Evenimentele Zilei de 4 noiembrie în Istorie: 4 noiembrie 1853 – Bătălia de la Oltenița; 4 noiembrie 1856 – Comisia Statelor Riverane Dunării; 4 noiembrie 1956 – Invadarea Ungariei

Tancuri sovietice la Budapesta  (noiembrie 1956) foto: culturadesambata.ro

Tancuri sovietice la Budapesta (noiembrie 1956)

foto preluat de pe culturadesambata.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

4 noiembrie este a 308-a zi a calendarului gregorian și a 309-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 4 noiembrie

(BOR) Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare; Sfinții Sfinţiţi Mucenici Nicandru, episcopul Mirelor şi Ermeu preotul

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare și Sfântul Mucenic Nicandru, Episcopul Mirelor. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă Română se face la data de 3 noiembrie - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare și Sfântul Mucenic Nicandru, Episcopul Mirelor - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Ioaniciu cel Mare, cuvios († 846); Ss. Nicandru, episcop, martir și Ermeu, preot, martir († secolul al II-lea)

Sfântul Mucenic Ermeu, preotul. Prăznuirea sa se face pe 4 noiembrie în Biserica Ortodoxă. foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Ermeu, preotul
foto: doxologia.ro

 

(BRC) Sf. Carlo Borromeu, episcop

Carlo Borromeo, latinizat Carolus Borromaeus, (n. 2 octombrie 1538, Arona - d. 3 noiembrie 1584, Milano) a fost un arhiepiscop de Milano, cardinal, reprezentant important al Contrareformei, canonizat ca sfânt în anul 1610 - foto: ro.wikipedia.org

Carlo Borromeo – foto: ro.wikipedia.org

Carlo Borromeo, latinizat Carolus Borromaeus, (n. 2 octombrie 1538, Arona – d. 3 noiembrie 1584, Milano) a fost un arhiepiscop de Milano, cardinal, reprezentant important al Contrareformei, canonizat ca sfânt în anul 1610. În timpul epidemiei de ciumă din 1576-1578 s-a implicat în pastoraţia bolnavilor, ceea ce i-a afectat propria stare de sănătate. A murit la vârsta de 46 de ani. Este patronul Universităţii din Salzburg. În religiozitatea populară catolică este considerat apărător împotriva ciumei. Este sărbătorit pe 4 noiembrie (calendarul romano-catolic). Numeroase biserici, în special din nordul Italiei şi din Austria, îi poartă numele.

 

Rusia, Ziua Unitatii Nationale sau Ziua Unitatii Poporului, celebrata din vremea Imperiului Rus si pana in 1917 . A redevenit sarbatoare nationala in Federatia Rusa in anul 2005. In ziua de 4 noiembrie (22 octombrie SV) rusii comemoreaza revolta populara din noiembrie 1612 in urma careia au fost alungate din Moscova fortele de ocupatie polono-lituaniene,punandu-se capat interventiei straine in Rusia din timpul razboiului polono-rus (1605 -1618). Din 1613, tarul Mihail I al Rusiei a instituit sarbatoarea numita „Ziua eliberarii Moscovei de invadatorii polonezi”.

 

Italia, Ziua Unitatii Nationale si Ziua Fortelor Armate ( Giorno dell’Unità Nazionale e Festa delle Forze Armate). Se serbeaza ziua infrangerii Austro – Ungariei in 1918.

 

Astăzi în Istorie pentru 4 noiembrie

 

4 noiembrie 1448 - S-a născut Alfonso al II-lea de Neapole, rege al Neapolelui si Ierusalimului,intre 25 ianuarie 1494 si 25 februarie 1495. (d.18 decembrie 1496).

 

4 noiembrie 1465 - A decedat Maria Oltea (c. 1405-1407 – d. 4 noiembrie 1465) cunoscută și sub numele de Doamna Oltea, mama lui Ștefan cel Mare.

Maria Oltea (c. 1405-1407 - d. 4 noiembrie 1465) cunoscută și sub numele de Doamna Oltea a fost mama lui Ștefan cel Mare. Nu se știe cu certitudine dacă a fost sau nu soția domnitorului Bogdan al II-lea. În lucrarea Princeps Omni Laude Maior. O istorie a lui Ștefan cel Mare istoricul Ștefan Gorovei scrie că „este foarte probabil că Oltea nu a fost soție legiuită a lui Bogdan al II-lea și, prin urmare, nici doamnă a Moldovei” - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Maria Oltea - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Maria Oltea (c. 1405-1407 – d. 4 noiembrie 146 cunoscută și sub numele de Doamna Oltea a fost mama lui Ștefan cel Mare. Nu se știe cu certitudine dacă a fost sau nu soția domnitorului Moldovei, Bogdan al II-lea. În lucrarea Princeps Omni Laude Maior. O istorie a lui Ștefan cel Mare istoricul Ștefan Gorovei scrie că „este foarte probabil că Oltea nu a fost soție legiuită a lui Bogdan al II-lea și, prin urmare, nici doamnă a Moldovei”.

A fost considerată de Spiru Haret „femeia care a dat neamului românesc pe cel mai mare fiu al său” Conform istoricilor, doamna Maria Oltea provenea dintr-o familie modestă. Documentele despre originile ei au ars într-un incendiu din 1472. Se speculează că provine din satul Olteni, atestat în sudul Moldovei, sau din Oltea (Oltenia).

Este posibil ca moldoveanul de viță nobilă Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan cel Mare, să fi fost refugiat o perioada în Țara Românească, înainte de urcarea pe tron si aici sa o fi întâlnit pe frumoasa Maria Oltea. Căsătoria lor nu a fost oficializată sau cel puțin nu a fost recunoscută.

Maria Oltea mai fusese căsătorită anterior și a avut înaintea lui Ștefan, alți cinci copii,Ioachim, Ion, Cârstea, Maria şi Sora, amintiţi în Pomelnicul de la Mănăstirea Bistriţa. Despre băieţi nu există date directe, fetele au fost căsătorite cu boieri moldoveni: Maria cu portarul Sucevei, Şendrea, iar Sora cu marele vornic Isaia. Este cunoscut şi un frate al ei, pârcălabul Vlaicu, dregător în slujba lui Bogdan II şi Ştefan cel Mare.

A rămas văduvă de tânără. După ce Bogdan al II-lea, soțul ei, a fost omorât pe neașteptate la Reuseni (15 octombrie 1451). Doamna Oltea a salvat viața lui Ștefan și a celorlați copii și s-a refugiat în Transilvania. Probabil, fără ajutorul și sfaturile mamei sale, Ștefan cel Mare s-ar fi pierdut în istorie.

N-ar fi revenit după șase ani în Moldova, să ocupe tronul cuvenit. Ion Neculce, în O samă de cuvinte și Dimitrie Cantemir, în Istoria Imperiului Otoman, au creionat pentru prima dată aportul ei la îmbărbătarea lui Ștefan după greaua înfrângere de la Valea Albă- Războieni (1476).

Gheorghe Asachi în poezia Ștefan cel Mare înaintea cetății Neamțu și litografia Muma lui Ștefan cel Mare descrie cum Maria Oltea împiedică intrarea fiului său în Cetatea Neamț la 1484. Același eveniment este descris și de Dimitrie Bolintineanu în celebra poezie Muma lui Ștefan cel Mare, pusă pe note de către Alexandru Flechtenmacher.

Doamna Maria Oltea fost înmormântată la Mănăstirea Probota, ridicată de Ștefan cel Mare lângă Reuseni, locul unde părintele său a fost decapitat. Pe piatra tombală stă scris: „Acesta este mormântul roabei lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Io Ştefan Voievod, care a murit la anul 6973 [1465], noiembrie 4”. Din cauza originilor modeste sau a căsătoriei anterioare, pe piatra de mormânt nu a fost onorată cu titlu voievodal.

 

4 noiembrie 1470 - S-a născut Eduard al V-lea, rege a Angliei timp de 11 săptămâni în anul 1483.

Eduard al V-lea (4 noiembrie 1470 - 1483?), a fost rege al Angliei de la 9 aprilie 1483, până la detronarea sa două luni mai târziu - foto (Portret de la sfârșitul secolului al XVI-lea al regelui Eduard al V-lea de un artist necunoscut. "National Portrait Gallery", Londra): ro.wikipedia.org

Portret de la sfârșitul secolului al XVI-lea al regelui Eduard al V-lea de un artist necunoscut. “National Portrait Gallery”, Londra – foto: ro.wikipedia.org

Eduard al V-lea (4 noiembrie 1470 – 1483?), a fost rege al Angliei de la 9 aprilie 1483, până la detronarea sa două luni mai târziu. Domnia sa a fost dominată de influența unchiului său Richard, Duce de Gloucester, care i-a succedat sub numele de Richard al III-lea.Împreună cu fratele lui mai mic Richard de Shrewsbury, Eduard a fost unul dintre “Prinții din Turnul Londrei”, care n-au mai fost niciodată văzuți după ce au fost trimiși (chipurile, pentru propria lor securitate), în Turnul din Londra.

Richard al III-lea a fost blamat pentru aceasta, deși nu este sigur că el a fost responsabil pentru aceste asasinate. Alături de Eduard al VIII-lea și Lady Jane Grey, Eduard al V-lea este unul din cei trei monarhi englezi de dupa 1066, care nu au fost niciodată încoronați. A devenit rege la vârsta de 13 ani, la moartea tatălui său Eduard IV, dar a fost imediat inchis in Turnul Londrei, unde el şi fratele său mai mic au fost ucişi probabil de către unchiul lor, ducele de Gloucester ( mai târziu Richard al III- lea), sau de Henric al VII- lea.

 

4 noiembrie 1520 - După victoria sa asupra regentului suedez Sten Sture cel Tânăr, regele danez Christian al II-lea este încoronat rege al Suediei. Adepților lui Sten Sture li s-a promis o amnistie generală.

Christian al II-lea (1 iulie 1481 – 25 ianuarie 1559) a fost rege al Danemarcei, Norvegiei (1513-1523) şi al Suediei (1520-1523) în timpul Uniunii de la Kalmar. Christian s-a născut la Castelul Nyborg ca fiu al regelui Hans al Danemarcei şi a reginei Christina de Saxonia. I-a succedat tatălui său ca rege al Danemarcei şi Norvegiei iar mai târziu a fost succedat de unchiul său, Frederick I al Danemarcei - foto: ro.wikipedia.org

Christian al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Christian al II-lea (1 iulie 1481 – 25 ianuarie 1559) a fost rege al Danemarcei, Norvegiei (1513-1523) şi al Suediei (1520-1523) în timpul Uniunii de la Kalmar. Christian s-a născut la Castelul Nyborg ca fiu al regelui Hans al Danemarcei şi a reginei Christina de Saxonia. I-a succedat tatălui său ca rege al Danemarcei şi Norvegiei iar mai târziu a fost succedat de unchiul său, Frederick I al Danemarcei.

 

4 noiembrie 1575 - S-a născut Guido Reni, unul dintre cei mai faimoşi pictori ai barocului italian; (d.18.08.1642).

