Evenimentele Zilei de 28 februarie în Istorie: 28 februarie 1785 – Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată; 28 februarie 1945 – Primul ministru al României, generalul Nicolae Rădescu, sub presiunea sovieticilor care ocupasera tara, își prezintă demisia

Execuţia lui Horea și Cloșca - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Execuţia lui Horea și Cloșca

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

28 februarie este a 59-a zi a calendarului gregorian

 

Sărbătorile Zilei de 28 februarie

(BOR) Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul; Sfântul Sfinţit Mucenic Proterie, patriarhul Alexandriei

Preacuviosul Vasile Mărturisitorul este un călugăr mărturisitor pentru cultul icoanelor care a trăit în secolul al VII-lea, în timpul domniei împăratului iconoclast Leon al III-lea Isaurul (717-741 d. Hr.). Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face pe data de 28 februarie - foto: doxologia.ro

Preacuviosul Vasile Mărturisitorul – foto: doxologia.ro

Preacuviosul Vasile Mărturisitorul este un călugăr mărturisitor pentru cultul icoanelor care a trăit în secolul al VII-lea, în timpul domniei împăratului iconoclast Leon al III-lea Isaurul (717-741 d. Hr.). Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face pe data de 28 februarie.

 

(BRU) Sf. Vasile, cuvios, mărturisitor († secolul al VIII-lea); Sf. Casian Romanul, cuvios († 435)

(BRC) Sf. Roman, abate

 

România – Ziua Protecției Civile

În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de “apărare pasivă” având ca scop “să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorînd eficacitatea atacurilor aeriene“. Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la “apărare pasivă” la “apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi “apărare civilă” în 1978 şi “protecţie civilă ” în 1996.

Schimbările produse in societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Spania—Día de Andalucía

 

Astăzi în istorie pentru 25 februarie

 

28 februarie 202 I.Ch. – Are loc ceremonia de încoronare a împăratului Gaozu (Liu Bang), începând astfel patru secole de domnie a dinastiei Han in China. Liu Bang a domnit pana la data de 1 iunie 195 i.e.n. Impăratul Gaozu (n.256 sau 247 i.e.n.. – 1 iunie 195 i.e.n.) A fost unul dintre puținii imparati din istoria Chinei, care au apartinut clasei țărănesti.

 

28 februarie 628 – Khosrau al II-lea este executat la ordinul lui Kavadh II. Kavadh II a fost fiul lui Khosrau al II-lea si a devenit rege dupa asasinarea tatălui său. Khosrau al II-lea (Chosroes II în sursele clasice , a fost ultimul mare rege al Imperiului Sasanid, domnind de la 590 la 628. El a fost ultimul rege al Persiei, cu o domnie lungă înainte de cucerirea musulmană din Iran, care a început la cinci ani după asasinarea sa. O mare parte a domniei sale a petrecut- o în războaie cu Imperiul Bizantin și cu uzurpatorii tronului.

 

28 februarie 870Al patrulea Conciliu de la Constantinopol se închide. Al patrulea Conciliul de la Constantinopol a fost al optulea Sinod Ecumenic si a avut loc la Constantinopol din 5 octombrie 869, la 28 februarie 870. Au participat 102 de episcopi, trei legați papali, și patru patriarhi. Conciliul s-a reunit în zece sesiuni din octombrie până în februarie 869 870 și a emis 27 de canoane. A fost convocat de împăratul imparatul Vasile I Macedoneanul și Papa Adrian al II-lea. Conciliul a reafirmat deciziile celui de-al doilea Conciliu de la Niceea sustinand sfintenia icoanelor și imaginilor sfinte și necesitatea venerarii chipului Mantuitorului Iiisus Hristos in aceeasi masura cu cinstirea data Evangheliei.

 

28 februarie 1246 – Se incheie asediul orasului Jaén a în timpul Reconquistei spaniole.Asediul a inceput in 1245, de forțele Regatului Castilia și Ordinul Santiago comandat de regele Ferdinand al III- lea din Castilia și Marele Maestru al Ordinului de Santiago, Pelayo Pérez Correa, împotriva apărarii Emiratului arab musulman de Granada conduse de Mohammed am ibn Nasr. Lupta s-a incheiat cu victoria castiliană orașul Jaén fiind predat de arabi Regatului Castilia și Leon, după semnarea Tratatului de Jaén.

 

28 februarie 1525 – A fost executat Cuauhtémoc ( n. cca. 1495), regele aztec din Tenochitlan.

93004-004-E7FAA8B0

A preluat puterea în 1520 ca succesor al lui Cuitlahuac și a fost un văr al fostului împărat Montezuma al II-lea, urcand pe tron când orasul era asediat de spaniolii condusi de Cortes și devastat de o epidemie de variola, adusa in Lumea Noua de invadatorii spanioli.

 

28 februarie 1553 – S-a nascut Michel de Montaigne, scriitor, filosof francez; (d. 13 septembrie 1592).

File:Michel-eyquem-de-montaigne 1.jpg
Michel de Montaigne

Michel Eyquem de Montaigne-Delecroix a fost unul din cei mai importanți scriitori francezi ai Renașterii. Este cunoscut ca fiind cel care a popularizat eseul ca specie literară și pentru ușurința cu care trecea de la speculații intelectuale serioase la anecdote, unele cu caracter autobiografic. Colecția sa voluminoasă de „Essais” (cuvânt ce însemna propriu-zis „Încercări”), conține unele din cele mai influente eseuri din istoria literaturii occidentale. Scrierile lui Montaigne au influențat în mod direct creatia unor mari scriitori ca William Shakespeare, Ralph Waldo Emerson, sau Jean-Jacques Rousseau si Friedrich Nietzsche.

 

28 februarie 1648 – Moare Christian al IV-lea, rege al Danemarcei și Norvegiei (n. 1577).

 

28 februarie 1667 – Colonia engleză Surinam din America de Sud este invadata de trupele olandeze. Prin Tratatul anglo-olandez de la Breda (semnat la 31 iulie 1667),teritoriul Surinamului este cedat de Anglia,Olandei, în schimbul coloniei New Netherland si insulelor Manhattan ( New York-ul de astăzi). Mai tarziu teritoriul a fost cunoscut sub numele de Guyana Olandeză.

 

28 februarie 1754 – Se naște Gheorghe Şincai, istoric, filolog și scriitor român, reprezentant al Școlii Ardelene. A decedat la data de 2 noiembrie 1816.

 

28 februarie 1785 – Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată. Crisan, cel de-al treilea conducator al marii revolte taranesti, la data de 13 februarie 1785, s-a spanzurat in inchisoare cu nojitele de la opinci.

Execuţia lui Horea și Cloșca - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Execuţia lui Horea și Cloșca – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În ziua de 28 februarie, orele 9:00, a început procesiunea execuției. Horea și Cloșca au fost transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu din Maierii Bălgradului. Procesiunea era încadrată de un escadron de cavalerie de Toscana și aproximativ de 300 de pedestrași și husari. Pe Dealul Furcilor (astăzi Dealul lui Horea) de lângă cetatea Alba Iulia, în jurul podiumului amenajat, au fost aduși cu forța între 2.500-3.000 de iobagi români, câte trei tineri și trei bătrâni, din peste 400 de sate din cele patru comitate apropiate, unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei si care au fost obligaţi să asiste la supliciul celor doi conducători ai răscoalei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

28 februarie 1835 – Apariția primului volum al epopeii naționale finlandeze, Kalevala. Sarbatoare nationala in Finlanda.

 

28 februarie 1849 – Se inaugurează Catedra de limba și literatura română pe lângă Institutul de Studii Filosofice din Cernăuți, in Bucovina ocupata de austrieci.

 

28 februarie 1859 – A apărut, la București (până la 15 august 1859), prima revistă umoristică românească, intitulata Țânțarul, editată de C.A.Rosetti și N.T. Orășanu.

 

28 februarie 1863 – S-a nascut Gheorghe Marinescu, medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru titular al Academiei Române, fondatorul Școlii Românești de Neurologie; (d 15 mai 1938)

Gheorghe Marinescu (n. 28 februarie 1863, București - d. 15 mai 1938, București) a fost un medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru titular al Academiei Române, fondatorul Școlii Românești de Neurologie - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Marinescu - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Marinescu (n. 28 februarie 1863, București – d. 15 mai 1938, București) a fost un medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru titular al Academiei Române, fondatorul Școlii Românești de Neurologie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.org

 

28 februarie 1869 – A murit marele scriitor francez Alphonse de Lamartine ; (n.21 octombrie 1790).

Alphonse de Lamartine

În 1829 a devenit membru al Academiei franceze. Alături de Victor Hugo și de Alfred de Vigny, a fost unul dintre inițiatorii poeziei romantice franceze.

 

28 februarie 1901 – S-a nascut Linus Pauling, chimist american, laureat al Premiului Nobel; (d. 1994). A fost profesor de chimie la Institutul de Tehnologie din Pasadena (California) si s-a remarcat prin ideile sale originale asupra naturii legăturilor chimice, structurii moleculelor și aplicării mecanicii cuantice în chimie. Linus Pauling este laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1954) și al Premiului Nobel pentru pace (1962).

 

28 februarie 1903 – S-a nascut regizorul american de origine italiana Vincente Minnelli; (d. 25 iulie 1986). Vincente Minnelli a fost un regizor american, renumit pentru regizarea unor musicaluri clasice cum ar fi Un american la Paris.În plus a regizat unele dintre cele mai renumite spectacole de musical ale timpului său. El a fost căsătorit cu Judy Garland din 1945 până în 1951; ei au fost părinții cunoscutei actrite Liza Minnelli.

 

28 februarie 1907 -Ţăranii din România pornesc deschis la luptă împotriva moşierilor în cadrul Răscoalei țărănești din 1907

Ciocnire înte cavaleria regală și țăranii în Comănești - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ciocnire înte cavaleria regală și țăranii în Comănești – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 28 februarie 1907 ţăranii din România pornesc deschis la luptă împotriva moşierilor în cadrul Răscoalei țărănești din 1907. Cete de ţărani ocupă podul Iloaiei şi Tîrgu Frumos din judeţul Iaşi. Răscoala țărănească din 1907, pornind din nordul Moldovei a ajuns pînă în Oltenia, cuprinzînd toată România. Mai multe proprietăți ale latifundiarilor au fost distruse, iar numeroși arendași au fost uciși sau răniți.

Guvernul conservator (Partidul Conservator) nu a putut face față situației, astfel încît liberalii lui Dimitrie Sturdza au preluat puterea. Liberalii au făcut ceea ce nu se puteau hotărî să faca conservatorii și anume să folosească armata și tunurile împotriva țăranilor. A fost o adevărată tragedie fiind omorîți circa 11 000 – 12 000 oameni, cifră neconfirmată deoarece nu s-a făcut nicodată un raport integru al victimelor.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

28 februarie 1913 – S-a nascut Géza Vida, sculptor maghiar din România; (d. 1980).

Gheza Vida, Vida Géza în limba maghiară, (n. 28 februarie 1913, Baia Mare - d. 11 mai 1980, Baia Mare) a fost un politician comunist, sculptor modern din Maramureș, membru corespondent al Academiei Române - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheza Vida – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheza Vida, Vida Géza în limba maghiară, (n. 28 februarie 1913, Baia Mare – d. 11 mai 1980, Baia Mare) a fost un politician comunist, sculptor modern din Maramureș, membru corespondent al Academiei Române.

 

28 februarie 1914 – Este proclamata Republica Autonomă a Epirului de Nord,o entitate statala efemera, fondata de grecii care trăiau în sudul Albaniei, care a fost desfiintata in data de 17 mai 1914. Regiunea, cunoscută sub numele de Epirul de Nord, a fost ocupată de către armata greaca în timpul Primului razboi balcanic (1912-1913).Protocolul de la Florenta a atribuit aceasta regiune statului albanez nou înființat, dar această decizie a fost respinsă de către grecii bastinasi.

 

28 februarie 1916 – A murit Henry James, scriitor american; (“O coardă prea întinsa”,“Portretul unei doamne”); (n. 15 aprilie 1843).

Fișier:Henry James by John Singer Sargent cleaned.jpg

A fost un scriitor extraordinar de productiv, Jcare a scris și publicat cărți semnificative de călătorie, biografii, autobiografii, cărți de ficțiune și de critică de artă, alături de romanel , nuvele și eseuri de critică literara. Eseul său despre roman, The Art of Fiction, este una dintre acele strălucite scrieri care indică puterea sa critică de analiză.

 

28 februarie 1919 – Proclamarea independentei Regatului Afganistan.

map of Afghanistan

După al treilea razboi anglo-afgan, Anglia infranta a semnat Tratatul de la Rawalpindi recunoscand independenta Afganistanului. Regele Amanullah Khan a declarat Afganistanul stat suveran și pe deplin independent.

 

28 februarie 1922 – Sfarsitul protectoratului britanic in Egipt. Sub presiunea mişcarii egiptene de independenţă, guvernul britanic a proclamat sfârşitul protectoratului în Egipt. Coroana Britanica continua sa ocupe Canalul Suez si sa detina pozitii importante in tara. Dupa abolirea protectoratului, sultanul Fouad I s-a proclamat rege al Egiptului.Tratatul anglo-egiptean din 1936 confirmă independenţa Egiptului, care acceptă staţionarea de trupe britanice pe teritoriul său.

 

28 februarie 1927 - S-a înfiinţat Institutul de Igienă şi Sănătate Publică, pe lîngă Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale din Bucureşti, România.

 

28 februarie 1933 – Conducerea nazista suprima libertatile si drepturile democratice in Germania Incendierea Reichstagului (27 februarie 1933) a oferit un pretext excelent lui Hitler, pentru a începe dictatura . Incepand cu această zi ,detenţia fără judecată este permisă. Opozantii regimului si in special comunistii sunt internaţi în lagăre de concentrare, iar Partidul Comunist este interzis. Antisemitismul ca politică a regimului nazist este doar la început şi se va intensifica în următorii ani.

 

28 februarie 1935 – Omul de știință Wallace Carothers inventează nailonul.

 

28 februarie 1941 – A murit Alfonso al XIII-lea, rege al Spaniei (1902-1931); (n. 1875).

 

28 februarie 1942 – S-a nascut Brian Jones, muzician englez membru al formatiei The Rolling Stones. A decedat in 1969.

 

28 februarie 1945 – Primul ministru al României, generalul Nicolae Rădescu, sub presiunea sovieticilor care ocupasera tara, își prezintă demisia după numai două luni de guvernare.

Nicolae Rădescu (n. 30 martie 1874, Călimăneşti – d. 16 mai 1953, New York) a fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant) şi om politic, ultimul prim-ministru al unui guvern român liber înainte de instaurarea regimului comunist în România - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Rădescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Rădescu (n. 30 martie 1874, Călimănești – d. 16 mai 1953, New York) a fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant) și om politic, ultimul prim-ministru al unui guvern român liber înainte de instaurarea regimului comunist în România.

În timpul mandatului său de președinte al Consiliului de Miniștri (6 decembrie 1944–28 februarie 1945) a fost confruntat cu agitațiile cauzate de comuniștii români, care erau într-un proces de acaparare a puterii politice, fiind sprijiniți de armata roșie. În urma crizei politice declanșate de PCR în februarie 1945 și a ultimatumului dat de Andrei Vîșinski, regele Mihai a fost nevoit să accepte demisia lui Rădescu, numindu-l în cele din urmă pe Petru Groza prim-ministru.

Nicolae Rădescu a scăpat de închisoare numai datorită faptului că s-a refugiat în legația Marii Britanii din București, reușind la 15 iunie 1946 să părăsească țara clandestin. În străinătate a condus Comitetul Național Român, o organizație menită să reprezinte interesele poporului român în lumea liberă. A murit în străinătate, fiind reînhumat în țară cu onoruri, în anul 2000.

La 28 februarie 1945, datorită presiunilor trimisului Moscovei, Andrei I. Vâșinski, generalul Nicolae Rădescu își prezintă demisia Regelui, care a fost nevoit să o accepte.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

28 februarie 1952 – Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Oslo, Norvegia.

 

28 februarie 1953 – S-a născut principesa Irina a României, fiica regelui Mihai al României.

 

28 februarie 1980 – S-a născut la Pechea, jud Galati, boxerul român Lucian Bute, campion mondial IBF la categoria super mijlocie in 2007.

 

28 februarie 1986 – Primul ministru suedez, Olof Palme, este împușcat pe la spate în timp ce se îndrepta spre casă, ieșind de la un cinematograf impreuna cu sotia. Primul ministru suedez Olof Palme (n. 30 ianuarie 1927) se întorcea impreuna cu sotia acasă pe jos de la cinematograf, fără gardă personală. În centrul Stockholmului, la ora 23:21 au fost atacați de către un asasin care l-a împușcat pe Palme din spate de la mică distanță. Împușcătura i-a fost fatală lui Palme, iar soția a fost rănită de o a doua împușcătură. Palme a fost transportat la un spital, unde a fost declarat mort la ora 0:06 în ziua următoare. Soția a supraviețuit. Criminalul a ramas necunoscut pana astazi.

 

28 februarie 1991 – Ia sfarsit oficial operatiunea militara aliata occidentala ”Desert Storm” din Irak.

 

28 februarie 1993: In Statele Unite, Biroul de Alcool, Tutun, Arme de foc şi Explozivi (ATF) al F.B.I. a lansat un asalt asupra fermei Davidienilor situate pe Muntele Carmel, un imobil aflat la 14 kilometri nord-est din Waco, Texas. Asediul de 51 de zile al FBI care a urmat, s-a încheiat atunci când sectantii din complex au murit in flacarile care au ucis 76 de persoane, inclusiv 21 de copii şi pe liderul Davidienilor, David Koresh.

 

28 februarie 1994 – Trupele NATO intră în luptă pentru prima dată în istoria de 45 de ani a acestui pact militar, doborând patru avioane ale sârbilor bosniaci, care violaseră o zonă desemnată de ONU ca fiind sub embargo aerian.

 

28 februarie 1997 – Regele Mihai a revenit din exil in Romania, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea suveranului este acceptată de toate formaţiunile politice. A reprimit paşaport românesc.

 

28 februarie 2002 – Euro devine moneda unică in 12 ţări ale Uniunii Europene , după scoaterea din circulatie a monedelor naţionale.

 

28 februarie 2013 – Înceteaza pontificatul papei Benedict al XVI-lea , în urma demisiei sale.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org; www.youtube.com