Evenimentele Zilei de 24 februarie în Istorie

Andrei Vîşinski, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 14 martie 1945 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Andrei Vîşinski, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 14 martie 1945

foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgistoria.md;

 

24 februarie este a 55-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 24 februarie

(BOR) ✝ Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

Capul Sfântului Ioan Botezătorul  a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns din curtea palatului său.

Nu ştia de aceasta decât Ioana, soţia lui Huza, intendentul (administratorul) lui Irod Antipa, care, după cum arată Sfântul Evanghelist Luca în Evanghelia sa (8, 3), a fost una din femeile mironosiţe.

Ioana a luat capul proorocului şi l-a îngropat în Muntele Eleonului.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Prima și a doua găsire a capului Sf. Ioan Botezătorul

(BRC) Sf. Sergiu, călugăr, martir; Modest, episcop de Trier (d. 486)
- în spațiul de limbă maghiară: Gerhard Sagredo, primul episcop de Cenad (d. 1046), patronul Budapestei (sub numele de „Gellért”)
- în spațiul de limbă germană: Sf. Matia Apostolul

în calendarul lutheran: Matia Apostolul

în calendarul anglican: Matia Apostolul

 

Dragobetele (Cap de primăvară) – este o sărbătoare populară semnificând venirea primăverii

DRAGOBETELE, sarbatoarea dragostei la români

Dragobetele sărută fetele. Cap de primăvară și logodnă a paserilor - foto: romanialibera.ro

Dragobetele sărută fetele. Cap de primăvară și logodnă a paserilor – foto: romanialibera.ro

Pe 24 februarie românii celebreaza Dragobetele, o sărbătoare populară semnificând venirea primăverii si vesnicia iubirii. Baiat frumos, nazdravan, năvalnic, Dragobetele este un fecior român de-al nostru si, după o veche legendă românească, este fiul Babei Dochia.

In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau , si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, dorind sa se faca admirate.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul, si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte si pasarilor cerului, nici o vietate neputand sa fie sacrificata de Dragobete.

Se stie din batrani, ca Dragobetele este si ziua cand pasarile isi cauta perechea, se strang in stoluri si isi ciripesc dragostea.

Azi e Dragobetele, se saruta fetele! In ziua de Dragobete, baietii si-aleg pereche.

Astazi si pasarile, isi aleg perechile. Dragobetele este feciorul iubit al Dochiei, care strabate timpul cucerind inimile fetelor generatie dupa generatie, din vremea mandrilor daci si pana la noi… Vine an de an,a venit si anul acesta !

 

Estonia – Ziua națională; aniversarea proclamării independenței (1918)

 

Astăzi în istorie pentru 24 februarie

 

Evenimentele Zilei de 24 februarie în Istorie:

24 februarie 1945 – A avut loc, la București, o violentă demonstrație, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților

 

24 februarie 303 – Împăratul roman Diocletian și ceilalti asociati la conducerea imperiului Maximian, Galerius si Constantius Chlorus, au emis primul dintr-o serie de edicte de revocare a drepturilor creștinilor care impuneau revenirea la practicile religioase tradiționale pagane. Cultul lui Jupiter a devenit obligatoriu pentru întregul imperiu.

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (244–311), cunoscut ca Dioclețian, a fost împărat roman din 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305. Pe plan politic și militar a fost unul dintre cei mai de seamă împărați romani, reformele sale asigurând continuitatea imperiului în părțile din răsărit pentru încă o mie de ani. Faptele sale sunt însă umbrite de prigoana pe care a declanșat-o împotriva creștinilor; prin cele 4 edicte (decrete) împotriva creștinilor pe care le-a dat în anii 303-304, s-a pornit cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva acestei religii - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus  - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (244–311), cunoscut ca Dioclețian, a fost împărat roman din 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305.

Pe plan politic și militar a fost unul dintre cei mai de seamă împărați romani, reformele sale asigurând continuitatea imperiului în părțile din răsărit pentru încă o mie de ani.

Faptele sale sunt însă umbrite de prigoana pe care a declanșat-o împotriva creștinilor; prin cele 4 edicte (decrete) împotriva creștinilor pe care le-a dat în anii 303-304, s-a pornit cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva acestei religii.

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 - iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305 - foto: ro.wikipedia.org

Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 – iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305 – foto: ro.wikipedia.org

Primul edict din 24 februarie 303, prevedea distrugerea unor cladiri de cult si a scrierilor creştine precum si privarea de demnităţi şi drepturi a creştinilor.

În al doilea edict de primăvară din 303 se prevedea arestarea preotilor, astfel incat masele mari de creştini în special din Orient, sa ramana fara pastor

In al treilea edict din anul 303, se ordona torturarea preotilor crestini si alte masuri dure care includeau uciderea acestora. Al patrulea edict emis la inceptul anului 304, a extins asupra tuturor crestinilor tortura si executiile.

Gaius Flavius Valerius Constantius (n. 31 martie 250, d. 25 iulie 306) , cunoscut și sub numele Constanțiu I sau Constantius Chlorus (din grec. χλωρός, „cel palid”), a fost împărat al Imperiului Roman de Apus (305–306). A fost tatăl lui Constantin cel Mare - foto: ro.wikipedia.org

Gaius Flavius Valerius Constantius (n. 31 martie 250, d. 25 iulie 306) , cunoscut și sub numele Constanțiu I sau Constantius Chlorus (din grec. χλωρός, „cel palid”), a fost împărat al Imperiului Roman de Apus (305–306). A fost tatăl lui Constantin cel Mare – foto: ro.wikipedia.org

Cel mai zelos adept al politicii anticreștine a fost Galerius Maximianus , sau Gaius Galerius Valerius Maximianus ( n.cca.250- d.5 mai 311), care i-a urmat pe tron lui Diocletian între anii 305 -311.

