Evenimentele Zilei de 10 iunie în Istorie

A photo taken on June 10, 2006 shows the remains of cars at the partially destroyed village of Oradour-sur-Glane, south-western France, where a German SS Nazi troops massacred 642 people on June 10, 1944. (AFP Photo / Olivier Laban-Mattei) - foto - rt.com

O fotografie făcută pe 10 iunie 2006 arată rămășițele mașinilor în satul parțial distrus Oradour-sur-Glane, sud-vestul Franței, unde trupele naziste germane SS au masacrat 642 de oameni la 10 iunie 1944. (AFP Photo / Olivier Laban-Mattei)

foto preluat de pe rt.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com

 

10 iunie este a 161-a zi a calendarului gregorian şi ziua a 162-a în anii bisecţi.

 

Sărbătorile Zilei de 10 iunie

(BOR) Sf. Mc. Alexandru şi Antonina; Sf. Sfinţit Mc. Timotei, episcopul Prusei

Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina (303-305) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina (303-305) – foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sfinții Alexandru și Antonina sunt doi mucenici creștini de la începutul secolului al IV-lea în Asia Mică, care au suferit mucenicia la 3 mai 313.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Timotei Episcopul Pruseia fost chiriarh în orașul Prusia (azi Brussa, Turcia). Pentru activitatea sa pastorală și misionară deosebită Dumnezeu l-a învrednicit, încă din viață, cu darul facerii de minuni.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Alexandru şi Antonin, martiri († 313); Sf. Timotei, martir († 362)

(BRC) Fer. Ioan Dominici

 

România – Ziua Paraşutiştilor Militari 

Sărbătorită an de an la 10 iunie, Ziua Paraşutiştilor Militari aminteşte de data la care, în anul 1941, a fost înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, Şcoala de Paraşutişti, denumită ulterior Compania de Paraşutişti.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Portugalia – Ziua naţională

Republica Moldova - Ziua grănicerului

 

Ziua Ceaiului cu Gheaţă (SUA)

În Statele Unite, reţetele de preparare ale ceaiului cu gheaţă datează încă din anii 1870, însă abia în 1904 popularitatea acestei apreciate băuturi a explodat. Acest lucru s-a datorat în mare parte Expoziţiei Mondiale din acel an şi temperaturilor ridicate de vară.

La Expoziţie se servea ceai cu gheaţă şi cum vizitatorii îl consumau în număr mare, în scurt timp acesta a ajuns să fie servit în pahare înalte, care de atunci s-au numit chiar aşa: pahare de ceai cu gheaţă.

În plus, ştii că o băutură şi-a intrat cu adevărat în drepturi atunci când apar ustensilele speciale pentru prepararea ei: în cazul ceaiului cu gheaţă nu a fost vorba doar de pahare, ci şi de linguriţe sau furculiţe pentru bucăţile de lămâie, create pentru a face consumul mai uşor şi mai satisfăcător.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Ierburilor şi a Condimentelor (#HerbsandSpicesDay)

Ideea condimentării mâncării ar putea data din timpul societăţilor de vânătorilor-culegători, care înveleau în frunze carnea şi au descoperit din întâmplare că acestea dădeau cărnii un anumit tip de aromă. Pe măsură ce timpul a trecut s-a descoperit că tot mai multe plante erau aromate şi savuroase, dar şi că aveau adesea alte proprietăţi benefice.

Condimentele au fost descoperite atunci când rădăcinile, frunzele sau alte părţi ale plantelor au fost uscate, măcinate şi folosite la gătit, folosite în scopuri medicinale de-a lungul istoriei omenirii.

Se ştie că vechii egipteni foloseau scorţişoara, macul şi menta, în timp ce în China antică erau cunoscute scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele – printre numeroase alte condimente. De asemenea, în Mesopotamia antică, cimbrul, susanul, cardamomul şi coriandrul erau importante pentru prepararea mâncărurilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 10 iunie

 

Evenimentele Zilei de 10 iunie în Istorie:

- 10 iunie 1329 – A inceput Bătălia de Pelekanon (10/11 iunie 1329);

- 10 iunie 1574 – Bătălia de la Cahul;

- 10 iunie 1944 – Trupele naziste au ucis 642 de civili, locuitori ai satului Oradour-sur-Glane din Franta

 

10 iunie 323 î.Hr – A murit la vârsta de 32 de ani, Alexandru cel Mare (n. 356 î.Hr.)

Alexandru cel Mare luptând cu regele persan Darius al III-lea (Mozaic din Pompeii, după o pictură greacă originală din sec. al III-lea î.Hr.) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru cel Mare luptând cu regele persan Darius al III-lea (Mozaic din Pompeii, după o pictură greacă originală din sec. al III-lea î.Hr.) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru cel Mare, Rege al Macedoniei şi conducătorul unui imperiu enorm, care se întindea de la marginea Chinei, până în Egipt şi Europa, a murit pe 10 iunie 323 î.Hr., la vârsta de 32 de ani, din cauza malariei (conform opiniei unora) sau a fost otrăvit (conform altora).

Alexandru cel Mare, portret realizat de Rembrandt - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru cel Mare, portret realizat de Rembrandt – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Misterul morţii celui mai mare cuceritor al antichităţii nu a fost nici acum dezlegat. Se spune că a murit la puţin timp de la pierderea prietenului său drag din copilarie, Hefaiston (care a murit de febră tifoidă, ce a contactat-o în campania din India). La sfârşitul lunii mai, Alexandru cel Mare ţinea un mare ospăţ şi orgie la Medius, unul dintre efebiţii săi favoriţi, pe 3 iunie.

După ce băuse vin din cupa de 12 litri a lui Hercule, a strigat de durere şi s-a prăbuşit şi a fost curpins de febră. Cu câteva zile înainte, navigând pe Eufrat, îşi pierduse diadema luată de o pală de vânt. Un vâslaş a sărit după ea în apă şi, ca să înoate mai uşor înapoi, şi-a pus diadema pe cap.

Gestul a fost interpretat ca un semn rău, care prevestea că imperiul avea să-şi schimbe stăpânul. Starea regelui s-a înrăutăţit rapid. Pe 10 iunie îşi pierdu cunoştinţa. Timp de 10 zile s-a aflat în agonie la pat, înconjurat de generalii săi care doreau să afle care dintre ei va fi numit moştenitorul marelui Imperiu ce se întindea din Grecia spre India.

Alexandru cel Mare suferea de febră cu temperatură ridicată, avea stări de vomă, regurgita sânge, suferea de friguri, ochii erau înroşiţi, avea dureri abdominale acute, dureri de spate, momente de delir şi, în final, paralizie. Când mama lui Darius a văzut starea gravă în care se afla regele s-a întors către un perete şi a murit prin înfometare. Doctorii făceau tot ce puteau ca să-l salveze. Însă a fost în zadar. În seara zilei de 13 iunie, inima a încetat să-i mai bată.

Moartea lui Alexandru cel Mare (n. 20 iulie 356 î.e.n. – d. 10 iunie 323 î.e.n) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Moartea lui Alexandru cel Mare - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ca întotdeauna în cazul morţii subite a unui suveran, s-a vorbit de otrăvire. Crima ar fi fost plănuită de Antipater, locotenentul lui Alexandru, şi înfăptuită de fiul acestuia, Iolaus, care era paharnicul regelui. Băutura mortală ar fi fost apa îngheţată luată din izvorul rîului Styx, din Arcadia. Apa era pusă într-o copită de măgar, de cal sau catâr, căci orice alt vas din lut, fier sau bronz ar fi crăpat din pricina răcelii şi acidităţii apei. Ipoteza otrăvirii, acceptată de îndată de mama lui Alexandru, Olimpia, i-a oferit bătrânei regine, veşnic pusă pe represalii, un motiv de răzbunare.

Funeraliile lui Alexandru cel Mare (n. 20 iulie 356 î.e.n. – d. 10 iunie 323 î.e.n) conform scrierilor lui Diodorus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Funeraliile lui Alexandru cel Mare, conform scrierilor lui Diodorus – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dar adevărul pare să fi fost altul. Clima caldă a Babilonului în pragul verii, mlaştinile care înconjurau oraşul, ţînţarii: existau toate condiţiile îmbolnăvirii de malarie. Alexandru delira deja când unul dintre generalii săi i-a pus întrebarea decisivă: cui îi lăsa imperiul? „Celui mai bun/puternic/vrednic/demn“, ar fi răspuns el. După alţii, răspunsul ar fi fost: „Celui mai puternic“ sau: „Celui mai vrednic“, şi, scoţându-şi inelul, l-a pus pe degetul lui Perdiccas.

Se poate bănui cine a născocit acest scenariu. Dar i se poate da crezare? Mărturiile oficiale atestă faptul că, începând cu 10 iunie, bolnavul, foarte slăbit, n-ar mai fi putut rosti cuvintele care i-au fost atribuite. Este însă o tactică bine ştiută că, în scopuri politice şi pentru a influenţa opinia publică, să li se atribuie postum suveranilor aflaţi pe patul morţii tot felul de cuvinte. Sunt controverse legate de ultimele sale cuvinte, având dublă semnificaţie: “lui Caterus” (Krater’oi) sau celui mai puternic (Krat’eroi).

 

10 iunie 38 - A decedat Julia Drusilla, sora imparatului roman Caligula;

Julia Drusilla (16 September 16 AD – 10 June 38 AD) sora imparatului roman Caligula - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Julia Drusilla – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Julia Drusilla (16 September 16 AD – 10 June 38 AD) sora imparatului roman Caligula. A fost membra a familiei imperiale romane, stranepoata imparatului Augustus, nepoata împăratului Tiberius, nepoata împăratului Claudius, și mătușa împăratului Nero.

 

10 iunie 1099 - A murit eroul national spaniol Rodrigo Díaz de Vivar (n.cca 1043), supranumit El Cid.

Rodrigo Díaz de Vivar (c. 1043 – 1099)  erou national spaniol - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Rodrigo Díaz de Vivar (c. 1043 – 1099) erou national spaniol – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

O figură centrală în lupta dintre creștinism și islam în Spania medievala, El Cid (in arabă ca-sid, însemnând „Domnul”), a fost un războinic ale carui succese militare l-au facut un erou popular de proporții mitice. Rodrigo Diaz de Vivar (uneori de Bivar) a servit drept comandant al trupelor lui Sancho al II- lea, regele Castiliei, începând din 1065.

Numit și El Campeador („campion”) de către compatrioții săi, Rodrigo a devenit celebru pentru priceperea sa militară în mai multe lupte impotriva fratelui lui Sancho, Alfonso VI, regele Léonului. A luptat cu liderii musulmani Al-Muqtadir (sau al-Mu’tamin) și al-Musta’in.

După un asediu de 20 de luni, El Cid a cucerit Valencia și a devenit conducătorul de facto al acesteia. După moartea sa, el a fost imortalizat în piese de teatru, povestiri și cântece populare, și continuă să fie unul dintre cei mai venerat din istoria Spaniei.

 

10 iunie 1190 - Frederic I Barbarossa (Frederic I von Hohenstaufen , 1123-1190), imparat al Sfântului Imperiu Roman de natiune germana, moare înecat în râul Saleph din Anatolia in timpul celei de-a treia cruciade.

Frederic I Barbarossa ( Frederic I von Hohenstaufen (1122 – 10 June 1190), imparat  al   Sfântului Imperiu Roman de natiune germana - foto - eurobricks.com

Frederic I Barbarossa – foto – eurobricks.com

Frederic I Barbarossa ( Frederic I von Hohenstaufen (1122 – 10 June 1190), imparat al Sfântului Imperiu Roman de natiune germana. Era fiul lui Frederic al II-lea, Duce de Suabia din dinastia Hohenstaufen și al lui Judith, fiica lui Henric al IX-lea, Duce de Bavaria din familia rivală Welf. Acest lucru l-a făcut pe Frederic un candidat acceptabil pentru tronul regal al landurilor germane medievale.

