Evenimentele Zilei de 29 martie în Istorie: 29 martie 2004 – România a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)
Accession Ceremony for the Seven New NATO Members – NATO Secretary General’s joint news conference with Foreign Ministers of the seven new members (2 April 2004)
Solomon Passy, Minister of Foreign Affairs, Bulgaria
Antanas Valionis, Minister of Foreign Affairs, Lithuania
Dimitrij Rupel, Minister of Foreign Affairs, Slovenia
Kristiina Ojuland, Minister of Foreign Affairs, Estonia
NATO Secretary General, Jaap de Hoop Scheffer
Mircea Dan Geoana, Minister of Foreign Affairs, Romania
Rihards Piks, Minister of Foreign Affairs, Latvia
Eduard Kukan, Minister of Foreign Affairs, Slovakia
foto preluat de pe credit nato.int
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
29 martie este a 88-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 29 martie
(BRU) Ss. Marcu, episcop, martir, Chiril, diacon, martir, și însoțitorii lor († 362)
(BRC) Sf. Eustasiu, abate
Astăzi în istorie pentru 29 martie
29 martie 87 i.Hr. - A decedat împaratul Wu din dinastia Han (n.156 i.Hr)
Împăratul Wu din dinastia Han (156 î.Hr.–29 martie 87 î.Hr.), a fost unul din cei mai importanţi împăraţi ai Chinei şi al şaptelea din dinastia Han. La naștere a purtat numele de Liu Che, și a urcat pe tron în 141 i.Hr., având o domnie lungă de 54 de ani. A purtat cu succes numeroase războaie, in special din sudul Chinei, care au contribuit la consolidarea statului chinez și la cresterea numarului supusilor sai. În timpul domniei sale confucianismul a fost sprijinit puternic, fiind ridicat la rangul de filozofie oficială a statului, devenind obligatorie în administrație. În aceeași perioadă apare budismul, dar acesta va deveni religie oficială mai tarziu, în anul 65 i.Hr, în timpul domniei lui Han Mingdi.
29 martie 502 - Regele Gundobad emite la Lyon un nou cod de legi (Lex Burgundorum), pentru supusii sai galo-romani si burgunzi. Era o compilație intre dreptul cutumiar burgund, tipic multor coduri juridice germanice ale timpului si dreptul roman.
29 martie 1058 - A murit Papa Ștefan al IX-lea (n. c. 1020)
Papa Ștefan al IX-lea (în germană Stephan IX.), numele laic: Frederic de Lotharingia, (n. c.1020 – d.1058) a fost cel de al șaselea papă german al Romei de la 3 august 1057, pana la moartea sa, în 1058. Era fratele Ducelui de Lotharingia Inferioară Godefroy al III-lea. Numele lui laic era Frederick de Lotharingia. A fost ridicat la functia de cardinal de către Papa Victor al II- lea și pentru un timp a indeplinit funcția de împuternicit papal la Constantinopol, pentru o misiune diplomatica, după închiderea bruscă a bisericilor latine din Constantinopol decretata de Patriarhul de Constantinopol, Mihail Cerularie. Această din urmă temându-se de expansionismul Bisericii Romei, il acuză pe Papa de erezie. Legații trimisi de Roma sunt bine primiti de împăratul bizantin, dar Patriarhul refuză să accepte primirea emisarilor Romei. Leon al IX-au murit la 19 aprilie. Separarea Bisericilor din Est și Vest s-a produs progresiv.
Factorii politici, cum ar fi invazia normandă a posesiunilor bizantine din Italia, sau socio-culturali ca aspirația papalității de a domina scena politică, au jucat de-a lungul secolelor un rol cel puțin la fel de important ca și disputele teologice dintre cele doua Biserici. Schisma a avut loc la 16 iulie 1054 atunci cand cardinalul Humbert Moyenmoutiers si membrii delegatiei saleau fost excomunicati de patriarhului bizantin Mihail Cerularie. Aproape imediat uitat, incidentul din iulie 1054 a luat o nouă dimensiune, odată cu Cruciadele. Antagonismul reciproc dintre “latini” și “greci” s-a aprofundat în deceniile urmatoare, mai ales dupa ocuparea Constantinopolului de către cruciați și constituirea unei Patriarhii “latine” pe teritoriul Patriarhiei ortodoxe bizantine, care a dus la exilul multor episcopi ortodocși. La cinci zile după moartea Papei Victor al II-lea,Ștefan al IX-lea a fost ales Papa al Romei. A murit la Florența, fiind succedat de Papa Nicolae al II-lea, desi altii il socot succesor al său pe Papa Benedict al X- lea , considerat insa oficial ca un antipapă.
29 martie 1430 - Imperiul Otoman condus de sultanul Murad al II-lea, ocupa orașul bizantin Tesalonic.
Asediul Tesalonicului a avut loc între 1422 și 1430. În 1423, despotul bizantin Andronic Paleologul a predat orașul Republicii de la Veneția, care și-a asumat sarcina de apărare a sa (zvonul că ar fi fost vândut este neîntemeiat) Otomanii au menținut blocadă navală indelungata, până în 1430, când au atacat și au ocupat cetatea, in care se instalase o foamete cumplita. Orașul a fost supus cu permisiunea sultanilortimp de trei zile jafurilor după capturarea sa în 1430. Prin cucerirea Tesalonicului si a altor intinse regiuni de catre otomani, s-a restrans mult teritoriul Imperiului Bizantin, care a ajuns sa isi exercite autoritatea practic doar la orasul Constantinopol, care avea sa fie cucerit si el in 1453.
29 martie 1461 - Războiul celor două roze: bătălia de la Tutone – Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou și devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.
Bătălia de la Towton a avut loc în Duminica Floriilor, pe o vreme cu ninsoare, la 29 martie 1461 pe un platou dintre satele Towton și Saxton din Yorkshire (la circa 19 km sud-vest de York și 3 km sud de Tadcaster). Bătălia a făcut parte din Războiul celor Două Roze, dus între casele York și Lancaster pentru controlul tronului Angliei. Bătălia a fost o victorie decisivă a yorkiștilor. Towton a fost cea mai mare bătălie dată pe pământ britanic. Circa 50.000–80.000 de soldați au luptat în ea, inclusiv 28 de lorzi (aproape jumătate din nobilimea cu titluri de la vremea aceea), predominant de partea lancastriană. Una dintre cele mai frecvent citate cifre este de 42.000 de lancastrieni și 36.000 de yorkiști. A fost și cea mai sângeroasă bătălie dată vreodată pe pământ englez. Pierderile exacte sunt încă în discuție, și sunt extrem de dificil de evaluat cu precizie, estimările fiind în jurul a 28.000 de victime, circa 1% din populația întregii țări la acea vreme.
Eduard al IV-lea (28 aprilie 1442 – 9 aprilie 1483) a fost rege al Angliei de la 4 martie 1461 până la 2 octombrie 1470, și, din nou, de la 11 aprilie 1471 până la moartea sa.
Gustav IV Adolf (n. 1 noiembrie 1778 în Stockholm; d. 7 februarie 1837 în St. Gallen) a fost rege al Suediei din 1792 până în 1809. A fost ultimul rege al Suediei care a fost și conducător al Finlandei.
29 martie 1549 - Este fondat orașul Salvador da Bahia, prima capitală a Braziliei.
29 martie 1553 - S-a născut Vitsentzos, poet cretan (d. 1613/1614).
Vitsentzos sau Vikentios Kornaros sau Vincenzo Cornaro (n. 29 martie 1553 – d. 1613/1614) a fost un poet grec, exponent al perioadei Renașterea cretană si este considerat cel mai mare dintre poeții cretani și una dintre figurile cele mai importante ale literaturii grecesti. A fost fiul unui aristocrat venețiano-cretan si descendent al familiei nobile venețiene Cornaro. A locuit multa vreme în Candia (azi Heraklion), unde a intrat în Accademia dei Stravaganti.Creația sa poetică se caracterizează prin plasticitate, muzicalitatea versului și echilibru imagistic. Una dintre cele mai valoroase scrieri ale sale este poemul epic Erotokritos. I se atribuie și drama biblică Thysia tou Avraam (“Sacrificiul lui Avram”).
29 martie 1599 - Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.
Andrei Báthory (n. 1563, Șimleu Silvaniei – d. 3 noiembrie 1599, Sândominic) a fost din 1589 arhiepiscop de Varmia, apoi, în anul 1599, principe al Transilvaniei și suzeran al Țării Românești. La 16 octombrie in satul Selimbar, din Transilvania, s-a confruntat cu armata lui Mihai Viteazul, fiind infrant.Andrei Bathrory alege sa fuga dar este prins de secui si decapitat in coliba unui taietor de lemne. Capul sau avea sa fie adus lui Mihai in suspinele sotiei sale, doamna Stanca, cea care se spune ca murmura mereu “saracul popa, saracul popa”. La 1 noiembrie 1599, Mihai a patruns in Alba Iulia asemenea unui mare invingator, iar in curand, avea sa uneasca si Moldova cu Muntenia si Transilvania.
29 martie 1632 - Este semnat Tratatul de la Saint Germain in urma caruia provincia canadiana Quebec revine sub control francez controlul francez după ce engleziio ocupasera in 1629.
29 martie 1638 - Colonisti suedezi întemeiază Noua Suedie, prima asezare pe teritoriul viitorului stat nord-american Delaware.
29 martie 1677 - Scaunul mitropolitan al Modovei a fost mutat oficial de la Suceava la Iaşi.
29 martie 1790 - S-a nascut John Tyler, al 10-lea președinte al Statelor Unite; (d. 1862).
John Tyler (n. 29 martie 1790, Greenway, Virginia – d. 18 ianuarie 1862) a fost cel de-al zecelea vicepreședinte și cel de-al zecelea președinte al Statelor Unite ale Americii (1841 – 1845). John Tyler a fost primul președinte american născut după adoptarea Constituției Statelor Unite ale Americii și primul care a ocupat funcția datorită decesului predecesorului său.
29 martie 1792 - A murit in urma ranilor primite intr-un atentat petrecut in ziua de 16 martie, regele Gustav al III-lea al Suediei; (n. 1746). Este urmat la tron de fiul său, Gustav al IV-lea Adolf.
Gustav al III-lea (n. 24 ianuarie 1746 – d. 29 martie 1792) a fost rege al Suediei din 1771 până la moartea sa în anul 1792. A fost fiul cel mare al regelui Adolf Frederick al Suediei și al reginei Louisa Ulrika a Prusiei, sora lui Frederick cel Mare. În 1766 s-a căsătorit cu Sophia Magdalena a Danemarcei, fiica lui Frederic al V-lea al Danemarcei. Gustav al III-lea a avut doi copii: Gustav IV Adolf rege al Suediei și Carl Gustav duce de Småland mort în 1783 la vârsta de un an. A fost un admirator al lui Voltaire, a legalizat religiile catolica si iudaica și a adoptat o serie de reforme liberale in plan economic si juridic, a abolit in multe cazuri tortura si a emis in 1766 o lege privind libertatea presei (redusa ulterior cu amendamente in 1774 și 1792).
Gustav IV Adolf (n. 1 noiembrie 1778 în Stockholm; d. 7 februarie 1837 în St. Gallen) a fost rege al Suediei din 1792 până în 1809. A fost ultimul rege al Suediei care a fost și conducător al Finlandei.
29 martie 1809 - Țarul Alexandru I al Rusiei, afirmă în jurămîntul din Porvoo, că Finlanda cucerită în cel de-al treilea război Ruso – Suedez, aparține pentru totdeauna Rusiei.
29 martie 1815 - S-a născut Costache Caragiale, dramaturg și actor român, primul director al Teatrului Național din Craiova (d.13 februarie 1877),u nchiul marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, frate cu Luca (actor si conducator al teatrului de vodevil) si cu Iorgu Caragiale (tatal marelui dramaturg I.L. Caragiale).
Costache Caragiale (n.29 martie 1815 – d.13 februarie 1877) a fost un actor român, dramaturg şi profesor de artă dramatică. A studiat la Scoala Domnita Balasa si la Scoala de declamatiune a Filarmonicii, unde s-a înscris în 1835. A debutat în teatru cu rolul Întâiul american din Alzira de Voltaire, pe scena teatrului Manolo. În anul 1838, în urma închiderii Societatii Filarmonice, pleaca la Botosani pentru a organiza o stagiune teatrala în limba tarii, iar în 1839 pune bazele trupei nationale din Iasi. Revine la Bucuresti, unde înfiinteaza Teatrul de diletanti (1844). Dupa Revolutia din 1848, prigoniti pentru ideile lor, Costache Caragiale si Costache Mihaileanu vin la Craiova unde organizeaza prima trupa profesionista de teatru. Teatrul National va fi inaugurat la 29 iunie 1850. În prima stagiune teatrala se prezinta: Duelurile de Costache Caragiale, Piatra din casa de V. Alecsandri si Moartea lui Mihai Bravul de C. Halepliu.
În anul 1851 obtine conducerea trupei Teatrului National din Bucuresti, iar în anul urmator inaugureaza noua cladire a teatrului. În anul 1855, este îndepartat de la conducerea Teatrului National din Bucuresti, în favoarea vesnicului sau rival, Matei Millo. Se retrage din teatru si devine judecator de pace . Este solicitat de C.A. Rosetti la Teatrul cel Mare ca profesor de declamatiune. Aici va interpreta, ocazional, diferite roluri în spectacole de binefacere silit de conditiile materiale precare în care traia. În anul 1866 apare pentru ultima oara în piesa Doamana Ruxandra de B.P. Hasdeu. Îsi traieste ultimii ani într-o casa modesta de pe strada Brezoianu, în mizerie si împovarat de o familie numeroasa (G.Franga în Teatrul, nr.2, februarie 1957, p.111-112).
29 martie 1821 - În momentul începerii mișcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suțu, a anunțat hotărîrea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsînd o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente și mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.
În 1821, Eteria a decis declanşarea revoluţiei, dar erorile făcute încă de la început de Alexandru Ipsilanti, devenit epitrop general al Eteriei, aveau să-i creeze grave dificultăţi şi să-l ducă în conflict cu Tudor Vladimirescu, care a condus Revoluţia de la 1821. În cele din urmă, eteriştii l-au asasinat pe Tudor Vladimirescu, care avea ca obiectiv nu numai înlăturarea dominaţiei Porţii, ci şi a domnitorilor fanarioţi greci. Ca urmare a acţiunilor nechibzuite a conducătorilor, revoluţia eteriştilor eşuează, fiind înăbuşită de puterea otomană, şi doar presiunea statelor occidentale îi sileşte pe turci, dupa nouă ani de lupte şi de represiune, să recunoască independenţa Greciei centrale (Etolia, Beotia, Eubeea, Atica, Peloponezul şi ins. Ciclade) în 1839.
29 martie 1828 - Are loc deschiderea în cadrul mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi, Moldova, a Şcolii normale şi a gimnaziului, unde studiile se fac în româneşte.
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este un monument de arhitectură de valoare din România (cod LMI IS-II-a-A-04076) fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare). Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.
29 martie 1830 - Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv realipite Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.
29 martie 1831 - Izbucneste marea revolta a bosniacilor impotriva stapanirii turcesti. Cu toate ca au câștigat mai multe victorii notabile, rebelii au fost în cele din urmă învinsi într-o batălie în apropiere de Saraievo în anul 1832.
29 martie 1847 – În timpul celui de-al doilea razboi mexicano-american, forțele Statelor Unite conduse de generalul Winfield Scott, asediaza si ocupa orasul Veracruz.
29 martie 1848 - Domnitorul Mihail Sturdza înăbuşă mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată. În cadrul acestei intervenţii au loc mai multe arestări, iar 13 conducători (printre care şi Alexandru Ioan Cuza) au fost trimişi sub stare de arest la Galaţi, pentru a fi exilaţi în Turcia. Şase dintre cei 13 au reuşit să scape la Brăila, de unde au trecut în Transilvania.
29 martie 1849 - Marea Britanie anexeaza la colonia sa India teritoriul Punjab.
29 martie 1878 - S-a nascut Elena Farago, poetă română (d. 1954)
Elena Farago (n. 29 martie 1878, Bârlad – d. 4 ianuarie 1954, Craiova) a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creaţiile cunoscute sunt „Căţeluşul şchiop”, „Gândăcelul”, „Cloşca”, „Sfatul degetelor” şi „Motanul pedepsit”. În anul 1906, Elena Farago publică primul său volum de poezii, Versuri, la îndemnul lui Nicolae Iorga, a cărui prietenă şi confidentă a fost. Din 1907 se stabileşte la Craiova, unde o vor găsi evenimentele sângeroase ale acestui an, iar din cauza afilierii ei la mişcarea ţărănească a fost arestată şi eliberată numai la intervenţiile lui Iorga.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
29 martie 1881 - La Teatrul National din Bucuresti are loc premiera piesei “Sânziana și Pepelea”, de Vasile Alecsandri.
29 martie 1889 - În România, se formează un guvern conservator în frunte cu Lascăr Catargiu. Noul guvern vine în urma demisiei guvernului junimist condus de Theodor Rosetti.
Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (n. 1 noiembrie 1823, Iași – d. 30 martie 1899, București), om politic român, prim ministru al României pentru patru mandate.
29 martie 1891 - A murit pictorul francez neoimpresionist Georges Seurat; (n. 1859).
Georges Seurat (*2 decembrie 1859, Paris – †29 martie 1891, Paris), pictor francez neoimpresionist, creator și teoretician – împreună cu Paul Signac – al tehnicii divizioniste în pictură.
29 martie 1895 - S-a născut Ernst Jünger, scriitor si filosof german cunoscut pentru eseurile sale politice, romane si jurnale si pentru lucrarea sa autobiografica “Furtuna de otel”, in care descria experientele traite în timpul Primului Razboi Mondial; (d.17 februarie 1998).
29 martie 1899 - S-a născut Lavrenti Beria, șeful NKVD-ului, serviciul de represiuni politice sovietic în anii 1938-1953 şi unul dintre succesorii lui Stalin.
Lavrenti Pavlovici Beria (n.29 martie 1899 – d.23 decembrie 1953,) a fost un politician și mareșal, ministrul afacerilor interne (din 1938 -NKVD, apoi din 1941 al NKVD și NKGB unificate), însărcinat cu serviciile de securitate și represiune în regimul sovietic, unul din principalii responsabili ai epurărilor staliniste din deceniul al patrulea, deși el a fost implicat doar în fazele sale finale. I se atribuie și organizarea masacrului de la Katyn, în cursul căruia au fost asasinați aproximativ 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi. A fost executat de tovarăşii săi din conducerea URSS, la 23 decembrie 1953.
29 martie 1908 - S-a nascut poetul român Virgil Carianopol; (d.6 aprilie 1984).
Virgil Carianopol (n. 29 martie 1908, Caracal – d. 6 aprilie 1984, Bucureşti) a fost un poet român. După ce a urmat primii ani de școală la Caracal (1916-1922), s-a înscris la o școală militară de artificieri din București (1924-1930). Între 1934 și 1938 a audiat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București. A lucrat ca salariat civil în diferite servicii ale armatei. Din 1956 până în 1963 a făcut închisoare politică la Aiud și Periprava. Virgil Carianopol a colaborat la revista “Viața literară”, condusă de George Murnu, revistă la care colabora masiv și Radu Gyr, sub pseudonimul Tartacot. A fost afiliat la un moment dat grupului avangardist de la ”unu”, apoi s-a reprofilat după 1936 pe tradiționalism, iar versurile sale postbelice au fost fie etichetate oarecum ”neoclasice”. În plus, a mai fost afiliat și imagismului, din descendența lui Ilarie Voronca sau a lui Serghei Esenin Opera sa include versuri avangardiste (Un ocean, o frunte în exil), lirică neoclasică, tradiționalistă (Flori de spini, Elegii și elegii) și care exaltă sentimentul național (Ștergar Românesc), precum și memorialistică (Scriitori care au devenit amintiri).
29 martie 1910 - La Viena se semnează Convenţia de comerţ româno-daneză, care va intra în vigoare la 21 iunie 1910.
29 martie 1912: A murit, pe drumul de intoarcere de la Polul Sud, ofiterul si exploratorul britanic Robert Falcon Scott, dupa ce fusese devansat cu doar o luna in competitia pentru atingerea in premiera a acestui punct, de norvegianul Roald Amundsen ; (n.1868).
Robert Falcon Scott (n. 6 iunie 1868 — d. 29 martie 1912) a fost un ofițer englez, explorator al Antarcticii, cunoscut și datorită faptului că a pierdut întrecerea cu Roald Amundsen de a ajunge primul la Polul Sud, pierzându-și viața la întoarcere împreună cu cei 4 membri ai expediției.
29 martie 1926 - S-a infiintat Institutul de studii bizantine la București.
23 martie 1929 - La Casa Alba a fost instalat primul telefon, iar Herbert Hoover devine primul presedinte care are instalat un telefon pe biroul sau.
Herbert Hoover, pe numele său complet Herbert Clark Hoover, (n. 10 august 1874 – d. 20 octombrie 1964), cel de-al treizeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1929 – 1933) a fost inginer minier, umanitarist și administrator plin de succes. Hoover este unul dintre cei care a fost un exemplu al “Mişcării pentru eficienţă“, parte a “Erei progresului“, argumentând că soluțiile inginerești eficiente vor fi soluțiile tuturor problemelor economice și sociale. Poziția și perspectiva sa au fost zdruncinate de marea criză economică, care a început în timpul președinției sale.
29 martie 1934 - Are loc greva muncitorilor din Anina, România, încheiată cu satisfacerea majorităţii revendicărilor greviştilor. Se acordă mărirea salariului cu 10%, prime şi ajutor familial.
29 martie 1940 - Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ţinut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevărat, întrucît tratatele de la Londra nu fuseseră denunțate), spunea că aceasta se explică prin existența unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS.
29 martie 1941 - S-a nascut la Brasov, actrița română Violeta Andrei.
29 martie 1943 - S-a nascut renumitul compozitor grec Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou).
Vangelis
29 martie 1945 - Ministrul comunist Lucretiu Patrascanu, a semnat un Decret-lege ce viza epurarea administratiei publice de functionarii angajati de regimurile anterioare instalarii la 6 martie 1945, a guvernului procomunist marioneta a ocupantilor sovietici condus de dr. Petru Groza.
Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.
29 martie 1951 - Ethel și Julius Rosenberg sunt acuzați de un tribunal american de spionaj si vanzarea de secrete nucleare in favoarea URSS. Vor fi executati pe scaunul electric, doi ani mai tarziu.
Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.
29 martie 1957 - S-a născut actorul american Christopher Lambert.
29 martie 1962: S-a născut Dan Bittman, solistul renumitei trupe romanesti Holograf.
Dan Bittman (n. 29 martie 1962, București) este un cântăreț, compozitor, actor și prezentator de televiziune român, lider al formației Holograf începând cu 1985.
29 martie 1963 - A decedat Traian Săvulescu, biolog român, fondator al Școlii românești de fitopatologie, primul care a făcut cunoscută în România flora Arabiei și Palestinei (n. 1889)
Traian Săvulescu (n. 2 februarie 1889, Râmnicu Sărat), a fost un biolog și botanist român, fondator al Școlii românești de fitopatologie, primul care a făcut cunoscută în România flora Arabiei și Palestinei, membru și președinte al Academiei Române.
29 martie 1964 - România și Argentina ridică legațiile la nivel de ambasadă.
29 martie 1971 - A decedat Perpessicius, poet, critic și istoric literar român (n. 1891)
Perpessicius – Dumitru S. Panaitescu (n. 21 octombrie 1891, Brăila, d. 29 martie 1971, București) istoric și critic literar, folclorist, eseist și poet român, cercetător și editor al operei eminesciene, membru titular al Academiei Române. A semnat cu pseudonimul Perpessicius în Cronica (1915), revistă condusă de Gala Galaction și Tudor Arghezi. Mobilizat pe front, este rănit în 1916 și rămâne invalid de mâna dreaptă. A fost profesor în mai multe localități ale țării, autor al unor apreciate manuale de literatură pentru liceu, elaborate împreună cu Al. Rosetti și Jacques Byck. A colaborat la revistele Cuvântul, Lumea, Universul literar, România, Revista Fundațiilor Regale, Letopiseți, Neamul românesc, Cartea vremii, Flacăra, Gândirea, Cugetul românesc, Ideea europeană, Gazeta literară, Contemporanul, Viața românească, România literară, Steaua, Luceafărul. De asemenea a ținut cronica literară la Radio între 1934-1938. si a fost director general al Bibliotecii Academiei, al Muzeului Literaturii Române (1957) și al revistei Manuscriptum.
29 martie 1972 - S-a semnat Convenția cu privire la răspunderea internațională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spațiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU)
29 martie 1973 - Armata SUA a incheiat retragerea din Vietnamul de Sud, conform Acordului de pace semnat la 27.01.1973 la Paris, situatie ce a condus la prabusirea regimului militar de la Saigon in 1975.
29 martie 1974 - Naveta spatială americană fără echipaj uman, Mariner-10, devine prima nava spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ.
Mariner 10 a fost o sondă spațială americană lansată de NASA pe 3 noiembrie 1973 pentru a explora planetele Mercur și Venus. A realizat prima survolare a planetei Mercur. De asemenea, a fost primul vehicul spațial care a folosit asistența gravitațională, trecând la 5768 km de Venus. A fost lansată cu aproximativ doi ani după Mariner 9 și a fost ultima sondă din programul Mariner (Mariner 11 și Mariner 12 au fost realocate programului Voyager, devenind Voyager 1 și Voyager 2). Mariner 10 a fost prima navă spațială care a folosit metoda de accelerare gravitațională cu ajutorul planetei Venus. Metoda se folosește pentru a altera cursul inițial în drum spre orbita lui Mercur. Această manevră, inspirată de calculele de mecanica orbitală ale omului de știință italian Giuseppe Colombo, a pus sonda pe o orbită care a adus-o de mai multe ori lângă Mercur. Mariner 10 a folosit presiunea radiantă a soarelui asupra panourilor sale fotovoltaice pentru prima dată ca modalitate de control a altitudinii.
Cele 10 instrumente prezente la bord includ:
1. Camera dublă pentru bandă scurtă cu înregistrare digitale pe bandă
2. Spectrometru pentru ultraviolete
3. Radiometru pentru infraroșii
4. Detector de plasma solară
5. Detector de sarcină particule
6. Detector de câmp magnetic
7. Radio ascundere
8. Instrumente de mecanică celestă
29 martie 1978 - La Biserica Radu-Vodă, în cea de-a treia miercuri din Postul Mare, parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, a continuat seria de prelegeri “7 cuvinte către tineri“, prezentand Cuvântul 4 – Credință și prietenie.
La cel de-al patrulea cuvânt, ușa bisericii a fost închisă din dispozițiile organelor represive, astfel încât tinerii au fost nevoiți să se adune în curte iar părintele le-a vorbit din pridvor. Fiecare cuvânt al părintelui dura câteva ore pentru că după fiecare predică, urmau discuții cu tinerii veniți, așa încât Cuvântul se termina pe la doisprezece sau chiar unu noaptea. La sfârșit seminariștii se îndreptau spre dormitoarele lor iar cei veniți de la alte facultăți îl conduceau pe părintele Calciu până la acasă. Nefiind vreun mijloc de transport la orele acelea, iar părintele fiind îmbrăcat cu reverenda, veneau deseori bețivi care îl înjurau că este „popă” care „înșeală lumea”, și aducându-i tot felul de ofense. Însă părintele era înconjurat și protejat de acei tineri, pe care îi considera îngerii săi păzitori.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
29 martie 1997 - În România, s-a trecut din nou la ora de vara, prin Ordonanta de Guvern 20/1997, reintroducandu-se un program orar practicat in statele Uniunii Europene.
Astfel, din ultima duminica a lunii martie, ora 03.00 devine ora 04.00, orarul de vara aplicandu-se pana in ultima duminica a lunii octombrie. Ora de vara a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932. Pana in 1939 ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932 – 22 mai), ora 00.00 si prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Intre 1 aprilie 1940, ora 00.00, si 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata. Romania a semnat Conventia fusurilor orare in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. Intre 1979-1996 s-a trecut la ora de vara in ultima duminica a lui aprilie si la ora de iarna in ultima duminica a lui septembrie. Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale.
Benjamin Franklin a sugerat introducerea acestei masuri in 1784, dar primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie), apoi tari precum: Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. In prezent ora de vara, este folosita de doar 70 de tari din intreaga lume. Nu toate tarile au aceleasi perioade pentru schimbarea orei de vara. Singura tara mare industrializata care nu a introdus ora oficiala de vara este Japonia. De la 1 mai 1980, China a utilizat ora de vara din 1986 pana in 1991, incetand sa o mai faca de atunci. Tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica ora de vara, deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului. (Rompres).
29 martie 1998 - La Lisabona podul Ponte Vasco da Gama a fost deschis traficului. Construcția se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri și este de cel mai lung pod din Europa.
Vasco da Gama este un pod suspendat care traversează râul Tagus în apropierea Lisabonei, în Portugalia. Este cel mai lung pod din Europa,[ cu o lungime totală de 17.200 de metri; podul traversează estuarul râului Tagus legând orașele Sacavém și Montijo. A fost numit în cinstea exploratorului Vasco da Gama.- A fost proiectat să reziste unui cutremur de 4,5 ori mai puternic decât cutremurul care a lovit Lisabona în 1755 (estimat la 8,7 pe scara Richter).
- Poate rezista unei viteze a vântului de 250 km/h.
- Stâlpii de susținere îngropați cel mai adânc, de 2,2 și 1.7 metri diametru, ajung la o adâncime de 85 de metri sub nivelul mării.
- A fost proiectat să dureze 120 de ani.
- Din cauza lungimii sale, a fost nevoie să se ia în calcul și sfericitatea Pământului pentru a așeza corect stâlpii (altfel ar fi apărut o diferență de 80 de centimetri la capătul podului).
- Lățimea podului este de 30 de metri, iar deschiderea principală de 450 de metri.
Construirea podului a început în 1995 și traficul rutier a început pe 29 martie, 1998, după doar 18 luni și chiar înaintea Expo 98, un târg mondial, la 500 de ani de la descoperirea de către Vasco da Gama a căii maritime dintre Europa și India.
Pentru a parcurge podul spre nord trebuie plătită o taxă de 2,15 euro; în sens invers accesul este liber.
29 martie 2004 - Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO.
29 martie 2004 - Premierul Adrian Năstase a depus instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, la Washington. Romania a devenit membru al NATO, alaturi de alte sase state est-europene invitate la summitul de la Praga din noiembrie 2002. La 29 martie 2004, cele sapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga sa devina membre ale Aliantei (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care si Romania, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord Atlantice.
Ceremonia de depunere a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO a avut loc la Departamentul de Stat al SUA din Washington. La festivitate au participat premierii celor sapte state – Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia -, alaturi de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si de presedintele SUA, George W. Bush. Romania a fost reprezentata de premierul Adrian Nastase, de ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, de ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, si de consilierul prezidential Corina Cretu. Depunerea instrumentelor de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO a fost urmata, pe 2 aprilie, de ceremonia inaltarii drapelelor de stat ale noilor tari membre. De aceasta data, la festivitate au luat parte numai ministrul Afacerilor Externe si ministrul Apararii Nationale. Cei sapte ministri de externe au fost intampinati de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, fiind apoi salutati de omologii lor din celelalte 19 state membre. Integrarea in NATO a marcat revenirea Romaniei in familia tarilor din comunitatea democratica euro-atlantica. Pentru a accentua semnificatia si importanta istorica a integrarii Romaniei in organizatia nord-atlantica, a fost promulgata Legea nr. 390/2004 privind instituirea Zilei NATO in Romania, in prima zi de duminica a lunii aprilie.
CRONOLOGIE: România a aderat la NATO în 2004, după o primă tentativă nereuşită în 1997
29 martie 2004 - Irlanda devine prima țară din lume care interzice fumatul în locurile publice.
29 martie 2005 - Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat pentru a treia oară titlul european.
29 martie 2009 - A decedat in Los Angeles, SUA, compozitorul si dirijorul francez Maurice Jarre; (n.13 septembrie 1924). Maurice Jarre (n. 13 septembrie 1924, Lyon, Franța) a fost un compozitor și dirijor francez, cunoscut mai ales pentru coloanele sale sonore de la filmele Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965) și A Passage to India (1984). Pentru toate trei a câștigat premiul Oscar. Alte coloane sonore memorabile includ filmele The Message (1976), Dead Poets Society (1989) și Ghost (1990).
29 martie 2017 - Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; istoria.md; agerpres.ro; ro.wikipedia.org; youtube.com