Născut într-o familie de țărani din Timocul sarbesc de azi, Galerius îmbrățișează cariera armelor, urcă pe scara ierarhiei militare în timpul domniilor împăraților Aurelian si Probus.

Se pare că tatăl lui era trac, iar mama sa purta numele de Romula și era de origine dacica

Este desemnat Caesar de catre Diocletian la 1 martie 293 in cadrul primei tetrarhii răspunzator de guvernarea provinciilor dunărene.

A divorțat de prima soție și s-a căsătorit cu Valeria, fiica lui Diocletian.

Galerius Maximianus (cca. 250 - 5 mai 311), sau Gaius Galerius Valerius Maximianus, împărat roman în perioada 305-311 - foto: ro.wikipedia.org

Galerius Maximianus (cca. 250 – 5 mai 311), sau Gaius Galerius Valerius Maximianus, împărat roman în perioada 305-311 – foto: ro.wikipedia.org

După spusele lui Lactantius împăratul Galerius și-a afirmat originea dacică și s-a declarat dușman al numelui Roman, propunând chiar ca imperiul să se numească nu roman ci Imperiul Dac, spre oroarea patricienilor și senatorilor.

El și-a exprimat atitudinea anti-romană imediat ce avut funcția de împărat, tratând cetățenii romani cu cruzime exemplară, așa cum cuceritorii îi tratează pe cuceriți In urma persecutiilor declansate de Diocletian au avut noarte de martiri:

Sfantul mare mucenic Gheorghe (Capadocia), Sfantul mare mucenic si tamaduitor Pantelimon ( Nicomidia), Antim episcopul Nicomidiei, Sfânta Varvara (Egipt), Sfinții Doctori fără de arginți Cosma şi Damian (Cilicia), Sfinţii mucenici Adrian si Natalia , Margareta (Antiohia Pisidiei), sfintele Agapi, Irina şi Hiona (Tesalonic), episcopul Irineu (Sirmium), diaconul Dimitrie, Secundus, Basilla, Anastasia, preotul Montanus (Singidunum), episcopul Victorin de Poetavio (Austria), “cei patru încoronaţi” (de fapt cinci, ei fiind sculptori).

Pe o inscripţie de la Cernavodă atunci Axiopolis din sec. al IV-lea sunt menţionate numele martirilor : Chiril, Tasie, Chindea, Dasie de Durostorum.

Au murit şi cei patru martiri de la Noviodunum: Zotic, Atal,Camasis,si Filip aflaţi la Niculiţel şi aşezaţi la Mănăstirea Cocoş.

 

24 februarie 1303 – A avut loc Bătălia de la Roslin din timpul primului Razboi de Independență scoțian. La lupta au participat doar câteva sute de soldați de ambele părți, iar scoțienii sub conducerea lui Ioan III Comyn ieșit invingători.

 

24 februarie 1339 – Prima mențiune documentară a localitatii Siret. Localitatea este situată în regiunea istorică Bucovina de sud.

Siret este unul dintre cele mai vechi orașe din România, care precede formarea statului feudal Moldova și a fost a doua capitală a Moldovei (după Baia), în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

În perioada 1211-1225, pe unul din dealurile de lângă Siret a fost înălțată o fortăreață de către Ordinul Cavalerilor Teutoni.

Data exactă nu se știe dar informația apare în „Dicționarul geografic al Regatului Poloniei și al altor state slave” editat în 1880 la Varșovia.

Conform aceluiași dicționar, în anul 1241 a avut loc distrugerea de către tătari a orașului Siret și a castelului teuton.

 

24 februarie 1387 – Regele Carol al III- lea al Neapolelui și Ungariei este asasinat la Buda.

 

24 februarie 1463 – S-a născut umanistul italian de expresie latina Giovani Pico della Mirandola, membru al Academiei Platoniciana din Florenta; eruditia sa i-a transformat numele intr-un simbol al cunoasterii nelimitate (“Despre demnitatea omului”); (m.17.11.1494).

Contele Giovanni Pico della Mirandola (n. 24 februarie 1463, Mirandola - – 17 noiembrie 1494, Florența), filozof și învățat umanist italian din perioada Renașterii - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Contele Giovanni Pico della Mirandola - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Contele Giovanni Pico della Mirandola (n. 24 februarie 1463, Mirandola – – 17 noiembrie 1494, Florența), filozof și învățat umanist italian din perioada Renașterii.

 

24 februarie 1500 – S-a născut Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Castiliei, Aragonului, Neapolelui și al Siciliei (d. 1558).

Carol Quintul (n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556. Ca moștenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat o uniune personală a unor teritorii întinse și dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragon, Castilia, Napoli, Sicilia, Țările de Jos și coloniile spaniole din Americi. Când a renunțat la tron, și-a împărțit ținuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, și fratele său, împăratul Ferdinand I - in imagine, Portret al împăratului Carol Quintul, după Tițian - foto: ro.wikipedia.org

Portret al împăratului Carol Quintul, după Tițian – foto: ro.wikipedia.org

Carol Quintul (n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556.

Ca moștenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat o uniune personală a unor teritorii întinse și dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragon, Castilia, Napoli, Sicilia, Țările de Jos și coloniile spaniole din Americi. Când a renunțat la tron, și-a împărțit ținuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, și fratele său, împăratul Ferdinand I.

 

24 februarie 1525 – Francisc I al Franței este învins în bătălia de la Pavia de către trupele imperiale germane.

Suveranul francez cade prizonier în mâinile lui Carol al V-lea si silit sa accepte concesii teritoriale majore pentru a fi eliberat. La întoarcerea sa în Franța, Francisc a susținut că acordul său cu Carol e nul.

Francisc I al Franței (12 septembrie 1494 - 31 martie 1547) a fost rege al Franței între anii 1515 și 1547, fiind fiul lui Charles d'Angoulême și al Louisei de Savoia. Întâi, conte de Angoulême și duce de Valois, el i-a succedat la tron vărului său Ludovic XII, prin căsătoria cu fiica acestuia, Claude a Franței - foto: ro.wikipedia.org

Francisc I al Franței – foto: ro.wikipedia.org

Francisc I al Franței (12 septembrie 1494 – 31 martie 1547) a fost rege al Franței între anii 1515 și 1547, fiind fiul lui Charles d’Angoulême și al Louisei de Savoia.

Întâi, conte de Angoulême și duce de Valois, el i-a succedat la tron vărului său Ludovic XII, prin căsătoria cu fiica acestuia, Claude a Franței.

 

24 februarie 1538 – Se incheie Tratatul de pace de la Oradea, prin care se pune capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.

 

24 februarie 1582 – Trecerea la calendarul gregorian – Papa Grigore al XIII-lea introduce reforma calendarului iulian existent din anul 45 I.Ch., care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani (Calendarul gregorian).

Modificarea a fost aprobată și decretată, prin bula papală Inter gravissimas, de Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar)

Papa Grigore al XIII-lea, cunoscut și ca papa Gregor al XIII-lea, (n. 7 ianuarie 1502, Bologna — d. 10 aprilie 1585, Roma) a fost un papă al Romei din 1572 până în 1585. Numele său laic a fost Ugo Bouncompagni. În anul 1539 a intrat în serviciul Bisericii, în 1558 a fost ales episcop de Vieste, iar în 1565 a devenit cardinal. La 13 mai 1572 a fost ales papă. Unul din cele mai mari merite ale sale a fost actualizarea calendarului iulian (1582). Actualul calendar îi poartă numele, calendar gregorian - foto: ro.wikipedia.org

Papa Grigore al XIII-lea – foto: ro.wikipedia.org

Papa Grigore al XIII-lea, cunoscut și ca papa Gregor al XIII-lea, (n. 7 ianuarie 1502, Bologna — d. 10 aprilie 1585, Roma) a fost un papă al Romei din 1572 până în 1585. Numele său laic a fost Ugo Bouncompagni.

În anul 1539 a intrat în serviciul Bisericii, în 1558 a fost ales episcop de Vieste, iar în 1565 a devenit cardinal. La 13 mai 1572 a fost ales papă. Unul din cele mai mari merite ale sale a fost actualizarea calendarului iulian (1582). Actualul calendar îi poartă numele, calendar gregorian.

Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr.

Calendarul iulian are un an obişnuit de 365 de zile, împărţit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceeace face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile.

Calendarul iulian a rămas în uz în unele ţări până în secolul al XX-lea şi mai este folosit încă de mai multe biserici naţionale ortodoxe. In decursul timpului diferenţa dintre calendarul iulian şi realitate a devenit tot mai importanta.

Pentru a corecta această eroare, Papa Grigorie al XIII-lea a propus calendarul pe care il folosesc acum majoritatea tarilor lumii si care la adoptarea sa a corectat o eroare de 10 zile acumulate.

De aceea atunci s-a decis că perioada de după joi 4 octombrie 1582, sa devina vineri, 15 octombrie 1582.

 

24 februarie 1704 – A murit Marc-Antoine Charpentier, compozitor francez; (n. 1643).

 

24 februarie 1607 – L’Orfeo, opera compusă de compozitorul italian Claudio Monteverdi, este pentru prima oară interpretată pe scenă la Mantua din Ducatul Mantua (acum în Italia).

 

24 februarie 1711 – La Londra are loc premiera operei Rinaldo, de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.

 

24 februarie 1717 – Convenția dintre Ioan Mavrocordat și generalul Sainville. Trupele imperiale austriece evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Convenția va fi invocată de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.

 

24 februarie 1786 - S-a născut Wilhelm Grimm,unul dintre fratii Grimm.

Wilhelm Carl Grimm (n. 24 februarie 1786, Hanau — d. 16 decembrie 1859, Berlin) a fost un filolog, folclorist și scriitor romantic german. Este co-autor (împreună cu fratele său Jacob Grimm) al Dicționarului limbii germane precum și al unor celebre culegeri de povești, inspirate din motive populare germane - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Wilhelm Carl Grimm – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Wilhelm Carl Grimm (n. 24 februarie 1786, Hanau — d. 16 decembrie 1859, Berlin) a fost un filolog, folclorist și scriitor romantic german.

Este co-autor (împreună cu fratele său Jacob Grimm) al Dicționarului limbii germane precum și al unor celebre culegeri de povești, inspirate din motive populare germane, in care se regasesc; “Hansel şi Gretel”, “Alba ca Zapada si cei sapte pitici” – “Legende germane”.

Fraţii Grimm au publicat două volume sub titlul de Kinder-und Hausmärchen (Poveşti pentru copii şi părinţi, 1812-1829). O nouă ediţie a apărut în 1857 intr-un volum de Povestiri care a adus fratilor Grimm celebritatea.

 

24 februarie 1810 – A murit fizicianul si chimistul englez Henry Cavendish; (n. 1731).

Henry Cavendish (n. 10 octombrie 1731 – d. 24 februarie 1810) a fost fizician și chimist englez. Este cunoscut în special pentru descoperirea hidrogenului, în 1766, a sintezei apei, în 1784, și a celebrului experiment omonim (experimentul Cavendish), din anii 1797 - 1798, în care savantul englez a măsurat forța de atracție dintre două mase suspendate cu ajutorul unei balanțe de torsiune, iar ca rezultante derivate a putut calcula, pentru prima dată, constanta atracției universale și masa Pământului si descoperirea anusului modern - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Henry Cavendish – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Henry Cavendish (n. 10 octombrie 1731 – d. 24 februarie 1810) a fost fizician și chimist englez. Este cunoscut în special pentru descoperirea hidrogenului, în 1766, a sintezei apei, în 1784, și a celebrului experiment omonim (experimentul Cavendish), din anii 1797 – 1798, în care savantul englez a măsurat forța de atracție dintre două mase suspendate cu ajutorul unei balanțe de torsiune, iar ca rezultante derivate a putut calcula, pentru prima dată, constanta atracției universale și masa Pământului si descoperirea anusului modern.

 

24 februarie 1815 – A murit Robert Fulton, inventator american .

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson. În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800. Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile. El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației - in imagine, Gravură postumă înfățișându-l pe Robert Fulton (1873) - foto: ro.wikipedia.org

Gravură postumă înfățișându-l pe Robert Fulton (1873) – foto: ro.wikipedia.org

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson.

În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800.

Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile.

El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației

 

24 februarie 1821 – Mihail Șuțu, domnul Moldovei, solicită țarului Alexandru I trimiterea armatei rusesti , pentru a face față eteriștilor care conduși de Alexandru Ipsilanti trecuseră Prutul, la 22 februarie 1821.

 

24 februarie 1841 - S-a născut John Philip Holland, inventatorul si constructorul primului submarin modern, acceptat de U.S. Navy; (d. 12 august 1914).

John Philip Holland  (24/28/29 februarie 1841 – 12 august 1914) a fost un inginer irlandez care a dezvoltat primul submarin  modern, acceptat de U.S. Navy; - foto preluat de pe en.wikipedia.org

John Philip Holland; – foto preluat de pe en.wikipedia.org

John Philip Holland  (24/28/29 februarie 1841 – 12 august 1914) a fost un inginer irlandez care a dezvoltat primul submarin care a fost comandat oficial de Marina SUA și primul Submarinul Royal Navy, Olanda 1.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

John Philip Holland  (24/28/29 februarie 1841 – 12 august 1914) a fost un inginer irlandez care a dezvoltat primul submarin  modern, acceptat de U.S. Navy; - foto preluat de pe en.wikipedia.org

John Philip Holland- foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

24 februarie 1848 – Abdicarea regelui Louis-Philippe al Franței.

Ludovic-Filip de Orléans (n. 6 octombrie 1773, Paris - d. 26 august 1850, Surrey, Anglia) a fost rege al francezilor în perioada Monarhiei din Iulie între 1830 și 1848. Face parte din dinastia Bourbon-Orléans - foto: ro.wikipedia.org

Ludovic-Filip de Orléans – foto: ro.wikipedia.org

Ludovic-Filip de Orléans (n. 6 octombrie 1773, Paris – d. 26 august 1850, Surrey, Anglia) a fost rege al francezilor în perioada Monarhiei din Iulie între 1830 și 1848. Face parte din dinastia Bourbon-Orléans.

La 24 februarie 1848, în timpul revoluției din februarie 1848, regele Ludovic Filip a abdicat în favoarea nepotului său în vârstă de nouă ani, Filip, conte de Paris. Temându-se de ceea ce i s-a întâmplat lui Ludovic al XVI-lea, Ludovic Filip a părăsit Parisul deghizat.

Inițial, Adunarea Națională a plănuit să-l accepte pe micul Filip ca rege, însă puternicul curent al opiniei publice a respins acest lucru. La 26 februarie a fost proclamată A Doua Republică Franceză.

Prințul Louis Napoléon Bonaparte a fost ales președinte la 10 decembrie același an; la 2 decembrie 1851 el s-a autoproclamat președinte pe viață, apoi împăratul Napoleon al III-lea în 1852.

 

24 februarie 1856 – A murit marele matematician rus Nikolai Ivanovici Lobacevski; (n. 1792).

 

24 februarie 1856 (7 martie, stil nou): A fost înființată Facultatea de drept la Iași, Moldova, prima facultate din cadrul viitoarei Universități Alexandru Ioan Cuza.

În timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica în Moldova, acesta acordă o atenţie deosebită reorganizării învăţămîntului care se soldează cu activităţi concrete la nivelul celui mediu şi superior.

În 1856 la Iaşi, Moldova sunt inaugurate primele facultăţi de Drept şi Filosofie. Un rol important în organizarea învăţămîntului în Moldova l-au avut învăţaţii dascăli ardeleni, Simion Bărnuţiu, August Trebonoi Laurian (Augustin Trifan), Florian Aaron, etc, care au găsit aici, după 1848, o ospitalitate binefăcătoare în condiţiile regimului absolutist din Transilvania. Simion Bărnuţiu, în 1856, este numit profesor la Facultatea de Drept, unde ţine cursuri de istoria dreptului roman, de drept natural, privat şi public, de logică şi de psihologie.

 

24 februarie 1869 – La Miercurea-Ciuc se constituie Partidul Național Român din Transilvania, în frunte cu Ilie Măcelariu La 23-24 februarie 1869 la Miercurea-Ciuc are loc o conferință națională a fruntașilor politici ai românilor transilvăneni, la care se creează Partidul Național Român din Transilvania, în frunte cu Ilie Măcelariu.

 

24 februarie 1870 – În prezenţa domnitorului Carol I, a prim-ministrului Alexandru Golescu şi a ministrului de Finanţe Ion C. Brătianu, la 24 februarie 1870, s-a inaugurat Monetăria Statului, într-un sediu special amenajat pe Şoseaua Kisselef.

Primele emisiuni au fost monedele de aur (20 de lei) şi de argint (1 leu) cu efigia domnitorului Carol I (1866-1914).

Până la sfîrşitul anului, aici se bat 5.000 de piese din aur de 20 lei şi 400.000 de piese din argint de 1 leu, cu efigia domnitorului pe avers. Moneda de 1 leu din 1870 este prima monedă românească pe care apare denumirea de 1 leu.

Interpretat ca o încercare de afirmare a suveranităţii României, acest fapt atrage protestele Înaltei Porţi, iar monetăria este nevoită să oprească producţia monetară.

Monedele din argint prevăzute în legea monetară au fost executate în Belgia. Portretul domnitorului nu mai apare pe niciuna dintre ele.

24778623956265700_700
foto: negrupealb.ning.com

Activitatea monetăriei se pare, totuşi, că a continuat şi după 1870, pentru că, în 1871, se menţionează o medalie bătută aici, medalie dedicată aniversării a 400 de ani de la ctitorirea mânăstirii Putna.
articol: economica.net

 

24 februarie 1881 – China si Rusia semneaza Tratatul de la Sankt Petersburg (12 (24) februarie). Aceasta prevede revenirea la China a regiunii regiunii limitrofe raului Ili de asemenea, cunoscut sub numele Zhetysu ocupate de Rusia în 1871, dar anexeaza teritorii vaste la vest de râulKhorgos isumand peste 70 000 km2.

 

24 februarie 1885 – S-a născut amiralul american Chester W. Nimitz. (d. 1966)

Chester William Nimitz (n. 24 februarie 1885 – d. 20 februarie 1966) a fost un amiral american, unul dintre principalii comandanţi militari americani din timpul celui de-al doilea război mondial - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Chester W. Nimitz – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Chester William Nimitz (n. 24 februarie 1885 Fredericksburg, Texas – d. 20 februarie 1966) a fost un amiral american, unul dintre principalii comandanţi militari al forţelor americane din Pacific, din timpul celui de-al doilea război mondial.

De asemenea a comandant flotele de submarine ale SUA şi a fost şef al Biroului de navigare în 1939. Nimitz a semnat actul de capitulare a Japoniei din partea S.U.A. la (2 septembrie 1945).

 

24 februarie 1892 – Se înființează Partidul Național Român din Bucovina, Austro-Ungaria

La 24 februarie 1892 se înființează Partidul Național Român din Bucovina (fostă parte a Țării Moldovei, anexată în 1775 Sfîntului Imperiu Roman de Națiune Germană), Austro-Ungaria.

La sfîrșitul anului 1910, din cauza disensiunilor politice ivite în sînul partidului, Iancu Flondor demisionează din funția de președinte al partidului, iar partidul se divizează în trei grupări: națională, democratică și conservatoare.

Președinți: Iancu Zotta (1893-1896), Varteres Pruncul (1896-1897), Iancu Lupu (1897-1899), George Popovici (1900), Iancu Flondor (1900-1902, 1908-1910), Eudoxiu (Doxachi) Hurmuzachi (1902-1904).

Partidul editează următoarele publicații: Gazeta Bucovinei (1891-1897), Patria (1897-1900, 1909-1910), Deșteptarea (1900-1904), Apărarea națională (1906-1908), Românul (1908-1909), Viața nouă (1912-1914).

 

24 februarie 1895 – În Cuba izbucnește o revolta în Baire, un oraș aflat in apropiere de Santiago de Cuba. Este începutul Războiului de Independență cubanez, care se încheie odata cu cu războiul hispano-american în 1898, dupa infrangerea Spaniei.

 

24 februarie 1917Primul Război Mondial - Ambasadorul SUA la Regatul Unit, intra in posesia faimoasei Telegrame Zimmermann, prin care Germania se angaja să asigure întoarcerea catre Mexic a teritoriilor New Mexico, Texas, Arizona,dacă Mexicul va declara război Statelor Unite.

 

24 februarie 1918 – Estonia se declară independentă față de Rusia.

 

24 februarie 1920Partidul nazist din Germania Adolf Hitler, la o întrunire a Partidului Muncitoresc German, schimbă numele partidului în Partidul national- socialist al muncitorilor din Germania.

 

24 februarie 1929 – S-a născut actrita romana de teatru si film Marga Barbu;(d. 2009)

 

24 februarie 1938 - Corneliu Zelea Codreanu decide autodizolvarea partidului legionar Totul pentru Țară.

 

24 februarie 1939 – S-a născut Richard Oschanitzky, compozitor român; (d. 1979).

 

24 februarie 1942 – Este inaugurat postul de radio american Vocea Americii (Voice of America).

 

24 februarie 1945 – A avut loc la București, in timpul guvernarii generalului Radescu, o mare demonstrație patriotica, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților.

Acest eveniment i-a dat pretextul lui A.I.Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să impună prin forță, guvernul tradator prosovietic si procomunist al lui Petru Groza.

Andrei Vîşinski, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 14 martie 1945 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Andrei Vîşinski, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 14 martie 1945 – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Capitala este împânzită de simpatizanţi ai Frontului Naţional Democrat, partid umbrelă condus de Vasile Luca (născut Luka László) sub care se adăpostesc Partidul Comunist Român şi formaţiunile politice cripto-comuniste din jurul său, dar şi PSD. În drum spre Piaţa Unirii, manifestanţii strigă „Vrem guvern FND!“, „Vrem să ne conducă muncitorii!“, „Jos Rădescu!“, „Jos fasciştii!“, „Moarte reacţionarilor, moarte fasciştilor, moarte trădătorilor!“. În câteva ore, demonstraţia devine violentă. Se trag focuri de armă dinspre şi înspre protestatari. Sunt înregistraţi mai mulţi morţi şi mai mulţi răniţi. Mor oameni în acţiuni similare la Craiova, Caracal şi Braşov. România pare în pragul unui război civil, iar autorităţile par incapabile să rezolve criza.