 

4 noiembrie 1576 - În timpul Războiului de optzeci de ani, soldaţii spanioli, neplatiti timp îndelungat de regele Philipp al II-lea, pradă oraşul belgian Anvers.

1576: Prădarea oraşului Anvers, de Frans Hogenberg - foto: ro.wikipedia.org

1576: Prădarea oraşului Anvers, de Frans Hogenberg – foto: ro.wikipedia.org

Războiul de Optzeci de Ani, sau Revolta Olandeză ori Revoluția Olandeză, (1568 [1] – 1648) a fost un război între cele Șaptesprezece Provincii ale Țărilor de Jos și Imperiul (Habsburgic) Spaniol, care a condus la crearea unui stat independent, Republica Provinciilor Unite.

Eliberarea oraşului Leiden (1574) de Otto van Veen Polderele inundate permit accesul flotei olandeze la poziţiile infanteriei spaniole - foto: ro.wikipedia.org

Eliberarea oraşului Leiden (1574) de Otto van Veen
Polderele inundate permit accesul flotei olandeze la poziţiile infanteriei spaniole – foto: ro.wikipedia.org

 

4 noiembrie 1631 - S-a nascut Mary de Orange, fiica regelui Carol I al Angliei şi mama regelui William al III-lea al Angliei; (d. 24.12.1660).

 

4 noiembrie 1677 - Viitoarea Maria a II-a a Angliei s-a căsătorit cu William de Orania. Mai târziu ei vor domni ca William și Mary.

William and Mary depicted on the ceiling of the Painted Hall, Greenwich, by Sir James Thornhill - foto: en.wikipedia.org

William and Mary depicted on the ceiling of the Painted Hall, Greenwich, by Sir James Thornhill – foto: en.wikipedia.org

 

4 noiembrie 1783 - Simfonia nr.36 de W.A.Mozart este interpretata in premiera la Linz, in Austria.

 

4 noiembrie 1791 - Confederatia de Vest a triburilor indienilor nord-americani, invinge trupele SUA in batalia de la Wabash,in timpul razboiului de rezistenta impotriva expansiunii Statelor Unite in Teritoriile de Nord-Vest ,dupa ce Marea Britanie a cedat aceste tinuturi revolutionarilor americani, in urma Pacii de la Paris (1783).

 

4 noiembrie 1841 - S-a nascut Alexandru Mocioni, om politic român (d. 1909)

Alexandru Mocioni (Alexandru de Mocioni sau Alexandru Mocsonyi, în forma maghiarizată) (n. 4 noiembrie 1841 la Budapesta; d. 1 aprilie 1909 la Birchiș, Arad) a fost un om politic român, deputat în mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentul de la Budapesta, unde a intrat pentru prima dată la vârsta de 24 de ani. A propus și a sprijinit înființarea unui Partid Național al românilor din Banat și Crișana, al cărui președinte a fost timp de patru luni; a militat pentru drepturile românilor din Banat și din Transilvania - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Mocioni - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Mocioni (Alexandru de Mocioni sau Alexandru Mocsonyi, în forma maghiarizată) (n. 4 noiembrie 1841 la Budapesta; d. 1 aprilie 1909 la Birchiș, Arad) a fost un om politic român, deputat în mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentului de la Budapesta, unde a intrat pentru prima dată la vârsta de 24 de ani. A propus și a sprijinit înființarea unui Partid Național al românilor din Banat și Crișana, al cărui președinte a fost timp de patru luni; a militat pentru drepturile românilor din Banat și din Transilvania.

Familia sa macedo-română, a mocioneștilor, este originară din provincia Aspropotam a Tesaliei, numele ei inițial fiind, se pare, Muciu sau Muceană, Mocioni fiind forma românească a numelui.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 noiembrie 1847 - Britanicul James Young Simpson descopera proprietatile anestezice ale cloroformului.

 

4 noiembrie 1847 - A încetat din viaţă compozitorul Felix Mendelssohn Bartholdy; (n.3 februarie 1809).

 

4 noiembrie 1852 - Contele Camilio de Cavour a devenit prim-ministru al Regatului Sardinia – Piemont, în jurul căruia s-a cristalizat ulterior statul italian unit.

Camillo Benso, Conte de Cavour (n. 10 august 1810, Torino - d. 6 iunie 1861, Torino), a fost un politician al Italiei, înainte de unificare - foto: ro.wikipedia.org

Camillo Benso, Conte de Cavour – foto: ro.wikipedia.org

Camillo Benso, Conte de Cavour (n. 10 august 1810, Torino – d. 6 iunie 1861, Torino), a fost un politician al Italiei, înainte de unificare.

 

4 noiembrie 1853 - În timpul Războiulului Crimeii, a avut loc Bătălia de la Oltenița.

Bătălia de la Oltenița (4 noiembrie 1853), Parte din Războiul Crimeii - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Oltenița (4 noiembrie 1853), Parte din Războiul Crimeii – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Oltenița a avut loc pe 4 noiembrie 1853, în timpul Războiulului Crimeii. Părțile combatante pe de-o parte au fost, armata rusă, iar pe de alta armata otomană condusă de Omar Pașa. Bătălia s-a încheiat cu victorie otomană. Armata rusă s-a retras cu pierderi însemnate. Trupele turcești au traversat pe malul stâng al Dunării, distrugând fortificațiile inamicului.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

4 noiembrie 1856 - În Galați începe prima conferință a puterilor europene privind problemele de navigație pe Dunăre și care înființează Comisia Statelor Riverane Dunării.

Hartă a cursului principal al Dunării - foto: ro.wikipedia.org

Hartă a cursului principal al Dunării – foto: ro.wikipedia.org

Comisia Europeană a Dunării (1856 – 1938) a fost un organism internațional înființat după încheierea Războiului Crimeii și semnarea Tratatului de pace de la Paris pe 18/30 martie 1856 și care stabilea neutralizarea Mării Negre, retrocedarea către Moldova a trei județe din sudul Basarabiei și libera circulație pe Dunăre, aflată sub supravegherea unei comisii internaționale.

Aceste decizii politice reflectau noile interese economice în zonă ale puterilor occidentale europene invingatoare in Razboiul Crimeei in urma careia Rusia a fost infranta. Puterile reprezentate în acest organism internațional erau: Imperiul Austro-Ungar, Al Doilea Imperiu Francez, Regatul Unit, Prusia, Imperiul Rus, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman. Principatul Moldovei a avut, la început, doar un rol consultativ.

După războiul de independență și încorporarea Dobrogei, Regatul României a devenit membru cu drepturi depline al Comisiei. Pentru buna desfășurare a activității comisiei s-a hotărât, printr-un acord mutual, ca puterea executivă să fie deținută de reprezentantul englez, iar cea administrativă de reprezentantul francez. În toată perioada ei de existență, CED a beneficiat de numeroase scutiri de taxe și impozite și de dreptul de a aborda propriul drapel (cinci benzi orizontale, două de culoare roșie, două de culoare albă și una albastră, cu inițialele C. E. D. în alb).

Commemorative plaque at a lighthouse in Sulina, Tulcea county, Romania, built by the European Commission along with river dykes and completed in November 1870 - foto: en.wikipedia.org

În cele opt decenii de existență, CED a contribuit la amenajarea cursului inferior al Dunării, dar și la dezvoltarea socio-economică a regiunii. În ciuda tuturor conflictelor regionale sau europene, (răboaiele balcanice, Primul Război Mondial), Comisia a reușit să-și păstreze poziția neutră stabilită prin actul constitutiv.

Astfel, între anii 1862 – 1902, au fost executate 10 tăieturi pe brațul Sulina, care au permis scurtarea drumului dintre Tulcea și Marea Neagră cu 249 km, suprimând 29 de cotituri și mărind adâncimea minimă de la 3,66 la 5,48 m. A fost asigurată dragarea continuă a Dunării, s-a construit un nou far la Sulina, în 1839, care să înlocuiască vechiul far turcesc din 1802 și s-a administrat traficul naval.

Sulina s-a transformat, prin instalarea aici a Comisiei Europene a Dunării, dintr-un sat cu aproximativ 1.000 de locuitori, terorizați de răufăcătorii adăpostiți în smârcurile Deltei, într-un oraș în adevăratul înțeles al cuvântului, cu o populație stabilă, internațională, cu venituri importante și cu necesități economice pe măsură. CED a asigurat asanarea platformei orașului, construcția de străzi, cheuri portuare și diguri de protecție.

S-au pus în funcțiune serviciul telegrafic și de telefonie, uzina de apă și rețeaua de distribuție de apă potabilă, uzina electrică care a asigurat iluminatul portului și străzilor orașului, Sulina fiind astfel printre primele orașe din România care a beneficiat de noul sistem de iluminare publică. A fost înființat un spital, care acorda asistență medicală gratuită tuturor locuitorilor orașului. CED a participat la construirea mai multor lăcașuri de cult.

 

4 noiembrie 1860 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Legea de organizare a Poliţiei Române.

Drapelul Agiei Bucureştilor – foto preluat de pe www.politiaromana.ro

Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE.

In 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

foto preluat de pe www.politiaromana.ro

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.

Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

Pe cealaltă faţă a drapelului sunt reproduse aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, care înfăţişează scena Bunei Vestiri – foto preluat de pe www.politiaromana.ro

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.

Din 1990, Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte.
cititi mai mult pe www.politiaromana.ro

 

4 noiembrie 1862 - Inventatorul american Richard Gatling brevetează mitraliera.

Richard Jordan Gatling (September 12, 1818 – February 26, 1903) was an American inventor best known for his invention of the Gatling gun, considered to be the first successful machine gun though is not a true machine gun by modern definitions - foto: edubilla.com

Richard Jordan Gatling (September 12, 1818 – February 26, 1903) – foto: edubilla.com

 

4 noiembrie 1869 - A apărut primul număr al reputatei reviste științifice britanice Nature, înființată de Alexander Macmillan, la îndemnul lui Thomas Henry Huxley. In prezent revista este una dintre cele mai citate 10 publicații de știință din lume.

foto: en.wikipedia.org

Nature este o revistă săptămânală britanică de știință înființată în anul 1869 de Alexander Macmillan, la îndemnul lui Thomas Henry Huxley. În anul 1970, revista a deschis primul birou în străinătate, la Washington, DC. În anul 1996, revista a lansat situl web www.nature.com. Tirajul revistei Nature în anul 2007 era de 56.067 de exemplare, iar revista era numărul 1 în domeniul revistelor de știință după numărul de citări în anul 2006. În anul 2014 revista avea un factor de impact de 41.456. Împreună cu Science, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Physical Review Letters și Physical Review B, revista a fost una dintre cele mai citate 10 publicații de știință din anul 2007 (locul 2)

 

4 noiembrie 1869 - Testamentul Gojdu.

Emanuil Gojdu (n. 9 februarie 1802, Oradea, Imperiul Habsburgic – d. 3 februarie 1870, Pesta, Ungaria) a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria - (pictură de Miklós Barabás)  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Emanuil Gojdu – (pictură de Miklós Barabás) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Emanuil Gojdu (n. 9 februarie 1802, Oradea, Imperiul Habsburgic – d. 3 februarie 1870, Pesta, Ungaria) a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Casa în care s-a născut mai poate fi văzută și astăzi în Oradea, lângă Biserica cu Lună. (…)

Prin testamentul făcut la Budapesta în 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu și-a lăsat averea “acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care aparține la confesiunea orientală ortodoxă“, pentru acordarea de burse studenților și pentru ajutorul preoților. În acest sens a fost constituită o fundație. Acestă fundație a funcționat între 1870 și 1917, acordând foarte multe burse studenților români, dintre care se remarcă: Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Petru Groza și Victor Babeș. După 1945 Fundația Gojdu a fost naționalizată de regimul comunist din Ungaria. Una dintre puținele clădiri care au rămas statului român este cea a Colegiului Național Emanuil Gojdu din Oradea.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 noiembrie 1872 - S-a nascut Barbu Ştirbey, om politic român, preşedinte al Consiliului de Miniştri; (d. 24.03.1946).

Prinţul Barbu Alexandru Ştirbey (n. 4 noiembrie 1872, Buftea - d. 24 martie 1946, Bucureşti) a fost un om politic din România, preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministru de interne şi ad-interim la Finanţe şi la Externe, membru de onoare al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Prinţul Barbu Alexandru Ştirbey - foto: ro.wikipedia.org

Prinţul Barbu Alexandru Ştirbey (n. 4 noiembrie 1872, Buftea – d. 24 martie 1946, Bucureşti) a fost un om politic din România, preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministru de interne şi ad-interim la Finanţe şi la Externe, membru de onoare al Academiei Române. La 4 iunie 1927 a acceptat solicitarea regelui Ferdinand de a forma un guvern de “uniune națională”, reușind să formeze un cabinet, în care intrau reprezentanții celor două mari partide aflate într-o acerbă dispută politică PNL si PNT .

Guvernul Știrbey s-a menținut numai două săptămâni, după care frâiele puterii au fost preluate de liberalul Ion. I.C. Bratianu.Atunci când Carol al II- lea a fost proclamat rege, la 7 iunie 1930, Barbu a fost nevoit să plece în exil la Paris , unde a ramas 10 ani. La Paris , prințul Știrbey a fost victima unei tentative de asasinat în urma căreia s-a refăcut cu greu.

Revenit din exil, după înlăturarea în 1940 a lui Carol al II-lea, Barbu Știrbey a fost trimis în misiune diplomatică la Cairo si Moscova , în încercarea de a trata cu Aliații. În anul 1945, partidele istorice și Regele Mihai doreau alternativa formării unui guvern sub conducerea lui , în timp ce țara era în tranziția de la guvernul lui Rădescu, dar la 2 martie 1945 , Petru Groza este impus de Moscova.

Prințul Știrbey a avut o moarte neașteptata si suspecta in 1946, dupa ce a participat la un dineu la Ambasada Sovietica din Bucuresti , fiind diagnosticat cu cancer hepatic. “Prințul alb” al politicii românești a fost înmormântat, alături de bunicul său, domnitorul Barbu Stirbei, la Capela din parcul Palatului din Buftea.

 

4 noiembrie 1873 - Americanl John B. Beers a patentat prima coroană dentară din aur.

 

4 noiembrie 1873 - Americanul Anthony Iske a patentat mașina de tăiat carne în felii.

 

4 noiembrie 1879 - James J. Ritty din Dayton, Ohio patentează prima casă de marcat.

 

4 noiembrie 1890 - La Londra a fost inaugurat primului sistem de cale ferată subterană electrificată de metrou. City and South London Railway a fost prima linie de metrou din lume și prima linie a metroului londonez.

 

4 noiembrie 1899 - Este publicată celebra carte a lui Sigmund Freud, “Interpretarea viselor”.

Sigmund Freud (născut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor/Republica Cehă - d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză - foto: ro.wikipedia.org

Sigmund Freud – foto: ro.wikipedia.org

Sigmund Freud (născut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor/Republica Cehă – d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză.

 

4 noiembrie 1900 - S-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, unul dintre liderii Partidului Comunist Român, ministru al justiţiei în perioada 1944-1948, avocat, sociolog şi economist. A murit la data de 17 aprilie 1954, fiind executat la ordinul lui Gheorghiu -Dej.

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu – foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România.

A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

4 noiembrie 1902 - S-a nascut chimistul german Otto Bayer; (d. 01.08.1982).

 

4 noiembrie 1903 - S-a născut compozitorul roman Ion Vasilescu; (m. 1 decembrie 1960).

 

4 noiembrie 1908 - S-a născut Sir Joseph Rotblat, fizician polonez-evreu-britanic, laureat al Premiului Nobel 1995 (d. 2005)

Sir Joseph (Józef) Rotblat (n. 4 noiembrie 1908, Varșovia – d. 31 august 2005, Londra) a fost un fizician polonez, care s-a autointitulat ca fiind „polonez cu pașaport britanic”. Rotblat a fost singurul fizician care a părăsit Proiectul Manhattan (1942-1946) din motive de conștiință - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Joseph Rotblat – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sir Joseph (Józef) Rotblat (n. 4 noiembrie 1908, Varșovia – d. 31 august 2005, Londra) a fost un fizician polonez, care s-a autointitulat ca fiind „polonez cu pașaport britanic”. Rotblat a fost singurul fizician care a părăsit Proiectul Manhattan (1942-1946) din motive de conștiință. Activitatea lui Rotblat cu privire la efectele negative ale ploilor radioactive a reprezentat o contribuție majoră la ratificarea în 1963 a Tratatului de Interzicere Parțială a Testelor Nucleare.

Semnatar al Manifestului Russell–Einstein (1955), el a fost secretar-general al Conferințelor Pugwash cu privire la Știință și Afaceri Mondiale de la înființare și până în 1973. În anul 1995 a fost distins, împreună cu Conferințele Pugwash, cu Premiul Nobel pentru Pace, drept recunoaștere a eforturilor depuse pentru dezarmarea nucleară.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 noiembrie 1916 - S-a nascut Ruth Handler, creatoarea americană a păpuşii Barbie şi cofondatoare a concernului „Mattel”, cea mai mare companie de jucării din lume, creată în 1945; (d.28.04.2002).

 

4 noiembrie 1918 - Reprezentanţii Partidului Ţărănesc şi al Ligii Poporului Basarabean, au decis unirea partidelor lor.

 

4 noiembrie 1918 - A intrat in vigoare armistițiul cerut Italiei de Austrio-Ungaria. In ziua de 3 noiembrie Comandamentul trupelor austro-ungare a trimis o delegatie cu un steag alb Comandamentului frontului italian, pentru a-i cere un armistițiu și termenii păcii.Termenii au fost aranjați prin telegraf cu autoritățile Antantei de la Paris și au fost comunicați Austro-Ungariei, iar aceasta i-a acceptat.

 

4 noiembrie 1919 - Au avut loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor pe baza votului universal, în care pentru prima oară cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României.

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite - foto: agero-stuttgart.de

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite - foto: agero-stuttgart.de

La 2-4 noiembrie 1919 au loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României, un parlament de tip democratic.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

4 noiembrie 1921 - Prim-ministrul japonez Takashi Hara este asasinat în Tokyo.

 

4 noiembrie 1922 - Savantul englez Howard Carter a descoperit mormantul faraonului egiptean Tutankhamon.

Howard Carter (n. 9 mai 1874, d. 2 martie 1939) a fost un tânăr englez din clasă medie care va intra în istorie drept cel mai spectaculos şi mai de succes egiptolog - foto: ro.wikipedia.org

Howard Carter (n. 9 mai 1874, d. 2 martie 1939) – foto: ro.wikipedia.org

Arheologul, sustinut financiar de catre lordul Carnarvon, a muncit cinci ani pana sa faca descoperirea vietii sale, mormantul conducatorului egiptean din Valea Regilor fiind gasit intact. Tutankhamon s-a aflat in fruntea Egiptului la sfarsitul secolului al XIV-lea i. Hr. si a murit la varsta de 18 ani. Mumia sa a fost depusa intr-un sarcofag din aur masiv, iar in camera mortuara se aflau mii de obiecte din metale pretioase. Pentru catalogarea obiectelor gasite in cavou, Carter a avut nevoie de aproximativ 10 ani. Descoperirea a ramas in istorie datorita bogatiilor aflate in camera mortuara, dar si a legendelor care au circulat pe seama lui Tutankhamon.

26 noiembrie 1922: Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon - foto: ro.wikipedia.org

26 noiembrie 1922: Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon – foto: ro.wikipedia.org

Datorita faptului ca multe dintre persoanele care au participat la expeditia arheologica au decedat la scurta vreme dupa deschiderea mormantului, s-a crezut in existenta unui blestem a lui Tutankhamon. Lordul Carnarvon, de exemplu, a decedat la scurt timp dupa marea descoperire in urma unei intepaturi de insecta. Moartea altor 20 de persoane care au avut intr-un fel sau altul legatura cu mumia a fost pusa tot pe seama acestui blestem.

Carter a trait insa inca 17 ani, decedand la varsta de 65 de ani. Tutankhamon, fiul faraonului Amenhotep al IV-lea, a ajuns conducatorul Egiptului pe cand avea 10 ani, iar in scurtul timp cat a domnit nu s-a remarcat cu nimic. In schimb, a ramas in istorie pentru artefactele de o inestimabila valoare langa care a fost inmormantat.

 

4 noiembrie 1923 - S-a nascut magnatul berii olandeze Freddy Heineken,preşedinte al Consiliului General al „Heineken Holding”; (d.03.01.2002).

 

4 noiembrie 1924 - Apare la Bucureşti fondat de Titus Enacovici, cotidianul politic “Cuvântul” (pînă la 1 ianuarie 1934, apoi de la 1 iunie 1937 – 7 aprilie 1938 si 14 octombrie 1940 – 24 ianuarie 1941).

 

4 noiembrie 1924 - În statul american Texas, a fost aleasă prima femeie guvernator, “Ma” Miriam.

 

4 noiembrie 1932 - S-a nascut Thomas Klestil, fost preşedinte al Republicii Austria (1992-1998 ; reales în 1998 pentru un nou mandat de şase ani); (d.06.07.2004).

 

4 noiembrie 1938 - Compozitorul roman George Enescu a terminat “Suita a III-a, “Săteasca”.

 

4 noiembrie 1943 - S-a nascut Marlene Jobert, actriţă franceză cunoscută pentru rolurile sale din filme comice: „Nu vom îmbătrâni împreună”, „Berzele fac numai ce le taie capul”.

 

4 noiembrie 1944 - In Romania este instalat cel de–al doilea guvern condus de generalul Constantin Sănătescu.

Constantin Sănătescu (n. 1885 – d. 8 noiembrie 1947, București) a fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant al Armatei române) care a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României în anul 1944, în cadrul a două cabinete succesive - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Sănătescu  - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Sănătescu (n. 1885 – d. 8 noiembrie 1947, București) a fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant al Armatei române) care a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României în anul 1944, în cadrul a două cabinete succesive.

 

4 noiembrie 1946 - S-a nascut Laura Bush, soţia fostului preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush.

 

4 noiembrie 1948 - Prima sentinţă pronunţată de Tribunalul militar internaţional pentru Extremul Orient, creat la 19.01.1946 în scopul judecării criminalilor de război japonezi.

 

4 noiembrie 1948 - Premiul Nobel pentru literatură este decernat scriitorului englez lui T. S. Eliot.

Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză - in imagine - T.S. Eliot după Lady Ottoline Morrell (1934) - foto: ro.wikipedia.org

T.S. Eliot după Lady Ottoline Morrell (1934) – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză.

 

4 noiembrie 1951 - S-a nascut in comuna Basarabi, jud.Constanta, Traian Basescu, om politic roman, din 2004 pana in prezent presedinte al Romaniei.

Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Murfatlar, azi în județul Constanța) este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD. În 2001 a câștigat în cursul alegerilor interne președinția Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Petre Roman. A fost copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în 2003. În urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursă, Traian Băsescu (PD) a devenit candidatul Alianței DA pentru președinția României. La alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea Geoană (PSD). La 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului său de președinte, România a aderat la Uniunea Europeană

Traian Băsescu

Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Murfatlar, azi în județul Constanța) este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD. În 2001 a câștigat în cursul alegerilor interne președinția Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Petre Roman. A fost copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în 2003.

În urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursă, Traian Băsescu (PD) a devenit candidatul Alianței DA pentru președinția României. La alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea Geoană (PSD). La 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului său de președinte, România a aderat la Uniunea Europeană

 

4 noiembrie 1952 - Este infiintata in SUA, Agentia Nationala de Securitate (NSA), din subordinea Ministerului Apararii,,insarcinata cu monitorizarea,colectarea si analizarea si decodificarea de informatii la nivel global.

 

4 noiembrie 1956 - Invadarea Ungariei de către tancurile sovietice și instalarea guvernului contrarevoluționar condus de János Kádár. Tancurile sovietice au invadat Ungaria, aflata in plina revolta populara anticomunista (23 octombrie 1956 – 11 noiembrie 1956). Forţa aeriană sovietică a bombardat o parte din capitala ungară, Budapesta, iar trupele ruse au intrat în oraş, dupa o ofensivă masivă inceputa in zori. Cel puţin 1.000 de tancuri sovietice au intrat în Budapesta. Uniunea Sovietica a instalat un guvern contrarevoluționar marioneta condus de János Kádár.

Tancuri sovietice la Budapesta  (noiembrie 1956) foto: culturadesambata.ro

Tancuri sovietice la Budapesta (noiembrie 1956) - foto: culturadesambata.ro

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10-11 noiembrie 1956. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org www.iiccr.rorfi.ro; www.iiccr.roen.wikipedia.org

 

4 noiembrie 1957 - A avut loc accidentul aviatic de pe aeroportul Vnukovo, în urma căruia Grigore Preoteasa, fost ministru de externe, şi-a pierde viaţa. În avion se mai aflau Chivu Stoica şi Nicolae Ceauşescu, care au scăpat nevătămaţi.

Grigore Preoteasa (n. 25 august 1915, București, d. 4 noiembrie 1957, Moscova) a fost activist comunist, ziarist și politician român - foto: ro.wikipedia.org

Grigore Preoteasa (n. 25 august 1915, București, d. 4 noiembrie 1957, Moscova) a fost activist comunist, ziarist și politician român – foto: ro.wikipedia.org

Cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de la Revoluția din Octombrie, o delegație română formată din Chivu Stoica, președintele Consiliului de Miniștri și conducătorul delegației, Grigore Preoteasa (secretar al C.C. al PCdR cu propaganda), Nicolae Ceaușescu, Alexandru Moghioroș, Leonte Răutu, Ștefan Voitec și Ștefan Voicu a plecat în după-amiaza zilei de 4 noiembrie 1957 la Moscova.

Inițial, delegația trebuia să fie condusă de Gheorghe Gheorghiu-Dej, care însă și-a anulat plecarea cu avionul din motive medicale. Delegația s-a deplasat la Moscova cu un avion IL 14. Datorită condițiilor meteorologice dificile, în jurul orei 18, în momentul aterizării pe aeroportul Vnukovo, ca urmare a unei greșeli de pilotaj, avionul s-a agățat de vârfurile copacilor din pădure din apropiere, s-a prăbușit și a luat foc.

În accident și-au pierdut viața Grigore Preoteasa și trei membri ai echipajului sovietic: comandantul aeronavei, lt.maj. V.N. Șliahov, navigatorul, cpt. I.I. Hriukalov, și tehnicianul de bord, N.Z. Pavlikov. Ceilalți pasageri și membri ai echipajului au fost doar răniți.

Grigore Preoteasa a fost înmormântat cu funeralii naţionale la 13 noiembrie 1957 – foto: historia.ro

Accidentul a fost anunțat în presa românească doar pe 6 noiembrie, informațiile despre moartea lui Grigore Preoteasa apărând pe prima pagină a ziarului Scînteia doar pe 12 noiembrie. Sicriul cu corpul lui Grigore Preoteasa a fost depus pentru o zi la Casa Sindicatelor din Moscova, fiind transportat ulterior în România cu un tren mortuar. I-au fost organizate funeralii naționale, fiind inițial înhumat la Cimitirul Militar Ghencea și apoi transferat, în 1963, la Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism din Parcul Libertății

 

4 noiembrie 1966 - S-au produs inundații catastrofale în orasele italiene Veneția și Florența. Aproape un milion de volume din colecțiile de la Biblioteca Națională, documente de la Arhiva de Stat si tablouri de o valoare inestimabila, au fost acoperite de apă.

 

4 noiembrie 1969 - S-a nascut P.Diddy, rapper american.

Sean John Combs (n. 4 noiembrie 1969) este un rapper, singer, songwriter, producător, director executiv, designer și actor. În octombrie 2006, și-a schimbat numele de scena în Diddy (adoptat în august 2005). Anterior acestei schimbări, era cunoscut drept Puff Daddy și mai târziu ca P. Diddy - foto preluat de pe www.facebook.com

Sean Combs – foto preluat de pe www.facebook.com

Sean John Combs (n. 4 noiembrie 1969) este un rapper, singer, songwriter, producător, director executiv, designer și actor. În octombrie 2006, și-a schimbat numele de scena în Diddy (adoptat în august 2005). Anterior acestei schimbări, era cunoscut drept Puff Daddy și mai târziu ca P. Diddy („Puff” și „Puffy” erau doar porecle, însă nu era nimic oficial). Încă poartă numele de P. Diddy în Noua Zeelandă și în Marea Britanie, după ce a fost dat în judecată de alt artist care purta deja numele de „Diddy”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.facebook.com

 

4 noiembrie 1969 - S-a nascut Matthew McConaughey, actor american.

Matthew David McConaughey (n. 4 noiembrie 1969) este un actor american, binecunoscut pentru rolul său în filmul Marea Mahmureală din 1993 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Matthew McConaughey – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Matthew David McConaughey ( n. 4 noiembrie 1969) este un actor american, binecunoscut pentru rolul său în filmul Marea Mahmureală din 1993. Acesta a venit după o serie de mici partituri în producții care nu au atras atenția publicului și a criticilor. După acest succes a apărut în filme precum Vremea răzbunării, Contact, U-571, O mică problemă, Sahara sau Noi suntem Marshall, dar și Eu cu cine mă mărit?, Cum să scapi de un tip în 10 zile, Cum să dai afară din casă un burlac de 30 de ani, Fantomele fostelor iubite, Aurul nebunilor sau Avocatul din limuzină.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.facebook.com

 

4 noiembrie 1970 - A încetat din viaţă Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi umorist: “Titanic Vals”, “…Escu” (n. 22 februarie 1903).

Tudor Mușatescu (n. 22 februarie 1903, Câmpulung-Muscel - d. 4 noiembrie 1970) a fost un poet, prozator, dramaturg și umorist român - foto: ro.wikipedia.org

Tudor Mușatescu – foto: ro.wikipedia.org

Tudor Mușatescu (n. 22 februarie 1903, Câmpulung-Muscel – d. 4 noiembrie 1970) a fost un poet, prozator, dramaturg și umorist român.

 

4 noiembrie 1974 - A avut loc vizita Secretarului de Stat al SUA, Henry Kissinger, la Bucureşti.

 

4 noiembrie 1979 – A începeput criza ostaticilor americani din Iran. fundamentalişti islamisti iranieni au pătruns în ambasada SUA şi au luat ostatici 90 de persoane.

 

4 noiembrie 1980 - Alegerile prezidenţiale din SUA: Ronald Reagan îl învinge pe Jimmy Carter în cursa pentru Casa Albă.

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois - d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii  foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan
foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

 

4 noiembrie 1995 - A fost asasinat în timpul unui miting pacifist, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin, laureat al Premiului Nobel pentru Pace; (n. 1922).

Ițhak Rabin (în ebraică יִצְחָק רַבִּין) n. 1 martie 1922 - d. 4 noiembrie 1995) a fost comandantul Statului Major al armatei israeliene în Războiul de șase zile (1964-1968), ambasadorul Israelului în Statele Unite, ministrul muncii, conducător al Partidului Muncii, ministrul apărării și de două ori prim-ministru israelian în perioadele 3 iunie 1974 - 20 iunie 1977 și 13 iulie 1992 - 4 noiembrie 1995. A fost asasinat de către un extremist evreu - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ițhak Rabin – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ițhak Rabin (n. 1 martie 1922 – d. 4 noiembrie 1995) a fost comandantul Statului Major al armatei israeliene în Războiul de șase zile (1964-1968), ambasadorul Israelului în Statele Unite, ministrul muncii, conducător al Partidului Muncii, ministrul apărării și de două ori prim-ministru israelian în perioadele 3 iunie 1974 – 20 iunie 1977 și 13 iulie 1992 – 4 noiembrie 1995. A fost asasinat de către un extremist evreu

 

4 noiembrie 2004 - Ungaria a renunţat oficial la sistemul recrutării militare, adoptând modelul armatei de profesionişti.

 

4 noiembrie 2008 - A încetat din viaţă scriitorul american Michael Crichton, autorul a numeroase romane de succes, printre care se numără “Congo”, “Sfera” şi “Jurassic Park”; (n. 1942).

 

4 noiembrie 2008 - Democratul Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Este primul candidat de culoare care câştigă cursa pentru Casa Albă.

Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii)  al 44-lea și actualul Președinte al Statelor Unite (primul afro-american ales în această funcție), în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008 - foto - ro.wikipedia.org

Barack Hussein Obama al II-lea – foto – ro.wikipedia.org

Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii) al 44-lea și actualul Președinte al Statelor Unite (primul afro-american ales în această funcție), în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008.

 

4 noiembrie 2015 - Premierul Victor Ponta își depune mandatul la presiunea protestelor din centrul Bucureștiului. Tot în aceeași zi și primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone își depune mandatul.

 

4 noiembrie 2019 - Guvernul condus de Ludovic Orban a fost învestit în plenul reunit al Parlamentulului cu 240 de voturi „pentru”.

Guvernul Ludovic Orban este cabinetul care guvernează România începând cu 4 noiembrie 2019, când a fost validat de Parlament și a depus jurământul. Este un guvern minoritar, condus de președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com