Evenimentele Zilei de 2 martie în Istorie
„Lectura Declarației de Independență din Texas (2 martie 1836)”, de Charles și Fanny Normann Colecția moșiei Joe Fultz din Navasota. Cu amabilitate Starul Muzeului Republicii
foto preluat de pe www.expressnews.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
2 martie este a 61-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 2 martie
(BOR) Sf. Sfințit Mc. Teodot, Episcopul Chiriniei; Sf. Mc. Isihie
Sfântul Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mică) și era episcopul Cirenei din Cipru.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
Sfântul Mucenic Isihie a fost (prefect al palatului împăratului Maximian 285-305, unul din marii generali ai împărăției?) senator pe vremea lui Galeriu (305-311).
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Teodot, episcop, martir († 321)
(BRC) Sf. Simpliciu, papă
Papa Simpliciu a fost Papă al Romei din 3 Martie 468 până la 10 Martie 483. Papa Simpliciu s-a născut la Tivoli, Italia, fiul unui cetățean numit Castinus.
Tot ce se cunoaște despre acest papă provine din Liber Pontificalis. Simpliciu a apărat destul de slab biserica în fața ereziei monofizite care câștiga destul de mare teren în est, lucru care a dus mai apoi la pierderea supremației sale asupra bisericilor răsăritene.
În timpul ponticatului său, la 28 august 476, Romulus Augustulus, ultimul împărat roman apusean, este îndepărtat de la tron de către Odoacru, căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goților), care se proclamă apoi rege al Italiei.
Odată ce Imperiul Roman de Apus se dezintegrează în mai multe principate, Biserica va rămâne singura moștenitoare a prestigiului imperial roman, lucru discutabil, având în vedere că insignele imperiale au fost trimise de la Roma la Constantinopol, după înlăturarea lui Romulus Augustus.
Se crede că Papa Simpliciu a dispus construirea unei biserici, numită după o fecioră martiră, Sfânta Bibiana. Papa Simpliciu este celebrat ca sfânt pe 10 Martie, data morții sale.
Ziua Dr. Seuss (#DrSeussDay)
Unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de cărţi pentru copii din lume, Dr. Seuss, este celebrat în fiecare an pe 2 martie, data la care s-a născut, în 1904, în statul american Massachusetts.
Dr. Seuss, pe numele său real Theodor Seuss Geisel, a fost scriitor, poet şi caricaturist. Cu toate că este cunoscut în special ca autor de cărţi pentru copii – a lansat nu mai puţin de patruzeci şi şase de cărţi dedicate celor mici – el a lucrat de asemenea ca ilustrator pentru campanii publicitare, dar a creat şi sute de caricaturi politice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, multe dintre acestea conţinând mesaje împotriva dictatorilor Mussolini şi Hilter.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua vechiturilor (#OldStuffDay)
Mărunţişurile adunate în diverse colţuri din casă, garaj sau alte spaţii de depozitare şi toate acele obiecte care nu mai sunt folosite şi pe care se acumulează praful, au şi ele o zi specială, cel puţin în Statele Unite: Ziua vechiturilor (#OldStuffDay).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua tartei cu banane (#BananaCreamPieDay)
În această zi, iubitorii de tarte din Statele Unite celebrează unul dintre cele mai populare deserturi din această ţară: tarta cu cremă de banane, o sărbătoare însoţită de hashtag-ul #BananaCreamPieDay.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Astăzi în istorie pentru 2 martie
Evenimentele Zilei de 2 martie în Istorie:
- 2 martie 1836 – Statul Texas și-a declarat independența față de Mexic, sub denumirea de Republica Texas.
- 2 martie 1917 – În urma revoluției ruse din februarie, țarul Nicolae al II-lea (în imagine) a abdicat în favoarea fratelui său Mihail.
- 2 martie 1949 – În România a început colectivizarea (naționalizarea) proprietăților mai mari de 50 ha.
- 2 martie 1992 – Intervenția militară a Republicii Moldova în Transnistria
2 martie 537 – Ostrogotii condusi de Vitiges incep primul asediu al Romei aparata de bizantinii generalului Belizarie, care va dura un an și nouă zile, pana la 12 martie 538. Asediul a fost prima ciocnire importantă între forțele celor doi adversari, și a jucat un rol decisiv în dezvoltarea ulterioară a războiului.
2 martie 986 – Luovic al V-lea a devenit regele francilor.
Ludovic al V-lea (c.967 – 21 mai 987), a fost rege al Franciei Occidentale din anul 986 până la moartea sa. A fost ultimul monarh carolingian.
2 martie 1127 – A fost asasinat, pe când era îngenunchiat pentru a se ruga în Biserica Sfântului Donațian, Carol cel Bun, Conte de Flandra.
Brutala și profanatoarea crimă a acestui nobil foarte iubit de popor, a provocat o mare răscoală. Carol s-a remarcat prin bunătatea sa și generozitatea față de cei săraci, iar într-o perioadă de foamete a distribuit acestora pâine. De asemenea, a luat măsuri pentru ca grânele să fie puse deoparte pentru vremuri grele și a nu fi vândute la prețuri excesive.
El a căutat să reducă din influența exercitată de familia Erembald. Ca rezultat, Bertulf FitzErembald, prior al catedralei Sfântului Donațian din dioceza de Bruges, a pus la cale o conspirație menită să asasineze atât pe Carol, cât și pe sfătuitorii săi.
În dimineața zilei de 2 martie 1127, pe când Carol era îngenunchiat pentru a se ruga în biserica Sfântului Donațian, un grup de cavaleri care au răspuns apelului familiei Erembald au pătruns în biserică și l-au rănit mortal. Familia Erembald, care a plănuit și a dus la îndeplinire asasinatul, a fost arestată și torturată până la moarte de către nobilii și populația din Bruges și Ghent.
Regele Ludovic al VI-lea al Franței, care a sprijinit răscoala împotriva Erembalzilor, și-a folosit influența pentru a fi ales drept nou conte de Flandra propriul său candidat, Guillaume Clito. Carol a a fost imediat considerat martir și sfânt, deși din punct de vedere formal beatificarea sa a avut loc abia în 1882.
2 martie 1444 – Skanderbeg initiaza si organizeaza Liga de Lezhë, o alianță a principatelor albaneze considerată ca fiind primul stat albanez unificat. Scopul principal al acestei Ligi a fost acela de a uni principatele albaneze, pentru a lupta impotriva primejdiei otomane.
2 martie 1458 – George de Poděbrad (1420-1471), este incoronat rege a Boemiei. El a fost lider al husitilor impotriva partizanilor papalitatii.
2 martie 1459 – S-a născut Papa Adrian al VI-lea, al şaptelea papă german al Romei (1522-1523) şi ultimul papă neitalian, înainte de Ioan Paul al II-lea (m.14.09.1523).
2 martie 1498 – Exploratorul portughez Vasco da Gama ajunge in Insula Mozambic. Insulaera un mare port arab. Numele insulei ( Moçambique). este derivat de la Ali Musa Mbiki (Musa Al Mare), sultanul insulei în vremurile de Vasco da Gama.
Acest nume a fost dat ulterior țarii care este astazi pe continentul African, iar insula a fost redenumita Ilha de Moçambique (Insula Mozambic). Portughezii au intemeiat pe aceasta insula un port și o baza navala în 1507 și au construit aici Capela Nossa Senhora de Baluarte în 1522, acum considerata cea mai veche clădire european din emisfera sudica.
2 martie 1542 - Dieta Transilvaniei s-a întrunit la Turda.
Dieta Transilvaniei (în germană Siebenbürgischer Landtag, în maghiară erdélyi országgyűlés) a fost organul constituțional și politic preparlamentar al Principatului Transilvania, creat în secolul al XVI-lea și format din reprezentanții stărilor celor trei stări privilegiate (nobilii, sașii și secuii) și ai religiilor recepte (romano-catolică, evanghelic-lutherană, calvină și, mai târziu, cea unitariană). Ortodoxia și iudaismul aveau statut de religii tolerate („religio tolerata“).
Dieta întrunită la Târgu Mureș (20 ianuarie 1542) și la Turda (2 martie 1542) a pus bazele organizării politico-administrative a Principatului Transilvania.
Dieta adopta și decizii de ordin juridic, militar și economic, având totodată prerogativa alegerii unui principe în fruntea statului. Hotărârile juridice ale dietei au introdus discriminarea creștinilor ortodocși prin lege.
În regulamentul de aplicare a articolului 28 al dietei din 1552 se specifica: “românul nu poate denunța pe ungur sau pe sas, dar ungurul or sasul poate denunța pe român”
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
2 martie 1716 – Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”, prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părţi şi este însoţită de prima hartă a Moldovei.
Descriptio Moldaviae (sau Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae, în română Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei) este una dintre cele mai importante opere ale lui Dimitrie Cantemir, scrisă în latină între 1714 și 1716, pe când fostul domn al Moldovei trăia în Rusia. Cartea, un document de primă mână asupra istoriei românilor, a fost scrisă de Cantemir la cererea Academiei din Berlin.
2 martie 1717 – În Anglia are loc prrimul spectacol de balet : Iubirile lui Marte si Venus. Baletul a fost creat de coregraful englez Ioan Weaver iar povestea acestuia este inspirata din mitologia greacă.
2 martie 1776 – Unități ale miliției revolutionare americane il aresteaza pe guvernatorul regal englez al Georgiei, James Wright.
2 martie 1807 – Congresul american voteaza o lege prin care se interzicea importul de noi sclavi în această țară.
2 martie 1810 – S-a născut Papa Leon al XIII-lea (Vincenzo Gioacchino Pecci). Lui i se datorează prima enciclică socială, “Rerum novarum”, în 1891, care reprezenta unul dintre cele mai virulente și avizate rechizitorii la adresa Francmasoneriei ; (m.20.07.1903).
2 martie 1814 - S-a produs un cutremur de pămînt în gubernia Basarabia
2 martie 1820 – S-a născut scriitorul olandez Multatuli (pseudonimul lui E.D. Dekker); (m.19.02.1887)
Multatuli, termen latin care înseamnă „am îndurat multe,” este pseudonimul lui Eduard Douwes Dekker (n. 2 martie 1820 – d. 19 februarie 1887), scriitor olandez. Este autorul romanului Max Havelaar în Indiile Olandeze, în care satirizează abuzurile administrației coloniale olandeze din Indonezia, roman bazat pe propria experiență.
2 martie 1824 – S-a născut compozitorul şi dirijorul Bedrich Friedrich Smetana, creatorul şcolii muzicale naţionale cehe; (m.12.05.1884).
Bedřich Smetana (n. Litomyšl, Boemia, 2 martie 1824 – † Praga, 12 mai 1884) a fost un compozitor și dirijor ceh. Este cunoscut pentru poemul simfonic Vltava (sau Die Moldau, după denumirea în germană a râului), al doilea dintr-un ciclu de șase pe care le-a intitulat Má vlast („Țara mea”), precum și pentru opera Mireasa vândută.
2 martie 1836 – Republica Texas isi declara independenta fata de Mexic.
O Convenție a fost convocata la 1 martie si l-a ales presedinte pe Richard Ellis. Delegații au selectat un comitet alcatuit din cinci persoane care să elaboreze o Declarație de independență.; comisia a fost condus de George Childress și, de asemenea i-a inclus pe Edward Conrad, James Gaines, Bailey Hardeman, și Collin McKinney.
Comisia a prezentat proiectul în 24 de ore ceea ce i-a facut pe istorici sa speculeze ca Childress a scris o mare parte din Declaratia de Independenta înainte de sosirea sa la Convenție.
Declarația a fost aprobata pe 2 martie, fara nici o dezbatere. Bazata în principal pe scrierile lui John Locke și Thomas Jefferson, aceasta a declarat că guvernul mexican “a încetat sa protejeze viața, libertatea, și proprietatea poporului, de la care competențele sale legitime sunt derivate” , și a condamnat “arbitrariul si actele de opresiune și tiranie “.
Declarația a proclamat oficial Republica Texas. Printre altele, au fost menționate următoarele motive de separare: In 1824 Constituția Mexicului stabilea ca tara este o republică federală., dar aceasta a fost uzurpata iar conducerea tarii a fost transformata într-o dictatură militară centralista de catre generalul Antonio López de Santa Anna.
Guvernul mexican a invitat coloniști in Texas promitandu-le libertate constituționala și guvern republican, dar apoi au fost renegate aceste garanții.
Texasul a fost unit cu statul mexican Coahuila capitala aflandu-se in îndepărtatul Saltillo, și, astfel, afacerile din Texas au fost decise la o distanță mare de provincie și în limba spaniolă.
Drepturile politice cu care au fost în prealabil obisnuiti coloniștii, cum ar fi dreptul de a păstra și purta arme și dreptul la un proces cu jurați, au fost ulterior anulate.
Nici un sistem de învățământ public nu a fost organizat de autoritati. Coloniștilor nu li s-a lăsat libertatea religioasa. Bazata pe Declarația de Independență a Statele Unite, Declarația de independenta a Texasului conține de asemenea, multe din principiile politice ale Revolutiei americane.
2 martie 1855 - Alexandru al II-lea devine tar al Rusiei; (n. 29 aprilie 1818 – d. 13 martie 1881).
Alexandru (Aleksandr) al II-lea Nicolaevici (n. 29 aprilie 1818, Moscova – d. 13 martie 1881, Sankt Petersburg) a fost fiul lui Nicolae I al Rusiei si a domnit de la 2 martie 1855 și până la asasinarea sa în 1881.
A fost de asemenea și Mare Duce al Finlandei și a revendicat titlul de rege al Poloniei.
A înfăptuit reforma agrară din 1861 prin care erau eliberați țăranii de șerbie și aveau dreptul să cumpere pământul pe care îl munceau (cu termen de plată în 49 de ani).
Din cauza opoziției moșierimii, reforma a devenit un compromis care rima enorm cu eșecul: țăranii nu erau nici mai fericiți, nici n-o duceau mai bine în urma reformei de abolire a iobăgiei, fapt care se pare că l-a convins pe Alexandru, cu puțin timp înainte de asasinarea lui, să admită finalmente cererea insistentă a societății și chiar a unei părți a nobilimii de adâncire a reformelor, prin înființarea unui parlament (Duma).
A fost asasinat de o organizație teroristă anarhista intitulata Narodnaya Volya.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
2 martie 1870 – A apărut, la Bucureşti, revista “Columna lui Traian”, condusă de Bogdan Petriceicu Haşdeu.1895 – S-a născut Eugen Relgis (Siegler), poet, romancier, sociolog, eseist; (m.1987).
2 martie 1895 – A murit pictoriţa franceză Berthe Morisot; (n.14.01.1841). Berthe Marie Pauline Morisot a fost membra a cercului de pictori din Paris, care au primit denumirea de impresioniști. Ea a fost descrisă de Gustave Geffroy în 1894 ca una din “Les Trois grandes dames” ale Impresionismului alături de Marie Bracquemond și Mary Cassatt.
2 martie 1901 – S-a născut Tudor Tănăsescu, inginer, profesor la Institutul Politehnic din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Române din 1952, unul dintre fondatorii școlii românești de electronică și radiotehnica.
A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 3 iunie 1941 si a avut un rol important în dezvoltarea radiodifuziunii şi a industriei române de electronică.
A fost profesor la Institutul Politehnic din București. A elaborat teoria și metodele de proiectare ale amplificatoarelor radio de putere în clasă C ; (m.07.08.1961).
2 martie 1905 – S-a născut Radu Gyr, poet, dramaturg și eseist român (d. 1975)
Radu Gyr (pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu; n. 2 martie 1905, Câmpulung, Muscel, România – d. 29 aprilie 1975, București, România) a fost un poet, dramaturg, eseist, gazetar, doctor în litere și politician român de extremă dreaptă.
O perioadă a fost asistent universitar la catedra de estetică a profesorului Mihail Dragomirescu apoi, conferențiar la Facultatea de Litere și Filosofie din București.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
2 martie 1915 – A murit Charles Jacques Bouchard, fiziolog francez, membru de onoare străin al Academiei Române (n.26.09.1837).
2 martie 1917 – În urma revoluției ruse din februarie, țarul Nicolae al II-lea al Rusiei abdică în favoarea fratelui său Mihail.
Marele Duce Mihail al Rusiei, Mihail Alexandrovici Romanov, numit uneori și Țarul Mihail II (n. 22 noiembrie 1878 (S.N. 4 decembrie) – d. cca. 12 iunie 1918) fiul țarului Alexandru al III-lea și fratele țarului Nicolae al II-lea.
2 martie 1919 – A avut loc, la Moscova, Conferinţa internaţională a partidelor şi organizaţiilor comuniste. S-a creat Internaţionala a III-a Comunistă (Comintern).
La 2-6 martie 1919 are loc la Moscova Conferința internațională a partidelor comuniste și organizațiilor social-democratice, la care se creează “Internațională a III-a Comunistă” (Comintern), cu sediul la Moscova, grupare extermistă de stîngă cu caracter totalitar, la care a aderat Partidul Comunist Român în 1921.
Cominternul (din limba rusă: Коммунистичекий Интернационал (Kommunisticeskii Internațional) – (Internaționala Comunistă), cunoscută și ca Internaționala a III-a, a fost o organizație internațională comunistă fondată în 1919 de Lenin și de Partidul Comunist Rus (bolșevic), care avea ca scop lupta prin toate mijloacele posibile, inclusiv lupta armată, pentru răsturnarea burgheziei mondiale și pentru formarea unei republici sovietice internaționale, ca un stadiu de tranziție către abolirea definitivă a statului.
Cominternul a reprezentat o sciziune a elementelor de stînga din Internaționala a II-a, ca răspuns la incapacitatea acesteia din urmă de a forma o coaliție solidă împotriva primului război mondial, război pe care Internaționala a III-a l-a considerat un război imperialist.
Cominternul a ținut șapte Congrese Mondiale, primul în martie 1919 și ultimul în 1935. Grupurile care țin de tradiția comunismului de stînga recunosc azi numai valabilitatea primelor două congrese, cele de tradiție bolșevică, leninistă sau troțkistă – numai cea a primelor patru, iar partidele comuniste staliniste și maoiste recunosc valabilitatea tuturor celor șapte congrese.
2 martie 1925 – S-a născut Edgar Cosma, compozitor şi dirijor, stabilit în Franţa, după 1960.
2 martie 1930 – A murit David Herbert Lawrence, poet şi eseist unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi romancieri ai secolului XX,(romanul “Amantul Doamnei Chatterley”); (n.11.09.1885).
David Herbert Richards Lawrence (n. 11 septembrie 1885 – d. 2 martie 1930) a fost un scriitor englez. Opera sa, puternic influențată de psihanaliza freudiană, exprimă efectul industrializării asupra ființei umane, conflictul dintre instinct și intelect, revolta împotriva supraevaluării spiritualului și reprimării senzualității naturale, ca manifestări puritane, pledând pentru întoarcerea la natură și reintegrarea erosului, întrevăzut ca o forță sacră a vieții, printre valorile esențiale ale umanității.
2 martie 1931 - S-a născut Mihail Gorbaciov, lider sovietic, secretar general al Partidului Comunist, laureat cu premiul Nobel pentru Pace in 1990.
Mihail Sergheevici Gorbaciov (născut pe 2 martie 1931), conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice.
A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. Gorbaciov s-a aflat in fruntea URSS in perioada 1985-1991, fiind artizanul programului „Perestroika”. Prin politica internationala dusa, in special in ultima parte a mandatului sau de presedinte al Sovietului Suprem (1988-1991), acesta a grabit incheierea Razboiului Rece, dar si inlaturarea de la putere a Partidului Comunist.
A urmat Institutul Agricol din Stravropol si Universitatea de Stat din Moscova. In 1952 s-a inscris in Partidul Comunist, pana in 1970 el ocupand diverse functii politice la nivelul orasului rus Stavropol, inclusiv cea de deputat al Sovietului Suprem.
La moartea lui Constantin Ustinovici Cernenko, a devenit secretar general al Comitetului Central. Politica de glasnost, programul sau de reforme economice si sociale, deschiderea aratata Occidentului si tratatele de dezarmare nucleara incheiate cu Statele Unite au schimbat perceptia asupra URSS. S-a retras din viata politica in 24 august 1991, decizia sa provocand dizolvarea Uniunii Sovietice.
2 martie 1932 – S-a născut poetul si scriitorul de literatura pentru copii, publicistul și editorul Petre Ghelmez; (m.9 martie 2001).
2 martie 1935 - Regele Rama al VII-lea al Thailandei a abdicat. Noul conducător, nepotul său în vârstă de nouă ani, Rama al VIII-lea, a trăit cea mai mare parte a vieții în străinătate. El se întoarce în Thailanda în decembrie 1945, însă șase luni mai târziu este găsit împușcat în patul său.
2 martie 1939 – A încetat din viata Howard Carter, arheolog si egiptolog englez, cel care in 1922 a descoperit mormantul faraonului Tutankamon ; (n. 5 mai 1874).
2 martie 1939 - Cardinalul Eugenio Pacelli a fost ales Papa, luand numele de Pius al XII-lea.
Pius al XII-lea ( Maria Giuseppe Giovanni Eugenio Pacelli – n. 2 martie 1876 – d. 9 octombrie 1958) , a fost papă al Bisericii Catolice între anii 1939 – 1958.
I s-a reproșat că nu a denunțat public holocaustul evreilor, dar dacă ar fi condamnat regimul nazist, Hitler ar fi întețit prigoana și asupra celorlalți evrei (în Roma din 8.000 de evrei au fost deportați circa 1.000).
Exista și un plan de a-l răpi pe papa și de-al pune sub „protectia” Reichului, în cazul în care ar fi condamnat holocaustul, cu planul ar fi fost însărcinat generalul SS Karl Wolff, șeful SS din Italia.
In timpul Razboiului Rece, Stalin a răspuns dorinței papei Pius al XII-lea, ca Sfântul Scaun să participe la tratativele de pace, cu celebra întrebare retorică „Dar câte divizii are papa?” În 1953, la moartea lui Stalin, papa Pius al XII-lea a spus „Acum va vedea câte divizii avem”.
2 martie 1940 – S-a născut Sanda Golopenţia-Eretescu, lingvist şi eseist, membră a Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. Stabilită în SUA.
2 martie 1941 - În urma rebeliunii legionare din 21-23.01.1941, conducătorul statului, generalul Ion Antonescu, organizează un plebiscit cu privire la politica internă. 90% dintre votanţi s-au pronunţat pentru politica guvernului Antonescu şi împotriva legionarilor; (02.03-05.03.1941).
(…) La 27 ianuarie 1941, generalul Antonescu a constituit un nou guvern de militari şi tehnicieni. Vicepreşedinte al Consiliului de miniştri a fost numit Mihai Antonescu, prieten, dar nu rudă cu generalul.
La 14 februarie 1941, statul naţional-legionar a fost desfiinţat. În continuare, Antonescu nu a permis amestecarea regelui în treburile statului.
La Palatul Regal a fost creată o adevărată reţea de informatori, iar personalul era obligat să raporteze conducătorului statului orice „acţiuni suspecte”, convorbirile telefonice fiind interceptate şi imprimate.
În ziua de 2 martie 1941, Antonescu a organizat un plebiscit, „lipsit de libertate şi sinceritate” în opinia lui Iuliu Maniu, pentru a obţine aprobarea politicii promovate de el, ceea ce a legitimat instaurarea dictaturii militare.
Răspunzând la memoriile adresate de Maniu şi Brătianu, generalul afirma: „Dacă dumneavoastră credeţi că în împrejurările actuale se poate face o altă politică, sunt gata să vă cedez locul, pentru a vă da putinţa să serviţi mai bine ţara, deci să treceţi de la critică la acţiune”.
Nimeni nu a dorit să-şi asume o asemenea răspundere în acel context istoric. La 10 mai 1941, Ziua Naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului (enciclopediaromaniei.ro)
3 martie 1943 - S-a născut Ulm Spineanu, ministru al Reformei în primul Cabinet Ciorbea şi fost preşedinte al Senatului; (m. 26 aprilie 2006).
Ulm Nicolae Spineanu (n. 2 martie 1943, București; d. 26 aprilie 2006, București) a fost un politician român.
2 martie 1943 – S-a născut Lou Reed (Louis Firbank), vocalist, chitarist şi compozitor american (Velvet Underground).
2 martie 1946 – Ho si Min a devenit presedinte al Vietnamului de Nord comunist.
Hồ Chí Minh, cunoscut îndeobște ca Ho Chi Minh (n. 19 mai 1890 – d. 2 septembrie 1969) a fost un om de stat și revoluționar vietnamez, care a devenit ulterior prim-ministru (1946 – 1955) și președinte (1955 – 1969) al Vietnamului de Nord. In Vietnam. Hồ Chí Minh înseamnă „cel care iluminează“.
Este cunoscut mai ales pentru fondarea mișcării de independență Viet Minh, în 1941 și pentru stabilirea controlului comunist asupra părții de nord a Vietnamului de Nord în anii 1960.
A fost revoluționar, prim-ministru și presedinte vietnamez. Anti-colonialist, emigrează mai întâi în SUA, iar apoi la Paris (1917), unde aderă la Partidul Socialist. Este expulzat din Franța și pleacă la Moscova, unde colaborează cu Partidul Comunist.
În 1930 fondează Partidul Comunist Indochinez, iar în 1941 înființează Viet-Minh, Frontul de Independență a Vietnamului. În 1946 devine președintele Republicii Populare Vietnam. Îi susține pe luptătorii Viet-Cong în războiul dintre SUA și Vietnamul de Sud.
2 martie 1948 - S-a născut Rory Gallagher, chitarist şi cîntăreţ irlandez; (m.14.06.1995).
2 martie 1949 – În România comunistă a fost adoptată legea de expropriere a moșiilor mai mari de 50 de ha. Astfel a început colectivizarea (naționalizarea)
2 martie 1949 – Capitanul James Gallagher a incheiat cu succes primul zbor non- stop in jurul Pamantului.
Avionul sau Lucky Lady II a aterizat cu bine la baza Fort Worth din Texas, Statele Unite, dupa un zbor de 94 de ore si un minut.
2 martie 1950 – S-a născut Karen Carpenter, membră, alături de Richard Carpenter, a celebrei formaţii “The Carpenters” (m.04.02.1983).
2 martie 1955 – S-a născut Dale Bozzio, cântăreaţă şi compozitoare americană (Missing Persons).
2 martie 1956 - Marocul își declară independența față de Franța.
2 martie 1958 – Debutează programele emise de Studioul teritorial Tîrgu Mureş al Radiodifuziunii Române.
2 martie 1962 – S-a născut John Bon Jovi (John Bongiovi), vocalist şi compozitor american
John Francis Bongiovi, Jr. (n. 2 martie 1962, Perth Amboy, New Jersey), cunoscut ca Jon Bon Jovi, este un actor, cântăreț, chitarist și compozitor american, lider și vocalist al formației Bon Jovi.
2 martie 1966 – S-a născut actriţa Emilia Popescu.
Emilia Popescu (n. 2 martie 1966, București) este o actriță , jurată a emisiunii Dansez pentru tine și vedetă de televiziune română. A fost decorată la 13 decembrie 2002, alaturi de alti artisti romani, cu Ordinul Național Pentru Merit in grad de Cavaler, “Pentru devotamentul si harul puse artistice din slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac si jumatate de existență a Teatrului NAȚIONAL din București “.
2 martie 1968 - S-a nascut Daniel Craig, actor britanic.
Daniel Wroughton Craig (n. 2 martie 1968, Chester, Anglia, Regatul Unit) este un actor britanic. El a devenit cunoscut prin rolul jucat în filmul James Bond.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.cinemagia.ro
2 martie 1969 – A avut loc primul zbor al supersonicului franco-britanic de călători, Concorde 001. La 1 octombrie 1969 va depăşi viteza sunetului.
Aérospatiale-BAC Concorde a fost un avion supersonic de pasageri. A fost rezultatul unui tratat guvernamental încheiat între guvernul francez și britanic, combinând eforturile companiilor Aérospatiale și British Aircraft Corporation.
Cu doar 20 de aeronave construite în total, costul fazei de dezvoltare a reprezentat un mare eșec economic.
În plus, Air France și British Airways au fost subvenționate de guvern pentru a cumpăra aeronava. Dintre aeronavele supersonice comerciale Concorde a avut cel mai mare succes, Tupolev Tu-144 fiind cealaltă aeronavă. Tu-144 avea o viteză maximă mai mare, dar consumul era mai mare și autonomia mai mică față de Concorde.
Zburând pentru prima oară în 1969, Concorde și-a început serviciul comercial în 1976 și a continuat timp de 27 de ani. A operat zboruri transatlantice din Heathrow, Londra (British Airways) și Charles de Gaulle, Paris (Air France) către JFK, New York și Dulles, Washington; zburând la viteze record, parcurge aceste distanțe în mai puțin de jumătate timpul celorlalte avioane.
Concorde a mai stabilit și a alte recorduri, inclusiv recordul mondial oficial FAI “Westbound Around The World” și “Eastbound Around the World” la viteză. Ca urmare a unicului accident din 25 iulie 2000, a efectelor economice ce au urmat evenimentelor din 11 septembrie 2001 și a altor factori, zborurile au încetat la 24 octombrie 2003. Ultimul zbor a avut loc pe 24 noiembrie în acel an.
2 martie 1972 – S-a constituit Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti.
2 martie 1972 - Sonda spatiala americana Pioneer 10 a fost lansata pe orbita planetei Jupiter.
Aceasta a fost prima sonda de explorare in afara spatiului terestru. Misiunea a fost un real succes, Pioneer 10 fiind prima sonda spatiala care, dupa ce in decembrie 1973 a trecut prin centura de asteroizi a lui Jupiter, s-a apropiat la numai 130.000 de kilometri de imensa planeta si a transmis imagini cu prim-planuri.
La 10 ani dupa acest eveniment, Pioneer 10 a depasit sistemul solar si a efectuat primele transmisiuni din spatiul interstelar. In 31 martie 1997, misiunea a fost declarata oficial inchisa, insa cu toatea acestea sonda a continuat sa trimita date spre Terra. Pe 23 ianuarie 2003, sonda a transmis ultimele mesaje spre Pamant, data dupa care NASA a anuntat ca Pioneer 10 nu mai are resurse energetice pentru a efectua transmisiuni catre planeta noastra
2 martie 1973 – Începutul retragerii trupelor americane din Vietnam (proces ce va dura pînă în 29 martie 1973), ca urmare a tratatului încheiat la Paris, ce încheia războiul din Vietnam (1957-1973).
2 martie 1981 – A murit compozitoarea Maria Andriescu; (n.18.09.1878).
2 martie 1986 - Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a semnat “Australia Bill“, ce reglementează relațiile politice și juridice ale Marii Britanii cu Australia.
2 martie 1989 - Liviu Cornel Babes, un pictor braşovean (n.10 septembrie 1942), s-a autoincendiat în timp ce cobora pe pârtia de schi Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest față de regimul comunist din România.
El a lasat în urma lui o pancartă cu mesajul: „Stop Mörder! Brașov = Auschwitz”.
Era o referire la represaliile cunoscute de participanţii la ampla revoltă anticomunistă din 15 noiembrie 1987, dintre care unii fuseseră lichidaţi în mod subtil de regim.
Gestul său extrem de protest a fost reflectat amplu de presa internaţională, dar în România regimul lui Ceauşescu a păstrat o tăcere de mormânt.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
2 martie 1991 – A murit compozitorul si căntăreţul francez Serge Gainsbourg; (n.02.04.1928).
2 martie 1992 - Republica Moldova a devenit membră a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
2 martie 1992 - Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva elementelor criminale separatiste de pe malul stîng al Nistrului.
La 2 martie 1992, după ce Republica Moldova a primit statul de membru al ONU, Președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva elementeleor criminale de pe malul stîng al Nistrului.
Ulterior ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua memoriei – zi de comemorare a celor căzuţi în cadrul Războiului de pe Nistru (1990-1992) pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Răboiul de la Nistru, provocat și susținut pe toate căile de Rusia nu a început nicidecum pe 2 martie 1992! În acea zi Dubăsariul nimerise între două focuri deja pentru a patra oară. Războiul Transnistrian începe în realitate la 1-2 noiembrie 1990 cu ciocniri pe podul de la Dubăsari, cînd au murit primii polițiști și cetățeni din Dubăsari.
În acea zi, forțele nostalgice după imperiul sovietic au început conflictul armat, care a degenerat într-un război nedeclarat al Rusiei împotriva tînărului stat Republica Moldova.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
2 martie 1996 - S-a deschis, în orașul olandez Nederweert, Galeria Christiana pentru artă plastică românească.
2 martie 1999 - Instanta Tribunalului Bucuresti a respins cererea Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (APADOR) si a Centrului de Asistenta pentru Organizatiile Neguvernamentale (CENTRAS), privind scoaterea in afara legii si dizolvarea pe cale judecatoreasca a Partidului Romania Mare, motivind ca o asemenea solicitare poate fi facuta doar de Guvern sau de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, iar cazul poate fi solutionat numai de Curtea Constitutionala.
2 martie 2003 - Irakul declară că va renunţa la distrugerea rachetelor interzise Al Samoud 2, în cazul în care Statele Unite lansează o ofensivă unilaterală.
2 martie 2007 – A decedat la Paris, Henri Troyat, (născut Lev Aslanovici Tarasov (n. 1 noiembrie 1911, Moscova, Imperiul Rus) , un romancier și istoric francez de origine rusă (descris inexact și ca scriitor rus de expresie franceză), membru al Academiei Franceze, laureat al unor premii importante, distins cu mai multe ordine si medalii.
A fost un reprezentant marcant al imigrației intelectuale ruse din Franța, generate de Revoluția din Octombrie (alături de alte nume mari ca Romain Gary sau Ivan Bunin).
2 martie 2019 - A murit Gheorghe Udubașa, geolog român (n. 1938)
Gheorghe Udubașa (n. 8 septembrie 1938, Ocnele Mari, Vâlcea, România – d. 2 martie 2019) a fost un geolog român, membru titular al Academiei Române (din 2017)
cititi mai mult pe geosociety.ro
2 martie 2023 - Vietnam: Vo Van Thuong a fost ales preşedinte al ţării de Adunarea naţională. Adunarea naţională din Vietnam a ales joi un nou preşedinte al ţării, Vo Van Thuong, pentru a-i succeda lui Nguyen Xuan Phuc, care a demisionat din cauza unor suspiciuni de corupţie, relatează AFP.
Singurul candidat, Vo Van Thuong, de 52 de ani, a obţinut 487 din cele 488 de voturi ale deputaţilor, potrivit media de stat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro