Evenimentele Zilei de 25 mai în Istorie
foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
25 mai este a 145-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 25 mai
(BOR) † A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului - foto: doxologia.ro
În anul 850/860, cinstitul cap a fost aflat pentru a treia oară în chip minunat, patriarhul Ignatie ducându-l în Constantinopol, unde a fost așezat într-un loc sfințit. El a fost aflat a treia oară când a ieșit din pământ la Comane.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) A treia găsire a capului sf. Ioan Botezătorul (în 823)

A treia aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul - foto: doxologia.ro
(BRC) Sf.. Beda Venerabilul, preot, învățător al Bisericii; Sf. Grigore al VII-lea, papă; Sf. Maria Magdalena de Pazzi, fecioară

Beda Venerabilul (672 -735) – foto: ro.wikipedia.org
Beda Venerabilul, (Venerabilul Beda) (n. 672 – d. 25 mai 735) a fost un călugăr benedictin în mănăstirea Sf. Petru și Sf. Paul în Wearmouth (astăzi, o parte din Sunderland), în Anglia, și la Jarrow, Northumberland, venerat ca sfânt. Cărturar cu vederi multilaterale, a fost unul dintre cei mai invățați oameni din Europa acelei epoci. A fost contemporan cu Anania din Shirak. Are contribuții și în domeniul științei. Astfel, îi aparține o descriere completă a numărătorii pe degete, a scris despre calculul timpului, despre rezolvarea problemelor. A studiat legăturile dintre maree și mișcările Lunii, vânturile, solstiții, echinocții.

Papa Grigore al VII-lea – foto: ro.wikipedia.org
Papa Grigore al VII-lea a fost papă al Romei între anii 1073-1085. Născut între (aprox.) 1019-1030 pe numele cetățenesc de Hildebrand este în Scaunul Papal între 1073-1085. Grigore al VII-lea a continuat reforme inițiate de înaintași ai săi si a acționat energic în spiritul centralizării Bisericii Catolice. Centralizarea deciziilor bisericești la Roma însemna concret reînvierea contradicției “Papa sau Împăratul(catolico-german)”. Împarații, care ajungeau în “Orașul Sfânt” doar ocazional, nu voiau să renunțe la privilegiul numirii episcopilor (mai ales la nord de Alpi,in zona germanică a Sfântului Imperiu) și căutau deci să se impună in fața papilor.
Astfel și în timpul lui Grigore al VII-lea. A intrat în conflict cu împăratul Henric al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman în chestiunea acordării investiturii episcopilor germani, în urma cărui conflict împăratul l-a demis pe Papă la Worms în anul 1076. Excomunicat, la rândul său, de Papa Grigore al VII-lea, Henric al IV-lea a fost nevoit să se umilească, așteptând ridicarea excomunicării sale timp de trei zile, în localitatea italiană Canossa (până la 21 ianuarie 1077). Locul a devenit istoricește celebru . Grigore al VII-lea este considerat unul dintre structuratorii spirituali ai Evului Mediu Dezvoltat. A fost declarat sfânt.
Ziua internaţională a copiilor dispăruţi
Începând cu 1983, la 25 mai este marcată Ziua internaţională a copiilor dispăruţi. Principalele acţiuni organizate la data de 25 mai aparţin Reţelei Globale a Copiilor Dispăruţi (Global Missing Children’s Network – GMCN), la rândul ei o iniţiativă comună a Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi şi a Centrului Naţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi din SUA.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Africii
Ziua Africii este celebrată anual, la 25 mai, pentru a marca realizările înregistrate de Uniunea Africană (numită, în trecut, Organizaţia Unităţii Africane) în lupta împotriva colonialismului şi apartheidului de la înfiinţarea sa, la 25 mai 1963, potrivit site-ului Uniunii Africane, www.au.int. Istoria Zilei Africii este legată de crearea Organizaţiei Unităţii Africane. Această organizaţie a apărut ca urmare a procesului de decolonizare a continentului african, după cel de-Al Doilea Război Mondial, conform South African History Online, www.sahistory.org.za.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Limbii Slovace
Ziua Limbii Slovace este sărbătorită în România la data de 25 mai. A fost instituită prin Legea nr. 142/2014, potrivit căreia, cu acest prilej, au loc manifestări culturale dedicate acestei sărbători în toate localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii slovace, precum şi în toate instituţiile de învăţământ în care se predă limba slovacă drept limbă maternă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Argentina – Ziua națională (1810)

