Evenimentele Zilei de 21 decembrie în Istorie
Nicolae Ceauşescu, în timpul cuvântării la adunarea populaţiei din Capitală, în Piaţa Palatului Republicii, 21 decembrie 1989
foto AP (preluat de pe: adevarul.ro)
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
21 decembrie este a 355-a zi a calendarului gregorian și a 356-a zi în anii bisecți
Solstiţiul de iarnă
Solstițiul de iarnă are loc, în general, la 21 sau la 22 decembrie. A căzut la 23 decembrie în 1903 și va trebui să se aștepte începutul secolului al XXIV-lea pentru a-l vedea din nou producându-se la această dată. A căzut într-o zi de 20 decembrie de 10 ori la sfârșitul secolului al XVII-lea și va cădea din nou la acestă dată la sfârșitul secolului al XXI-lea și la sfârșitul secolului al XXV-lea.
În emisfera nordică, este momentul, în care perioada de timp iluminată de Soare este cea mai scurtă şi, ca urmare, noaptea este cea mai lungă din an. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
Sărbătorile Zilei de 21 decembrie
(BOR) Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia; Sfântul Mucenic Temistocle
(BRU) Sf. Iuliana din Nicomedia, martiră († 299)
Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia a trăit pe vremea împăratului roman Maximian (286-305 d.Hr.). Era de fel din cetatea Nicomidiei (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici). A pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin tăierea capului cu sabia în anul 304. Prăznuirea ei se face în Biserica Ortodoxă la 21 decembrie, iar în Biserica Romano-Catolică la 16 februarie
(BRC) Sf. Petru Canisiu, preot, învățător al Bisericii
Petru Canisiu (Pieter Kanijs), n. 8 mai 1521, d. 21 decembrie 1597, a fost un scriitor și teolog iezuit (primul iezuit german) venerat ca sfânt în Biserica Catolică “Tu, la sfârşit, ca şi cum mi s-ar fi deschis inima preasfântului tău trup, pe care mi se părea că-l văd înaintea mea, mi-ai poruncit să beau din acel izvor, invitându-mă, pentru a spune aşa, să sorb din apele mântuirii mele, din izvoarele tale, o, Mântuitorul meu!”
Cu aceste cuvinte, Petru Canisiu povesteşte o experienţă mistică trăită în noaptea care preceda profesiunea sa solemnă de iezuit, făcută înaintea sfântului Ignaţiu, care îl destinase ca nou apostol pentru Germania împreună cu alţi doi tovarăşi. În acea zi, fusese în castelul “Sant-Angelo” în audienţă la papa, şi apoi s-a dus în bazilica vaticană, pentru a implora protecţia sfinţilor apostoli, şi a avut impresia clară că şi aceştia l-au încurajat. cititi mai mult pe: calendarcatolic.ro
Nepal – Ziua Independentei
SUA – Ziua stramosilor
CSI – Ziua semnarii declaratiei de la Alma-Ata privind crearea CSI, dupa destramarea URSS.
Zodia Capricorn (21 decembrie – 19 ianuarie)
Personalitatea zodiei Capricorn – Nativul Capricorn este disciplinat, loial, serios, practic, se orienteaza catre succes. Capata cu greu încredere în ceilalti. Are un puternic simt al realitatii. El se concentreaza asupra esentialului, este sârguincios, perseverent, econom, corect. Nativul din zodia Capricorn este un om pe care te poti baza. Îsi cheltuie energia metodic si “se catara” încet spre telurile lui ambitioase.
Un Capricorn merge la sigur si evita experimentele. Are aptitudini pentru profesiuni ca inginer, administrator, constructor sau mestesugar (în general în profesiuni legate de pamânt). Daca Soarele este prost aspectat, nativul din Capricorn poate gândi si actiona în mod egoist, înclina spre supraevaluare, este încapatânat, ipocrit si, din cauza neîncrederii în ceilalti, îsi deschide cu greu inima.
Sanatate : Nativul din Capricorn este mai expus la boli cronice decât la cele acute; totusi este amenintat de fracturi, raniri, în special la genunchi sau încheieturi, reumatism, raceli, afectiuni ale stomacului si ale pielii, ca si la dereglari metabolice. cititi mai mult pe: eastrolog.ro
Astăzi în istorie pentru 21 decembrie
Evenimentele Zilei de 21 decembrie în Istorie:
- 21 decembrie 1969 – Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială;
- 21 decembrie 1971 – Medicii Fără Frontiere;
- 21 decembrie 1989 – Revoluția Anticomunistă din România;
- 21 decembrie 1991 – Comunitatea Statelor Independente
21 decembrie 69 - Senatul Roman il declară pe Vespasian împarat.
Titus Flavius Vespasianus (n. 17 noiembrie 9 la Cittareale – d. 23 iunie 79 la Roma), a fost împărat roman din decembrie 69 (Anul celor patru împărați), până în iunie 79. A fost fondator al Dinastiei Flavilor si a fost încoronat în perioada de instabilitate politică (război civil) și criză economică lăsate de Nero la moartea sa.
Energic si in acelasi timp bun organizator, Vespasian a reusit sa restabileasca liniștea in imperiul sau si sa puna capat dezastrului economic provocat de războiul civil. A reorganizat finanțele și armata, a întărit frontiera Dunării inferioare, a creat o flotă în Marea Neagră, a reconstruit Capitolul și alte numeroase edificii din Roma distruse și a început construcția Colosseumului.
Proclamat împărat la Alexandria , la 1 iulie 69 de legiunile din Orient , Vespasian este recunoscut în întregul Imperiu după ocuparea Romei și moartea lui Vitelius în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei , întemeind o nouă dinastie, aceea a Flavilor . Istoria consemneaza si faptul ca Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire.
A fost criticat de unii senatori că scoate bani din ceva atât de murdar, la care Vespasian dat celebrul sau raspuns : „banii nu au miros” (în latină pecunia non olet).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
21 decembrie 1118 - S-a născut Thomas Becket, Lord Cancelar al Angliei si arhiepiscop de Canterbury, în timpul regelui Henric al II-lea Plantagenet.
Thomas Becket (c. 1118, Londra – d. 29 decembrie 1170, Canterbury), arhiepiscop de Canterbury din 1162 până în 1170, în timpul regelui Henric al II-lea Plantagenet. Este venerat ca sfânt și martir și de Biserica Catolică și de Biserica Anglicană. Ridicându-se împotriva limitării drepturilor bisericii de către puterea regală, a fost ucis din ordinul regelui in ziua de 29 decembrie 1170. Este venerat ca sfant si martir in Biserica Catolica si de Biserica Anglicana.
21 decembrie 1375 - A încetat din viaţă Giovanni Boccaccio, scriitor italian, precursor al Renaşterii, considerat unul dintre cei mai de seamă povestitori ai literaturii europene datorită celebrei lucrări “Decameronul”, culegere de nuvele “în ramă”.
Giovanni Boccaccio (n. 1313 — d. 21 decembrie 1375, Certaldo/Florența) poet și umanist italian. A fost primul biograf şi comentator al operei lui Dante Alighieri; (n. 1313).
21 decembrie 1401 - S-a născut Masaccio (Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai), pictor florentin, reprezentant al Renaşterii timpurii (Capela Brancacci din Florenţa – frescele “Sfânta Treime” şi “Adam şi Eva izgoniţi din Rai”); (m. 1428).
Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai numit Masaccio (*21 decembrie 1401, San Giovanni Valdarno, în apropiere de Florența – †iunie 1428, Roma) a fost un pictor italian, precursorul Renașterii în pictură.
“Deoarece anticii nu au lăsat în urma lor nimic în privința clarobscurului, culorilor și perspectivei, Masaccio este mai mult creatorul decât inovatorul picturii” (Stendhal, 1817). Masaccio este poate singurul artist, care a păstrat o poreclă aparent disprețuitoare, peiorativul numelui de Tommaso, cu care s-a făcut celebru în istoria artei.
“Toată lumea îl chema Masaccio, nu pentru că ar fi fost plin de defecte, fiind de o bunătate naturală…dar era deosebit de distrat și de stângaci, o persoană a cărei minte și voință se îndreptau către artă, fiind prea puțin preocupat de sine.” (Giorgio Vasari, 1568)
21 decembrie 1549 - A decedat Margareta de Navarra ( n. 11 aprilie 1492), regina consort a regelui Henric al II-lea de Navarra. Fratele ei a devenit rege al Franței sub numele de Francisc I.
Margareta de Navara (franceză Marguerite d’Angoulême, Marguerite d’Alençon, Marguerite de Valois sau Marguerite de France) (11 aprilie 1492 – 21 decembrie 1549), cunoscută, de asemenea, drept Margareta de Navara, regina consort a regelui Henric al II-lea de Navara. Margareta este strămoașa regilor Bourbon ai Franței, fiind mama Jeannei d’Albret, al cărei fiu, Henric de Navara, a devenit regele Henric al IV-lea, primul rege Bourbon al Frantei.
21 decembrie 1597 - S-a născut Petru Movila, teolog și om de cultură român, fost mitropolit al Kievului, care a avut un rol deosebit în Sinodul de la Iasi din 1642. (d.22 decembrie 1646).
Petru Movilă (n. 21 decembrie 1596, Suceava d. 22 decembrie 1646/1 ianuarie 1647 Kiev), Mitropolit al Kievului care a avut un rol deosebit în Sinodul de la Iaşi din 1642. Petru Movilă a fost mitropolit de Kiev și Galiția (Ucraina) din anul 1632 și până la moartea sa, în 1646. Este cunoscut ca un important teolog ortodox din secolul al XVII-lea și ca un reformator al învățământului teologic ortodox. Prăznuirea sa se face în Biserica Ortodoxă Română pe 22 decembrie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si ro.orthodoxwiki.org
21 decembrie 1597 - A murit Petru Canisiu (Pieter Kanijs), n. 8 mai 1521, scriitor și teolog iezuit (primul iezuit german) venerat ca sfânt în Biserica Catolica.
Petru Canisiu (Pieter Kanijs), n. 8 mai 1521, d. 21 decembrie 1597, a fost un scriitor și teolog iezuit (primul iezuit german) venerat ca sfânt în Biserica Catolică. Este autorul unui foarte popular Catehism. A fost beatificat de Papa Pius al IX-lea in 1869 si apoi declarat Doctor al Bisericii si canonizat sfant de Papa Pius al XI-lea.
21 decembrie 1773 - S-a născut Robert Brown, botanist englez; a descoperit miscarea haotica a particulelor ultramicroscopice intr-un lichid, cunoscuta ca “miscarea browniana”.
Robert Brown (n. 21 decembrie 1773, Montrose, Scoția – d. 10 iunie 1858), botanist britanic de origine scoțiană, care a cercetat și cartografiat flora Australiei, descriind astfel peste 4000 specii noi de plante specifice continentului australian.
21 decembrie 1804 - S-a născut Benjamin Disraeli, primul conte de Beaconsfield, prim-ministru al Regatului Unit;(d. 19 aprilie 1881).
21 decembrie 1840 - S-a născut Namik Kemal, scriitor turc, intemeietorul genului romanului in literatura turca;( d. 2 decembrie 1888).
21 decembrie 1846 - Medicul Robert Liston a realizat prima operaţie chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
21 decembrie 1854 - S-a născut Jules Louis Gilliéron, lingvist francez de origine elveţiană, considerat, alături de E. Edmont, fondator al geografiei lingvistice, membru de onoare al Academiei Române; (m.26.04.1926).
21 decembrie 1861 - S-a născut Constantin Mille, gazetar,scriitor si militant socialit român ; (d. 20.02.1927).
21 decembrie 1883 - A aparut volumul “Poesii” de Mihai Eminescu, editat si cu o prefață semnată de Titu Maiorescu, singurul tipărit în timpul vieții poetului. Volumul cuprinde 64 de poezii.
Poesii este singurul volum tipărit în timpul vieţii lui Eminescu. Volumul a apărut pe 21 decembrie 1883 la editura Socec, cu o prefaţă şi cu texte selectate de Titu Maiorescu şi cu portretul autorului şi cuprinde un număr de 63 de poezii, dintre care 26 au fost publicate de-a lungul unui deceniu în Convorbiri Literare.
Cartea a fost plănuită timp îndelungat de către autor, însă sub presiunea insistenţelor amicilor săi literari. Iniţial, volumul s-ar fi numit „Lumină de lună”. Se spune că Eminescu a lăsat în grabă manuscrisele volumului, în ordinea dorită, ce urmau să fie tipărite, însă s-au ivit problemele de sănătate, care au determinat întreruperea legăturii cu editura.
Titu Maiorescu, apropiat al poetului, s-a angajat să fie editorul volumului, fără acordul autorului. Astfel, editarea unei cărţi semnate de Eminescu se anunţa încă din vara anului 1883, în Convorbiri Literare. Manuscrisele au fost recuperate de către editor şi modificate în anumite locuri. De pildă, în poezia Glossă, Maiorescu a înlocuit versul “Vreme trece, vreme vine” cu “Vremea trece, vremea vine“.
Proiectul a fost trimis spre tipărire în decembrie 1883, imediat după ce editorul a finalizat prefaţa ediţiei întâi. Între timp, Maiorescu a rătăcit o coală editorială, cuprinzând 16 file. Volumul s-a distribuit în librăriile editurii Socec, iar lansarea efectivă a avut loc pe data de 21 decembrie 1883, în ciuda faptului că pe pagina de titlu este tipărit anul 1884.
După spusele lui Maiorescu, cartea a fost gândită în aşa fel încât să apară de Crăciun, cu scopul de a-i face o surpriză autorului, ştiind că proiectul iniţial luase sfârşit pe neaşteptate. Din nefericire, Eminescu nu a fost impresionat de volum, ba mai mult de atât, i-a insinuat iritare, trântindu-l de podea.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 decembrie 1886 - S-a născut omul politic Gheorghe Tătărăscu, fost secretar general al PNL ministru şi prim-ministru al României; a intrat cu guvernul comunistcondus de Petru Groza in care a fost ministru de Externe.A fost membru de onoare al Academiei Române; (m. 28 martie 1957)
Gheorghe Tătărăscu (n. 21 decembrie 1886, Poiana (astăzi un cartier al orașului Rovinari), Gorj – d. 28 martie 1957, București), prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și în perioada 1939-1940. Gheorghe Tătărăscu a deținut și alte portofolii ministeriale; a fost martor al acuzării în procesul lui Lucrețiu Pătrășcanu.
A condus în 1945 delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Paris, unde a susţinut interesele Romîniei; membru de onoare al Academiei Române; (m. 28 martie 1957) În august 1946, delegația română condusă de Gheorhe Tătărescu pleacă la Conferința de Pace de la Paris.
Când a luat cuvântul, ministrul român de Externe s-a mulțumit să ceară ușurarea clauzelor economice din partea Angliei și Americii, dar chestiunile vitale – frontierele de nord-est și plecarea trupelor rusești din țară – nu au fost atinse. Despre aceasta, generalul Constantin Sănătescu spunea că „Nu se poate ca Gheorghe Tătărescu să nu răspundă de aceste abuzuri”.
La 3 noiembrie 1947, Comisia afacerilor externe a Parlamentului a addoptat„moțiunea de neîncredere” față de activitatea ministerului de Externe condus de el. În ziua următoare toți miniștri tătărescieni sunt demiși.
Gheorghe Tătărescu se retrage de la conducerea partidului în favoarea secondantului său, Petre Bejan,insă în noaptea de 5/6 mai 1950, aproape toți foștii miniștri tătărescieni, în frunte cu liderul lor, sunt arestați și întemnițați la Sighet. In decembrie 1950, a fost adus de la penitenciarul Sighet, în arestul din București al Securității, până în vara anului 1951.
A fost martor al acuzării în procesul lui Lucretiu Parascanu fiind nevoit să scrie și să semneze cu propria-i mână declarația care-l incrimina pe Patarscanu, asa cum a dorit Gheorghiu-Dej. Toți cei din cazul Pătrășcanu au fost condamnați, unii la moarte, alții la închisoare.
Tătărescu n-a fost judecat sau condamnat și, totuși, a rămas în închisoare. Când a fost, mai târziu, eliberat, aproape concomitent au fost amnistiați de restul pedepsei și condamnații din “Procesul Pătrășcanu” ramasi in viata . Cu două zile înainte de moartea sa, pe 18 martie 1957, la Spitalul Panduri, Gheorghe Tătărescu, i-a spus fiicei sale, Sanda Tătărescu-Negropontes: “Cumplite vremi mi-a fost dat să trăiesc, copilule!”.
21 decembrie 1891 - A fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de către americanul James E.Naismith, profesor de educaţie fizică la colegiul Springfield din Massachusetts, SUA.
James A. Naismith, (n. 6 noiembrie 1861 – 28 noiembrie 1939), pedagog, medic, preot prezbiterian și antrenor canadian, inventatorul jocului de baschet, primul care a introdus casca de protecție în fotbalul american și primul antrenor care a ansamblat și condus o echipă de baschet formată din 5 (cinci) jucători.
21 decembrie 1898 - Marie şi Pierre Curie descoperă radiul.
21 decembrie 1903 - A decedat Gavriil Musicescu, compozitor, muzicolog şi dirijor român ; (n. 20.03.1847, Ismail, astazi in Ucraina). A fost organizatorul si dirijorul uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat pe pământul Romaniei – Corul Mitropolitan din Iasi — unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician,
Gavril Musicescu a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală. Este tatăl celebrei pianiste și profesoare de pian Florica Musicescu , și bunicul marilor scriitori Ionel Teodoreanu si Al.O.Teodoreanu (Păstorel).
21 decembrie 1913 - A apărut, la New York, primul careu de cuvinte încrucişate semnat de britanicul A. Wynne.
21 decembrie 1917 - S-a născut Heinrich Böll, romancier interesat de problemele societăţii germane postbelice, primul scriitor german, de după al doilea război mondial, căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1972 (romanele “Tablou de grup cu doamnă”, “Părerile unui clovn”); (m. 16 iulie 1985).
21 decembrie 1918 - S-a născut Kurt Josef Waldheim, diplomat şi politician austriac, Secretar General al Naţiunilor Unite (1972-1981) şi Preşedinte al Austriei (1986-1992); (d.14.06.2007).
21 decembrie 1927 - Prin lege, s–a înființat legația română de la Rio de Janeiro, prima legație română din America de Sud.
21 decembrie 1933 - A încetat din viaţă Knud Johan Victor Rasmussen, explorator danez; a realizat cea mai lungă expediţie cu sănii trase de câini din istoria Arcticii (1921 – 1924) ;(n. 7 iun. 1879).
21 decembrie 1933 - S-a născut Dan Zamfirescu, istoric literar şi scriitor român („Contribuţii la istoria literaturii române vechi”).
21 decembrie 1934 - S-a născut Denis Buican, filosof român de reputaţie mondială, doctor în litere şi ştiinţe umane al Universităţii Sorbona. A elaborat o nouă teorie a evoluţiei, „teoria sinergică”, şi o nouă teorie a cunoaşterii, „biognoseologia”; din anul 1969 este stabilit la Paris.
21 decembrie 1935 - S-a născut Stela Popescu, actriță română de teatru și film (d. 2017)
Stela Popescu (n. 21 decembrie 1935, Orhei, România – d. 23 noiembrie 2017, București, România) a fost o actriță română de teatru, film și televiziune. A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel. A vazut lumina zilei in Basarabia intr-o familie de invatatori. Cand avea 4 ani, trupele sovietice i-au deportat tatal in Siberia, la Vladivostok, si vreme de 19 ani familia sa nu a stiut nimic despre el.
La patru ani dupa acest incident, a parasit localitatea natala si s-a refugiat impreuna cu mama sa in Brasov, in Romania. Dupa terminarea liceului, mama a sfatuit-o sa dea admitere la Silvicultura, insa Stela Popescu visa la o cariera in teatru. In 1953, a dat admitere la Facultatea de Teatru si Film din Bucuresti dar a fost respinsă.
Așa a ajuns la Facultatea de Limba Rusa “Maxim Gorki”, unde a studiat aproape doi ani. In tot acest timp a avut ocazia sa joace pe scena alaturi de actorii teatrului Ministerului de Interne. A dat din nou admitere la actorie si a intrat la clasa unei mari vedete a vremii, A. Pop Martian. Dupa absolvire a fost repartizata la Teatrul din Brasov.
A fost casatorita cu textierul Mihai Maximilian si a devenit cunoscuta datorită rolurilor interpretate pe scena teatrului de revista alaturi de actorul Alexandru Arsinel.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 decembrie 1937 - A avut loc premiera primului lung-metraj animat, color şi cu sunet, “Alba ca zăpada”, produs de Walt Disney.
Albă ca Zăpada și cei șapte pitici (engleză Snow White and the Seven Dwarfs) este un film de animație lansat în 1937, produs de Walt Disney și regizat de David Dodd Hand. Este bazat pe povestirea omonimă a Fraților Grimm. Este primul film din seria de filme animate Disney și filmul de animație clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile.
A fost lansat la 21 decembrie 1937 la „Carthay Circle Theater”. A fost lansat pe DVD și VHS în 2001 ca o „Ediție de Platină” care a continuat cu alte 12 filme clasice Disney până la finalizarea acesteia în 2009 cu „Pinocchio”. „Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici” a fost relansat într-o nouă serie „Ediție de Diamant” pe Blu Ray și DVD în octombrie 2009, această serie urmând să relanseze toate Edițiile de Platină.
21 decembrie 1937 - S-a născut Jane Fonda, actriţă americană (Premiul Oscar pentru rolurile din “Întoarcerea acasă” şi “Klute”) („Desculţi în parc”).
https://ro.wikipedia.org/wiki/Jane_Fonda (n. 21 decembrie 1937) este actriță, scriitoare, activist politic, model și profesor de fitness american. A cunoscut faima în anii 1960, cu filme precum Barbarella și Cat Ballou . A câștigat două premii Oscar și a primit mai multe premii și alte nominalizări. La 15 ani de retragere din lumea filmului, a revenit în 2005 cu Monster in Law, urmat de Georgia Rule doi ani mai târziu. De asemenea, a produs și a jucat în mai multe videoclipuri de promovare a exercițiilor de fitness lansate între 1982 și 1995.
Fonda este activistă pentru mai multe cauze politice, una dintre cele mai notabile și controversate a fost opoziția ei față de Războiul din Vietnam. De asemenea, a protestat față de Războiul din Irak și violența împotriva femeilor. S-a descris ca fiind liberală și feministă. În 2005, Fonda a lucrat alături de Robin Morgan și Gloria Steinem pentru a fonda “Women’s Media Center”, o organizație care lucrează pentru a amplifica vocile femeilor în mass-media prin intermediul advocaturii, mass-media și pregătirii pentru conducere. Din 2001, după divorțul de Ted Turner, Fonda a redevenit creștină. A publicat o autobiografie în 2005.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
21 decembrie 1940 - S-a născut Frank Zappa, instrumentist şi compozitor, unul dintre cei mai importanţi muzicieni americani ai ultimelor decenii; (m. 4 dec. 1993).
Frank Vincent Zappa (n. 21 decembrie 1940 – d. 4 decembrie 1993) a fost un compozitor, chitarist electric, producător și regizor de film american. Într-o carieră ce a durat mai mult de 30 de ani, Zappa a scris rock, jazz, muzică electronică, muzică orchestrală și musique concrète. De asemenea a regizat filme de lung-metraj și videoclipuri muzicale, realizând și multe coperte de albume. Zappa a produs aproape toate din cele peste 60 de albume pe care le-a lansat solo sau alături de trupa Mothers of Invention.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
21 decembrie 1940 - A încetat din viaţă Francis Scott Fitzgerald, unul dintre scriitorii reprezentativi ai “generaţiei pierdute”, autor de romane şi nuvele în care este evocată societatea interbelică americană: “Marele Gatsby”, “Blândeţea nopţii”) (n. 24 sep. 1869).
Francis Scott Key Fitzgerald (24 septembrie 1896 – 21 decembrie 1940), scriitor american. Este considerat a fi unul din cei mai mari scriitori ai secolului douăzeci.
21 decembrie 1941 - Al Doilea Război Mondial: – A fost semnat un tratat de alianţă între Thailanda şi Japonia.
21 decembrie 1947 - Primă audiţie în concertul Filarmonicii bucureştene a oratoriului bizantin de Crăciun “Naşterea Domnului” de Paul Constantinescu.
21 decembrie 1951 - Libia devine o țară independentă.
21 decembrie 1955 - A luat fiinţă Teatrul de Stat de Operetă (azi Teatrul Muzical) din Braşov.
21 decembrie 1958 - Generalul Charles de Gaulle a fost ales preşedinte al celei de-a V-a Republici Franceze.
Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) a fost un general și un politician francez. În 1940 a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945 a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez. În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 decembrie 1967 - Louis Washkansky, primul om caruia i s-a facut un transplant de inima , moare în Cape Town , Africa de Sud , dupa 18 zile de la operatia de transplant.
21 decembrie 1967 - S-a nascut Mihail Saakaşvili, politician georgian, presedinte al Georgiei.
21 decembrie 1968 - A fost lansata nava cosmica americana “Apollo 8″ care a efectuat prima oară un zbor circumlunar; (21 decembrie – 27 dec. 1968).
Apollo 8 a fost prima misiune spațială umană care a atins o viteză suficientă pentru a permite ieșirea din câmpul gravitațional al Pământului, prima care a intrat în câmpul gravitațional al unui alt corp ceresc, prima care a ieșit din câmpul gravitațional al altui corp ceresc și prima care s-a întors pe Pământ de la un alt corp ceresc.
21 decembrie 1969 - Un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL-18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.
21 decembrie 1969 - Organizaţia Naţiunilor Unite adoptă Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială.
21 decembrie 1971 - A fost creată organizaţia umanitară “Medici fără frontiere” – “Medecines sans frontieres”; asociaţia are drept scop acordarea de ajutor medical în situaţii de urgenţă care intervin în urma unor războaie sau catastrofe naturale.
Médecins Sans Frontières (MSF) (cunoscută și sub numele de Medicii fără Frontiere – MFF), este o organizație non-guvernamentală umanitară internațională (ONG) cunoscută cel mai bine pentru proiectele sale din regiunile sfâșiate de război și țările în curs de dezvoltare afectate de boli endemice. În 2015, peste 30.000 de colaboratori – în special medici locali, asistente medicale și alți profesioniști din domeniul medical, experți în logistică, ingineri și administratori de apă și salubritate – au acordat asistență medicală în peste 70 de țări. Marea majoritate a personalului sunt voluntari. Contribuțiile donatorilor privați formează circa 90% din finanțarea organizației, în timp ce contribuțiile corporațiilor oferă restul, acordând MSF un buget anual de aproximativ 1,63 miliarde USD.
cititi mai mult pe: medici-fara-frontiere.ro; en.wikipedia.org; www.msf.org; www.facebook.com
21 decembrie 1972 - Cele doua Germanii semnează Tratatul de Bază prin care se pune capăt celor peste 20 de ani de inamicitie oficiala; in 1973 cele doua Germanii au fost admise in ONU.
21 decembrie 1979 - Un acord privitor la independenta coloniei britanice Rhodesia este semnat la Londra.
21 decembrie 1988 - Doi membri ai unei grupări radicale din Libia au provocat explozia cursei 103 Pan Am deasupra localităţii Lockerbie din Scoţia, cauzând una dintre cele mai mari catastrofe aeriene ale tuturor timpurilor, soldată cu moartea a 270 de oameni.
21 decembrie 1989 - Revoluția română din 1989 – La Bucuresti, în actuala “Piață a Revoluției“, presedintele Nicolae Ceausescu a convocat un mare miting in sprijinul pozitiei sale fata de evenimentele de la Timisoara. Aflat in balconul C.C. al PCR, Nicolae Ceausescu a inceput sa le vorbeasca muncitorilor adunati in piata. Mitingul se transmitea in direct la radio si televiziune. La un moment dat, in timpul discursului lui Ceausescu, din multime, pe lângă lozincile cunoscute, se fac auzite fluierături, huiduieli, si tipete, iar transmisiunea a fost intrerupta. Începutul Revoluției la București.
A fost reluată pentru scurta vreme, timp in care romanii au putut vedea cum sotii Ceausescu incearca cu disperare sa tempereze multimea. Mitingul devenise deja unul anticomunist, iar multimea stransa in piata a rupt cordoanele fortelor de ordine. Pe tot parcursul zilei, multi oameni, in general tineri, au manifestat impotriva regimului. In Piata Romana si la Sala Dalles, fortele de ordine au operat arestari si au tras in manifestanti. Sute de persoane s-au regrupat la Universitate unde au ridicat baricade, care in cursul noptii au fost sparte cu tancurile, manifestantii fiind imprastiati ori arestati.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
21 decembrie 1991 - A fost semnat, la Alma-Ata, documentul de fondare a Comunităţii Statelor Independente, care consfinţeşte destrămarea definitivă şi dispariţia de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, desfiinţarea cetăţeniei sovietice. Mihail Gorbaciov a demisionat din funcţia de preşedinte al URSS.
Comunitatea Statelor Independente (abreviat CSI este o organizație regională formată din 10 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și Georgia (→2008) și Ucraina (→2014) Comunitatea Statelor Independente este constituită pe baza mai multor principii ca:
- recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității statelor-membre
- egalitatea în drepturi
- neamestecul în treburile interne
- renunțarea la aplicarea forței.
Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993 s-a alăturat și Georgia, în circumstanțe controversate, în urma unui război civil în care trupele rusești au intervenit de partea guvernului lui Șevardnadze.
În urma evenimentelor din august 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008. Ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, Ucraina s-a retras din CSI în 2014.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 decembrie 1995 - Oraşul Bethlehem a trecut de sub control israelian sub control palestinian.
21 decembrie 1996 - Radio 21 (actualmente Virgin Radio România) a început să emită.
Virgin Radio România este un post național de radio cu acoperire în aproape toate orașele țării. Virgin Radio România este deținut de trustul Lagardère Group care mai deține și posturile Europa FM și Vibe FM. În anul 2007, fostul Radio 21 a avut o cifră de afaceri de 19,9 milioane de lei și un profit net de 4,7 milioane de lei. În 9 ianuarie 2017, Radio 21 devine Virgin Radio România, intrând astfel în portofoliul de brand-uri Virgin Group.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; virginradio.ro si www.facebook.com
21 decembrie 1999 - A încetat din viaţă muzicianul jamaican Joe Higgs, nume de referinta in muzica reggae şi mentorul lui Bob Marley.
21 decembrie 2001 - Senatorii şi deputaţii României au aprobat, cu 483 de voturi “pentru” şi 2 voturi “împotrivă”, participarea României în cadrul forţei internaţionale de asistenţă din Afganistan, solicitată Parlamentului de către preşedintele ţării.
21 decembrie 2007 - Spaţiul Schengen s-a mărit cu 9 state membre ale Uniunii Europene; Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.
Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat.
Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 decembrie 2009 - La Palatul Cotroceni a avut loc ceremonialul de învestire a celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Basescu.
21 decembrie 2012 - Potrivit unor calendare si teorii speculative, este prezis sfarsitul lumii. Apocalipsa din 21 decembrie 2012 este numele general dat unor teorii speculative conform carora anul 2012 este un punct cheie în istoria umanitatii . Unele dintre aceste teorii sunt legate de sfarsitul lumii , altele vorbesc de o nouă eră în istoria umanității.
Printre teoriile legate de sfârșitul lumii se numără invazia extraterestra , prăbușirea unui asteroid de dimensiunea celui care a dus la dispariția dinozaurilor, cutremure devastatoare și/sau revenirea antichristului . Pe lângă teoriile legate de sfârșitul lumii, există diverse teorii legate de o nouă eră spirituală sau socială.
Alte teorii despre această nouă eră vorbesc despre începerea erei astrologice a Varsatorului care, alături de alte ere creează un mare an care apare o dată la 25.920 ani ai Calendarului Gregorian. Un oarecare Zaharia Stichin prezintă în scrierile sale o altă teorie legată de sfârșitul lumii. El consideră că există o planetă necunoscută încă astronomilor, pe care a numit-o Planeta X (Nibiru).
Se crede că acesta este corpul ceresc despre care maiașii preziceau că va intra în coliziune în 2012 cu Pamantul și că acesta ne va aduce sfârșitul. Cu toate că adepții sfârșitului din 21 decembrie 2012 continuă să- si susțină teoria, studiile științifice au demonstrat că posibilitatea intrării în coliziune cu aceasta ipotetica planeta Nibiru (Planeta X) sunt egale cu zero.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 decembrie 2014 - Președintele Klaus Iohannis a depus juramântul de învestire în ședința solemnă a Senatului și Camerei Deputaților. Ulterior, la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia de predare-primire a funcției de președinte între Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
21 decembrie 2014 - Preşedintele Klaus Iohannis a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 21 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului, un discurs în cadrul ședinței solemne comune a Camerei Deputaților şi Senatului consacrate ceremonialului de depunere a jurământului de învestire în funcția de Președinte al României.
cititi maiu mult pe: www.presidency.ro; www.agerpres.ro