Seara, la 22.00, premierul Nicolae Rădescu susţine, la radio, o celebră cuvântare: „Cei fără patrie şi fără Dumnezeu, conduşi de doi venetici, Ana Pauker (n.r. – născută Hanna Rabinsohn) şi ungurul Luca, au hotărât să înece ţara în sânge“. E ultimul discurs public anticomunist din România pentru mai bine de 45 de ani. De fapt, Rădescu are dreptate: instabilitatea de pe străzile oraşelor e orchestrată abil de către comunişti, sub atenta supraveghere a sovieticilor aflaţi în ţară. România trebuie să-şi arate vulnerabilităţile în faţa aliaţilor, iar „aliaţii“ trebuie să vină s-o salveze.
cititi mai mult pe www.historia.ro

 

24 februarie 1946 – Juan Perón este ales președinte al Argentinei.

Juan Domingo Perón (n. 8 octombrie 1895; d. 1 iulie 1974) om de stat argentinian, de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974 - foto: ro.wikipedia.org

Juan Perón – foto: ro.wikipedia.org

Juan Domingo Perón (n. 8 octombrie 1895; d. 1 iulie 1974) om de stat argentinian, de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974.

Forţat să demisioneze de către adversarii ai din forţele armate la 9 octombrie 1945 în timp ce servea ca Vice-Preşedinte şi Secretar de stat in Ministerul Război al Argentinei, Peron a fost arestat la scurt timp după aceea, dar demonstraţii de masă organizate de către CGT forteaza eliberarea sa…

Sprijinul popular de care se bucură, il ajuta sa castige preşedinţia tarii cu 56% din voturi, în alegerile din 24 februarie 1946.

 

24 februarie 1948  – Lucreţiu Pătrăşcanu a fost demis din fruntea Ministerului Justiţiei, arestat la 28 februarie, sub acuzaţia de şovinism şi naţionalism burghez şi de colaborare cu organele de Siguranţă din perioada interbelică.

Au urmat judecarea și executarea sa în Penitenciarul Jilava, în aprilie 1954.

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu  – foto preluat de pe historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist.

Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România.

A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

24 februarie 1948 – În România comunizată a fost desființată Adunarea Deputaților, a fost convocată Marea Adunare Națională iar puterea legislativă a trecut asupra Guvernului.

 

24 februarie 1955 – S-a născut Steven P. Jobs, inventator și om de afaceri, cofondator al Apple Inc, impreuna cu Steve Wozniak ; (d.2011).

Steven Paul Jobs (n. 24 februarie 1955 - d. 5 octombrie 2011) a fost cofondatorul și CEO-ul (directorul general) al firmei Apple Computer, precum și CEO al firmei Pixar, până la achiziția acestui studio de animație de către compania Disney. A fost cel mai mare acționar al companiei Disney și membru în consiliul de directori ai Disney. Jobs este considerat ca fiind unul dintre cele mai influente personaje atât din industria calculatoarelor cât și în industria divertismentului - in imagine, Steve Jobs in 2007 - foto: en.wikipedia.org

Steve Jobs in 2007 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Steven Paul Jobs (n. 24 februarie 1955 – d. 5 octombrie 2011) a fost cofondatorul și CEO-ul (directorul general) al firmei Apple Computer, precum și CEO al firmei Pixar, până la achiziția acestui studio de animație de către compania Disney.

A fost cel mai mare acționar al companiei Disney și membru în consiliul de directori ai Disney. Jobs este considerat ca fiind unul dintre cele mai influente personaje atât din industria calculatoarelor cât și în industria divertismentului.

 

24 februarie 1960 - A debutat procesul “Lotului Noica-Pillat“.

Lotul Noica-Pillat - foto preluat de pe www.iiccmer.ro

Lotul Noica-Pillat – foto preluat de pe www.iiccmer.ro

În anii ’50 elita românească a fost ținta predilectă a terorii instrumentate politic de partidul comunist.

Exproprierile, naționalizările, internările cu domiciliu obligatoriu, confiscările sau evacuările forțate au fost doar câteva dintre măsurile menite să distrugă o mentalitate, un mod de viață.

În răspuns, membrii fostei elite au încercat să se apere menținând legături între ei, vizitându-se și discutând literatură.

Însă, în opinia partidului comunist, orice adunare nu avea decît intenții complotiste și contra-revoluționare.

Astfel, în 1950, Petru Manoliu și prietenii săi sunt arestați sub acuzația de complot și atentat la viața lui Gheorghiu Dej.

În plus, la proces va atârna greu și audiția posturilor de radio Vocea Americii, BBC sau Radio Paris.

Același scenariu va fi folosit în mod curent în toate procesele intentate intelectualilor, fie că se numeau Alice Voinescu, Ion Caraion, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu, Vasile Voiculescu, Ion D. Sîrbu sau Ion Negoițescu.

Aceleași acuzații li se vor aduce și membrilor lotului Noica Pillat.

Procesul penal debutează pe 24 februarie 1960 reunind în boxa acuzaților persoane care se vedeau pentru prima dată.

În ciuda acuzațiilor procurorului, inculpații aveau foarte puține elemente în comun, ba cele mai multe erau chiar contradictorii.

Unii fuseseră antilegionari, precum Alexandru Paleologu sau Dinu Pillat, alții dimpotrivă, membri marcanți ai Legiunii ca Marietta Sadova sau Constantin Noica sau doar membri activi ca Sandu Lăzărescu sau Vlad Aurelian.

În documentele oficiale lotul va căpăta numele de „procesul intelectualilor mistico-legionari”, fără ca autoritățile să sesizeze și paradoxul prezenței celor doi evrei incluși în lot, Nicu Steinhardt și Beatrice Strelisker.

Un alt paradox al acestui proces l-a reprezentat ipocrizia regimului comunist care în 1956 se folosește de serviciile Mariettei Sadova pe lângă Emil Cioran sau Mircea Eliade, la indicațiile precise ale Constanței Crăicun, pentru ca în 1959 să o acuze de „trecere clandestină a cărților unor autori legionari”.

Explicația istorică constă în modificarea climatului politic general.

Dezghețul ideologic din 1955 a fost înlocuit cu teroarea brutală de după revolta maghiarilor din 1956, iar prin teroare accentuată după retragerea trupelor sovietice din 1958, Gheorghiu Dej încerca să demonstreze capacitatea sa de a se menține la putere.

Începând cu 1957 tot mai mulți intelectuali sunt arestați, iar apogeul îl reprezintă lotul Noica Pillat.

Primul arestat al grupului a fost Constantin Noica, pe 11 decembrie 1958, după ce trăise aproape un deceniu în domiciliu obligatoriu la Câmpulung.

Ultimul inculpat va fi Nicu Steinhardt, arestat pe 4 ianuarie 1960.

Între timp vor mai fi supuși interogatoriilor Iacob Noica (15 dec. 1958), Sergiu Al-George (19 dec. 1958), Anca Ionescu (10 ian.), Dinu Pillat (25/26 mar.), Ion Mitucă (23 iul.), Sandu Lăzărescu (28 aug.), Barbu Slătineanu, Sanda Simina Mironescu (Mezincescu), Al. Paleologu, Nicolae Radian, Emanoil Vidrașcu (toți arestați pe 8 sept.), Arșavir Acterian, Vladimir Streinu (12 sept.), Florian Gheorghe (15 sept.), Theodor Enescu (16 sept.), Vlad Aurelian (22 sept.), Mihai Rădulescu (23 sept.), Păstorel Teodoreanu (3 oct.), Marietta Sadova (15 oct.), Dinu Ranetti și Nicolae Răileanu (12 nov.).

La un an de la arestarea lui Constantin Noica încă erau arestați membrii grupului său: Remus Niculescu (12 dec. 1959), Beatrice Strelisker (15 dec.).

Doi dintre anchetați, Mihai Rădulescu și Barbu Slătineanu nu vor supraviețui până la proces.

Pe lângă cei 25 de arestați, numeroase alte personalități vor gravita în jurul acestei anchete.

Unii vor ispăși pedepse sub acuzații similare, ca Alice Voinescu, Vasile Voiculescu, Ion Negoițescu, Paul Dimitriu, iar alții, vor evita închisoarea miraculos și arbitrar ca Mihail Șora, H. H. Stahl, Zigu Ornea, Sanda Stolojan sau Șerban Cioculescu.

În aceste condiții este cu atât mai elocventă declarația procurorului cazului: „noi am ales oamenii, nu faptele! Că dacă erau faptele, erau peste 100 de inculpați în această boxă!

Deși erau inculpați 25 de oameni, justiția comunistă are nevoie doar de trei zile pentru a pronunța sentința penală.

La 1 martie 1960 cei doi intelectuali desemnați șefi de lot, Constantin Noica și Dinu Pillat sunt condamnați la 25 de ani de muncă silnică.

În continuare Alexandru Paleologu va fi condamnat la 14 ani de muncă silnică, Nicu Steinhardt va primi 12 ani muncă silnică.

Cele mai mici pedeapse vor fi de 6 ani închisoare corecțională pentru Anca Ionescu, Sanda Mezincescu și Păstorel Teodoreanu.

De asemenea, fiecărui inculpat i se va confisca total averea și va fi supus degradării civice.

Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu Jurnalul fericirii, lucrare cu o carieră impresionantă după 1990, tradusă în mai multe limbi străine.

În ultimii ani, sub coordonarea lui George Ardeleanu, editura Polirom editează critic și integral opera lui Nicu Steinhardt, o variantă semi-inedită a Jurnalului fericirii fiind nominalizată pentru ediția anului la premiile României Literare în 2012.

O altă revelație literară s-a dovedit a fi romanul lui Dinu Pillat, Așteptând ceasul de apoi, lucrare pentru care autorul a fost anchetat cu brutalitate, reproșându-i-se ficțiunea literară drept realitate biografică.

După arderea unei versiuni de către Securitate, singura copie a romanului a dispărut din dosar, fiind miraculos identificată 50 de ani mai târziu.

În 2010 editura Humanitas a publicat romanul pentru care Dinu Pillat ispășise 5 ani din cei 25 de detenție.

După experiența penitenciară, Dinu Pillat, de teamă să nu-și târască prietenii în alte anchete, nu a mai scris niciodată literatură.

Text redactat de Clara Mareș

Referințe bibliografice
Stelian Tănase, Anatomia mistificării. Procesul Noica-Pillat, Humanitas, 1997, ed a II-a Humanitas, 2003.
N. Steinhardt, Jurnalul fericirii, Polirom, 2008.
Prigoana. Documente ale procesului Noica, Pillat, Lazarescu, Acterian, Streinu, Paleologu, Steinhardt, Enescu si alții, editura Vremea, 2010.

articol preluat de pe www.iiccmer.ro

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

24 februarie 1987 – Echipa de fotbal Steaua București, a cucerit Supercupa Europei.

Steaua București 1986 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Steaua București 1986 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Steaua Bucureşti a luat fiinţă pe 7 iunie 1947, la iniţiativa mai multor ofiţeri ai Casei Regale Române, printr-un decret semnat de generalul Mihail Lascăr, fostul Comandant Suprem al Armatei Regale Române, a primit iniţial denumirea de „Asociaţia Sportivă a Armatei” (ASA).

Primul meci a avut loc la data de 24 august 1947, împotriva echipei clujene Dermata şi s-a încheiat la egalitate 0 – 0. Puternic susţinută din spate de regimul comunist, ASA a fost împinsă direct spre prima divizie, prin excluderea unei echipe de tradiţie, Carmen Bucureşti.

Sub conducerea antrenorilor Emeric Jenei şi Anghel Iordănescu (antrenor secund), Steaua a impresionat în campionatul 1984-1985, câştigându-l după o pauză de şase ani. A urmat cel mai spectaculos sezon de cupe europene din fotbalul românesc.

După ce a eliminat pe Vejle BK, Budapest Honvéd FC, Kuusysi FC şi pe RSC Anderlecht, Steaua a devenit prima echipă din România care a jucat o finală europeană.

Pe 7 mai 1986, pe stadionul Ramón Sánchez Pizjuán din Sevilla, campioana Spaniei, FC Barcelona, era cotată cu prima şansă, dar după prelungiri în care scorul a rămas 0-0, legendarul portar Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând, contribuind decisiv la victoria Stelei cu 2-0.

Steaua a devenit astfel prima echipă din Estul Europei, şi singura dintr-o ţară comunistă, care a câştigat trofeul continental suprem.

Steaua şi-a trecut în palmares şi o Supercupă a Europei, câştigând în 1987 finala cu Dinamo Kiev, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi.

 

24 februarie 1997 – A murit violonistul roman de reputatie mondiala Ion Voicu. (n.1923).

Ion Voicu (n. 8 octombrie 1923, București - d. 24 februarie 1997), celebru violonist român, fost elev al marelui George Enescu - foto: ro.wikipedia.org

Ion Voicu – foto: ro.wikipedia.org

Ion Voicu (n. 8 octombrie 1923, București – d. 24 februarie 1997), celebru violonist român, fost elev al marelui George Enescu. Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, solistului concertist Ion Voicu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”.

Statul român i-a dat maestrului în folosință o vioară „Stradivarius”, fabricată în 1702, care a aparținut lui Joseph Joachim.

Vioara Stradivarius a fost achiziționată de statul român, în 29 august 1956, de la firma Henry Werro, la prețul de 80.000 de franci elvețieni.

La 7 septembrie 1956, Ministerul Culturii și maestrul Ion Voicu au încheiat un contract de comodat care avea ca obiect darea în folosință a viorii.

Contractul de comodat a încetat în 1986, când Ion Voicu a restituit instrumentul Filarmonicii “George Enescu“.

Ulterior, vioara a ajuns în posesia Muzeului Național de Artă al României.

În 5 ianuarie 1990, Ion Voicu a ridicat vioara Stradivarius, care a rămas posesia familiei, după moartea sa, în 1997.

Pe 9 martie 2007, după îndelungate discuții cu Ministerul Culturii și Cultelor, Mădălin Voicu a predat vioara ministrului culturii, Adrian Iorgulescu.

Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii “George Enescu” din București timp de zece ani, în perioada 1972-1982.

A contribuit la crearea “Orchestrei de Cameră” în 1969 cunoscută în întreaga Europă și prezentă la cele mai importante festivaluri muzicale internaționale.

Aceasta este în prezent condusă de fiul său, Mădălin Voicu.

 

24 februarie 2007 – Japonia lansează al patrulea sau satelit ei spion cu scopul de a- si spori capacitatea de a monitoriza potențialele amenințări, venite in special dinspre Coreea de Nord.

 

24 februarie 2008 – În Cuba, Raul Castro, succede la presedentia tarii fratelui său Fidel Castro dupa 49 de ani la conducerea Cubei.

După 49 ani la conducerea Cubei ţării, Fidel Castro lasă in loc pe fratele său mai mic. Ales pentru cinci ani, Raul Castro a spus că va continua să-l “consulte” fratele său, in “deciziile majore”.

 

24 februarie 2011 - Lansarea finala a navetei spatiale Discovery (OV-103).

 

A făcut 39 zboruri, petrecând 365 zile în spațiu, completând 5.830 orbite. A parcurs 238.539.663 km. Discovery a efectuat mai multe zboruri individuale decât orice altă navetă spațială în istorie.

A efectuat și misiunile de “întoarcere la zbor” după dezastrele navetelor Challenger și Columbia Discovery a fost prima navetă operațională care a fost scoasă din uz, fiind urmată de Endeavour.

A fost cea de-a treia Navetă Spațială operațională și cea mai bătrână dintre cele aflate în serviciu.

Discovery a efectuat misiuni de cercetare, dar și de asamblare a Stației Spațiale Internaționale.

Naveta își trage numele de la vasul de explorare Discovery, care l-a însoțit pe exploratorul James Cook în timpul ultimei sale călătorii importante.

Discovery a fost naveta care a lansat Telescopul spațial Hubble.

Misiunile a doua și a treia de întreținere a Hubble au fost conduse, de asemenea, de Discovery.

Este programată și a cincea misiune de întreținere, tot cu ajutorul navei Discovery.

Naveta a lansat sonda Ulysses și trei sateliți TDRS.

Discovery a fost aleasă de două ori ca vehicul pentru reîntoarcerea la zbor, prima dată în 1986, după dezastrul navetei Challenger în 1984, dar și în cele două misiuni din iulie 2005 și iulie 2006, după dezastrul navetei Columbia, din 2003.