Argentina – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Argentina sărbătoreşte ziua naţională la 25 mai, dată ce marchează finalul Revoluţiei din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială. Argentina, oficial Republica Argentina (în spaniolă República Argentina) este o republică federală din America de Sud. Se învecinează la nord cu Bolivia și Paraguay; la nord-est cu Brazilia, la est cu Uruguay și Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic și la vest cu Chile. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Buenos Aires.
La 25 mai 1810, demonstranții au alungat guvernul viceregal și au instalat un consiliu guvernamental provizoriu, în numele lui Ferdinand al VII-lea. În scurt timp, relațiile cu reprezentanții regelui au fost rupte și s-a început campania de cucerire a independenței. Partea eliberată de sub armatele regale a fost împărțită, în 1813, în 14 provincii. În 1814, conducătorul militar Jose de San Martin a preluat comanda armatei nordului și, mai târziu, a dat lovituri decisive trupelor spaniole în Chile și Peru.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
Iordania – Ziua națională

Iordania – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
La 25 mai, Regatul Haşemit al Iordaniei sărbătoreşte ziua naţională, care reprezintă data la care, în 1946, şi-a proclamat independenţa. Regatul Haşemit al Iordaniei are o suprafaţă de 89.341 kmp, potrivit www.mae.ro. Iordania, oficial denumită Regatul Hașemit al Iordaniei, este o țară arabă din Orientul Apropiat care se învecinează cu Siria în nord, cu Irak în nord-est, cu Arabia Saudită la est și la sud și cu Israel și Autoritatea Națională Palestiniană la vest. Împreună cu Israelul împarte coasta Mării Moarte și pe cea a Golfului Akaba (Eilat) al Mării Roșii, împreună cu Arabia Saudită, Israel și Egiptul, micul port Akaba fiind singura sa ieșire la mare. Principala religie este islamul de rit sunit. Limba oficială este araba.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
Astăzi în istorie pentru 25 mai
Evenimentele Zilei de 25 mai în Istorie:
- 25 mai 1827 – Românul Petrache Poenaru a brevetat la Paris, primul toc rezervor din lume;
- 25 mai 1963 – A fost înfiinţată Organizaţia Unităţii Africane;
- 25 mai 1981 – La Riyadh, se creează Consiliul de Cooperare al Golfului;
- 25 mai 2012 – Masacrul de la Hula
25 mai 567 i.I.Hr - Regele Romei, Servius Tullius, sarbatoreste triumfal victoria asupra etruscilor.
Conform legendelor, din cei 7 regi legendari ai Romei, 3 erau de origine etruscă. Servus Tullius era cel de-al șaselea rege roman, fiind urmașul lui Tarquinius Priscus. A preluat tronul în anul 578 î.H. si a domnit pana in anul 534 î.H., fiind considerat înfăptuitorul unor reforme importante. Legendele mai spun că ar fi construit un sanctuar pe colina Aventin și se crede că tot el a construit un zid în jurul orașului. Una dintre importantele sale reforme a fost împărțirea locuitorilor Romei, fie plebei, fie patricieni, în 6 categorii censitare, având la bază centuria.
25 mai 240 i.I.Hr - Prima mentionare de catre astronomi chinezi a trecerii cometei Halley, cea mai faimoasă dintre cometele periodice, care poate fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani.
Cometa Halley și-a făcut apariția pe cerul Angliei si in anul 1066, fiind privită, se pare, de regele Harold al II-lea și de suita sa, înainte de batalia de la Hastings, in urma careia Anglia a fost cucerita de normanzi. A fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care a reușit să stabilească cu succes data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei. Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind în 28 iulie 2061.
25 mai 615 - A murit Papa Bonifaciu al IV-lea (n. 550).
A fost Papa de la 25 octombrie 608 la moartea sa în 615 si este venerat ca sfânt în Biserica Romano – Catolică, cu o sărbătoare universală care se încadrează în fiecare an la 25 mai. A fost contemporan cu fondatorul religiei islamice, Muhammad care a răspândit mesajului Islamului in aceasta perioada. In timpul pontificatului sau Panteonul din Roma a fost transformat într-o biserică creștină dedicata Fecioarei Maria și tuturor Martirilor. A fost pentru prima dată la Roma, cand un templu păgân a fost transformat într-un loc de cult creștin. Douăzeci și opt de corpuri ale unor martiri crestini au fost scoase din catacombe și puse sub mare altar. Bonifaciu si-a transformat propria casă într-o mănăstire, unde sa retras și a murit. A fost înmormântat în Bazilica Sf. Petru.
25 mai 902 - A murit Mieszko I duce al polanilor , primul conducător atestat al statului polonez din dinastia Piast . El este tatăl primului rege polonez încoronat Boleslaw I cel viteaz. Este de asemenea tatăl probabil al reginei Świętosława (Sigrid), o regină nordică, și bunicul fiului ei, Knut cel Mare.
Mieszko I al Poloniei a fost botezat în anul966 de misionari din Regatul Ceh. Creștinarea polonezilor a început în această perioadă și s-a desfășurat concomitent cu combaterea credințelor slave păgâne. Primul domnitor istoric al Poloniei, Mieszko I este considerat creatorul de facto al statului polonez. El a continuat politica atât a tatălui său cât și pe cea a bunicului său, cei doi strămoși ai săi fiind conducători ai triburilor păgâne situate în zona Poloniei Mari din zilele noastre. Fie prin alianțe sau prin folosirea forței militare, Mieszko a extins cuceririle în curs de desfășurare și la începutul domniei sale a cucerit Kujawy si Pomerania și probabil Gdansk si Masowia.
25 mai 1085 = Alfons al VI-lea, rege al Leonului şi Castiliei, cucereşte de la arabi oraşul Toledo.
25 mai 1085 - A murit Papa Grigore al VII-lea .
Se numea Hildebrand de Soana si era din regiunea Toscana – Italia, nefiind cunoscuta data exacta a nasterii sale, care este stabilita cu aproximatie intre anii 1019-1030. A fost Papa al Bisericii romano-catolice între anii 1073-1085. Grigore al VII-lea a continuat reformele iniţiate de înaintaşii săi si a acţionat energic în directia centralizării Bisericii Catolice ceea ce a condus la contradicţii cu imparatul Imperiului romano-german care nu voia să renunţe la privilegiul numirii episcopilor. Astfel a intrat în conflict cu împăratul Henric al IV-lea, în aceasta chestiune, ajungandu-se pana acolo ca împăratul l-a demis pe Papă la Worms, în anul 1076, iar Papa Grigore al VII-lea l-a excomunicat la rândul sau pe imparat, Henric al IV-lea fiind nevoit să se umilească, aşteptând ridicarea excomunicării sale timp de trei zile, în localitatea italianăCanossa (până la21 ianuarie 1077) . În timpul mandatului său a încercat să pună capăt scandalurilor cauzate de preoţii căsătoriţi sau a copiilor nelegitimi de episcopilor. A fost canonizat sfânt al Bisericii Catolice.
25 mai 1411 - La Roman, in ţinutul Vasluiului din Moldova, se încheie tratatul moldo-polon ce prevedea reînnoirea alianţei îndreptate împotriva Ungariei şi obligaţia pe care şi-o asumă Wladyslav al II-lea Jagelo faţă de Alexandru cel Bun al Moldovei de a restitui în doi ani restul sumei pe care o datora din timpul lui Petru I al Moldovei, în caz contrar de a ceda Pocuţia. cititi mai mult pe https://www.unitischimbam.ro/?p=17148
25 mai 1420 - Prințul portughez Henric Navigatorul este numit cu o bulă papală emisă de Papa martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos.

Henric Navigatorul – foto: cersipamantromanesc.com
Ordinul lui Hristos sau Ordem de Cristo, era cea mai puternica structura bancara a vremii si succesoare a Ordinului Templierilor. A fost fondat in 1318, la putina vreme dupa suprimarea Ordinului Templierilor in 1312. Sediul sau, sub titulatura oficiala de Ordem dos Cavaleiros de Nosso Senhor Jesus Cristo, se afla in Manastirea Tomar din centrul Portugaliei. Ordinul lui Hristos s-a stabilit prima data in localitatea Castro Marin, la Algarve, provincia favorita a infantelui, ce tinea de dioceza Faro. La 1357 s-a mutat definitiv in orasul Tomar, langa Santarem. Dupa alte surse, miscarea s-a produs in 1366 sub al saselea maestru, Dom Nuno Rodrigues. Dupa 1417, la solicitarea expresa a Papei, regele Joao I ii incredinteaza fiului sau functia de Mare Maestru, administrator si guvernator al Ordinului lui Hristos. Henric deveni stapanul ducatului Coimbra si exploata ca feude insulele Madeira din 1433, ulterior Azorele. Toate expeditiile de colonizare intreprinse la sud de Capul Bojador intrau efectiv sub monopolul sau exercitat intre anii 1443-1460. De aici si veniturile sale pentru finantarea vastelor proiecte nautice initiate in aceasta perioada.
25 mai 1521 - Dieta de la Worms (28 ianuarie și 25 mai 1521), a interzis scrierile teologului reformator Martin Luther, gasindu-l vinovat de erezie.
Edictul de la Worms, promulgat de împăratul german Carol al V-lea, condamna ca eretica învățătura teologului Martin Luther . La 31 octombrie 1517, Luther a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg cele 95 de teze prin care invoca interdicția comerțului de indulgențe papale. Aceste teze au circulat repede prin Germania și au cauzat o mare controversă in randul clerului catolic si al credinciosilor. Papa i-a cerut să-și retracteze cele 95 de teze, dar Luther a replicat că și le va retrage doar dacă i se va dovedi pe baza Bibliei că el este cel care greșește. În 1521, prin bula de excomunicare emisă împotriva lui Luther, papa i-a cerut împăratului Carol al V-lea să dispună executarea lui Luther. Împăratul, în loc să dea curs cererii papei, a convocat o adunare pentru cercetarea lui Luther. Oficialitățile din dietă i-au cerut să-și retragă declarațiile. Luther a refuzat , iar membrii dietei l-au declarat indezirabil, el reusind să scape de pedeapsă cu ajutorul prietenului său, guvernatorul Saxoniei care l-a ascuns în castelul Warburg . În timpul șederii în Wartburg, Luther a început să traducă Noul Testament in limba germana.
25 mai 1555 - Antoine de Navara își începe domnia ca rege al Navarei, după moartea socrului său, Henric al II-lea.