A fost ales la Frankfurt și încoronat la Aachen Rege al Germaniei în 1125, a fost încoronat Rege al Italiei la Pavia în 1154 și a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1155. În 1178 a fost încoronat la Arles Rege de Burgundia.A fost Duce de Suabia între 1147-1152 (sub numele de Frederic al III-lea).

 

10 iunie 1213 - S-a născut poetul și scriitorul Fakr al-Din Ibrahim ;

Fakhr al-dīn Ibrahīm (10 June 1213 – 1289) poet și scriitor persian - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Fakhr al-dīn Ibrahīm – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Fakhr al-dīn Ibrahīm (10 June 1213 – 1289) a fost un poet și scriitor persian. Este adesea menționat ca „Araqi si s-a născut în satul Kamjan, in apropierea orașului Hamadan din Persia. În timpul vieții sale a petrecut multi ani in Multan, ( Pakistanul de azi), precum și Konya și Toqat în Turcia contemporana. Este un cunoscut comentator al învățăturilor Sufi si unul dintre marii poeți persani.

 

10 iunie 1329 - A inceput Bătălia de Pelekanon (10/11 iunie 1329)

Battle of Pelekanon (June 10–11, 1329) - Map of Ottoman expansion under Orhan - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of Pelekanon (June 10–11, 1329) – Map of Ottoman expansion under Orhan – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de Pelekanon, cunoscută și sub forma sa latinizată Bătălia de la Pelecanum, a avut loc la 10/11 iunie 1329 între o forță expediționară bizantină condusă de Andronicus al III-lea și o armată otomană condusă de sultanul Orhan Gazi. Armata bizantină a fost învinsă, într-o încercare a acesteia de a ridica asediile otomane a orașelor din Anatolia.

Alături de domestikos Ioan Cantacuzino, Andronic a condus o armată de aproximativ 4.000 de oameni. La Pelekanon, o armată otomană le-a blocat drumul. Cele două armate s-au ciocnit, iar turcii au fost alungați. Cu toate acestea, cea mai mare parte a armatei turcești s-a retras în dealurile situate la nord de câmpul de luptă. Încăierări ulterioare au dus pierderi în rândul armatei otomane.

A fost răspândit un zvon conform căruia împăratul a fost rănit mortal și a decedat, afectând moralul trupele, transformându-se, ulteror, în panică. Turcii i-au atacat pe bizantini, care au avut pierderi grele până ce domestikos a aranjat o retragere pe mare a armatei la Constantinopol.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 iunie 1415 - Prima menţiune documentară a funcţiei de „spătar” în Ţara Românească (atribuţiile acestuia erau comanda armatei şi prezentarea însemnelor autorităţii domneşti la ceremonii).

 

10 iunie 1437 - A murit Ioana de Navara, a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Angliei (n. 1370)

Ioana de Navara conducându-şi fiul Arthur la mormântul tatălui lui, Ioan al V-lea, Duce de Bretania (1806) - pictură de Henriette Lorimier (1775-1854) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioana de Navara conducându-şi fiul Arthur la mormântul tatălui lui, Ioan al V-lea, Duce de Bretania (1806) – pictură de Henriette Lorimier (1775-1854) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioana de Navara (c. 1370 – 10 iunie 1437) a fost ducesă consort de Bretania și regină consort a Angliei. A fost regentă a Bretaniei din 1399 până în 1403 în timpul minoratului fiului ei. A fost fiica regelui Carol al II-lea de Navara și a reginei Joan de Valois.[1] Prin căsătorii a devenit ducesă consort de Bretania și mai târziu, regină consort a Angliei ca a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Angliei.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

10 iunie 1535 - Vlad Vintila de la Slatina,domn al Tarii Romanesti, a fost ucis la o partida de vanatoare.

Vlad Vintilă (domn al Țării Românești între septembrie 1532 - septembrie 1534; noiembrie 1534 - iunie 1535) - foto (Vlad Vintilă şi fiul său) - ro.wikipedia.org

Vlad Vintilă şi fiul său – ro.wikipedia.org

A domnit puţin într-o perioadă când raporturile Ţării Româneşti cu Imperiul Otoman au cunoscut tensiuni excepţionale, în cursul cărora turcii au încearcat să modifice statutul politico-juridic al Ţărilor Române, fără să reuşească. Vlad Vintilă (domn al Țării Românești între septembrie 1532 – septembrie 1534; noiembrie 1534 – iunie 1535), apare ca fiul lui Radu cel Mare, documentele semnându-le cu „[…]Vlad voievod fiul marelui Radu voievod[…]“, însă, istoriografia modernă inclină a-l considera ca fiul lui Radu (Dragomir) fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduț), pretendentul care s-a ridicat domn la moartea lui Neagoe Basarab împotriva lui Teodosie. A fost urmat la tron de Radu Paisie (1535-1545)

A fost asasinat de un partizan al rivalului sau Radu Paisie, cu acordul otomanilor, in urma aliantei sale cu imparatul austriac Ferdinand I si datorita masurilor pe care le-a luat impotriva unor mari boieri. Moartea subită a lui Vlad al VI-lea Înecatul a ridicat problema numirii unui nou domn. Este greu de precizat cum de a fost ales Vintilă portarul.

Poate slăbirea poziției Craioveștilor și a boierior olteni prin succesivele execuții și expropieri din timpul domniei precedentului domnitor au condus la ridicarea feudalilor buzoieni care s-au și grăbit a ridica voievod din rândurile lor, poate și datorită faptului că Vintilă portarul ar putea fi fiu și nepot de voievozi uciși de Craiovești.

 

10 iunie 1556 - A decedat compozitorul si pedagogul german Martin Agricola;

Martin Agricola (6 ianuarie 1486. – 10 iunie 1556) - foto - hr.wikipedia.org

Martin Agricola (6 ianuarie 1486. – 10 iunie 1556) – foto – hr.wikipedia.org

A contribuit la reforma luterana in domeniul muzical,scriind sapte tratate in latina si germana cu caracter didactic si de popularizare. Lucrarile sale Musica instrumentalis deudsch (1529) si Musica figuralis (1532), constituie marturii ale inceputurilor muzicii luterane si al practicilor instrumentale ale timpului sau.

 

10 iunie 1574 - A avut loc Bătălia de la Iezerul Cahulului, dintre moldoveni și turci de la Iezerul Cahului, în care Ioan Voda cel Viteaz a fost înfrânt.

Ioan Vodă cel Viteaz (alternativ Ioan Vodă cel Cumplit sau Ioan Vodă Armeanul; n. 1521 - d. 1574) a fost domnul Moldovei din februarie 1572 până în iunie 1574. Era fiul lui Ștefăniță cu armeanca Serpega. După domnia sa, în Moldova a fost introdusă instituția mucarerului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioan Vodă cel Viteaz (alternativ Ioan Vodă cel Cumplit sau Ioan Vodă Armeanul; n. 1521 – d. 1574) a fost domnul Moldovei din februarie 1572 până în iunie 1574. Era fiul lui Ștefăniță cu armeanca Serpega. După domnia sa, în Moldova a fost introdusă instituția mucarerului cititi mai mult pe unitischimbam.ro – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Iezerul Cahulului a avut loc între oastea domnitorului Moldovei Ioan Vodă cel Cumplit, și armata otomano–tătărească. Bătălia s-a încheiat în favoarea turcilor, un mare aport la înfrângerea domnitorului l-au adus trădările din partea boierimii.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

10 iunie 1580 - A murit poetul portughez Luis de Camões,

Luís Vaz de Camões (n. 1524 - d. 10 iunie 1580) poetul național al Portugaliei și unul dintre clasicii literaturii universale - foto - ro.wikipedia.org

Luís Vaz de Camões (n. 1524 – d. 10 iunie 1580) poetul național al Portugaliei și unul dintre clasicii literaturii universale – foto – ro.wikipedia.org

A luptat în bătălii coloniale în Maroc şi a calatorit in India, Macao şi Mozambic, după care a publicat “Os Lusíadas” (Lusiada, 1572), o epopee in care glorifica pe navigatorul si descoperitorul Vasco da Gama şi istoria Portugaliei.

 

10 iunie 1692 - La Salem (SUA) este spanzurata Bridget Bishop, acuzata de practicarea vrajitoriei.

Bridget Bishop (ca. 1632, England – 10 June 1692 Salem, Massachusetts) - foto - en.wikipedia.org

Bridget Bishop (ca. 1632, England – 10 June 1692 Salem, Massachusetts) – foto – en.wikipedia.org

10 iunie 1692: La Salem (SUA)  este  spanzurata  Bridget Bishop, acuzata de practicarea vrajitoriei - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

10 iunie 1692: La Salem (SUA) este spanzurata Bridget Bishop, acuzata de practicarea vrajitoriei – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Se dezlantuie in America o cumplita vanatoare de vrajitoare.

 

10 iunie 1793 - Se deschide in Paris, Muzeul Jardin des Plantes. Un an mai târziu, acesta devine prima gradina zoologica publica.

 

10 iunie 1794 - În timpul revoluției franceze, iacobinii ii aresteaza pe liderii girondini si preiau puterea, instaurand dictatura revoluționară. Incepand cu punerea in aplicare a legii din 22 prairial (10 iunie 1794), se instituie perioada revolutiei cunoscuta sub numele de „Marea Teroare”. Legea din 10 iunie 1794 a simplificat foarte mult proc edurile de punere sub acuzare a asazisilor dusmani ai revolutiei, a suprimat apararea invinuitilor si a declansat un val masiv de executii.

 

10 iunie 1805 - A luat sfârșit Primul Război Tripolitanian, sau Războiul Coastei Barbare (10 mai 1801- 10 iunie 1805), cel dintai dintre cele două războaie purtate între Statele Unite și cele patru state nord-africane, cunoscute sub numele generic de „Statele Barbare”. Trei dintre acestea au fost provincii nominale ale Imperiului Otoman, practic autonome: Tripoli, Alger, și Tunis, iar al patrulea era Sultanatul independent al Marocului.

First Barbary War (10 May 1801 – 10 June 1805) - USS Enterprise fighting the Tripolitan polacca Tripoli by William Bainbridge Hoff, 1878 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

First Barbary War (10 May 1801 – 10 June 1805) – USS Enterprise fighting the Tripolitan polacca Tripoli by William Bainbridge Hoff, 1878 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Războiul a fost provocat de piratii din aceste state nord-africane, care confiscau navele comerciale americane și sechestrau echipajele, cerand răscumpărari uriase. Președintele american Thomas Jefferson a refuzat să plătească rascumparari, ordonand prima acțiune militară în țări străine, dupa ce aceasta a fost autorizata de Congres.

Sub presiunea blocadei și a raidurilor americane si a pericolului ocuparii orasului Tripoli Pasa de Tripoli, Yusuf Karamanli, a semnat un tratat prin care se încheiau ostilitățile, partile consimtind eliberarea tuturor prizonierilor, respectiv 300 de americani si circa o mie de supusi tripolitani. Pasa de Tripoli a primit de la Statele Unite ale Americii, suma șaizeci de mii de dolari.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 iunie 1819 - S-a născut pictorul francez Gustave Courbet

Jean Désiré Gustave Courbet (10 June 1819 – 31 December 1877) pictor francez (portrait by Étienne Carjat - 1860) - foto - en.wikipedia.org

Jean Désiré Gustave Courbet (10 June 1819 – 31 December 1877) pictor francez (portrait by Étienne Carjat – 1860) – foto – en.wikipedia.org

 

10 iunie 1836 - A murit fizicianul si matematicianul francez André-Marie Ampèr;

André-Marie Ampère (n. 20 ianuarie 1775 – d. 10 iunie 1836) fizician și matematician francez - foto - ro.wikipedia.org

André-Marie Ampère (n. 20 ianuarie 1775 – d. 10 iunie 1836) fizician și matematician francez – foto – ro.wikipedia.org

 

10 iunie 1848 – În Țara Românească s-a constituit “Comitetul revolutionar”, compus din Ion Ghica, Nicolae Balcescu, Constatin Balcescu, Al.G. Golescu (Negru), C.A. Rosetti, Dumitru si I. C. Bratianu, Cezar Bolliac, Stefan Golescu, Nicolae Golescu, Ion Heliade Radulescu si Ion Campineanu.

 

10 iunie 1853 - S-a născut Ion Pop – Reteganul, folclorist şi traducător român;

Ion Pop-Reteganul (n. 10 iunie 1853, Reteag, districtul Năsăud - d. 3 aprilie 1905, Reteag) a fost un pedagog, prozator, publicist și folclorist, reprezentativ pentru epoca sa, apreciat de Ion Mușlea drept „cel mai mare folclorist al Ardealului.” - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Ion Pop-Reteganul – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ion Pop-Reteganul (n. 10 iunie 1853, Reteag, districtul Năsăud – d. 3 aprilie 1905, Reteag) a fost un pedagog, prozator, publicist și folclorist, reprezentativ pentru epoca sa, apreciat de Ion Mușlea drept „cel mai mare folclorist al Ardealului.” După terminarea studiilor, a lucrat ca învăţător în localitatea Orlat, judeţul Sibiu, în anul 1873. Pe lângă activitatea de învăţător, a desfăşurat o amplă activitate pe plan cultural, fiind mai ales culegător de folclor.

A colaborat cu foarte multe publicaţii, unde i-au apărut operele: „Amicul Familiei” (Gherla), „Calicul” (Sibiu), „Cărţile Săteanului Român” (Gherla), „Deşteptarea” (Cernăuţi), „Dreptatea” (Timişoara), „Familia” (Oradea), „Foaia Diecesană” (Caransebeş), „Foaia Poporului” (Sibiu), „Foaia Scolastică” (Blaj), „Gazeta de Duminică” (Şimleu Silvaniei), „Gazeta de Transilvania” (Braşov), „Noua Revistă Română” (Bucureşti), „Răvaşul” (Cluj), „Revista Ilustrată” (Reteag), „Şcoala Română” (Sibiu), „Transilvania” (Sibiu) şi „Tribuna” (Sibiu).

A efectuat traduceri din autori de limbă maghiară şi germană. Dintre lucrările proprii, douăsprezece i-au apărut sub formă de volume, dintre care două în timpul vieţii, iar restul postum. Volumele care au apărut în timpul vieţii sale sunt Ţiganii. Schiţă istorică lucrată pentru petrecerea după mai mulţi autori (1886) şi Povestiri din popor (1895).

 

10 iunie 1860 - S-a născut Hariclea Hartulari Darclée, soprană română (d. 1939)

Hariclea Darclée (nume de familie original Hariclea Haricli, n. 10 iunie 1860, Brăila – d. 12 ianuarie 1939, București)  a fost o soprană română. Dupa ce a facut studiile la Iasi, a debutat in localitatea natala cu ocazia unui recital de canto sustinut in 1881, iar trei ani mai tarziu a sustinut un concert la Iasi. A parasit apoi tara ca sa poata sa urmeze cursuri de canto la Paris.

Aici, a fost remarcata de compozitorul Charles Gounod, care i-a incredintat rolul Margaretei din opera sa “Faust”, rol cu care si-a facut debutul pe scena Operei Mari din Paris in anul 1888. Gounod a fost si cel care i-a sugerat sa isi ia numele de scena “Darclee”. Dupa succese remarcabile, a renuntat la cariera muzicala in 1918 dupa un spectacol sustinut la Florenta, unde a interpretat rolul Carmen din opera lui Bizet. A incetat din viata in 12 ianuarie 1939, in Bucuresti.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

10 iunie 1878 - Se constituie Liga de la Prizren pentru apararea drepturil;or albanezilor, dupa ce, in urma Razboiului ruso-romano-turc din 1877, marile puteri au recunoscut autonomia nationalitatilor din Imperiul Otoman,cu exceptia albanezilor( protocoalele de la Londra. Dupa Tratatul de la San Stefano incheiat in 1878 intre Rusia si Turcia, jumatate din pamanturile locuite de albanezi au trecut in posesia tarilor balcanice vecine (in sud grecilor in nord sarbilor si in est,bulgarilor). Liga albanaeza de la Prizren si-a propus reunificarea intr-un singur stat a tuturor teritoriilor albaneze, dar a fost destramata de marile puteri europene si Imperiul Otoman.

 

10 iunie 1907 - Printul italian Borghese şi alţi patru concurenţi au plecat din Beijing, au traversat desertul Gobi, Mongolia, stepele ruseşti să ajungă la Moscova şi pin Europa la Paris.

foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Toate acestea evident fără un GPS, dar si fără o hartă, pe drumuri foarte proaste ghidandu-se doar cu busola.

 

10 iunie 1912 În marile orase ale Transilvaniei au avut loc greve generale in semn de protest fata de politica antipopulara a guvernului maghiar.

 

10 iunie 1912 - A avut loc mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obţinut un mare succes. Aflat în competiţie cu piloţi celebri ai timpului, a obţinut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la ţintă, de la o înalţime de 300 metri şi premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

Aurel Vlaicu la bordul avionului Vlaicu II -  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Aurel Vlaicu la bordul avionului Vlaicu II – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara – d. 13 septembrie 1913, Bănești, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

10 iunie 1915 - S-a născut scriitorul canadian Saul Bellow, laureat al Premiului Nobel;

Saul Bellow (10 iunie 1915 – 5 aprilie 2005) unul dintre cei mai cunoscuți prozatori evrei americani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în anul 1976) - foto - ro.wikipedia.org

Saul Bellow (10 iunie 1915 – 5 aprilie 2005) unul dintre cei mai cunoscuți prozatori evrei americani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în anul 1976) – foto – ro.wikipedia.org

 

10 iunie 1916 - Orasul sfant al Islamului, Mecca, a intrat sub controlul rasculatilor arabi condusi de emirul Sharif Hussein, care alunga trupele turcesti.

 

10 iunie 1921 - S-a născut S-a născut Prințul Philip, Duce de Edinburgh, soțul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit (d. 2021)

Prințul Filip, Duce de Edinburgh (n. 10 iunie 1921, Dimos Kerkyras⁠, Eptanisa, Grecia – d. 9 aprilie 2021, Windsor, Anglia, Regatul Unit) a fost membru al familiei regale britanice și soțul reginei Elisabeta a II-a.

S-a născut în Grecia, din care familia sa a fost exilată din țară când era copil. După ce a fost educat în Franța, Germania și Regatul Unit, în 1939, la vârsta de 18 ani, Filip a intrat în Marina Regală britanică. Din iulie 1939, a început să corespondeze cu prințesa Elisabeta, care avea 13 ani, și pe care o întâlnise pentru prima dată în 1934.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a slujit cu distincție în Mediterana și Pacific. După război, regele George al VI-lea i-a acordat lui Filip permisiunea să se căsătorească cu Elisabeta. Înainte de anunțul oficial al logodnei lor în iulie 1947, el și-a abandonat titlurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten.

S-a căsătorit cu Elisabeta la 20 noiembrie 1947. Chiar înainte de nuntă, i s-a acordat titlul de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich, cu calificativul Alteța Sa Regală. Filip a părăsit serviciul militar activ când soția sa a devenit regină (1952), după ce ajunsese la gradul de comandant. A primit titlul de principe în 1957.

Filip și Elisabeta au patru copii: Charles, Prinț de Wales, Prințesa Anne a Marii Britanii, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex. Printr-un ordin britanic în consiliu emis în 1960, descendenții cuplului care nu poartă titluri regale pot folosi numele de familie Mountbatten-Windsor, care a fost folosit și de unii membri ai familiei regale care dețin titluri, precum Anne, Andrew și Edward.

Un împătimit al sportului, a ajutat la dezvoltarea probei sportive de conducere a trăsurilor. A fost patron, președinte sau membru a peste 780 de organizații și președinte al „The Duke of Edinburgh’s Award”, un program de auto-perfecționare pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani. A fost cel mai în vârstă membru de sex masculin din istoria familiei regale britanice. S-a retras din funcțiile sale regale la 2 august 2017, la 96 de ani, după ce a încheiat 22.219 misiuni solo din 1952.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

10 iunie 1922 - În Sala Filarmonicii din Petrograd începe procesul public intentat de bolsevici unor preoți care s-au opus confiscării bunurilor bisericești. Principalul acuzat este mitropolitul Veniamin al Petrogradului, și, alături de el, alte 86 de persoane.

Proces metropolity weniamina.jpg

Metropolitan Benjamin during his trial for “Counter Revolutionary Agitation”

 

10 iunie 1924 - Liderul socialist italian Giacomo Matteotti a fost răpit şi asasinat de fasciştii din Roma, dupa ce acesta a denuntat acapararea puterii de catre Mussolini si a cerut anularea ultimelor alegeri.

Giacomo Matteotti (22 May 1885 – 10 June 1924) lider socialist italian - foto - en.wikipedia.org

Giacomo Matteotti (22 May 1885 – 10 June 1924) lider socialist italian – foto – en.wikipedia.org

Corpul Matteotti a fost găsit în luna august, aceasta crima provocand o mare indignare în opinia publică italiana. Mussolini va duce tara spre dictatura si isi va lua titlul de “Duce”.

 

10 iunie 1928 - Dispare in Marea Barentz hidroavionul Lathman 47 in care se afla exploratorul norvegian Amundsen.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872 - d. 18 iunie 1928) explorator norvegian al zonelor polare - foto - ro.wikipedia.org

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872 – d. 18 iunie 1928) explorator norvegian al zonelor polare – foto – ro.wikipedia.org

A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare.

 

10 iunie 1940 - Italia s-a alaturat Germaniei, in cel de al doilea razboi mondial, declarand război Franţei şi Marii Britanii. Canada declară război Italiei. Norvegia se predă forțelor germane.

 

10 iunie 1941 - In Romania ia fiinta Scoala de parasutisti de pe langa Centrul de instructie al aeronauticii.

 

10 iunie 1942 - Gestapo-ul german a masacrat 173 locuitori barbati din satul Lidice, Cehoslovacia, ca represalii pentru uciderea Generalului nazist SS Reinhard Heydrich. In total s-au estimat ca nazistii au omorat cca. 1300 de cehi pentru a razbuna moartea lui Heydrich. Acest număr include rude ale partizanilor, susţinătorii lor, elite cehe suspectate de lipsă de loialitate şi victime precum cele din satul Lidice unde a fost gazduiti comandoul care l-a omorat pe Heydrich.

 

10 iunie 1943 - Jurnalistul maghiar Laszlo Biro, care traia in Argentina, a patentat stiloul cu bila, inventat de el in 1938.

László József Bíró (29 September 1899 – 24 October 1985) jurnalist maghiar, a inventat stiloul cu bila - foto - en.wikipedia.org

László József Bíró (29 September 1899 – 24 October 1985) jurnalist maghiar, a inventat stiloul cu bila – foto – en.wikipedia.org

Birome's advertising in Argentine magazine Leoplán, 1945 - foto - en.wikipedia.org

Birome’s advertising in Argentine magazine Leoplán, 1945 – foto – en.wikipedia.org

 

10 iunie 1944 - Trupele naziste au ucis 642 de civili, locuitori ai satului Oradour-sur-Glane din Franta.

A photo taken on June 10, 2006 shows the remains of cars at the partially destroyed village of Oradour-sur-Glane, south-western France, where a German SS Nazi troops massacred 642 people on June 10, 1944. (AFP Photo / Olivier Laban-Mattei) - foto - rt.com

A photo taken on June 10, 2006 shows the remains of cars at the partially destroyed village of Oradour-sur-Glane, south-western France, where a German SS Nazi troops massacred 642 people on June 10, 1944. (AFP Photo / Olivier Laban-Mattei) – foto – rt.com

Oradour-sur-Glane este o comună în departamentul Haute-Vienne din centrul Franței. În 2009 avea o populație de 2.224 de locuitori. În 1944 aici a avut loc un masacru, acesta fiind una dintre cele mai grave atrocități petrecute pe teritoriul Franței în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Au fost uciși 642 de locuitori, ca represalii pentru răpirea unui soldat german de către Rezistența franceză.

 

10 iunie 1946 - Ministrul de Interne anunta descoperirea unor “organizatii teroriste dirijate de un comandament central” acestea fiind in fapt grupari de rezistenta anticomuniste: Haiducii lui Avram Iancu, Divizia Sumanelor Negre, Glasul Sangelui, Grupul Elena Basarabeanu. Multi din membrii acestor grupari erau fosti legionari.

 

10 iunie 1947 – În România este promulgata Legea pentru organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale. Conducerea armatei este reorganizata dupa modelul sovietic.

 

10 iunie 1947 - Presedintele SUA, Harry Truman, i-a conferit sefului statului roman, la acea data Regele Mihai I, cel mai inalt ordin american ca o recunoastere a contributiei pe care Romania a adus–o la cauza Natiunilor Unite.

Harry S. Truman (May 8, 1884 – December 26, 1972) presedintele SUA - foto - en.wikipedia.org

Harry S. Truman (May 8, 1884 – December 26, 1972) presedintele SUA – foto – en.wikipedia.org

 

10 iunie 1948 - Regele Mihai I și Principesa Ana de Bourbon-Parma s-au căsătorit în exil, în Grecia, la Tatoi, iar luna de miere şi-au petrecut-o la reşedința de vară a regelui Paul al Greciei, la 90 de kilometri de Atena.

Regele Mihai I și Principesa Ana de Bourbon-Parma - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Regele Mihai I și Principesa Ana de Bourbon-Parma – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Mihai I şi principesa Ana se logodiseră cu un an mai devreme, la Londra.

 

10 iunie 1963 - Presedintele american John Kennedy a semnat o lege care prevedea un salariu egal pentru munca egala atat pentru barbati cat si pentru femei.

John Fitzgerald Kennedy, al 35-lea preşedinte al SUA (1961-1963) - foto - ro.wikipedia.org

John Fitzgerald Kennedy, al 35-lea preşedinte al SUA (1961-1963) – foto – ro.wikipedia.org

 

10 iunie 1967 - A încetat Razboiul de sase zile dintre Israel, Siria,Egipt si Iordania.

1967 Six Day War - conquest of Sinai 7-8 June.jpg
Cucerirea Peninsulei Sinai în Războiul de Șase Zile

Războiul de Șase Zile a fost un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria. Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei militare asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

10 iunie 1967 - A murit actorul american de cinema Spencer Tracy.

 

10 iunie 1969 - S-a născut Cosmin Olăroiu, fotbalist şi antrenor român.

Aurelian Cosmin Olăroiu (n. 10 iunie 1969, București) este un antrenor român de fotbal, care antrenează în prezent echipa Al Ain și un fost jucător - foto - ro.wikipedia.org

Aurelian Cosmin Olăroiu (n. 10 iunie 1969, București) este un antrenor român de fotbal, care antrenează în prezent echipa Al Ain și un fost jucător – foto – ro.wikipedia.org

 

10 iunie 1970 - S-a născut Loredana Groza, cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autor, dansator, antrenoare în show-ul muzical Vocea României, precum și imaginea unor produse cosmetice.

 

10 iunie 1983 - A murit actorul roman de teatru si film Geo Barton.

Geo Barton (n. 25 martie 1912, Piatra Neamț - d. 10 iunie 1982) actor român de teatru și film - foto - cinemagia.ro

Geo Barton (n. 25 martie 1912, Piatra Neamț – d. 10 iunie 1982) actor român de teatru și film – foto – cinemagia.ro

 

10 iunie 1985 - Armata israeliană s-a retras din Liban, după 1099 zile de ocupatie.

 

10 iunie 1990 – În urma alegerilor prezidentiale care au avut loc in Peru, candidatul Alberto Fujimori, de origne japoneza, a fost ales presedinte , obtinand o marjă îngustă de voturi in plus fata de contracandidatul sau, romancierul de renume mondial Mario Vargos Llosa.

Alberto Fujimori (born 28 July 1938) presedinte Peru - foto - dozodomo.com

Alberto Fujimori (born 28 July 1938) presedinte Peru – foto – dozodomo.com

A avut un rol important in distrugerea miscarii teroriste Cendero Luminoso, dar i se reproseaza ca a incalcat in repetate randuri drepturile omului in tara sa. In iulie 2009 Fujimori a primit o pedeapsa de 6 ani de inchisoare dupa ce s-a recunoscut vinovat de a fi primit 15 milioane dolari din trezoreria peruviana de la seful serviciilor secrete Vladimiro Montesinos. l

 

10 iunie 1997 - Miniştrii de Externe participanţi la reuniunea de la Salonic au adoptat Declaraţia de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Balcani.

 

10 iunie 1998 - Guvernul Romaniei a elaborat Programul national de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, care cuprindea capitole referitoare la domeniile economic, financiar, legislativ, politic, social, justitie si afaceri interne.

 

10 iunie 1998 -  A început a 16-a ediţie a Turneului Final al Campionatuli Mondial de Fotbal din Franța – 1998 Echipa Croaţiei a fost considerată surpriza Cupei Mondiale din 1998. În grupe, croaţii au învins Jamaica (3-1) şi Japonia (1-0), dar s-au înclinat în faţa Argentinei, câştigătoarea grupei (0-1). Au trecut de România în optimi (1-0), de Germania în sferturi şi s-au oprit în semifinale: 1-2 cu Franţa. S-au ales cu bronzul, după ce au câştigat finala mică: 2-1 cu Olanda, goluri Prosinecki şi Suker.

La 12 iulie, s-a disputat marea finală a Cupei Mondiale, organizată pe Stade de France. În tribune au asistat 80.000 de suporteri. Partida a fost arbitrată de marocanul Said Belqola. Franţa a învins Brazilia cu 3-0, după două goluri înscrise de Zidane şi unul de Petit, în ultimul minut al jocului. A fost prima finală jucată între ţara gazdă şi deţinătoarea titlului.

Coupe du Monde ’98 a fost a şaptea şi ultima ediţie la care a participat şi naţionala României. Practic, cântecul de lebădă al generaţiei de aur a fotbalului românesc la Cupa Mondială. De atunci, românii noştri nu s-au mai calificat niciodată la CM, din cauză că mereu au pierdut preliminariile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

10 iunie 1999 - Deputaţii au adoptat Legea accesului la dosarele fostei Securităţi – Legea “Ticu Dumitrescu”.

 

10 iunie 1999 - NATO a suspendat bombardarea Kosovo, după ce trupele iugoslave au început retragerea, dupa semnarea unui acord intre guvernul iugoslav cu fortele NATO, în urma unui război aerian care a durat 78 de zile.Presedintele iugoslav Milosevic a apărut la televiziunea nationala şi a spus că 462 de soldaţi şi 114 ofiţeri de poliţie au fost ucişi în bombardamentele NATO.

Slobodan Milošević (20 august 1941 – 11 martie 2006) președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia, și de asemenea al Partidului Socialist Sârb - foto - europeanul.org

Slobodan Milošević (20 august 1941 – 11 martie 2006) președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia, și de asemenea al Partidului Socialist Sârb – foto – europeanul.org

Reconstrucţia Kosovo a fost estimata la 5 miliarde dolari, iar costurile reconstructiei Iugoslaviei ar costa dupa unele calcule cca. 100 miliarde $.

 

10 iunie 2000 - A murit la 69 de ani, presedintele-dictator al Siriei Hafez Assad , supranumit si ”Leul din Damasc”. Fiul acestuia , Bashar al Assad , in varsta de 34 de ani , a fost numit succesorul său.

Hafez al-Assad (6 October 1930 – 10 June 2000)  presedinte-dictator al  Siriei, supranumit  si  ”Leul din  Damasc” - foto - en.wikipedia.org

Hafez al-Assad (6 October 1930 – 10 June 2000) presedinte-dictator al Siriei, supranumit si ”Leul din Damasc” – foto – en.wikipedia.org

 

10 iunie 2002 - PSD a semnat un protocol de fuziune cu Partidul Moldovenilor, condus de primarul oraşului Iaşi, Constantin Simirad.

 

10 iunie 2004 - A decedat cântăreţul şi pianistul american Ray Charles

Ray Charles Robinson (n. 23 septembrie 1930 în Albany, Georgia – d. 10 iunie 2004 în Beverly Hills, California) a fost un muzician american cunoscut sub numele de scenă Ray Charles (prescurtat pentru a se evita coincidența cu boxeurul Sugar Ray Robinson). A fost un pionier în materie de muzică soul în anii ’50 prin fuzionarea muzicii rhythm and blues, gospel și blues înregistrând la Atlantic Records.

A contribuit la integrarea stilurilor country, rhythm and blues, și pop în anii ’60 prin succesul pe care l-a avut la casa de discuri ABC, unde acesta a devenit unul dintre primii muzicieni afro-americani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări cunoscută.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

10 iunie 2007 - Fostul preşedinte polonez şi laureat al Premiului Nobel Lech Walesa a publicat pe internet aproximativ 500 de pagini din dosarele poliţiei secrete din perioada comunistă în scopul de a demonstra falsitatea acuzaţiilor privind colaborarea sa cu comunistii în anii 1980.

Lech Wałęsa ( n. 29 septembrie 1943) om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia - foto - ro.wikipedia.org

Lech Wałęsa ( n. 29 septembrie 1943) om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia – foto – ro.wikipedia.org

 

10 iunie 2008 - A murit scriitorul Cinghiz Aitmatov, originar din Kârgâztan, autor sovietic tradus în lumea întreagă. A fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură în 2008 (“Eşafodul”, “Vaporul alb”, “O zi mai lungă decât veacul”).

Cinghiz Aitmatov  (n. 12 decembrie 1928, Șeker, RSSA Kirghiză, URSS - d. 10 iunie 2008, Nürnberg, Germania) scriitor kîrgîz, cel mai cunoscut al țării sale -

Cinghiz Aitmatov (n. 12 decembrie 1928, Șeker, RSSA Kirghiză, URSS – d. 10 iunie 2008, Nürnberg, Germania) scriitor kîrgîz, cel mai cunoscut al țării sale

 

10 iunie 2020 - La Ordinea Zilei

 

10 iunie 2023 - Atac asupra unui hotel în Somalia: Şase civili şi trei poliţişti au fost ucişi, zeci de persoane – rănite. Şase civili şi trei membri ai forţelor de ordine au fost ucişi şi alţi zece civili au fost răniţi în atacul unor islamişti radicali shebab asupra unui hotel din capitala somaleză Mogadiscio, atac ce a durat şase ore, a anunţat sâmbătă poliţia din Somalia, informează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro