1973 („Zestrea”, r.Letiția Popa și „Dragostea începe vineri”, r.Virgil Calotescu).

A sustinut si o activitate didactică după 1990 la două facultăți particulare – Spiru Haret și Universitatea Ecologică, la care a predat Actoria. Din 1974 şi până în 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, în piese precum „Patru lacrimi”, „Oameni feluriţi”, „Sentimente şi naftalină” şi „Omul care face minuni”.

 

6 martie 1937 - S-a născut Valentina Teraşkova, prima femeie cosmonaut.

Valentina Tereșkova (n. 6 martie 1937, regiunea Iaroslavl) este o cosmonaută din Rusia, prima care a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6. A fost parașutistă, făcând primul salt în 1959, când avea 22 ani. În 1963 a fost aleasă pentru zborul cosmic dintr-un grup de 5 femei, celelalte fiind Tatiana Kuznețova, Irina Solovieva, Jana Erkina și Valentina Ponomariova. Valentina Tereșkova a fost căsătorită cu astronautul sovietic Andrian Grigorievici Nikolaev (1929 - 2004) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Valentina Tereșkova – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Valentina Tereșkova (n. 6 martie 1937, regiunea Iaroslavl) este o cosmonaută din Rusia, prima care a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6. A fost parașutistă, făcând primul salt în 1959, când avea 22 ani. Provenind dintr-o familie de ţărani, ea conducea în epocă secţia de tineri comunişti (Comsomol) dintr-o uzină de textile din Iaroslavl, o localitate aflată la o distanţă de 280 de kilometri de Moscova.

În aprilie 1962, cinci femei sovietice (Valentina Tereșkova, Tatiana Kuznețova, Irina Solovieva, Jana Erkina și Valentina Ponomariova) au fost selecţionate în cel mai mare secret, pentru un zbor spaţial: două inginere, o învăţătoare, o stenografă şi o muncitoare care efectuase 90 de salturi într-un club de paraşutişti amatori, Valentina Teraşkova.

După şapte luni de antrenamente intense, Tereşkova este aceea care a fost aleasă, probabil datorită biografiei sale, considerată ideală pentru regimul sovietic. Valentina Tereșkova a fost căsătorită cu astronautul sovietic Andrian Grigorievici Nikolaev (1929 – 2004)

 

6 martie 1939 - A încetat din viaţă Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al României, prim-ministru între 1938-1939; (n. 20 iulie 1868).

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (n. 20 iulie 1868, Toplița   d. 6 martie 1939, Cannes, Franța) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Miron Cristea – foto: ro.wikipedia.org

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (n. 20 iulie 1868, Toplița d. 6 martie 1939, Cannes, Franța) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României.

La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române Participant la Marea Adunare Nationala de la Alba lulia din 1 Decembrie 1918 si membru al delegatiei romanilor transilvaneni care a prezentat actul unirii la Bucuresti. Membru de onoare al Academiei Romane (1919). La 18 dec. 1919 a fost ales mitropolit primat al Romaniei intregite, iar in ziua urmatoare investit si inscaunat.

La 4 febr. 1925 devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind instalat in noua demnitate la 1 nov. 1925. Sub el s-a facut unificarea bisericeasca din noul stat roman unitar, s-a organizat Biserica noastra ca Patriarhie, s-a votat Statutul de organizare si functionare al BOR. din 1925.

In timpul pastoririi lui, a reaparut revista ”Biserica Ortodoxa Romana” (1921), a initiat aparitia revistei “Apostolul”, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucurestilor (1924), s-a ingrijit de traducerea si tiparirea Bibliei sinodale din 1936 (in traducerea preotilor pofesori Gala Galaction, Vasile Radu si mitropolitul Nicodim), precum si a unor editii din Noul Testament.

A sprijinit tiparirea de carti teologice in Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, a infiintat Seminarul teologic “Miron Patriarhul” din Campulung (1922) pentru orfanii de razboi si Academia de Muzica religioasa din Bucuresti (1927)

A sprijinit o serie de tineri teologi la Studii peste hotares sub el s-a ridicata actualul palat patriarhal si a fost repictata catedrala patriarhala, a ctitorit schitul de lemn de la Toplita. A publicat culegeri de folclor, o Iucrare de iconografie, cateva volume de cuvantari. Pe plan politic, a facut parte din “Regenta” (20 iul. 1927 – 8 iun. 1930) si a fost prim-ministru (10 febr. 1938 – 6 mart. 1939).

 

6 martie 1941 - A avut loc, la Opera Română din București, premiera operei Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă românești.

 

6 martie 1945 - A inceput Operațiunea Frühlingserwachen (6 – 16 martie 1945), ultima ofensivă majoră lansată de Germania Nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial

Unitățile germane în ofensivă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Unitățile germane în ofensivă – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Operațiunea Frühlingserwachen (Reînvierea de primăvară) (Unternehmen Frühlingserwachen), cunoscută și ca Ofensiva Lacul Balaton, (6 – 16 martie 1945) a fost ultima ofensivă majoră lansată de Germania Nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Această ofensivă a fost lansat de germani în mare secret pe 6 martie 1945 în Ungaria în regiunea lacului Balaton, ca parte a luptelor de pe frontul de răsărit. În această regine se aflau unele dintre ultimele zăcăminte de petrol la care mai avea acces Germania Nazistă. Operațiunea Frühlingserwachen a implicat mai multe mari unități germane retrase de pe frontul de vest, după eșecul Ofensivei din Ardeni, printre acestea aflându-se și Armata a 6-a SS Panzer.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

6 martie 1945 -  A avut loc instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti).

România se afla într-o mare criză politică. În ziua de 26 februarie 1945 a sosit la București Andrei Vîșinski , adjunctul ministrului de Externe al URSS, Viaceslav Molotov. Într-o audiență la regele Mihai, Vâșinski i-a impus șefului de stat român demiterea imediată a generalului Rădescu, care era acuzat ca fiind „reacționar” și „fascist”, criticând partidele istorice și pe Iuliu Maniu.

Speranțele depuse de ministrul român de Externe, Constantin Vișoianu, în sprijinul Statelor Unite și al Marii Britanii s-au dovedit iluzorii. Vâșinski a exercitat puternice presiuni asupra regelui, adoptând o atitudine agresivă, izbind cu pumnul în masă, trântind ușa și declarând: „Ialta sunt eu”!.

Pe 2 martie, Mihai I l-a însărcinat pe Petru Groza, președintele Frontului Plugarilor, să alcătuiască lista noului guvern. În audiențele de la Palat, Maniu și Brătianu s-au opus categoric, afirmând că aducerea la putere a acestui guvern „ar echivala cu o condamnare la moarte a democrației în România”.

În cele din urmă, regele a cedat, iar pe 6 martie 1945 a acceptat lista prezentată de Petru Groza. Deși, din cele 18 portofolii ministeriale, PCR avea doar 5 portofolii, în realitate, comuniștii erau cei care îl conduceau, deoarece fusese dictat de la Moscova.
cititi mai mult despre Instaurarea guvernului Petru Groza (6 martie 1945) pe unitischimbam.ro

 

6 martie 1946 - S-a născut chitaristul și solistul David Gilmour (Pink Floyd).

 

6 martie 1947 - S-a născut Gheorghe Turda interpret român de muzică populară.

Gheorghe Turda (n. 6 martie 1948, Săpânța, Maramureș) este un cântăreț român de muzică populară. A dat concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee - foto; hotnews.ro

Gheorghe Turda – foto; hotnews.ro

Gheorghe Turda (n. 6 martie 1948, Săpânța, Maramureș) este un cântăreț român de muzică populară. A dat concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee. Prin decret prezidențial, din 1 decembrie 2008, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea). Este director al Centrului cultural național din Ministerul de Interne. În octombrie 2011, Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis că Gheorghe Turda a fost colaborator al Securității.

Gheorghe Turda (n. 6 martie 1948, Săpânța, Maramureș) este un cântăreț român de muzică populară. A dat concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe Turda – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

A obtinut numeroase distinctii printre care:
1997 – cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. La festivitate, artistul Turda a susținut un recital de neuitat.
2001 – cetățean de onoare al municipiului București
2002 – cetățean de onoare al satului Săpânța
2002 – virtutea militara în grad de cavaler cu însemn pentru militari, conferită de președinția României.

 

6 martie 1948 - A fost creată Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) – instituţie specializată a ONU.

 

6 martie 1948 - A fost înființat Teatrul Alexandru Davila din Pitești.

 

6 martie 1951 -În Statele Unite incepe procesul sotilor Ethel si Julius Rosenberg.

Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York - foto: ro.wikipedia.org

Ethel și Julius Rosenberg – foto: ro.wikipedia.org

Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.

 

6 martie 1953 - Ghiorghi Maximilianovici Malenkov a fost numit succesor al lui Iosif Stalin, pe postul de prim-secretar al Partidului Comunist al URSS.

 

6 martie 1957 - A încetat din viaţă Constantin Rădulescu-Motru, filosof, psiholog, pedagog român; (n. 1868).

Constantin Rădulescu-Motru (n. 15 februarie, 1868, Butoiești, județul Mehedinți - 6 martie, 1957, București), a fost un filozof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician și președinte al Academiei Române între 1938 - 1941, personalitate marcantă a României primei jumătăți a secolului XX - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Rădulescu-Motru – foto: ro.wikipedia.org

Constantin Rădulescu-Motru (n. 15 februarie, 1868, Butoiești, județul Mehedinți – 6 martie, 1957, București), a fost un filozof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician și președinte al Academiei Române între 1938 – 1941, personalitate marcantă a României primei jumătăți a secolului XX.

 

6 martie 1957 - Ziua naţională a Republicii Ghana (fosta Coastă de Aur); aniversarea proclamării independenţei.

 

6 martie 1958 - S-a născut compozitorul român George Natsis.

George Natsis (n. 6 martie 1958) compozitor român - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

George Natsis (n. 6 martie 1958) compozitor român – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Membru al Big Band-ului Radio, Natsis a absolvit Academia de Muzica „C. Porumbescu”, sectia pian, in 1981. Ca pianist si orchestrator, a intreprins turnee in tara si in strainatate (Kuweit, Germania, Slovenia, Canada, Austria) si a colaborat cu nume mari ale muzicii pop romanesti.

Din 1993, este pianist al Big-Bandului Radiodifuziunii Romane. A semnat orchestratii, aranjamente si directia muzicala pentru emisiuni de televiziune. A fost aranjorul multor albume ale unor artisti consacrati, precum Stefan Hrusca, Ovidiu Lipan („Visul tobosarului”, „Getica”) si Gheorghe Zamfir. George Natsis a compus muzica de generic pentru emisiuni TV – „Ora 1 a venit” – Tele 7 abc, „Muzica e viata mea” – Romania 1, „Cerbul de aur” (festival international) – Romania 1 si muzica de film pentru pelicula „Divort din dragoste” – regia A. Blaier.

Nu in ultimul rand, George Natsis este cunoscut ca dirijor, debutand la Teatrul „C. Tanase” (1979-1981), pentru a se afla apoi la pupitrul unor concerte precum cele de jazz cu Big-Band Radio. A dirijat, de asemenea, concertul etno-rock simfonic „Visul Tobosarului”- O. Lipan & Camerata Valahia, concertul aniversar Aura Urziceanu & Radio Big-Band (1987), concertul cameral Opus Avantra Strings Ensemble (2010), concertul rock simfonic Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra (Bucuresti si Rimini, Italia, 2010), dar si turneul european cu Steve Vai si Evolution Tempo Orchestra (iunie 2013).

 

6 martie 1964 - A decedat regele Paul I al Greciei; (n.1901) si este urmat la tron de Constantin al II-lea. Constantin al II-lea (n. 2 iunie 1940) a fost rege al grecilor din 1964, până la abolirea monarhiei în 1973.

 

6 martie 1967 - Fiica lui Stalin, Svetlana Allilueva, a depus o cerere oficială de azil politic la ambasada americană din India.

Svetlana Allilueva (n. 28 februarie 1926 – d. 22 noiembrie 2011), cunoscută și ca Svetlana Iosifovna Stalina, scriitoare, al treilea copil și singura fiică a lui Stalin. Allilueva a cauzat un scandal internațional în 1967 prin refugierea sa în SUA - foto: dekerivers.wordpress.com

Svetlana Allilueva – foto: dekerivers.wordpress.com

Svetlana Allilueva (n. 28 februarie 1926 – d. 22 noiembrie 2011), cunoscută și ca Svetlana Iosifovna Stalina, scriitoare, al treilea copil și singura fiică a lui Stalin. Allilueva a cauzat un scandal internațional în 1967 prin refugierea sa în SUA.

Svetlana Allilueva cu tatăl său Stalin (1935) - foto: ro.wikipedia.org

Svetlana Allilueva cu tatăl său Stalin (1935) – foto: ro.wikipedia.org

 

6 martie 1973 - A decedat scriitoarea americană Pearl.S. Buck, laureată a Premiului Nobel ( n.1892).

Pearl Sydenstricker Buck (n. 26 iunie 1892, Hillsboro, Virginia de Vest - d. 6 martie 1973, Danby, Vermont), scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 1938 - in imagine, Pearl S. Buck in 1932 - foto: ro.wikipedia.org

Pearl S. Buck in 1932 – foto: ro.wikipedia.org

Pearl Sydenstricker Buck (n. 26 iunie 1892, Hillsboro, Virginia de Vest – d. 6 martie 1973, Danby, Vermont), scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 1938.

 

6 martie 1989 - Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe sovietic a anuntat abolirea “doctrinei Brejnev” în relatiile cu statele din estul Europei, afirmând că “viitorul fiecărei țări est-europene se află în propriile ei mâini”.

 

6 martie 1992 - Virusul „Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele.

 

6 martie 1993 - A fost semnată, la Istanbul, “Convenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor în zona Mării Negre“.

 

6 martie 1994 - Controversatul sondaj de opinie „La sfat cu poporul” din Republica Moldova, ale cărui rezultate sunt invocate de către autorități în calitate de argument pentru fortificarea „statalității” Republicii Moldova.

Referendumul din 1994 a fost in fapt un sondaj sociologic desfăşurat la nivel naţional pentru a stabili dacă ţara ar trebui să-şi conserve independenţa şi integritatea teritorială, care atunci constituia o preocupare deosebită in contextul izbucnirii conflictului transnistrean. A fost adresată o singură întrebare, dar complexă, iar cetăţenii au putut răspunde cu „Da” sau „Nu”.

Textul întrebării a fost următorul: Sunteţi pentru ca R. Moldova să se dezvolte ca un stat independent şi unitar, în frontierele recunoscute în ziua proclamării suveranităţii Moldovei (23.06.1990), să promoveze o politică de neutralitate şi să menţină relaţii economice reciproc avantajoase cu toate ţările lumii şi să garanteze cetăţenilor săi drepturi egale, în conformitate cu normele dreptului internaţional?

Au participat aproximativ 75%, iar 95,4% din moldoveni au votat „Da”. Personalităţi publice şi o mare parte a presei a prezentat referendumul ca o mare lovitură pentru mişcarea pentru reunificarea României cu Moldova din ambele ţări. Criticii acestui asa zis referendum au atras atenţia asupra a două probleme de organizare: titlul nu a fost „referendum”, ci „sondaj sociologic”, iar unica întrebare adresată cerea un răspuns unic la mai multe probleme.

 

6 martie 1994 - A decedat Melina Mercouri, renumita actrita greacă, cantareata, și politician (n. 1920).

Melina Mercouri (born as Maria Amalia Mercouri, Μαρία Αμαλία Μερκούρη; 18 October 1920 – 6 March 1994), was a Greek actress, singer and politician (Melina Mercouri in Stockholm, 1982) - foto: en.wikipedia.org

Melina Mercouri (18 October 1920 – 6 March 1994) – foto: en.wikipedia.org

Ca actriță a facut debutul in filmul Stella (1955) și a avut succes pe plan internațional cu rolurile sale din filmele Niciodată duminica, Phaedra, sau Topkapi . Ea a castigat premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Cannes in 1960, și a fost nominalizata la Premiul Academiei americane de film , la un premiu Tony, trei Globuri de Aur și două premii BAFTA.

 

6 martie 1997 - Tabloul lui Pablo Picasso, Cap de femeie, a fost furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu.

Woman's Head (Picasso - 1939) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Woman’s Head (Picasso – 1939) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

6 martie 2007 - A murit sociologul și filosoful francez Jean Baudrillard.

 

6 martie 2008 - Guvernul Islandei a recunoscut oficial independenţa Kosovo.

 

6 martie 2020 - Atac în timpul unei adunări politice la Kabul, primul în capitală după acordul încheiat între talibani şi SUA. Bilanţul atacului de la Kabul asupra unei ceremonii politice a ajuns la 27 de morţi şi 29 de răniţi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro