Evenimentele Zilei de 9 noiembrie în Istorie: (9 – 12 noiembrie 1330) – Bătălia de la Posada; 9 noiembrie 1938 – Kristallnacht – Începutul Holocaustului; 9 noiembrie 1989 – Căderea Zidului Berlinului
Zidul Berlinului
foto preluat de pe historia.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
9 noiembrie este a 313-a zi a calendarului gregorian și a 314-a zi în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 9 noiembrie
Sfântul ierarh Nectarie (1846-1920), făcătorul-de-minuni din Eghina (Egina), a fost Mitropolit al Pentapolei (Libia), director al Seminarului Rizareios şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime, în insula Eghina. Cultul său ca sfânt al Bisericii a fost oficial recunoscut de Patriarhia Ecumenică din Constantinopol în anul 1961.
(BRU) Ss. Onisifor și Porfiriu, martiri († 290); Sf. Matrona, cuvioasă († secolul al V-lea)
(BRC) Sfințirea Bazilicii din Lateran; Sf. Teodor, soldat, martir
Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului
În fiecare an, la 9 noiembrie, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.
Reţeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naţionalismului, rasismului, fascismului şi susţine migranţii şi refugiaţii, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului şi pentru a protesta faţă de formele contemporane de fascism şi antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org. Numeroase organizaţii pot participa la organizarea de concerte sau conferinţe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalităţi de exprimare a opiniilor cetăţenilor pentru combaterea fascismului şi antisemitismului.
Reţeaua UNITED este susţinută de peste 560 de organizaţii din 48 de state europene, conform https://afvn.nl.
În urma preluării puterii de către nazişti în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanşat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de “Kristallnacht” (“Noaptea de cristal“).
Declanşat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Numeroşi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.
”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse în Germania nazistă şi Austria de către grupurile de nazişti. Circa peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, până în septembrie 1939, iar proprietăţile lor au fost confiscate de guvernul nazist, conform http://dayagainstfascism.eu şi www.unitedagainstracism.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Independenței în Cambodgia (1953)
Cambodgia, oficial Regatul Cambodgia, este un regat din sud-estul Asiei, cu o populație de peste 13 milioane de locuitori, având capitala la Phnom Penh. Cambodgia este statul succesor al odată puternicului Imperiu Khmer hinduist și budist, care stăpânea cea mai mare parte a Peninsulei Indochinei între secolul al XI-lea și al XIV-lea
Astăzi în istorie pentru 9 noiembrie
9 noiembrie 694 - Egica, regele vizigoţilor din Spania (n. cca 610 – d. 702), îi acuză in timpul celui de-al XVII-lea Conciliu de la Toledo pe evreii locali de complicitate cu cei din afara tarii, în vederea răsturnarii liderilor creştini, hotărând trimiterea în sclavie și confiscarea averii acestora. De asemenea, toţi copiii evrei cu vârsta de peste şapte ani, urmau să fie luaţi de la famiile lor pentru a fi crescuti in religia creştina.
Egica, Ergica sau Egicca (c. 610 – 702/703), regele vizigot al Hispaniei și Septimaniei din 687 până la moartea sa
9 noiembrie 959 - A murit imparatul bizantin Constantin al VII- lea Porfirogenetul din dinastia macedoneana ; (n. 3 septembrie 905).
Constantin VII Porfirogenet Nobilul (905 – 9 noiembrie, 959), împărat bizantin între 913 și 959 (între 920 și 945, doar cu titlul, fără funcție în stat), fiul lui Leon VI Filozoful și al Zoei Karbonopsina. A fost împarat din anul 913 până la moartea sa, dar nu a exersat efectiv puterea decât începand cu anul 944.
9 noiembrie 1282 - Regele Pedro al III-lea al Aragonului a fost excomunicat de papa Martin al IV-lea.
9 noiembrie 1330 - A inceput Bătălia de la Posada (9 – 12 noiembrie 1330), in urma careia Tara Romaneasca a devenit independenta.
La 9-12 noiembrie 1330 are loc lupta de la Posada (probabil în Loviştea). Oastea ungară care se retrăgea spre Transilvania a fost înfrîntă de oastea voievodului muntean Basarab I, care a provocat armatei invadatoare pierderi grele, însăşi viaţa regelui Ungariei fiind primejduită. Victoria de la Posada a condus la independenţa voievodatului Munteniei.
9 noiembrie 1376 - Apar primele statute de breaslă păstrate din Transilvania, care apartineau breslelor din Sibiu, Sebes, Orastie si Sighisoara.
9 noiembrie 1494 - Fiul cel mai în vârstă a lui Lorenzo de Medici, Piero al II-lea, este alungat din Florența de către un călugăr dominican fanatic Girolamo Savonarola, care proclamă “Statul sfânt” sau “Statul lui Dumnezeu”. Se spune că Savonarola ar fi ars și unele opere de artă ale lui Botticelli, care reprezentau nuduri. Piero al II -lea de Medici (Piero cel fără de noroc) se va reîntoarce în 1512, fiind însă din nou alungat din oraș.
9 noiembrie 1697 - Papa Inocenţiu al XII- lea ordona reconstructia oraşului Cervia, din provincia italiana Ravenna de astazi. Cervia, numita in epoca romana “Ficocle”, era situata cca.4 km.la vestul actualului oras iar in anul 709, in timpul exarhatului lui Teodoric cel Mare,fusese distrusa, locuitorii fiind siliti sa se refugieze pe actualul teritoriu al orasului,botezandu-l Cervia,probabil in legatura cu cerbii numerosi in acea vreme in regiune.
Papa Inocentiu al XII-lea a dispus reconstruirea acestui oras care comercializa cantitati mari de sare, intr-un loc mai sigur, iar noul oras dispunea de silozuri pentru depozitarea sarii, cu o capacitate mai mare de 13000 de tone.
9 noiembrie 1799 - Revoluția franceză: O lovitură de stat (“18 brumar”) condusa de Napoleon Bonaparte, inlatura Directoratul. Se instaureaza Consulatul, Napoleon devenind unul dintre cele trei consuli.
9 noiembrie 1818 - S-a născut scriitorul rus Ivan Turgheniev, scriitor rus (“Prima iubire”, “Visul”, “O lună la ţară”); (m. 3 septembrie 1883).
Ivan Sergheievici Turgheniev ( n. 28 octombrie/9 noiembrie 1818 – d. 22 august/3 septembrie 1883).
9 noiembrie 1832 - S-a nascut scriitorul Emile Gaboriau, unul din creatorii genului politist in romanul francez; (d.28.09.1873).
Eroul romanelor sale, anchetatorul Lecoq, l-a influentat pe scriitorul britanic Arthur Conan Doyle in crearea celebrului personaj Sherlock Holmes.
9 noiembrie 1838 - In Rusia, ţarul aprobă hotărîrea Consiliului de Miniştri care permitea evreilor posesori de diplome de medic obţinute la universităţile din ţară, să se angajeze ca medici în serviciul de stat, în guberniile Novorossiei şi în Basarabia.
9 noiembrie 1841 - S-a nascut Regele Eduard al VII- lea al Angliei; (d. 6 mai 1910).
9 noiembrie 1857 - Deputaţii din Adunarea Ad- hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, depun o jalbă pe biroul Adunării cerînd, printre altele, desfiinţarea birului “boierescului“.
9 noiembrie 1877 - Armata română a cucerit complet reduta otomană de la Rahova.
9 noiembrie 1888 - Criminalul londonez Jack Spintecatorul a ucis ultima lui victimă, pe nume Mary Jane Kelly.
9 noiembrie 1888 - S-a nascut Jean Monnet, politician francez, considerat fondatorul Comunitatii Europene.
S-a nascut intr-o familie de comercianti, a urmat studiile la colegiul din Cognac, localitatea natala, dupa care a inceput sa lucreze la firma familiei. In 1914, a fost lasat la vatra datorita problemelor de sanatate si tot atunci a inceput sa reprezinte Franta in comitetele executive Aliate pentru repartizarea resurselor comune, in timpul Primului Razboi Mondial.
Cinci ani mai tarziu a devenit secretar general adjunct al Societatii Natiunilor, insa s-a retras in 1923 la afecerile familiei. Nu a stat prea multa vreme departe de activitatile Societatii Natiunilor, astfel ca intre 1926-1933 a participat, in calitate de consilier, la redresarea economica a Poloniei, Romaniei si Chinei. In 1950 a conceput ideea primei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului, doi ani mai tarziu devenind presedintele forului. In aceeasi perioada, a fondat “Comitetul de Actiune pentru Statele Unite ale Europei”pentru relansarea constructiei europene, militind pentru crearea Comunitatii Europene. S-a retras de pe scena politica in 1975, stingandu-se din viata la varsta de 91 de ani la 16 martie 1979. Ramasitele sala pamantesti au fost depuse in Panteon in 9 noiembrie 1988, la data centenarului nasterii sale.
9 noiembrie 1899 - S-a născut Gheorghe Ştefan, istoric şi arheolog, membru corespondent al Academiei Române; (m. 29 februarie 1980).
9 noiembrie 1906 - Theodore Roosevelt a facut o inspectie la santierul Canalului Panama, devenind primul presedinte american care a efectuat o deplasare oficiala in afara tarii.
9 noiembrie 1907 - Celebrul diamant Cullinan a fost oferit de guvernul Transvaalului regelui britanic Eduard al VII-lea, cu ocazia zilei sale de nastere.
Piatra pretioasa este cel mai mare diamant din lume si a fost gasit in ziua de 26 ianuarie 1905 intr-o mina din Africa de Sud, in apropiere de Pretoria, de catre Frederick Wells, caruia i s-au dat 10.000 de dolari recompensa pentru descoperirea sa. Diamantul a primit numele Cullinan dupa numele proprietarului minei in care a fost gasit, sir Thomas Cullinan si este cel mai mare diamant brut descoperit vreodata, cu o masa de 3106 carate.
9 noiembrie 1917 - Iosif Stalin a intrat în guvernul provizoriu al Rusiei bolşevice.
9 noiembrie 1918 - In urma revolutiei izbucnita in tara, Germania a fost proclamata republica odata cu abdicarea imparatului Wilhelm al II –lea, care s-a refugiat in Olanda.
9 noiembrie 1918 - A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul Guillaume Apollinaire, reprezentant al curentului cubist şi cel care a avansat în literatură noţiunea de suprarealism; (n. 26 august 1880).
9 noiembrie 1923 - Este lichidat la München”Puciul de la berărie”, condus de Adolf Hitler, o tentativă eșuată de lovitura de stat ce a avut loc între seara zilei de 8 noiembrie și după amiaza zilei de 9 noiembrie.
Adolf Hitler si generalul Erich Ludendorff, ambii veterani ai Primului razboi Mondial, precum și alți lideri ai organizației Kampfbund, au fost arestati dupa ce au încercat să preia puterea politică in Munchen si Germania.
9 noiembrie 1928 - In Romania a aparut primul numar al revistei “Radiofonia”.
9 noiembrie 1929 - S-a nascut Imre Kertész, scriitor maghiar romancier, jurnalist si traducător de religie iudaica, laureat al Premiului Nobel pentru literatura pe anul 2002.
Imre Kertész primește Premiul Nobel de la Regele Carl XVI Gustaf al Suediei, la Stockholm, 10 decembrie 2002.
Într-un text publicat in 2006, Kertész a lansat un virulent atac la adresa Universitatii de stat din Cluj , pe care a numit-o “Institutul lui Ceaușescu” și “o relicvă a epocii național-comuniste” sustinand ca invățământul în limba maghiară la universitatea din Cluj a cunoscut o severă restrângere în timpul dictaturii ceaușiste încheiate în 1989. Într-o petiție lansată în 2006 împreună cu fizicianul Peter Hantz și adresată președintelui României, primului ministru al României și președintelui Comisiei Europene,, Kertész cerea înființarea unei universități maghiare de stat, separată, la Cluj.
9 noiembrie 1933 - S-a nascut (in localitatea Tarutin din Basarabia) Lucian Pintilie, personalitate de marcă și personaj singular în peisajul teatrului și cinematografului românesc contemporan.
Lucian Pintilie (n. 9 noiembrie 1933, Tarutino, Județul Cetatea-Albă, România – d. 16 mai 2018, București, România) a fost un regizor de teatru și film român. Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze. (…)
Cel de-al doilea film al său, Reconstituirea narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță.
Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale. După scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.cinemagia.ro; www.imdb.com
9 noiembrie 1934 - S-a nascut astronomul si scriitorul american Carl Sagan; (d. 20.12.1996).
Carl Edward Sagan (9 noiembrie 1934 – 20 decembrie 1996), cunoscut astronom și astrofizician american, și-a adus o mare contribuție la promovarea și popularizarea științei. A fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței in Univers ( SETI- Search for Extra-Terrestrial Intelligence).
9 noiembrie 1937 - Armata japoneza a ocupat orasul chinez Shanghai.
9 noiembrie 1938 - Kristallnacht (Noaptea de Cristal) – Diplomatul nazist Ernst vom Rath moare de rănile provocate de gloanțele rezistenței luptătorilor evrei, un act pe care naziștii l-au folosit ca o scuză pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).
Între 9 și 13 noiembrie 1938 în numeroase orașe și sate germane și austriece au fost devastate casele evreilor și circa 8.000 de magazine evreiești. Atât civili, cât și trupele SA (Sturmabteilung) și SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri cu barosul, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă de la geamurile sparte — originea numelui „Noaptea sticlei sparte”.
În această perioadă în Germania și Austria au fost omorâți în bătaie circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost duși în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi, deci aproape toate sinagogile au fost devastate, 267 din ele fiind chiar incendiate.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
9 noiembrie 1940 - A decedat Arthur Neville Chamberlain, prim–ministru al Marii Britanii în anii 1937–1940. (n.18.03.1869).
Arthur Neville Chamberlain (n. 18 martie 1869, Birmingham, Regatul Unit – d. 9 noiembrie 1940, Heckfield, Hampshire, Regatul Unit), politician britanic care a îndeplinit funcția de prim-ministru al Regatului Unit din partea Partidului Conservator între 1937 și 1940. A dus o politică de conciliere faţă de Germania hitleristă, încercînd să evite declanşarea unui război în Europa.
Acordul de la Munchen, semnat la 29.09.1938, alături de prim-miniştrii Franţei şi Italiei, Edouard Daladier, respectiv Benitto Mussolini, prin care era cedată Germaniei partea de sud a Cehoslovaciei, nu l-a oprit pe Hitler să formuleze noi pretenţii teritoriale, după ocuparea capitalei cehoslovace, de data aceasta faţă de Polonia. Atacul asupra Poloniei, la 01.09.1939, a însemnat declanşarea celui de-al doilea război mondial
9 noiembrie 1941: S-a nascut nuzicianul american Tom Fogerty, chitarist in trupa de succes Creedence Clearwater Revival, fratele mai în vârstă al lui John Fogerty, vocalist si chitarist in aceeasi trupe.
Tom Fogerty (n. 9 noiembrie 1941, Berkeley, California – d. 6 septembrie 1990, Scottsdale, Arizona), muzician, cel mai cunoscut ca și chitarist în Creedence Clearwater Revival dar și ca fratele mai în vârstă al lui John Fogerty, vocalistul și principalul chitarist al trupei. A decedat in ziua de 6 septembrie 1990 in urma unei tuberculoze legata de boala SIDA contractata in urma unor transfuzii sanguine.
9 noiembrie 1947 - S-a nascut Monica Pillat, prozatoare si poeta, fiica lui Dinu Pillat, nepoata scriitorului şi poetului tradiţionalist Ion Pillat şi a pictoriţei Maria Pillat Brates.
9 noiembrie 1952 - A murit Chaim Weizmann, primul președinte al statului Israel; (n. 27.11.1874).
9 noiembrie 1953 - A încetat din viaţă Abd Al Aziz Ibn Saud, emir din Nejd şi imam al wahhabiţilor. El a eliberat la începutul secolului XX cea mai mare parte a Peninsulei Arabiei de sub stăpânirea otomană şi a fondat, în anul 1932, Regatul Arabiei Saudite. Un an mai târziu, avea sa inaugureze epoca extractiilor petroliere masive din aceasta regiune, asigurând regatului saudit unul dintre primele locuri între tarile bogate ale lumii. (n. 26 noiembrie1880).
9 noiembrie 1953 - Cambodgia isi declara a independenta.
9 noiembrie 1956 - Scriitorul si filosoful francez Jean Paul Sartre, un adept al ideilor marxiste, a condamnat sistemul brutal din URSS, dupa invazia sovierica in Ungaria.
9 noiembrie 1961 - Pilotul Neil A. Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, a doborat recordul de viteza in aer, zburind cu 6.587km/h intr-un aparat X-15.
9 noiembrie 1961 - România a devenit membra a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
9 noiembrie 1970 - A încetat din viaţă generalul si omul politic francez Charles de Gaulle. În timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale a condus destinele Franţei libere, opunându-se regimului progerman de la Vichy.
Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) general și un politician francez. In 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. La începutul anilor ’60 a pus capăt crizei algeriene. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului.
9 noiembrie1977 - A murit actorul român de origine maghiara Kovács György; (n. 22 februarie 1910 la Cluj).
9 noiembrie 1985 - Sovieticul Garry Kasparov a devenit la 22 de ani cel mai tânăr campion mondial de sah dupa meciul castigat in fata lui Anatoli Karpov.
Gari Kimovici Kasparov, născut Weinstein (n. 13 aprilie 1963, orașul Baku, U.R.S.S., azi Azerbaidjan), mare maestru și fost campion mondial la șah de origine armeană-evreiască.
9 noiembrie 1986 - PF Teoctist a fost ales ales Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Ungro-Vlahiei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, (n. 7 februarie 1915, Tocileni, județul Botoșani – d. 30 iulie 2007, București), patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007. După moartea Patriarhului Iustin Moisescu la 31 iulie 1986, IPS Mitropolit Teoctist a devenit locțiitor de patriarh.
La 9 noiembrie 1986 a fost ales în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la 16 noiembrie 1986 în Catedrala Patriarhală din București de către mitropoliții țării, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei și Nicolae al Banatului, în prezența membrilor Sfântului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului și Bulgariei, a reprezentanților tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante și a reprezentanților forurilor de Stat.
9 noiembrie 1989 - Căderea Zidului Berlinului – Barierele dintre Germania de Est și cea de Vest au fost deschise
Dupa ce timp de aproape trei decenii a despartit Germania de Vest de cea de Est, Zidul Berlinului a fost spart in bucati, fapt ce a dus la prabusirea blocului comunist european, precum si la unificarea Germaniei un an mai tarziu.Numerosi est-germani ajunsesera deja in Vest trecand prin Ungaria, in urma catorva saptamani de negocieri.
Liderul Partidului Comunist din RDG, Gunter Schabowski, a anuntat in dimineata zilei de 9 noiembrie 1989 ca accesul prin granita dintre cele doua Germanii va fi permis in cazul “calatoriilor particulare”. La putin timp dupa transmiterea mesajului a inceput un adevarat pelerinaj al nemtilor spre Zidul Berlinului, oamenii incepand sa sfarme granita din beton care mai bine de 25 de ani a impartit orasul si tara in doua. Spre orele serii, cand in zid aparusera deja brese enorme lumea s-a adunat sa sarbatoreasca evenimentul la Poarta Brandenburg.
A doua zi dupa importantul eveniment, muncitorii s-au apucat de demolarea totala a zidului ridicat, in 1961, din ordinul liderului est-german Erich Honecker pentru a impiedica populatia sa fuga in Apus, peste 100 de oameni fiind ucisi in timp ce incercau sa il escaladeze cu gandul de a scapa din blocul comunist. Zidul Berlinului a fost dărâmat cu buldozerele aproape total în săptămânile care au urmat. În urmă au rămas, în picioare, doar câteva rămăşiţe ale vechiului zid şi o cantitate enormă de mici fragmente care se vând acum turiştilor ca souvenir.
A rămas şi Checkpoint Charlie (Punctul de control C), scena multor filme sau cărţi cu spioni care descriu epoca Războiului Rece şi punct de atracţie pentru turiştii de acum.
Zidul Berlinului a separat un oraş, familii şi prieteni din cele două state germane şi a fost graniţa simbolică dintre democraţie şi comunism timp de 28 de ani.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
9 noiembrie 1991 - A încetat din viaţă cântăreţul şi actorul francez Yves Montand. (n. 13 octombrie 1921).
Yves Montand (născut Ivo Livi la 13 octombrie 1921 – d. 9 noiembrie 1991). cunoscut căntăreț și actor de film francez, de origine italiană, unul din interpreții de frunte ai genului muzical “chanson réaliste” francez târziu din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
9 noiembrie 1994 - A foste descoperit de către cercetatorii germani Peter Ambruster si Gottfried Munzenberg elementul chimic radioactiv darmstadtium, cu numarul atomic 110 si simbolul DS. A primit acest nume dupa acela al orasului Darmstadt din Germania.
E unul dintre așa-numiții atomi super-grei. Acest element sintetic decade repede: izotopii săi de masă 267 până la 273 au timpi de înjumătățire care se măsoară în microsecunde. Izotopi mai grei ai darmstadtiului, de masă 279 și 281, au fost ulterior sintetizați și sunt mai stabili, cu timpi de înjumătățire de 0,18 secunde și 11,1 secunde respectiv
9 noiembrie 2006 - A murit Markus Wolf, cel mai cunoscut spion al fostei RDG; a condus serviciile de informaţii din cadrul Securităţii de Stat (STASI) între anii 1958-1987, supranumit „omul fără faţă”, deoarece serviciile de spionaj din Occident nu au dispus de o imagine fotografică a acestuia, decât în anii ’80; (n.19.01.1923).
Markus Johannes („Mischa”) Wolf (n. 19 ianuarie 1923, Hechingen, Baden-Württemberg – d. 9 noiembrie 2006, Berlin), funcționar de stat german, care a condus timp de 34 de ani serviciul de informații externe al RDG din cadrul Ministerului Securității Statului din RDG, cunoscut îndeosebi prin abrevierea MfS (cea oficială) și prescurtarea populară Stasi a cuvîntului Staatssicherheit, („Securitatea statului”).
9 noiembrie 2008 - Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.
9 noiembrie 2012 - A decedat la vârsta de 83 de ani popularul actor roman Iurie Darie. S-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rascov, in județul Soroca din Bararabia (Romania).
Iurie Darie-Maximciuc (n. 14 martie 1929, Vadul Rașcov, județul interbelic Soroca – d. 9 noiembrie 2012 în București), mare actor român. A jucat în peste 40 de producţii cinematografice şi a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.
A debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoţii gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei. Iurie Darie a jucat în numeroase filme: „S-a furat o bombă” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999).
Actorul Iurie Maximciuc Darie a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul national Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com