Evenimentele Zilei de 27 aprilie în Istorie

"Bătălia de la Mactan" (27 aprilie 1521) - pictură murală (Exploratorul Ferdinand Magellan este ucis de băștinașii din Filipine conduși de Lapu-Lapu) - foto preluat de ro.wikipedia.org

“Bătălia de la Mactan” (27 aprilie 1521) – pictură murală (Exploratorul Ferdinand Magellan este ucis de băștinașii din Filipine conduși de Lapu-Lapu)

foto preluat de ro.wikipedia.org

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

27 aprilie este a 117-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 27 aprilie

(BOR) Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului

Sfântul Simeon a fost fiul Sfântului Apostol Cleopa, fratele mai tânăr al Sfântului Iosif Logodnicul. El a fost martor la minunile Domnului Iisus Hristos și astfel a crezut în El.

După ce Apostolul Iacov, primul episcop al Ierusalimului a fost ucis în anul 62 sau 63 d.Hr., creștinii de acolo l-au ales pe Apostolul Simeon să îi ia locul.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Simeon, rudenia Domnului, episcop, martir († 107)

(BRC) Sf. Zita, fecioară

 

Ziua Codului Morse

Codul Morse este o metodă de telecomunicaţii care a fost folosită pentru codificarea caracterelor de text. El presupune utilizarea unor secvenţe standardizate de două durate de semnal diferite. Acestea se numesc “dits” şi “dahs” sau “puncte” şi “liniuţe”, iar numele Codului Morse a fost inspirat de inventatorul telegrafului, Samuel Morse (n. 27 aprilie 1791 – d. 2 aprilie 1872).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internaţională a Tapirului

Tapirul este o creatură ciudată, originară din America Centrală şi de Sud, cu un habitat care cuprinde şi alte zone geografice, precum Asia de Sud-Est. Asemănător unui porc, prin constituţia generală şi prin membrele terminate cu copite, dar şi unui elefant, prin buzele şi nasul prelungite într-un fel de trompă scurtă, tapirul este azi un animal monitorizat de conservaţionişti deoarece a fost vânat excesiv pentru carnea şi pielea sa.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Africa de Sud: Ziua Libertății

Africa de Sud - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Africa de Sud – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Togo, Ziua Independenței (1960)

Amplasarea Republicii Togoleze - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Amplasarea Republicii Togoleze – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Sierra Leone, Ziua Independenței (1961)

Sierra Leone - foto: thoughtyoumayask.com

Sierra Leone – foto: thoughtyoumayask.com

 

Astăzi în istorie pentru 27 aprilie

 

Evenimentele Zilei de 27 aprilie în Istorie:

- 27 aprilie 1990 – Sovietul Suprem al R.S.S. Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat

 

27 aprilie 395 - Împaratul Arcadius s-a căsătorit cu Aelia Eudoxia, fiica generalului Flavius Bauto. Ea a devenit una dintre cele mai puternice împărătese romane ale Antichității târzii.

Arcadius - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Arcadius – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Flavius Arcadius Augustus (sau Arcadiu, cca. 377 – 1 mai 408) fiul cel mare al imparatului Teodosius I, a fost împărat roman al Imperiului Roman de Răsărit între anii 395-408. După divizarea definitivă a Imperiului Roman, produsă odată cu moartea lui Teodosiu I (395), Arcadius a rămas împărat al Imperiului Roman de Răsărit, iar fratele său Honorius a moștenit Imperiul Roman de Apus.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

Aelia Eudoxia (n. secolul al IV-lea d.Hr. – d. 6 octombrie 404 d.Hr., Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit) o împărăteasă a Imperiului Roman de Răsărit, soția lui Arcadius și inamica arhiepiscopului Ioan Gură de Aur.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

27 aprilie 639 - Moare Ardachir al III-lea rege al Persiei din anul 628; (n.cca.621).

 

27 aprilie 711 - Începe cucerirea islamică a Hispaniei: trupe maure conduse de Tariq ibn Ziyad, debarca in Gibraltar pentru a începe invazia in Peninsula Iberică (pe care o numeau al Andalus). Cucerirea de catre musulmanii din Califatul Umayyad a Hispaniei a decurs intre anii 711 si 788, ducand la distrugerea Regatului Vizigotilor și înființarea Emiratul independent de Córdoba sub conducerea lui Abd-ar-Rahman I, care finalizat unificarea musulmana a Iberiei, sau al-Andalus in perioada 756-788.

Aceasta cucerire marchează extinderea spre vest a Califatului Umayyad și statul islamic în Europa. Forțele comandate de Tariq ibn-Ziyad au debarcat la începutul anului 711 in Gibraltar, în fruntea unei armate alcatuite din berberi nord – africani si arabi. Prin 717, la fortele berbero-arabe au trecut Pirineii spre Septimania și Provence (734).

 

27 aprilie 1272 - A decedat Sfanta Zita, nascut in satul Bozzanelo ( in apropiere de Luca), in Toscana, Italia, in jurul anului 1218. Este sarbatorit de catolici in ziua de 27 aprilie. Zita (n. cca 1212) este cunoscut si sub numele de Sitha sau Citha si este o sfânta italiana, patroana spirituala al servitorilor. Este adesea invocata pentru a ajuta la găsirea cheilor pierdute.

 

27 aprilie 1296 - Primul Război de Independență Scotian. Armata scoțiana condusa de John Balliol este învinsa de fortele engleze conduse de John de Warenne, al 6- lea conte de Surrey în Bătălia de la Dunbar.

 

27 aprilie 1521 - Exploratorul Ferdinand Magellan, a fost ucis de baștinașii insulei Mactan din Filipine, conduși de seful local Lapu-Lapu, în Bătălia de la Mactan.

"Bătălia de la Mactan" (27 aprilie 1521) - pictură murală (Exploratorul Ferdinand Magellan este ucis de băștinașii din Filipine conduși de Lapu-Lapu) - foto preluat de ro.wikipedia.org

“Bătălia de la Mactan” (27 aprilie 1521) – pictură murală (Exploratorul Ferdinand Magellan este ucis de băștinașii din Filipine conduși de Lapu-Lapu) – foto preluat de ro.wikipedia.org

Conform documentelor istoricului italian Antonio Pigafetta, Magellan a încercat să-l convingă pe Lapu-Lapu să respecte poruncile lui Rajah Humabon în seara dinaintea bătăliei.

Pigafetta scrie cum, a doua zi dimineața, Magellan a desfășurat patruzeci și nouă de oameni în armuri cu săbii, topoare, scuturi, arbalete și puști, și a plecat spre Mactan în dimineața de 28 aprilie.

Istoricii filipinezi observă că din cauza ieșiturilor stâncoase și din cauza coralilor de lângă țărm, soldații creștini nu au putut debarca pe Mactan. Obligat să ancoreze departe de țărm, Magellan nu a reușit să-și îndrepte puterea de foc a vaselor împotriva războinicilor lui Datu Lapu-Lapu, care erau în număr de peste 1.500.

Magellan a încercat apoi să-i sperie arzând niște case din Buaya de astăzi, denumit atunci Bulaia.

Mulți dintre războinici l-au atacat pe Magellan; el a fost rănit în braț cu o suliță și în picior cu un kampilan. Cu acest avantaj, oamenii lui Lapu-Lapu l-au ajuns și l-au ucis. A fost înjunghiat și apoi hăcuit cu sulițele și săbiile. Pigafetta și ceilalți au reușit să scape.

Conform relatării lui Pigafetta, mai mulți dintre oamenii lui Magellan au murit în bătălie, și mai mulți băștinași convertiți la creștinism care veniseră în ajutorul lor au fost uciși de războinici și soldați. Nu există estimări oficiale ale numărului victimelor din bătălie, deși Pigafetta menționează cel puțin trei soldați creștini uciși, printre care și Magellan.[4]

Aliații lui Magellan, Humabon și Zula, s-a spus că n-ar fi luat parte la bătălie în urma cererii lui Magellan, și au privit de la distanță. Pigafetta relatează că regele creștin Humabon a trimis un mesaj în care spunea că dacă returnează trupurile lui Magellan și ale oamenilor săi, li se va da orice doresc. Trupul lui Magellan nu a mai fost însă recuperat de la băștinași.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 aprilie 1578 - În ciuda interdicțiilor, a avut loc Duelul Mignonilor, unul dintre cele mai faimoase dueluri din istoria Franței, între doi favoriți ai regelui Henric al III-lea al Franței și doi favoriți ai lui Henric I, Duce de Guise.

"Duelul Mignonilor", pictură de Władysław Bakałowicz - foto preluat de pe de.wikipedia.org

“Duelul Mignonilor”, pictură de Władysław Bakałowicz – foto preluat de pe de.wikipedia.org

După renunțarea la tronul Poloniei (pe care îl ocupase o scurtă perioadă de timp, între 1573 – 1574) și înscăunarea ca rege al Franței (1574 – 1589), Henric al III-lea de Valois (foto sus) s-a înconjurat de o serie de favoriți, cunoscuți în istorie sub numele de „mignons”.

Despre ei se spunea că sunt frivoli, preocupați de modă și petreceri și că au o influență rea asupra regelui. Cert este că la un moment dat, au intrat în conflict cu oamenii puternicului duce de Lorainne, Henric de Guise, conducătorul „Ligii Catolice” (ne aflăm în timpul războaielor religioase).

Lucrurile s-au încins și mai tare în momentul în care, Henric al III-lea a refuzat să-i dea o înaltă demnitate lui de Guise, acordând-o în schimb unuia dintre favoriții săi, Jacques de Levis, conte Caylus. La aflarea veștii, unul din oamenii ducelui de Lorainne, Charles de Balzac, l-a defăimat pe beneficiarul favorului regal, chiar la Curtea Franței. Lucrurile nu mai puteau fi rezolvate decât în urma unui duel.

Cei șase combatanți ce trebuiau să se dueleze în ziua de 27 aprilie 1578 erau: Jacques de Caylus, Louis de Maugiron și Jean d’Arcès (din partea favoriților regelui), respectiv Charles de Balzac, Riberac și Georges de Schomberg (din partea lui de Guise). La ora cinci dimineața, dueliștii s-au întâlnit pe un teren aflat lângă închisoarea Bastilia, și au început lupta.

Rezultatul acesteia: Schomberg și Maugiron au fost uciși pe loc, Riberac a murit a doua zi în urma rănilor căpătate, d’Arcès a primit o rană la cap și a încetat din viață șase săptămâni mai târziu, iar Caylus, care a fost rănit de nu mai puțin de 19 ori, și-a dat duhul după o agonie de 33 de ore. Singur Balzac a scăpat doar cu o rană la braț.

Foarte afectat, pe plan emoțional, a fost regele Franței, care și-a pierdut trei dintre cei mai intimi favoriți. Acest duel a avut însă și implicații politice, contribuind și mai mult la răcirea relațiilor dintre Henric al III-lea și Henric de Guise.

articol preluat de pe historia.ro

 

27 aprilie 1605 - A murit Papa Leon al XI-lea; (n. 1535). Numele la naștere a fost Alessandro Ottaviano de’ Medici. S-a născut la Florenta, Italia, fiind fiul lui Ottaviano de Medici (11 iulie 1484 – 28 mai 1546) și Francesca Salviati. A fost papă în perioada 1 aprilie 1605 – 27 aprilie 1605.

 

27 aprilie 1667 - Poetul John Milton, (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674), sarac și orb, este nevoit sa vanda drepturile de autor pentru poemul Paradisul pierdut. Suma primita: 10£.

Poetul John Milton - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Poetul John Milton – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

27 aprilie 1759 - S-a nascut scriitoarea si filosoafa iluminista britanica Mary Wollstonecraft ; (d. 10 septembrie 1797).

Mary Wollstonecraft - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Mary Wollstonecraft – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A scris nuvele, tratate, o Istorie a Revolutiei Franceze , o carte de conduită și o carte pentru copii , dar este cunoscută mai ales pentru cartea A Vindication of the Rights of Woman (O revendicare a drepturilor femeii- 1792) , apăruta cu 50 de ani înainte de mișcarea femeilor pentru sufragiu universal, în care argumentează că femeile nu sunt inferioare bărbatului si ca doar par a fi din cauza educației slabe.

Ea militand ca atât femeile cât și bărbații să fie tratați ca ființe raționale și își imagina o ordine sociala bazată pe rațiune.
Mary Wollstonecraft, este socotită prima teoreticiană a feminismului iluminist, sub influența lui Rousseau și a întregii mișcări teoretice pentru drepturile universale ale omului și cetățeanului,o veritabilă pionieră a feminismului modern, în plan intelectual.

 

27 aprilie 1791 - S-a nascut Samuel Morse, inventatorul codului Morse; (d. 2 aprilie 1872).

Samuel-Morse - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Samuel-Morse – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A inventat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a conceput în 1838 alfabetul care-i poartă numele,care este folosit și în prezent.

 

27 aprilie 1818 - Împăratul rus Alexandru I a sosit la Chişinău, unde urma să semneze un nou regulament de administrare a Basarabiei ţariste, cunoscut sub denumirea „Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei (sau Aşezămîntul cunstituirii regiunii Basarabia)”.

 

27 aprilie 1820 - S-a născut filosoful britanic Herbert Spencer, autor al „The Principles Of Psychology”, „The Principles Of Sociology” şi „The Man Versus The State” (m. 8 decembrie 1903).

 

27 aprilie 1822 - S-a nascut Ulysses Grant, al 18-lea președinte al Statelor Unite; (d. 1885).

 

27 aprilie 1865 – În SUA, nava cu aburi Sultana, purtand 2.300 de pasageri a explodat și s-a scufundat in fluviul american Mississippi, omorand 1.700 de oameni.

 

27 aprilie 1872 - A decedat Ion Heliade Rădulescu, poet, prozator, ziarist și om politic român; (n.6 ianuarie 1802).

Ion Heliade Rădulescu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Ion Heliade Rădulescu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost membru fondator al Academiei Române şi primul său preşedinte. A fost implicat în evenimentele de la 1848; (n. 6 ianuarie 1802).

 

27 aprilie 1876 - În România se formează un guvern liberal prezidat de Emanoil (Manolache) Costache Epureanu; (n. 22 august 1820, Bârlad – d. 7 septembrie 1880, Wiesbaden, Germania).

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

27 aprilie 1882 - S-a născut Nicolae Bălan, Mitropolit al Ardealului. (m. 6 august 1955)

 

27 aprilie 1883 - Papa Leon al XIII-lea, prin Scrisoarea apostolică «Praecipuum munus», a ridicat Vicariatul Apostolic al Valahiei la rangul de Arhiepiscopie cu reședința în București. Tot atunci a fost numit și primul titular al Arhidiecezei în persoana episcopului Ignatius Paoli , care, din anul 1870 era episcop de Nicopole și Administrator Apostolic al Valahiei.

Ignatius Paoli de fapt Feliciano Paoli, (n. 25 iulie 1818, Florența - d. 27 februarie 1885, Viena) a fost ctitorul Catedralei Sfântul Iosif și primul episcop, apoi arhiepiscop al Arhidiecezei de București - in imagine, Arhiepiscopul Ignatius Paoli pe la 1880 - foto: ro.wikipedia.org

Arhiepiscopul Ignatius Paoli pe la 1880 – foto: ro.wikipedia.org

Ignatius Paoli de fapt Feliciano Paoli, (n. 25 iulie 1818, Florența – d. 27 februarie 1885, Viena) a fost ctitorul Catedralei Sfântul Iosif și primul episcop, apoi arhiepiscop al Arhidiecezei de București.

Catedrala Sf. Iosif din București pe la 1900 -  foto: ro.wikipedia.org

Catedrala Sf. Iosif din București pe la 1900 – foto: ro.wikipedia.org

 

27 aprilie 1909 - Sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea,este înlăturat de mișcarea „Junilor Turci”,fiind succedat de fratele său, Mehmed al V-lea.

Abdul Hamid al II-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Abdul Hamid al II-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost al 34-lea sultan al Imperiului Otoman si a domnit din data de 31 august 1876 până la detronarea sa.
Pe 23 decembrie 1876, sub presiunea aliaților europeni ai Imperiului, revoltați de cruzimea cu care fuseseră reprimate revoltele din Bosnia-Herțegovina și Bulgaria, a decretat prima Constituție a Imperiului Otoman, prin care se consfințea trecerea de la monarhia absolutistă la monarhia constituțională.

Prima perioadă constituțională s-a încheiat în urma tulburărilor istorice la 13 februarie 1878, prin dizolvarea Parlamentului. A condus Imperiul în razboiul ruso-romano-turc din 1877-1878 , care a avut ca urmări pierderea a două treimi din teritoriile din Balcani ale Turciei.

 

27 aprilie 1919 – În sala Palatului Sfatului Ţării este convocată Adunarea generală a Partidului Ţărănesc Basarabean din România. Pe lîngă celelalte puncte supuse dezbaterii, adunarea a ales Comitetul Central din 17 membri: Pantelimon Halippa, D. Ciugureanu, Ion Inculeţ, V. Bîrcă, Ştefan Ciobanu, N. Bivol, Ion Pelivan, Ion Buzdugan, Anton Crihan, P. Erhan, Ştefan Holban, I. Ioncu, V. Mîndrescu, M. Minciună, Gherman Pîntea, N. Secară şi N. Suruceanu.

 

27 aprilie 1931 - George Enescu a terminat orchestrația operei „Oedip”, creație pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu.

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român - foto: ro.wikipedia.org

George Enescu în 1930 – foto: ro.wikipedia.org

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

27 aprilie 1941 - La solicitarea lui Iuliu Maniu, ca reprezentant al „opoziţiei unite” a PNŢ-PNL, a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii guvernelor englez şi american, prilej cu care s-au stabilit mijloace de legătură şi comunicare, în situaţia întreruperii relaţiilor diplomatice.

 

27 aprilie 1941 - Trupele germane ocupă Atena şi regiunea Peloponez din Grecia.

 

27 aprilie 1944 - Palatul de la Mogoșoaia este închiriat Ambasadei Elveției la București.

Palatul Mogoșoaia - foto: calatorim.ro

Palatul Mogoșoaia – foto: calatorim.ro

 

27 aprilie 1945 - Al Doilea Război Mondial - Benito Mussolini a fost arestat de partizanii italieni lângă satul Dongo, în timp ce încerca să fugă deghizat în soldat german.

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943 foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Benito Amilcare Andrea Mussolini
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943.

 

27 aprilie 1945 - Trupele americane si sovietice se intalnesc pe Elba, in inima Germaniei naziste.
Peste cateva zile, la 9 mai 1945, Germania avea sa capituleze neconditionat in fata Aliatilor.

Trupele americane si sovietice se intalnesc pe Elba - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Trupele americane si sovietice se intalnesc pe Elba – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

27 aprilie 1948 - Liderul comunist roman Lucrețiu Patrașcanu, a fost arestat din ordinul lui Gheorghiu – Dej, impreuna cu Lena Constante, Elena Patrașcanu, Bellu Zilber, Harry Brauner, sub acuzația falsa de complot.

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu – foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București.

Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

27 aprilie 1953 - A murit, în detenţie, în lagărul de la Sighetu Marmaţiei, istoricul şi omul politic Gheorghe I. Bratianu (n. 3 februarie 1898), fiul lui Ion (Ionel) I.C.Bratianu .

Gheorghe I. Bratianu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe I. Bratianu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Din 1924 a fost profesor universitar la catedra de istorie universală a Universitatii din Iasi, iar din 1940 al Universitatii din Bucuresti. În 1942 este ales membru titular al Academiei Romane iar intre 1935 si 1947 a fost director al Institutului de Istorie Universală din Iași (1935-1940) și apoi alInstitutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din Bucuresti ( 1941 -1947). În anii ’30, a fost șeful unei fracțiuni dizidente a Partidului National Liberal, pe care o înființase

A murit în condiții încă neelucidate intr-una din zilele dintre 23 si 27 aprilie 1953 . Potrivit mărturiilor altor deținuți, se pare că s-a sinucis prin strangulare, neputând să mai suporte chinurile detențiunii. După alte surse se presupune că a fost bătut de un gardian până când Gheorghe Brătianu a murit. În 1971 familia a fost autorizată de guvernantii comunisti să-l dezgroape din cimitirul din Sighet și să-l reînhumeze în cavoul Brătienilor de la Florica/Stefanesti, judetul Arges.

 

27 aprilie 1961 - Regatul Unit a recunoscut independența statului Sierra Leone.

Localizare Sierra Leone, pe harta Africii de Vest - foto preluat de ro.wikipedia.org

Localizare Sierra Leone, pe harta Africii de Vest – foto preluat de ro.wikipedia.org

Pe 27 aprilie 1961, Sir Milton Margai a condus Sierra Leone spre independența de Marea Britanie și a devenit primul prim-ministru al țării. Mii de sierro-leonezi au ieșit în stradă pentrua sărbători. Republica a menținut un sistem parlamentar de guvernare și era membru al Comunității Națiunilor.

Liderul principalei forțe de opoziție, Congresul a Tot Poporul (APC), Siaka Stevens, împreună cu Isaac Wallace-Johnson, alt critic deschis al guvernului SLPP, au fost arestați și plasați sub arest la domiciliu în Freetown, împreună cu alți șaizeci acuzați de perturbarea celebrării independenței.

În mai 1962, Sierra Leone a avut primele alegere generale ca națiune independentă. Partidul Popular din Sierra Leone (SLPP) a câștigat o pluralitate de locuri în parlament și a fost reales ca prim-ministru.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 aprilie 1972 - A murit Francis Nwia Nkrumah ( Kwame Nkrumah, n. 21 septembrie 1909), unul dintre cei mai influenți oameni politici ai miscarii Pan-Africane ai secolului al XX-lea, conducator al Ghanei și al statului precedent, fosta colonie britanică, Coasta de Aur, din 1952 până în 1966.

Francis Nwia Nkrumah - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Francis Nwia Nkrumah – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

27 aprilie 1990 - Sovietul Suprem al R.S.S.Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat.

Gheorghe Ghimpu arborând Tricolorul românesc pe clădirea Parlamentului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Ghimpu arborând Tricolorul românesc pe clădirea Parlamentului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 27 aprilie 1990, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat. Lui Gheorghe Ghimpu i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova – Mihai Ghimpu şi-a amintit că fratele sau Gheorghe Ghimpu, cel care a inaltat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile înfăşurat de corp, aşteptînd cu nerăbdare ziua cînd urma să-l arboreze. Scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă a comunicat ulterior că

atunci cînd a arborat tricolorul la 27 aprilie deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicîndu–se la nişte inălţimi ameţitoare. Mai tîrziu am inţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor”. La 23 aprilie 2010 Parlamentul R.Moldova a decis ca ziua de 27 aprilie să fie declarată drept “Ziua drapelului de stat“.

 

27 aprilie 1992 - Este proclamată Republica Federală Iugoslavia, care cuprinde Serbia și Muntenegru.

 

27 aprilie 1994 - Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

Africa de Sud - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Africa de Sud – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

27 aprilie 2002 - A murit americanca Ruth Handler, cofondatoare a concernului Mattel, cea mai mare companie de jucării din lume( creată în 1945) si creatoarea păpuşii Barbie; (n. 4 noiembrie 1916).

Ruth Handler - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Ruth Handler – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

27 aprilie 2002 - Echipa masculina de seniori a Romaniei a devenit campioana europeana la gimnastica,in timpul desfașurarii celui de-al 25-lea Campionat European.

 

27 aprilie 2002 - Prof. dr. Andrei Pleșu, fondator și rector al Institutului de studii avansate New Europe College din București, a primit Premiul „Joseph-Bech” pe anul 2001.

Andrei Pleșu - foto ro.wikipedia.org

Andrei Pleșu – foto ro.wikipedia.org

 

27 aprilie 2005 - Cel mai mare avion construit vreodata, Airbus A 380, a efectuat primul sau zbor decoland din Toulouse, Franța.

Airbus A380 este la ora actuală (anul 2015) cel mai mare avion de pasageri din lume aflat în producție de serie și primul avion de mare capacitate cu două punți complete pentru pasageri. Avionul este cvadrimotor și oferă zboruri de mare distanță, de până la 15.200 km. Fiecare punte are câte două culoare, avionul fiind certificat pentru operațiuni cu până la 880 pasageri (în mod tipic transportă numai 420 - 620 pasageri, în funcție de dorința companiei proprietare). Prima companie care a folosit acest model a fost Singapore Airlines - in imagine, Airbus A380 (Expozitia Internatională Aerospace 2006 în Schönefeld, Germania) -  foto: ro.wikipedia.org

Airbus A380 (Expozitia Internatională Aerospace 2006 în Schönefeld, Germania) – foto: ro.wikipedia.org

Airbus A380 este la ora actuală (anul 2015) cel mai mare avion de pasageri din lume aflat în producție de serie și primul avion de mare capacitate cu două punți complete pentru pasageri. Avionul este cvadrimotor și oferă zboruri de mare distanță, de până la 15.200 km. Fiecare punte are câte două culoare, avionul fiind certificat pentru operațiuni cu până la 880 pasageri (în mod tipic transportă numai 420 – 620 pasageri, în funcție de dorința companiei proprietare). Prima companie care a folosit acest model a fost Singapore Airlines.

 

27 aprilie 2007 - Autoritatile estoniene muta monumentul soldatului sovietic „eliberator” din Tallin, declansand controverse aprinse cu Rusia.

 

27 aprilie 2014 - Ziua celor patru Papi – Papii Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea sunt declarați sfinți de Papa Francisc în prima canonizare papală din anul 1954. La ceremonie a participat și fostul Papa Benedict al XVI-lea.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com