Antoine de Bourbon, Duce de Vendôme (1518 – 1562) – foto: ro.wikipedia.org
Antoine de Bourbon, Duce de Vendôme (22 aprilie 1518 – 17 noiembrie 1562) a fost Șeful Casei de Bourbon din 1537 până în 1562, și jure uxoris rege al Navarei din 1555 până în 1562.

Henric al II-lea (1503 – 1555) - foto: ro.wikipedia.org
Henric al II-lea (18 aprilie 1503 – 25 mai 1555) a fost fiul cel mare al lui Ioan al III-lea de Navara și a soției acestuia, Caterina I de Navara, care era sora și moștenitoarea lui Francis Phoebus, rege al Navarei.
25 mai 1681 - A murit Pedro Calderon de la Barca, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii; a scris peste 120 de comedii, dintre care: “Viata e vis”, “Printul constant”.
25 mai 1803 - S-a născut Ralph Waldo Emerson, filosof, publicist şi poet american, fondatorul transcendentalismului; (d. 1882).
25 mai 1819 - Este promulgată Constitutia Argentinei .
25 mai 1827 - Romanul Petrache Poenaru breveteaza la Paris “condeiul portaret fara sfirsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”, precursorul stiloului de mai tarziu.

Petrache Poenaru – portret de Constantin Lecca – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Personalitate de o rară predilecţie pentru varii domenii, Petrache Poenaru este prezentat în lucrări enciclopedice drept „inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională”. A făcut studii la Craiova, Bucureşti, Viena, Paris. si a participat la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu. A fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava, unde funcţionează apoi şi ca director. Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească. La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student), cu titlul “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.
Brevetul dat lui P. Poenaru pentru inventarea tocului rezervor (Nr. 3208, Paris, 25 mai 1927), cu titlul „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”. Se păstrează la Muzeul Naţional Cotroceni. Aceasta inventie a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat şi astăzi de miliarde de oameni. Tocul cu rezervor de cerneală “Poenaru”, precursorul stiloului modern, elimina zgârieturile de pe hârtie şi scurgerile nedorite de cerneală şi propunea soluţii pentru îmbunătăţirea părţilor componente, astfel încât să asigure un flux constant al cernelii şi posibilitatea înlocuirii unor piese. Mai târziu, Lewis Edson Waterman a preluat ideea românului transfomându-l in 1884, într-un stilou cu un flux mai sigur de cerneală.
25 mai 1833 - A fost promulgată Constitutia statului Chile.
25 mai 1846 - Printul Louis Napoléon Bonaparte evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor.

Charles-Louis-Napoléon Bonaparte - foto: ro.wikipedia.org
Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea. A fost nepotul de frate al împăratului Napoleon I, fiul fratelui său, Louis Bonaparte, care s-a căsătorit cu Hortense de Beauharnais, fiica din prima căsătorie a soției lui Napoleon, Joséphine de Beauharnais.
25 mai 1856 - Ia fiinţă la Socola, lîngă Iaşi, in Moldova, societatea Unirea, cu scopul organizării luptei pentru unirea Moldovei cu Valahia
25 mai 1859 - A inceput construirea Canalului Suez. Constructia s-a incheiat la 17 noiembrie 1869.
Canalul Suez, aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 163 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa’īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie. A fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat la 17 noiembrie 1869.
25 mai 1862 - Mihail Kogalniceanu a tinut, in parlament, celebrul discurs despre «imbunatatirea soartei teranilor», in care se pronunta pentru improprietarire si abolirea clacii.
25 mai 1865 - S-a nascut fizicianul olandez Pieter Zeeman , laureat al Premiului Nobel; (d.1943 ).
Pieter Zeeman (n. 25 mai 1865 – d. 9 octombrie 1943, Amsterdam) a fost fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1902, împreună cu Hendrik Lorentz, pentru serviciul extraordinar adus științei datorită studiilor lor privind influența magnetismului asupra radiației, cunoscut ca Efectul Zeeman.
25 mai 1895 - Dramaturgul britanic Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin”. A fost condamnat în temeiul unei legi datând din 1885 care interzicea homosexualitatea la o pedeapsa de doi ani de muncă grea.

