(Cătălin Grosu) Loredana Groza, cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare

Loredana Groza Boncea (n. 10 iunie 1970, Onești, județul Bacău) cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autor, dansator - foto - stiri.tvr.ro

foto: stiri.tvr.ro
articol: Cătălin Grosu – stiri.tvr.ro

 

Apreciata artistă Loredana Groza, cântăreaţă şi actriţă, s-a născut la 10 iunie 1970. A început să cânte de la o vârstă fragedă, continuând apoi pe tot parcursul şcolii primare şi al liceului. A studiat vioara timp de 8 ani şi a urmat cursuri de balet. Are la activ peste 2000 de concerte live şi aproximativ 500 de piese. Loredana semnează muzica şi versurile la mai mult de 200 de cântece din repertoriul ei şi al altor artişti, relatează Agerpres.

Loredana Groza s-a născut la Oneşti, judeţul Bacău. A început să cânte de la vârsta de 3 ani şi cântă pe tot parcursul şcolii şi al liceului la Oneşti. La 14 ani a participat la o preselecţie televizată la concursul ”Cântarea României”, în Focşani, unde a fost remarcată de realizatorul tv Dumitru Moroşanu şi de compozitorul Jolt Kerestely, care au chemat-o la Bucureşti pentru a participa la concursul ”Steaua fără nume” (al cărui trofeu l-a şi câştigat), chiar dacă nu avea încă vârsta minimă prevăzută în regulament.

La 16 ani, în 1986, a participat pentru prima oară la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, unde a câştigat Marele Premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă şi câştigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiţie care au devenit în scurt timp şlagăre: ”Mă întreb ce să fac?”, de Marius Ţeicu şi ”Despre dragoste”, de Dan Beizadea.

 

 

Melodia “Bună seara, iubito!”, record de vânzări

Compozitorul Adrian Enescu i-a propus Loredanei realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu. Aşa a apărut albumul ”Bună seara, iubito!”, înregistrat în 1987 şi apărut în 1988 la Electrecord. Albumul s-a vândut într-un tiraj uriaş pentru acele timpuri – peste 1 milion de exemplare.

 

 

În 1995, a susţinut, alături de Direcţia 5, concerte live în toată ţara. Împreună au participat la Festivalul de la Mamaia cu ”O fată singură-n noapte”, care obţine Premiul la secţiunea şlagăre.

 

 

Anul 1998 a fost cel în care Loredana a lansat maxi-single-ul ”Lumea e a mea”, înregistrat cu B.U.G. Mafia, piesa care dă titlul acestui maxi-single având un succes fantastic.

 

 

 

În 2014, a înregistrat piesa ”Nu ştiu cine eşti”, la care a colaborat cu Cornel Ilie (Vunk)

 

 

Piesa a fost compusă de Randi (Andrei Ropcea), pe versuri scrise de acesta, împreună cu Loredana. “Te iubesc” este un featuring cu Nadir, iar videoclipul a fost lansat în aprilie 2015.

 

 

Implicată în activităţi umanitare

Artista este angrenată în proiectul ”Atelierul de voce şi muzică”, un program inedit pentru copii şi părinţi, de iniţiere în muzica vocală şi în cea instrumentală. De-a lungul anilor, Loredana s-a implicat şi în activităţi umanitare, declarând în repetate rânduri că iubeşte oamenii. În anul 2011, ea a devenit voluntar al Crucii Roşii Române, iar un an mai târziu, în 2012, a fost aleasă ambasador împotriva discriminării, la Marşul Diversităţii. De asemenea, este susţinător al Fundaţiei Renaşterea în lupta împotriva cancerului de sân.

În 1998, Loredana s-a căsătorit cu Andrei Boncea şi împreună au o fiică – Elena.

 

Premii:

Dintre premiile obţinute de-a lungul carierei, menţionăm: Marele Premiu la Festivalul Bucureşti 1991, Premiul Ballantine’s pentru cea mai bună interpretă pop şi cel mai bun album – “Tomilio”(1998), Premiul Criticilor de Muzică (1999), MTV Music Awards – Best Female Singer(2004 şi 2006), Premiul Radio România pentru cel mai bun album (ianuarie 2007), Premiul Radio România pentru cea mai bună interpretă a anului 2007(martie 2008), Premiul Radio România pentru artistul anului(martie 2008).

 

cititi mai mult pe: stiri.tvr.ro