Evenimentele Zilei de 7 noiembrie în Istorie

Revoluția Rusă din 1917 (23 februarie/8 martie 1917 —26 octombrie/8 noiembrie 1917) - Parte a Primului Război Mondial - (Sovietul de la Petrograd din 1917) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Revoluția Rusă din 1917 (23 februarie/8 martie 1917 —26 octombrie/8 noiembrie 1917) – Parte a Primului Război Mondial – (Sovietul de la Petrograd din 1917)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

7 noiembrie este a 311-a zi a calendarului gregorian și a 312-a zi în anii bisecți. 54 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 7 noiembrie

(BOR) Sfinții 33 de Mucenici din Melitina; Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei

Sfinții 33 de Mucenici din Melitina. Prăznuirea lor de catre Biserica Ortodoxă se face la 7 noiembrie - foto: doxologia.ro

Sfinții 33 de Mucenici din Melitina - foto preluat de pe doxologia.ro

Cei 33 de Mucenici din Melitina s-au nevoit pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (305-311). Cel dintâi dintre ei era Ieron, bărbat puternic la trup şi viteaz, dar bun şi blând la suflet. Fiind plugar, slujitorii idoleşti l-au găsit la ogor şi vrând să-l prindă ca nişte tâlhari, nu au putut, căci plugarul scoţând fierul plugului, şi-a făcut din grindeiul aceluia armă.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Cei 32 sfinți martiri din Melitene († 309); Sf. Lazăr Taumaturgul, cuvios († 1054)

(BRC)  Sf. Carina, martiră

Rusia – Ziua consensului și a reconcilierii

 

Astăzi în istorie pentru 7 noiembrie

 

Evenimentele Zilei de 7 noiembrie în Istorie:

- 7 noiembrie 1917 – A început Războiul Civil Rus  (7 noiembrie 1917 – 25 octombrie 1922/16 iunie 1923);

- 7 noiembrie 1990 – În România, a luat fiinţă Alianţa Civică

 

7 noiembrie 630 - S-a născut împaratul bizantin Constans (Konstantinos) al II-lea.

Konstantinos Pogonatos (7 noiembrie 630 - 15 septembrie 668), cunoscut sub numele de Constans II (Constantin, poreclit Pogonatul sau Bărbosul), a fost împărat bizantin între 641 și 668. El era fiul lui Constantin III foto (Constans II şi fiul său Constantin IV): ro.wikipedia.org

Constans II şi fiul său Constantin IV – foto: ro.wikipedia.org

Konstantinos Pogonatos (7 noiembrie 630 – 15 septembrie 668), cunoscut sub numele de Constans II (Constantin, poreclit Pogonatul sau Bărbosul), a fost împărat bizantin între 641 și 668. De asemenea, el a fost ultimul împărat din istorie care a detinut si titlul de consul (dîn anul 642). El era fiul lui Constantin III. Pe 15 septembrie 668, el a fost asasinat în baie de catre slujitorii sai.

În timpul domniei lui, arabii fac multe jafuri în insulele din Marea Mediterana si Marea Egee. Constans s-a confruntat și cu monofizitii , precum și cu revoltele exarhului Catarginei, Grigore (646- 647) și a exarhului de Ravenna, Olimpius. În acest timp, arabii au intrat în Armenia si Capadocia, iar in 648 ei au pustiit Frigia, iar în 649 au făcut prima lor incursiune în insula Creta.

In anul 655, la Phoinike (în Lycia), 500 de nave bizantine au fost distruse în timpul bătăliei, iar împăratul a fost pe cale să moară. În 658 i-a înfrânt temporar pe slavi și bulgari în Balcani și în 659 a făcut pace cu Califatul Arab. După această pace, papa Martin I a condamnat monotheismul. Împăratul i-a ordonat exarhului Ravennei să-l aresteze pe papă, dar acesta a refuzat, fiind înlocuit, iar papa exilat la Cherson.

În 659,Constans i-a asociat la domnie pe fii săi, Constantin, Heraclius si Tiberius, iar el s-a retrasla Siracusa in Sicilia . În restul domniei, Constans s-a angajat în luptă cu statele longobarde din Italia. În 663 Constans a vizitat timp de 12 zile Roma, fiind primul împărat bizantin , dupa doua secole,care a vizitat orasul, fiind primit cu mare cinste de către Papa Vitalian. În 668, a fost asasinat în baie de către slujitorii săi. Fiul său cel mare, Constantin, a devenit împărat.

 

7 noiembrie 680 - A început Al treilea conciliu de la Constantinopol, unde episcopii creștini au convenit asupra naturii duale a lui Isus, una divină și una umană.

Sinodul al VI-lea ecumenic de la Constantinopol – sau Al treilea conciliu de la Constantinopol – s-a desfășurat în anii 680-681. El a fost inițiat de către împăratul Constantin al IV-lea, care a cerut papei Donus să trimită o delegație la o adunare a teologilor din Vest și din Est, astfel încât să se ia o decizie finală privind monoteliții. Delegația a fost trimisă după ce, în prealabil, papa Agaton, succesorul papei Domus, a prezidat un sinod în cursul căruia s-a elaborat o profesiune de credință în care s-a condamnat monotelismul.

Lucrările au fost conduse de patriarhul Gheorghe al Constantinopolului și la sesiuni au luat parte 174 de episcopi. În lucrările elaborate se reafirmă valabilitatea Crezului elaborat la Niceea și la Constantinopol, se redă textul Crezului de la Niceea și Constantinopol (versiunea revizuită la Calcedon) și se reinterzice modificarea textului.

Erezia combătută a fost monotelismul, care afirma că deși Isus din Nazaret avea două firi – cea divină și cea omenească – totuși ar fi avut o singură voință. În textul elaborat se arată clar că «noi proclamăm în el în mod egal două voințe naturale sau două voi și două principii naturale de acțiune care nu se supun nici unei diviziuni, nici unei schimbări, nici unei împărțiri, nici unei confuzii, în acord cu învățătura Sfinților Părinți».

O altă contribuție a sinodului a fost stabilirea Pentarhatului (format din episcopiile Romei, Constantinopolului, Alexandriei, Antiohiei și Ierusalimului).

 

7 noiembrie 994 - S-a născut in Cordoba ( Spania de azi),savantul arab Ibn Hazm; (d.15 august 1064). A avut preocupări multiple ca: filo0sofie, istorie, literatura, teologie.

 

7 noiembrie 1480 - Prima mențiune documentară a “sulgerului” în Țara Românească, denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești cu alimente, lumânări și alte provizii.

 

7 noiembrie 1492 - Meteoritul Ensisheim, cel mai vechi meteorit cu o dată cunoscută de impact, loveşte pământul în jurul prânzului, pe un câmp cu grau aflat în afara satului de Ensisheim din Alsacia, in Franţa.

 

7 noiembrie 1550 - A murit Jon Arason, ultimul episcop romano-catolic din Islanda; (n.1484).Este un erou popular islandez, intrat in legenda pentru lupta dusa impotriva danezilor.

 

7 noiembrie 1598 - S-a născut pictorul spaniol Francisco de Zurbarán; (d. 27.08.1664).

Francisco de Zurbarán (n. 6 noiembrie 1598, Fuente de Cantos - d. 27 august 1664, Madrid), pictor spaniol, din perioada "secolului de aur spaniol", remarcabil pentru operele sale cu teme religioase, în care arta sa demonstrează o mare forță vizuală și un profund misticism foto (Francisco de Zurbarán: presupus autoportret - Detaliu din pictura Sf. Luca în chip de pictor al răstignirii lui Cristos, 1635-1640, Muzeul Prado, Madrid): ro.wikipedia.org

Francisco de Zurbarán: presupus autoportret – Detaliu din pictura Sf. Luca în chip de pictor al răstignirii lui Cristos, 1635-1640, Muzeul Prado, Madrid – foto: ro.wikipedia.org

Francisco de Zurbarán (n. 6 noiembrie 1598, Fuente de Cantos – d. 27 august 1664, Madrid), pictor spaniol, din perioada “secolului de aur spaniol”, remarcabil pentru operele sale cu teme religioase, în care arta sa demonstrează o mare forță vizuală și un profund misticism. Zurbarán este cunoscut în primul rând pentru picturile sale religioase reprezentând călugări, călugărițe, și martiri. Datorită stilului său auster și sumbru, precum și a folosirii tehnicii de “clarobscur”, a fost supranumit “Caravaggio al Spaniei”.

 

7 noiembrie 1619 - Elisabeta Stuart a fost încoronată regină a Boemiei.

Elisabeta, regină a Boemiei (născută Elisabeta a Scoției; 19 august 1596 – 13 februarie 1662) a fost al doilea copil și prima fiică a regelui Iacob I al Angliei și a reginei Ana a Danemarcei. foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta, regină a Boemiei
foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta, regină a Boemiei (născută Elisabeta a Scoției; 19 august 1596 – 13 februarie 1662) a fost al doilea copil și prima fiică a regelui Iacob I al Angliei și a reginei Ana a Danemarcei.

 

7 noiembrie 1665 - A apărut primul număr din revista London Gazette, cea mai veche publicație în limba engleză care încă mai funcționează.

London Gazette a fost publicată inițial sub titlul de Oxford Gazette la 7 noiembrie 1665. Carol al II-lea și Curtea Regală se mutaseră la Oxford pentru a se feri de Marea Ciumă din Londra, și curtenii nu erau dispuși să atingă și să citească ziare londoneze, de frică să nu se îmbolnăvească. Gazette a fost „publicată prin autoritate” de Henry Muddiman, și prima apariție a fost înregistrată de Samuel Pepys în jurnalul său diary.

Regele a revenit la Londra după dispariția epidemiei, iar Gazette s-a mutat și ea, primul număr intitulat London Gazette (numărul 24) apărând la 5 februarie 1666. Gazette nu a fost un ziar în sens modern: el era trimis doar abonaților, nu era tipărit pentru a fi vândut publicului general.

Her Majesty’s Stationery Office a preluat editarea lui London Gazette în 1889. Publicarea a fost transferată sectorului privat, sub supraveghere guvernamentală, la sfârșitul anilor 1990, când mare parte din HMSO a fost privatizat și a păstrat doar titulatura de The Stationery Office.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

7 noiembrie 1728 - S-a născut Căpitanul James Cook, ofiter in marina britanică, explorator si cartograf ; (d. 14 februarie 1779).

James Cook (n. 7 noiembrie 1728 - d. 14 februarie 1779) a fost un explorator, navigator şi cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală - portret de Nathaniel  Dance-Holland, circa 1775, expus la  Muzeul Maritim Naţional din Greenwich - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

James Cook – portret de Nathaniel Dance-Holland, circa 1775, expus la
Muzeul Maritim Naţional din Greenwich – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

James Cook (n. 7 noiembrie 1728 – d. 14 februarie 1779) a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală.

 

7 noiembrie 1784 - În zilele 6/7 noiembrie are loc asaltul nereuşit al Devei în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania. În urma acestei lupte, 44 de ţărani sunt luaţi prizonieri şi executaţi. O altă ceată de ţărani distruge curtea din Săvîrşin, in timp ce alta a înaintat pe valea Mureşului şi în comitatul Sibiului.

 

7 noiembrie 1801 - Italianul Alessandro Volta a prezentat prima baterie electrică.

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (n.18 februarie 1745, Como, Ducatul Milanului, astăzi în Italia – d. 5 martie 1827, Camnago lângă Como, Lombardia-Veneția), fizician italian, a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unității de tensiune electrică (volt).

 

7 noiembrie 1810 - S-a născut scriitorul german Fritz Reuter; (d. 12 iulie 1874).

 

7 noiembrie 1818 - S-a născut Emil Du Bois-Reymond, medic şi fiziolog german, descoperitorul potenţialului de acţiune al neuronului şi întemeietorul electrofiziologiei experimentale; (d. 26.12.1896).

Emil du Bois-Reymond (7 November 1818 – 26 December 1896) was a German physician and physiologist, the discoverer of nerve action potential, and the father of experimental electrophysiology foto: en.wikipedia.org

Emil du Bois-Reymond 
foto: en.wikipedia.org

 

7 noiembrie 1822 - Ţarul rus Alexandru I aprobă decizia Consiliului de Miniştri privind scutirea coloniştilor nemţi şi bulgari stabiliţi în Basarabia ţaristă, de la plata taxei către stat pe lemnul adus din Herson, pentru a-l utiliza la construcţia caselor personale şi a clădirilor publice.

Alexandru I Pavlovici Romanov, (n. 23 decembrie 1777 – d. 1 decembrie 1825), țarul Rusiei între 23 martie 1801 – 1 decembrie 1825, regele Poloniei între 1815 – 1825, precum și Mare Duce al Finlandei - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Alexandru I Pavlovici Romanov - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Alexandru I Pavlovici Romanov, (n. 23 decembrie 1777 – d. 1 decembrie 1825), țarul Rusiei între 23 martie 1801 – 1 decembrie 1825, regele Poloniei între 1815 – 1825, precum și Mare Duce al Finlandei.

 

7 noiembrie 1829 -La 7 / 19 noiembrie 1829 Generalul Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei pînă la 20 martie / 1 aprilie 1834.

 

7 noiembrie 1866 - S-a născut Paul Lincke, compozitor german (d. 1946)

Carl Emil Paul Lincke (n. 7 noiembrie 1866 în Berlin - d. 3 septembrie 1946 în Clausthal-Zellerfeld, Germania), compozitor german foto: ro.wikipedia.org

Carl Emil Paul Lincke
foto: ro.wikipedia.org

Carl Emil Paul Lincke (n. 7 noiembrie 1866 în Berlin – d. 3 septembrie 1946 în Clausthal-Zellerfeld, Germania), compozitor german.

 

 7 noiembrie 1867 - S-a născut in Varsovia, Maria Sklodowska-Curie, chimista franceza de origine poloneza, laureata cu premiul Nobel in Chimie si Fizica. S-a nascut in Varsovia, emigrand in Franta in 1891. A urmat studii la Sorbona, unde l-a si intalnit pe viitorul sot. S-a casatorit cu Pierre Curie in 1895 si a inceput sa lucreze alaturi de el. A fost profesor universitar la Sorbona.

Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța), savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie) foto: ro.wikipedia.org

Marie Curie - foto: ro.wikipedia.org

Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța), savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). Impreuna cu sotul ei, Pierre Curie, a avut o contributie deosebita in studiul radioactivitatii si a pus bazele radioterapiei.

Cei doi cercetatori au reusit sa descopere si sa izoleze poloniul si radiul in 1898. Primul premiul Nobel in Fizica le-a fost atribuit in 1903, cei doi impartindu-l cu Becquerel, care, de asemenea, a avut o contributie la descoperirea radioactivitatii. Dupa ce, in 1906, sotul ei a murit in urma unui accident de circulatie, Maria Sklodowaska-Curie I-a urmat acestuia in postul de sef al Departamentului de cercetari de la Sorbona.

Ea a publicat teza sa fundamentala legata de radioactivitate in 1910, un an mai tarziu fiind recompensata cu un al doilea Premiu Nobel, de data aceasta in Chimie. S-a stins din viata dla 4 iulie 1934, in Sancellemoz, Franța, la varsta de 67 de ani din cauza unei leucemii cauzate probabil de expunerea indelungata la radiatii radioactive.

Marie şi Pierre Curie în laboratorul lor improvizat în incinta l’École de Physique et de Chimie - foto: ro.wikipedia.org

Marie şi Pierre Curie în laboratorul lor improvizat în incinta l’École de Physique et de Chimie – foto: ro.wikipedia.org

 

7 noiembrie 1874 - Partidul Republican din SUA a fost reprezentat de imaginea unui elefant, publicată inițial în revista “Harper’s Weekly”.

foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

Simbolul acestui partid s-a născut în imaginația caricaturistul Thomas Nast, și a apărut în Weekly Harper pe 7 noiembrie 1874. Interesant, Nast este de asemenea, creditat si ca a conceput măgarul ca simbol pentru Partidul Democrat, deși el nu a fost primul care a folosit acest simbol. Democratii spun astăzi despre măgar ca este inteligent și curajos, în timp ce republicanii spun ca elefantul este puternic și demn.

Din anul 2000, stelele de pe logoul Partidului Democrat din SUA , au fost inversate, unii analisti interpretand aceasta ca fiind un simbol satanist. În vrăjitorie Pentagrama este utilizata cu “capul” îndreptat în jos, ilustrând obedienta fata de satana. Satanistii folosesc o pentagrama cu două colturi în sus, de multe ori înscrise într-un cerc dublu, simbolizand excluderea lui Dumnezeu, și, includ uneori, un cap de capra in interiorul pentagramei.

 

7 noiembrie 1877 - În timpul razboiului pentru independenta Romaniei , trupele române comandate de colonelul George Slăniceanu ocupă orasul puternic fortificat Rahova, în urma unor lupte grele desfasurate in zilele de 7-9 noiembrie 1877.

Gheorghe Slăniceanu (n. 23 aprilie 1835, București; d. 12 ianuarie 1885, San Remo, Italia), general român care a participat la activități militare și politice foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Slăniceanu
foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Slăniceanu (n. 23 aprilie 1835, București; d. 12 ianuarie 1885, San Remo, Italia), general român care a participat la activități militare și politice.

 

7 noiembrie 1877 - A căzut în luptele de la Rahova maiorul român Constantin Ene, erou al Războiului de Independență al Romaniei; (n. 1837).

 

7 noiembrie 1878 - S-a născut Lise Meitner, fiziciană austriacă. Împreună cu Otto Hahn şi Fritz Strassmann a descoperit fisiunea uraniului. Laureată a premiului Enrico Fermi, în anul 1966; (d.27.10.1968).

 

7 noiembrie 1879 - S-a născut comunistul Leon Trotsky ( Leiba Davidovici Bronștein), figura proeminenta a revolutiilor ruse de la 1905-1907 si 1917; (d.21.08.1940).

Lev Davidovici Troțki (n. 26 octombrie/7 noiembrie 1879, Bereslavka, Ucraina – d. 21 august 1940, Coyoacán, Mexic), născut Léiba sau Leib Bronștéin, a fost un revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare. A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului. În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troțki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troțkism - (Photograph of Trotsky in 1929) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Photograph of Trotsky in 1929 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Lev Davidovici Troțki (n. 26 octombrie/7 noiembrie 1879, Bereslavka, Ucraina – d. 21 august 1940, Coyoacán, Mexic), născut Léiba sau Leib Bronștéin, a fost un revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare.

A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului. În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troțki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troțkism.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

 7 noiembrie 1885 - S-a născut Frank Knight, economist american. A fost unul dintre fondatorii şcolii economice de la Chicago impreună cu Milton Friedman şi George Stigler ; (d. 15.04.1972).

 

7 noiembrie 1899 - Guvernul român contractează un împrumut pe cinci ani cu o valoare nominală de 175 de milioane lei si o dobîndă de 5% anual.Convenţia de împrumut interzice guvernului român încheierea unui alt împrumut pînă la lichidarea acestuia şi anularea creditelor deja votate pentru suma de 83 de milioane de lei.

 

7 noiembrie 1903 - S-a născut zoologul austriac Konrad Lorenz, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1973 ;(d.27.02.1989).

 

7 noiembrie 1904 - S-a născut Roy Slemon, omul care a impiedicat izbucnirea unui razboi nuclear.

Air Marshal Charles Roy Slemon (7 November 1904 – 12 February 1992), known as Roy Slemon, was the Royal Canadian Air Force's Chief of the Air Staff from 1953 to 1957. In 1957 he was appointed as the first Deputy Commander of NORAD - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Air Marshal Charles Roy Slemon – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Roy Slemon (n. 7 noiembrie 1904 – d. 12 februarie 1992) a fost un canadian, care a împiedicat izbucnirea unui război nuclear între SUA şi URSS. A murit în Colorado Springs, la vârsta de 87 de ani. A fost ofiterul cel mai înalt in rang aflat in functie la sediul central al NORAD din Colorado, in data de 5 octombrie 1960, când radarele de supraveghere au indicat faptul că URSS a lansat un atac cu rachete asupra Statele Unite ale Americii. El nu a intrat in panică si a interzis represaliile imediate. Mai târziu s-a stabilit faptul că echipamentele de monitorizare au inregistrat de fapt reflecţii ale Lunii.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

7 noiembrie 1908 - Gangsterii americani Butch Cassidy şi Sundance Kid sunt ucişi în San Vicente, Bolivia.

Robert LeRoy Parker, cunoscut sub numele de Butch Cassidy, jos, in partea dreaptă a fotografiei, cu mâna așezată pe brațul scaunului. Sundance Kid (Harry Alonzo Longabaugh), este așezat pe extrema stângă a imaginii foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Robert LeRoy Parker, cunoscut sub numele de Butch Cassidy, jos, in partea dreaptă a fotografiei, cu mâna așezată pe brațul scaunului. Sundance Kid (Harry Alonzo Longabaugh), este așezat pe extrema stângă a imaginii – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

7 noiembrie 1910 - S-a stins din viaţă la varsta de 82 de ani, (20 noiembrie s.n.), marele scriitor rus Lev Nicolaevici Tolstoi, autorul romanelor “Război şi pace” şi “Anna Karenina”, dar şi a mai multe piese de teatru, povestiri, lucrări de memorialistică şi morală.

Lev Tolstoi (sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi, n. 28 august(sv) / 9 septembrie(sn) 1828, Iasnaia Poliana - d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo) scriitor rus. Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii - foto - ro.wikipedia.org

Lev Tolstoi  – foto: ro.wikipedia.org

Lev Tolstoi (sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi, n. 28 august(sv) / 9 septembrie(sn) 1828, Iasnaia Poliana – d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo) scriitor rus. Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii. Căsătorit în 1862 cu Sofia Andreevna Bers, cu care a avut treisprezece copii, contele scriitor n-a fost prea fericit în căsătorie, după cum notează A. N. Wilson.

Capodopera sa, romanul “Război şi pace”, este considerat unul dintre cele mai complete şi complexe romane care s-au scris vreodată, în paginile sale întreţesându-se poveştile a 580 de personaje istorice şi fictive. După 1880, Tolstoi s-a dedicat unei vieţi trăite după concepte proprii, un fel de creştinism primar, “bogumilism”, şi a scris o seamă de broşuri în care şi-a expus ideile asupra religiei, bisericii, artei, şcolii, educaţiei, vieţii, muncii, progresului şi altor chestiuni sociale, scrieri care constituie ceea ce s-a numit “tolstoism”. Succesul literaturii sale a fost atât de răsunător în întreaga lume, încât în 1901 a fost propus pentru Nobel, dar el a refuzat premiul.

 

7 noiembrie 1912 - A fost inaugurată Casa Operei din Berlin (Deutsche Opernhaus), cu opera Fidelio de Beethoven.

 

7 noiembrie 1913 - S-a născut Albert Camus, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1957; (d.04.01.1960).

Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria franceză, azi Dréan, Algeria - d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franța), romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului - foto: ro.wikipedia.org

Albert Camus - foto: ro.wikipedia.org

Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria franceză, azi Dréan, Algeria – d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franța), romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului.

 

7 noiembrie 1916 - S-a născut Mihai Şora, eseist si filosof, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi al Alianţei Civice, al „Solidarităţii universitare” şi al Asociaţiei „România viitoare”; după 1989 a fost ministru al Învăţământului (volume: „Despre dialogul interior” , „Firul ierbii”).

Mihai Șora (n. 7 noiembrie 1916, Ianova, județul Timiș), filosof și eseist român. Din 24 octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române foto (Poză publicată în 1990 în Revista 22.): ro.wikipedia.org

Mihai Șora (poză publicată în 1990 în Revista 22) – foto: ro.wikipedia.org

Mihai Șora (n. 7 noiembrie 1916, Ianova, județul Timiș), filosof și eseist român. Din 24 octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

 

7 noiembrie 1917 - În noaptea de 6 spre 7 noiembrie 1917 (stil nou) – 25 octombrie 1917 (stil vechi), a avut loc Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie din Rusia, care inaugurează în istoria lumii instaurarea oranduirii comuniste.

Revoluția din Octombrie (25 octombrie s.v. / 7 noiembrie s.n 1917) (Red Guards at Vulkan factory in 1917) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Revoluția din Octombrie (25 octombrie s.v. / 7 noiembrie s.n 1917) (Red Guards at Vulkan factory in 1917) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Evenimentul istoric cunoscut ca Revoluția din Octombrie sau Revoluția bolșevică, a fost lovitura de stat prin care bolșevicii au preluat puterea cu forța de la guvernul lui Kerenski, și care a inaugurat a doua fază a Revoluției Ruse din 1917.

Lovitura de stat a fost organizată de bolșevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin și este considerată a fi prima revoluție comunistă din secolul al XX-lea (deși, strict cronologic vorbind, este a doua, ea având loc după revoluția bolșevică reușită de la Tallin, prin care bolșevicii estoni conduși de Jaan Anvelt capturează puterea cu două zile înaintea revoluției bolșevicilor ruși la Petrograd, social-democrații radicali estonieni pierzând-o mai târziu, datorită invaziei armatelor kaiserului), revoluție bazată pe ideile lui Karl Marx. Cele mai importante activități revoluționare au fost controlate de Comitetul Militar Revoluționar al Sovietului din Petrograd.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

7 noiembrie 1917 - A început Războiul Civil Rus  (7 noiembrie 1917 – 25 octombrie 1922/16 iunie 1923)

Revoluția Rusă din 1917 (23 februarie/8 martie 1917 —26 octombrie/8 noiembrie 1917) - Parte a Primului Război Mondial - (Sovietul de la Petrograd din 1917) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Revoluția Rusă din 1917 (23 februarie/8 martie 1917 —26 octombrie/8 noiembrie 1917) – Parte a Primului Război Mondial – (Sovietul de la Petrograd din 1917) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul Civil Rus s-a desfășurat între 1917 și 1921. După succesul Revoluției Ruse, noul guvern bolșevic al Rusiei a semnat pacea cu Germania la Brest-Litovsk, tratatul de pace fiind ratificat pe 6 martie 1918. Acest tratat de pace era singura opțiune, deoarece armata rusă era într-o stare haotică și de totală indisciplină atunci când Germania a atacat în februarie 1918, deși vechea armata țaristă fusese reorganizată în ianuarie ca „Armata Roșie a Muncitorilor și Țăranilor”.

Acest tratat a unit un număr de grupuri antibolșevice din Rusia sau din afara ei, să acționeze împotriva noului regim. De exemplu, Winston Churchill a declarat că bolșevismul trebuie „strâns de gât în leagăn”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

7 noiembrie 1917 - Fortele armate britanice au capturat Gaza, invingand fortele Imperiului Otoman in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial.

 

7 noiembrie 1918 - Este publicat Manifestul Marelui Sfat Naţional din Transilvania privind convocarea la 1 decembrie a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

 

7 noiembrie 1919 - Peste 10.000 de comunişti şi anarhişti au fost arestaţi în douăzeci şi trei oraşe diferite din SUA.

 

7 noiembrie 1931 - În China este proclamata Republica Sovietică Chineză în orasul Ruijin, provincia Jiangxi, la o “Conferință Națională a Delegaților Sovietici ai Poporului”, care a luat hotărârea proclamării unei republici sovietice chineze, cu orașul Ruijin drept capitală.  Comunistul Mao Zedong a fost ales președinte al acestei formațiuni statale pe care a condus-o majoritatea timpului cat aceasta a existat.

Republica Sovietică Chineză s-a extins treptat, ajungând la o suprafață de peste 30000km2 și o populație de peste 3 milioane locuitori. A încetat să existe pe 15 octombrie 1934, când armata nationalista chineza (Kuomintang), condusă de Chiang Kai-shek, a supus orașul Ruijin unei blocade. Comuniștii chinezi au părăsit provincia Jiangxi și s-au refugiat în provincia Shaanxi, printr-o acțiune care este cunoscută în istoriografia chineză sub numele de Marșul cel Lung.

Mao Zedong (n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976) a fost un revoluționar chinez, teoritican politic și lider al Partidului Comunist Chinez - foto: ro.wikipedia.org

Mao Zedong – foto: ro.wikipedia.org

Mao Zedong (n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976) a fost un revoluționar chinez, teoritican politic și lider al Partidului Comunist Chinez.

 

7 noiembrie 1940 - S-a născut Dorina Lazăr, actriţă româncă de teatru şi film, director al Teatrului „Odeon” din Bucureşti (“Lumini şi umbre”, “Angela merge mai departe”, “Balanţa”).

Dorina Lazăr (n. 7 noiembrie 1940), actriță de teatru, televiziune, radio, voce și film - foto - Dorina Lazăr mulţumind după primirea decoraţiei „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” (14 noiembrie 2012): ro.wikipedia.org

Dorina Lazăr mulţumind după primirea decoraţiei
„Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” (14 noiembrie 2012) – foto: ro.wikipedia.org

Dorina Lazăr (n. 7 noiembrie 1940), actriță de teatru, televiziune, radio, voce și film.

 

7 noiembrie 1942 - S-a născut Mariana Mihuţ, actriţă cu o remarcabilă activitate teatrală la Teatrul Bulandra (film: “Moartea unui artist”, “Balanţa”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, „De ce trag clopotele, Mitică?”).

Mariana Mihuț (n. 7 noiembrie 1942, Chișinău), actriță română de film, radio, teatru, televiziune și voce. Căsătorită cu Victor Rebengiuc -  foto: cinemagia.ro

Mariana Mihuț - foto: cinemagia.ro

Mariana Mihuț (n. 7 noiembrie 1942, Chișinău), actriță română de film, radio, teatru, televiziune și voce. Căsătorită cu Victor Rebengiuc.

 

7 noiembrie 1944 - Spionul sovietic Richard Sorge a fost spânzurat de japonezi.

Richard Sorge (în limba rusă Рихард Зорге) (4 octombrie 1895 - 7 noiembrie 1944) a fost un revoluționar, jurnalist care a lucrat în Germania și Japonia și spion al Uniunii Sovietice în Japonia înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial. Numele de cod dat în cadrul NKVD a fost "Ramsay." - foto (Richard Sorge in 1940):  en.wikipedia.org

Richard Sorge in 1940 – foto: en.wikipedia.org

Richard Sorge (în limba rusă Рихард Зорге) (4 octombrie 1895 – 7 noiembrie 1944) a fost un revoluționar, jurnalist care a lucrat în Germania și Japonia și spion al Uniunii Sovietice în Japonia înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial. Numele de cod dat în cadrul NKVD a fost “Ramsay.”.

 

7 noiembrie 1944 - Franklin Delano Roosevelt a câștigat cel de-al patrulea mandat de președinte al Statelor Unite.

Franklin Delano Roosevelt (n. 30 ianuarie 1882 - d. 12 aprilie 1945) cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1933 - 1945) - foto: ro.wikipedia.org

Franklin Delano Roosevelt - foto: ro.wikipedia.org

Franklin Delano Roosevelt (n. 30 ianuarie 1882 – d. 12 aprilie 1945) cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1933 – 1945).

 

7 noiembrie 1950 - A fost inaugurat Teatrul de Operetă din Bucureşti, actualul Teatru Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Teatrul de Stat de Operetă din Bucureşti a fost înfiinţat în 1950 şi a fost inaugurat în acelaşi an, la 7 noiembrie, cu premiera “Vânt de libertate” de Isaak Dunaevski, spectacol la realizarea căruia au contribuit artişti precum Silly Popescu, Maria Wauvrina, Nae Roman, Migry Avram Nicolau, Toni Buiacici, Tiberiu Simionescu, N. Ionescu Dodo şi mulţi alţii.

Istoria operetei din România a început, însă, cu mult timp înainte de instituţionalizarea acestui gen muzical în România. În anii 1830, în principalele centre culturale din ţară, viaţa artistică era dominată de vodevil. Librete scrise de Vasile Alecsandri, Matei Millo, Costache Negruzzi sau Eugeniu Carada fuseseră transformate în vodeviluri devenite deja celebre.

Compozitori precum Eduard Caudella, Alexandru Flechtenmacher, Johann Andreas Wachmann, Iacob Mureşianu au contribuit, prin creaţiile lor, la familiarizarea publicului cu acest gen muzical, iar lucrări precum “Crai Nou” (1882, prima operetă românească), a lui Ciprian Porumbescu, sau aşa-numitele “opere comice” s-au numărat printre preferatele iubitorilor de muzică, potrivit site-ului https://www.opereta.ro/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

7 noiembrie 1951 - S-a născut în Bucuresti, Sorin Oprescu, medic chirurg, politician român, fost primar general al municipiului București

Sorin Mircea Oprescu (n. 7 noiembrie 1951, București), politician român, primar general al municipiului București. De profesie medic chirurg, Oprescu a fost director al Spitalului Universitar de Urgență din București (1994–2006) și al Spitalului Elias (2001-2005) - foto: Epoch Times România

Sorin Mircea Oprescu - foto: Epoch Times România

Sorin Mircea Oprescu (n. 7 noiembrie 1951, București) este un politician român, fost primar general al municipiului București. De profesie medic chirurg, Oprescu a fost director al Spitalului Universitar de Urgență din București (1994–2006) și al Spitalului Elias (2001-2005).

Un apropiat al lui Ion Iliescu, Oprescu a fost membru al PDSR (devenit ulterior Partidului Social Democrat). În ierarhia partidului a deținut funcțiile de președinte al filialei PSD București (în 2006) și de vicepreședinte. A fost ales senator în două rânduri, în legislaturile 2000–2004 și 2004–2008.

În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent la alegerile din același an pentru Primăria Municipiului București, pe care le-a câștigat în turul al doilea. La alegerile din 2012 a fost reales din primul tur pentru aceeași funcție. În septembrie 2015 a fost arestat preventiv pentru presupuse fapte de corupție.

 

7 noiembrie 1956 - Generalul american Dwight Eisenhower a fost reales cu un procent record,in functia de presedinte al Statelor Unite. Politicianul a ramas in Casa Alba dupa ce a inregistrat cea mai importanta victorie a republicanilor de la Abraham Lincoln, cu aproape 100 de ani in urma. Eisenhower a obtinut 58% din votul americanilor, reusind sa obtina victoria in 41 de state. Contracandidatul sau, guvernatorul de Illinois Adlai Stevenson, a obtinut un rezultat mai mult decat modest, fiind votat in doar sapte state de pe teritoriul SUA.

Dwight David Eisenhower,  (n. 14 octombrie 1890 - d. 28 martie 1969), cunoscut în mod afecționat și ca Ike, a fost un general și om politic republican american. A fost comandant suprem al armatelor aliate debarcate în Nordul Africii (1943), în Sicilia (1943) și în Vestul Europei (1944 - 1945). A fost primul comandant suprem al forțelor armate ale NATO (1949 - 1952) și președinte al SUA între anii 1953 și 1961. Doctrina sa, susținând protecția împotriva comunismului, a marcat profund politica internă și externă a Statelor Unite ale Americii pe parcursul anilor 1950 și 1960 - foto:  ro.wikipedia.org

Dwight David Eisenhower – foto: ro.wikipedia.org

Dwight David Eisenhower, (n. 14 octombrie 1890 – d. 28 martie 1969), cunoscut în mod afecționat și ca Ike, a fost un general și om politic republican american. A fost comandant suprem al armatelor aliate debarcate în Nordul Africii (1943), în Sicilia (1943) și în Vestul Europei (1944 – 1945). A fost primul comandant suprem al forțelor armate ale NATO (1949 – 1952) și președinte al SUA între anii 1953 și 1961. Doctrina sa, susținând protecția împotriva comunismului, a marcat profund politica internă și externă a Statelor Unite ale Americii pe parcursul anilor 1950 și 1960.

 

7 noiembrie 1956 - Adunarea Generala a ONU a cerut Marii Britanii, Frantei si Israelului sa-si retraga de urgenta fortele militare de pe teritoriul Egiptului.

 

7 noiembrie 1962 - A murit Eleanor Roosevelt, prima doamnă a SUA, sotia presediuntelui american F.D.Roosevelt; (n. 11.10.1884).

 

7 noiembrie 1980 - A murit actorul american Steve McQueen; (n. 1930).

Steve McQueen (născut Terence Steven McQueen la 24 martie 1930 – d. 7 noiembrie 1980), actor american de film. Era supranumit "The King of Cool"[1] iar înt-un interviu, Bruce Lee (care i-a fost și antrenor) a făcut referire la McQueen folosind sobrichetul "son of a gun" foto (McQueen in Wanted: Dead or Alive, 1959): ro.wikipedia.org

McQueen in Wanted: Dead or Alive, 1959 – foto: ro.wikipedia.org

Steve McQueen (născut Terence Steven McQueen la 24 martie 1930 – d. 7 noiembrie 1980) a fost un actor american de film. Era supranumit “The King of Cool” iar într-un interviu, Bruce Lee (care i-a fost și antrenor) a făcut referire la McQueen folosind sobrichetul “son of a gun”. A jucat în filme precum The Cincinnati Kid, Bullitt, Cei șapte magnifici. În 1974 devine starul cel mai bine plătit din lume, deși nu a mai jucat în filme după asta timp de patru ani. McQueen discuta mai mereu în contradictoriu cu regizorii, venea cu sugestii și prefera ca în filme să aibă replici scurte, mizând mai mult pe impactul vizual.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

7 noiembrie 1983 - A decedat sculptorul român Ion Jalea, membru al Academiei Române; (n. 19.05.1887).

 

5 sau 7 noiembrie 1984 - A murit Ștefan Bârsănescu, pedagog și eseist român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1895)

Ștefan Bârsănescu (n. 28 martie 1895, Viperești, Buzău, România - d. 5 noiembrie 1984, Iași, România) a fost un academician, membru corespondent al Academiei Române, pedagog și eseist român, membru al Asociaților Savanților Celebri din Chicago (SUA) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ștefan Bârsănescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ștefan Bârsănescu (n. 4 sau 28 martie 1895, Viperești, Buzău, România – d. 5 sau 7 noiembrie 1984, Iași, România) a fost un academician, membru corespondent al Academiei Române, pedagog și eseist român, membru al Asociaților Savanților Celebri din Chicago (SUA). Opera sa științifică însumează peste 30 de volume și peste 500 de articole publicate în țară și peste hotare. Între anii 1926-1928 Ștefan Bârsănescu a fost director al Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

7 noiembrie 1987 - În Tunisia, preşedintele Habib Bourguiba este răsturnat de la putere şi înlocuit de prim-ministrul Zine El Abidine Ben Ali.

 

7 noiembrie 1989 - David Dinkins devine primul primar afro-american al orasului american New York .

 

7 noiembrie 1989 - Prim-ministrul comunist est-german Willi Stoph , împreună cu intregul guvern, este nevoit să demisioneze după uriaşele proteste anti-guvernamentale desfasurate in intreaga tara. Dupa demisia guvernului condus de Willi Stoph, liderul comunist Egon Krenz formeaza un nou guvern. La data de 3 octombrie 1990 Germania de Est şi Germania de Vest s-au unit, Republica Democrata Germana ,creatie comunista a lui Stalin disparand de pe harta politica a lumii.

 

7 noiembrie 1990 - În Romania a luat fiinţă Alianţa Civică, din iniţiativa Asociaţiei “15 Noiembrie” – Braşov, Solidarităţii Universitare, Societăţii “Timişoara”, GDS, Societăţii “Agora” – Iaşi, Grupului Independent pentru Democraţie, Asociaţiei Pro Democraţia şi a peste 200 de intelectuali şi muncitori. Alianţa Civică a dat publicităţii o Declaraţie de principii si va deveni în scurt timp reprezentativă pentru societatea civilă românească.

Alianța Civică (Marian Munteanu, la tribună) - foto: mirceaordean.blogspot.ro

Alianța Civică (Marian Munteanu, la tribună) – foto: mirceaordean.blogspot.ro

Alianța Civică este o organizație neguvernamentală din România, cu sediul la București, creată în anul 1990, în scopul dezvoltării societății civile din România. Între anii 1990 – 1996 Alianța Civică a jucat un rol important în democratizarea societății românești organizând numeroase acțiuni civice ca de pildă seminarii, demonstrații, etc.

Deși nu a fost un partid politic și nu a candidat vreodată ca entitate separată în alegeri, numeroși membri ai Alianței Civice au fost propulsați în diferite funcții în stat și în administrațiile locale ca parte din decizia organizației de a se implica activ în viața politică din România. Printre ei se numără și Emil Constantinescu ales președinte al României în anul 1996.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

7 noiembrie 1991 - Jucătorul american de baschet Magic Johnson și-a anunțat retragerea din cauza infectării cu virusul HIV.

Earvin „Magic“ Johnson Jr. (n. 14 august 1959, Lansing, Michigan) este un fost jucător de baschet american. Împreună cu Larry Bird, Johnson a fost în anii 1980 printre cei mai buni jucători profesioniști de baschet din liga “National Basketball Association” (NBA), din America de Nord. Magic Johnson are o înălțime de 2,06 m, el era renumit prin pasele și driblingul lui ieșite din comun.

După ce câștigă cu echipa titlul de campion la Highschool, va câștiga titlul de campion cu echipa “Los Angeles Lakers“, fiind ales ca cel mai bun jucător de baschet de NBA Finals MVP Award. În anii 80 ajunge de 9 ori în finala NBA. Cariera sa sportivă de profesionist se crede încheiată în anul 1991, când se retrage după ce va fi testat pozitiv de SIDA.

În anul 1992 revine și câștigă „Dream Team“ fiind considerat ca cel mai bun jucător din turneu. În același an câștigă cu echipa medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 1992 în Barcelona. Va urma o perioadă de patru ani de repaus, după care va juca 32 de meciuri la echipa Lakers.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; magicjohnson.com

 

7 noiembrie 1996 - Lagos, Nigeria, se prăbușește un avion Boeing 727. Au murit toți cei 143 de oameni aflați la bord.

 

7 noiembrie 1996 - Biroul Electoral Central (BEC) din Romania a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare si prezidentiale din 3 noiembrie. Rezultatele alegerilor prezidentiale au fost: Ion Iliescu-32,25%; Emil Constantinescu-28,21%; Petre Roman-20,54%. Rezultatele alegerilor pentru Senat au fost: CDR-30,70%; PDSR-23,08%; USD-13,16%; UDMR-6,81%; PRM-4,54%; PUNR-4,22%. Rezultatele alegerilor pentru Camera Deputatilor au fost: CDR-30,17%; PDSR-21,52%; USD-12,93%; UDMR-6,64%; PRM- 4,46%; PUNR-4,36%.

 

7 noiembrie 1996 - NASA a lansat sonda spaţială Mars Global Surveyor.

Mars Global Surveyor (MGS) was a US robotic spacecraft developed by NASA's Jet Propulsion Laboratory and launched November 1996 foto (Artist's conception of Mars Global Surveyor): mars.nasa.gov

Mars Global Surveyor (Artist’s conception of Mars Global Surveyor) – foto: mars.nasa.gov

 

7 noiembrie 1997 - Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane a respins acuzatiile aduse unora dintre ierarhi, potrivit carora unii membri ai Sfantului Sinod ar fi fost colaboratori ai Securitatii, admitand, insa, ca a facut “unele concesii” regimului comunist, ca tribut pentru interesele vitale ale bisericii.

 

7 noiembrie 2000 - A decedat principesa Ingrid a Suediei, soţia regelui Frederick al IX-lea al Danemarcei ; (n. 28.03.1910).

 

7 noiembrie 2000 - Hillary Rodham Clinton, sotia fostului presedinte Bill Clinton, este aleasa in Senatul Statelor Unite , devenind prima fosta Prima Doamna din Statele Unite care a detinut funcţii publice în aceasta tara.

 

7 noiembrie 2000 - Agentia de lupta antidrog americana descoperă unul dintre cele mai mari laboratoare clandestine de fabricare a LSD, în interiorul unui fost siloz de rachete în Wamego, Kansas.

 

7 noiembrie 2001 - Compania aeriană naţională a Belgiei, Sabena, a intrat în faliment.

 

7 noiembrie 2010 - Papa Benedict XVI a sfințit biserica Sagrada Família și a ridicat-o la rangul de Basilica minor.

Bazilica Sagrada Família (Barcelona, Spania) -  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bazilica Sagrada Família (Barcelona, Spania) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sagrada Família (Sfânta Familie) este o biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasările din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției.

Gaudi ar fi comentat, în legătură cu acest termen: „Clientul meu nu se grăbește”. În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

7 noiembrie 2011 - A decedat campionul mondial american de box la categoria grea, americanul Joseph William „Joe“ Frazier ( n. 12 ianuarie 1944).

Joseph William „Joe“ Frazier (n. 12 ianuarie 1944, Beaufort, Carolina de Sud - d. 7 noiembrie 2011), campion mondial american de box, la categoria grea. Era poreclit Smokin' Joe („Joe, cel care dă gaz”) foto (Frazier in 2010): ro.wikipedia.org

Frazier in 2010 – foto: ro.wikipedia.org

Joseph William „Joe“ Frazier (n. 12 ianuarie 1944, Beaufort, Carolina de Sud – d. 7 noiembrie 2011), campion mondial american de box, la categoria grea. Era poreclit Smokin’ Joe („Joe, cel care dă gaz”). Înainte de a deveni profesionist, Frazier a fost campion olimpic de box amator (1964, Tokio), iar cele trei meciuri de box pe care le-a susținut împotriva lui Muhammad Ali (alias Cassius Clay), aparțin meciurilor clasice din istoria boxului.

Joe Frazier, dreapta, il trimite pe Cassius Clay la podea foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Joe Frazier, dreapta, il trimite pe Cassius Clay la podea
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

7 noiembrie 2020 - Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale în SUA. Democrații păstrează majoritatea din Congresul SUA, iar majoritatea din Senat va fi decisă într-un al doilea tur de scrutin.

Alegeri SUA - Joe Biden a câştigat scrutinul prezidenţial (media) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Alegeri SUA – Joe Biden a câştigat scrutinul prezidenţial (media) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. (n. 20 noiembrie 1942, Scranton, SUA) este un om politic american, ales al 46-lea președinte al Statelor Unite și fost vicepreședinte în timpul mandatelor prezidențiale ale lui Barack Obama, candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din 2020, pe care le-a câștigat. Înainte de a fi vicepreședinte, a fost senatorul senior al Statelor Unite pentru statul Delaware. El a îndeplinit funcția de senator timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

7 noiembrie 2020 - La Ordinea Zilei