Oscar Wilde and Lord Alfred Douglas in 1893 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Oscar Fingal O’Flaherty Wills Wilde (n. 16 octombrie 1854, Dublin – d. 30 noiembrie 1900, Paris), scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză. În 1884 se căsătorește cu Constance Lloyd, cu care are doi fii: Cyril (1885) si Vyvyan (1886). Tot în 1886, Wilde are prima relație homosexuală cu tânărul Robbie Ross (la moartea acestuia din urmă, în 1918, cenușa sa va fi înhumată în mormântul lui Oscar Wilde). În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea publică o serie de opere care îi aduc un mare renume în lumea artistică. Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar îl întâlnește pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiți și de nedespărțit până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când după acuzarea de homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia) va fi condamnat la închisoare.
Ostil filosofiei și convențiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viață de ostentație cinică și de scandal, afișându-și public relația sa homosexuală, ceea ce îi atrage în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu la moralitatea publică. Între timp soția și copiii îl părăsesc și îsi schimbă numele în „Holland”. După eliberare, ruinat financiar de luxoasa relație cu Bosie (Lordul Douglas) și căzut în dizgrație, Wilde mai trăiește încă trei ani, cutreierând Europa și locuind în hoteluri ieftine. Ultima parte a condamnării o ispășește în închisoarea din Reading și va face obiectul unei celebre balade. Eliberat în 1897, se stabilește în Franța, unde-și sfârșește viața în uitare și singurătate. Își găsește sfârșitul la Paris pe 30 noiembrie 1900, după o meningită, ce se instalase pe fondul unei infecții puternice la o ureche. Este înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
25 mai 1908 - S-a nascut Costin Kiritescu, economist român, membru al Academiei Romane;(d.2002).
25 mai 1917 - La Chișinău, in gubernia Basarabia, s-au desfășurat lucrările Congresului Învățătorilor moldoveni din Basarabia;(25-28 mai).
La Congres, preotul si profesorul Alexei (Alecu) Mateevici a tinut o cuvantare inflacarata subliniind: ”Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel întreg învatamîntul e fara rost. Da, sîntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însa facem parte din marele trup al românismului asezat prin România, Bucovina si Transilvania (aplauze). Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile în care traiesc, ci-si zic români. Asa trebuie sa facem si noi (aplauze)… Trebuie sa stim de unde ne tragem, caci altfel sîntem niste nenorociti rataciti. Trebuie sa stim ca sîntem români, stranepoti de-ai romanilor si frati cu italienii, francezii, spaniolii si portughezii. Aceasta trebuie sa le-o spunem si copiilor, si tuturor celor neluminati. Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta…”
25 mai 1919 - Prima auditie, la Bucuresti, a Simfoniei a III-a de George Enescu, sub bagheta compozitorului.
25 mai 1920 - Este inaugurata Opera Naționala din Cluj, cu spectacolul Aida de Giuseppe Verdi , interpretat în limba romana .
25 mai 1923 - Compozitorul George Enescu a susținut un concert în sala Teatrului Unirea din orasul Bălți, România.

George Enescu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
25 mai 1925 - Procesul maimuței: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin.

Procesul Scopes (“Procesul maimuței”) – foto: divinity.wfu.edu
Procesul Scopes (“Procesul maimuței”) se referă la o acțiune judiciară ce a avut loc la Curtea de Justiție din Dayton, Tennessee în 10 iulie 1925 care a verificat constituționalitatea unei legi aprobate pe 13 martie același an, lege care interzicea ca în învățământ să fie predate acele teorii care contrazic Biblia. Profesorul John Scopes era acuzat că predase teoria evoluționistă la o școală publică din Dayton, fapt interzis de actul Butler, primind o amendă de 100 de dolari.

John Thomas Scopes (1900 – 1970) - foto: ro.wikipedia.org
John Thomas Scopes (n. 3 august, 1900 – d. 21 octombrie 1970) a fost inițial un învățător american din SUA. El va devine cunoscut în anul 1925 prin Procesul Scopes, care a fost urmarea nerespectării lui Scopes a legii care interzicea predării în școli a Teoriei evoluționiste a lui Darwin. Scopes a fost învățător în Dayton, Tennessee, statul Tennessee. Pe atunci era foarte populară legea care interzicea predarea în școli a teoriei evoluționiste. Legea Butler Act din 13 mai 1925 care prevedea suspendarea finanțării școlilor în Tennessee, unde se predă teoria lui Darwin, lege prin care și-au asigurat candidatura politicienii fundamentaliști creștini. John Thomas Scopes refuză să accepte legea și va preda în școală teoria evoluționistă.
In vara anului 1925 Scopes care avea pe atunci vârsta de 25 de ani va fi acuzat de nerespectarea legii. Astfel va începe procesul celebru numit și „Procesul maimuței” proces care a intrat în istoria SUA. Apărarea lui o va prelua avocatul renumit Clarence Darrow, iar în final procesul se va termina printr-un compromis, Scopes va trebui să plătească suma de 100 de dolari. Apărarea în schimb va demonstra în mod public prin argumente logice caraghioslîcul legii „Butler Act”. Procesul a contribuit la cunoașterea și răspândirea teoriei evoluționiste, fiind eliminate prejudecățile legate de teorie. Procesul a fost însoțit și de dezbateri politice vehemente între fundamentaliști ca populistul „ William Jennings Bryan” pe de o parte și oameni de știință și membrii ai organizației cetățenești American Civil Liberties Union pe de altă parte. După proces Scopes care devine popular, termină studiile de geologie la University of Chicago și va lucra în domeniul petrolifer în Venezuela.
25 mai 1930 - S-a prabusit cu avionul, accidentandu-se mortal pe cand executa un zbor de scoala, pilotul Mircea Cantacuzino socotit intemeietorul turismului aerian. Era detinatorul Brevetului de turism aerian nr.1. si in memoria sa a fost instituit concursul anual dotat cu Cupa M. Cantacuzino.
25 mai 1941 - S-a nascut Vladimir Voronin, fost general al ministerului sovietic de interne, fost presedinte al R,Moldova, actualul conducator al partidului comunistilor din R.Moldova.
Vladimir Voronin (n. 25 mai 1941) este un politician din Republica Moldova, președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2009 și fost președinte al Republicii Moldova, timp de 8 ani (4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009).
25 mai 1946 - Parlamentul din Transiordania îl alege Emir pe Abdullah I al Iordaniei.

Abdullah I al Iordaniei - foto: ro.wikipedia.org
Abdullah I al Iordaniei (Abdullah ibn Hussein) a fost un emir (1921-1946), rege (1946-1949) al Transiordaniei și rege al Iordaniei (1949-1951).
25 mai 1949 - Conducerea Partidului Muncitoresc Roman prin Consiliul de Miniştri a luat decizia de incepere a lucrarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra.

Detinuti la Canalul Dunăre-Marea Neagră – foto preluat de pe www.activenews.ro
Ponderea detinutilor in numarul total al lucratorilor de la Canal a crescut de la 19,2% la 1 septembrie 1949 la 82,5%, adica 20.768 de persoane in noiembrie 1952 . Insusi Stalin ii sugerase lui Gheorghiu-Dej inceperea constructiei Canalului, cu ocazia unei vizite facute de acesta in 1948 la Kremlin, iar sistarea lucrarilor , la fel ca si inceperea lor, a fost tot la initiativa Kremlinului. Dupa moartea lui Stalin, cu ocazia vizitei din iulie 1953 la Moscova, Hrusciov i-a cerut lui Gheorghiu-Dej sa renunte la lucrarile din Dobrogea, intrebandu-l la ce le trebuie romanilor acel Canal… Indata dupa intoarcerea la Bucuresti, Gheorghiu-Dej a infiintat, in iulie 1953, Comisia Guvernamentala pentru inchiderea lucrarilor Canalului Dunare-Marea Neagra.
25 mai 1953 - Teste nucleare: La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.

Primul test nuclear – Trinity – foto: ro.wikipedia.org
Testele armelor nucleare sunt experimente efectuate pentru a determina eficiența, randamentul și capacitatea explozivă a armelor nucleare. De-a lungul secolului al XX-lea, cele mai multe națiuni care au dezvoltat arme nucleare le-au și testat. Testarea armelor nucleare poate da informații despre modul cum funcționează aceste arme, precum și modul în care armele nucleare se comporta în diferite condiții și cum se comportă structurile atunci când sunt supuse exploziilor nucleare.
25 mai 1954 - A murit calcand pe o mina, in timpul razboiului purtat de Franta in Indochina, fotograful maghiar Robert Capa, unul dintre cei mai renumiti fotografi de razboi ai secolului al XX -lea.(n.22 octombrie 1913).
A facut reportaje in timpul conflictor majore ale sec.XX: razboiul civil spaniol, razboiul chino-japonez, al doilea razboi mondial, razboiul arabo-israelian din 1948, razboiul dus de Franta in Indochina.
25 mai 1955 - Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.

Echipa victorioasa dupa prima ascensiune a varfului Kangchendzonga in 25.05.1955 – George Band si Joe Brown – foto: images.rgs.org
Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălțime din lume, după Everest și K2, cu o altitudine de 8.586 metri. Prima ascensiune a fost făcută la 25 mai 1955 de britanicii Joe Brown și George Band. Până în anul 1852 s-a considerat că acest munte ar fi cel mai înalt din lume, măsurătorile trigonometrice efectuate de englezi au stabilit că muntele urmează ca altitudine după Everest și K2. Alpiniștii care respectă tradiția populației locale sikkim, care cred că muntele este „sfânt”, se opresc la câțiva pași de vârful propriuzis.
25 mai 1961 - Presedintele John F. Kennedy a anuntat în faţa Congresului american initierea Programului spatial Apollo, care îşi propunea ca până la sfârşitul acelui deceniu să ducă un om pe Luna şi să-l aducă înapoi în siguranţă.

Insigna Programului Apollo – foto: ro.wikipedia.org
Programul Apollo a fost o serie de zboruri spațiale pilotate efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo și racheta purtătoare Saturn, între anii 1961 și 1975. Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv “aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ până la sfârșitul decadei 1960-1970″. Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969.
25 mai 1963 - A fost înfiinţată Organizaţia Unităţii Africane, destinată să unească eforturile ţărilor membre pentru a asigura stabilitatea continentului african. A fost inlocuita in anul 2002 de Uniunea Africană
Uniunea Africană este organizația care succedă Organizația Unității Africane (OUA). Fondată în iulie 2002, l-a avut ca prim președinte pe sud-africanul Thabo Mbeki, fost președinte al OUA. Creată după modelul Uniunii Europene, scopurile sale sunt promovarea democrației, drepturile omului și dezvoltarea pe continentul african, în special pentru mărirea nivelului investițiilor străine prin intermediul programului Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD). Obiectivele Uniunii Africane cuprind și crearea unei bănci centrale de dezvoltare.
Ales în martie 2004, Parlamentul Panafrican s-a deschis în martie 2004 inițial având sediul la Addis Abeba în Etiopia. Acum are sediul la Midrand în Africa de Sud. Actualmente, acesta are doar un rol consultativ, urmând ca la sfârșitul primilor 5 ani să aibă putere legislativă. Are 265 deputați, membri ai parlamentelor naționale ale celor 54 de state membre.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
25 mai 1973 - Filmul “La grande bouffe” (“Marea crăpelniță”) de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare.
25 mai 1977 - A avut loc premiera filmului “Razboiul stelelor”, in regia lui George Lucas , care avea sa devina unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale.
Războiul stelelor (engleză Star Wars) este o serie de filme științifico-fantastice despre spațiul cosmic, concepută de George Lucas. Primul film din serie a fost difuzat în 25 mai 1977 de 20th Century Fox și a devenit un fenomen de cultură populară, răspândit în lumea întreagă, după care au urmat încă două filme, difuzate la distanță de trei ani. La șaisprezece ani după difuzarea ultimului film din trilogie, a fost difuzat primul film dintr-o nouă trilogie a cărei acțiuni se petrece înaintea celei dintâi, tot la o distanță de trei ani, iar ultimul film a fost difuzat în 19 mai 2005.
În 2012, compania Walt Disney a cumpărat Lucasfilm, obținand astfel dreptul de a distribui toate filmele viitoare. Astfel, în 2015 a fost începută o a treia trilogie care are loc după evenimentele celei originale. În 2016 a fost începută o serie de filme Războiul stelelor, care formează trilogia “antologică”. Ele au loc între evenimentele filmelor principale (episoadele). Singurele filme antologice lansate pană acum sunt “Rogue One” și “Solo“. Din 2008, câștigurile seriei de filme formată din șase părți Războiul stelelor au fost totalizate la aproximativ 4.3 miliarde $, făcându-l să fie a treia serie cu cele mai mari încasări din lume, după seria James Bond și Harry Potter.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.starwars.com; www.facebook.com; www.youtube.com
25 mai 1979 - A avut loc premiera filmului Alien, avându-i în rolurile principale pe Tom Skerritt si Sigourney Weaver.
25 mai 1979 - Cel mai mare accident aviatic civil din istoria americana. Un avion apartinand American Airlines se prabuseste, ucigand 271 persoane aflate la bord si alte doua persoane la sol, aflate intr-un parc de rulote.
25 mai 1981 - La Riyadh, se creează Consiliul de Cooperare al Golfului între Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
25 mai 1984 - A murit Henriette Yvonne Stahl, romancieră româncă (n. 1 septembrie 1900 in Franta), scriitoare şi traducătoare română. A fost sora sociologului H.H.Stahl .
25 mai 1985 - Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
25 mai 1987 - Vizita oficiala de prietenie a lui Mihail Gorbaciov, secretar general al P.C.U.S., la Bucuresti.
25 mai 1990 - Mircea Druc este ales prim-ministru al RSS Moldovenesti de către Sovietul Suprem al acestei republici sovietice.
25 mai 1995 - A avut loc, la Bucuresti, primul congres mondial “Dracula”.
25 mai 1998 - A murit scriitorul Stefan Banulescu ( n. la 8 septembrie in comuna Facaieni, Ialomita).
25 mai 2002 - A decedat Stefan Augustin Doinas, poet, eseist si traducator : “Cartea mareelor”, “Anotimpul discret”, “Interiorul unui poem”.

Ştefan Augustin Doinaş (pseudonimul lui Ştefan Popa); (26 apr. 1922 – 25 mai 2002) – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
S-a născut la 26 aprilie 1922 în localitatea Cherechiu, comuna Sântana din judeţul Arad.
25 mai 2006 - Are loc, la Bucuresti, Bienala Internationala de Arta Contemporana.
25 mai 2007 - A avut loc inaugurarea Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS, primul organism nonguvernamental din Romania care are ca principal obiectiv problema copiilor disparuti, abuzati sau exploatati sexual.
25 mai 2007 - A murit atletul Victor Firea, primul reprezentant al Romaniei in structurile Federatiei Internationale de Atletism.(n.Margineni,jud.Neamt). Primul reprezentant al Romaniei in structurile Federatiei Internationale de Atletism, Victor Firea, a incetat din viata, vineri seara, la varsta de 84 de ani.El a castigat sub culorile CS Dinamo 18 titluri de campion national, fiind primul atlet roman care a parcurs proba de 3.000 de metri obstacole sub zece minute (9:38.02). În 1952 a facut parte din lotul tricolor pentru JO de la Helsinki si a primit titlul de maestru al sportului, iar in 2003 a devenit antrenor emerit. Ulterior, a detinut mai multe functii importante in cadrul FRA: vicepresedinte (1985-1990), secretar general (1952; 1976-1982), secretar federal (1965-1976) si membru al Biroului Federal. In 1980 a fost ales ca membru in Comisia de Cros a IAAF, fiind primul roman care a detinut o functie in structurile de conducere ale forului mondial.
25 mai 2008 - Nepalezul Min Bahadur Sherchan, in varsta de 77 de ani, a ajuns pe varful Everest, impreuna cu cei 12 serpasi care l-au insotit, devenind cel mai in varsta om care s-a catarat pe „acoperisul lumii”, doborand recordul stabilit in 2007 de alpinistul japonez Katsusuke Yanagisawa, (la 71 de ani).
Everestul, cel mai inalt varf din lume (8.848 metri), se afla la granita dintre Nepal si Tibet, fiind cucerit prima oara in 29 mai 1953 de britanicul Edmund Hillary si nepalezul Tenzing Norgay.
25 mai 2008 - Marian Crişan a câştigat premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes, pentru scurtmetrajul “Megatron”.
25 mai 2012 - Masacrul de la Hula – un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria.

Masacrul de la Hula a fost un atac care a avut loc la 25 mai 2012 – foto: edition.cnn.com
Masacrul de la Hula a fost un atac care a avut loc la 25 mai 2012, în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria, un grup de sate de la nord de Homs. Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), 108 persoane au fost ucise, din care 34 femei și 49 copii. În timp ce o mică parte a deceselor pare să fi rezultat din runde de artilerie și de tanc folosite împotriva satelor, ONU mai târziu a anunțat că cea mai mare parte a victimelor masacrului de la Hula a fost „executată sumar, în două incidente separate” și că milițiile pro-guvern cunoscute sub numele de Shabiha au fost cel mai probabil autor. Guvernul Siriei a afirmat că grupurile teroriste Al-Qaeda au fost responsabile pentru asasinate, în timp ce rezidenții Hula și grupurile de opoziție, susțin că Armata Siriană și milițiile militare siriene angajate de guvern, cunoscute sub numele de Shabiha au fost autorii.
25 mai 2014 - A murit generalul Wojciech Jaruzelski, ultimul președinte comunist al Poloniei (n. 1923).
24 Mai 2019 - Au avut loc demonstrații pentru salvarea planetei în peste 100 de țări. Zeci de mii de tineri din peste 100 de țări au ieșit în stradă să tragă un semnal de alarmă. A fost o grevă atipică, dedicată protejării mediului și combaterii schimbărilor climatice.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro
25 mai 2020 - La ordinea zilei