Evenimentele Zilei de 30 decembrie în Istorie: 30 decembrie 1947 – Abdicarea forţată a Regelui Mihai I şi Proclamarea Republicii Populare Române
Regele Mihai la Londra, cu ocazia nuntii reginei Elisabeta cu printul Philip (nov 1947)
foto preluat de pe art-historia.blogspot.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com
30 decembrie este a 364-a zi a calendarului gregorian și a 365-a zi în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 30 decembrie
(BOR) Sfânta Muceniță Anisia; Sfânta Cuvioasa Teodora din Cezareea; Sfântul Cuvios Leon, arhimandritul
În vremea prigonitorului Maximian era o fecioară cu numele Anisia, născută în vestita cetate a Tesalonicului. Era născută din părinţi bogaţi şi credincioşi, învăţându-se frica Domnului, dar mai mult sporind în fapte bune, decât cu anii, pentru că părinţii ei o hrăneau mai mult cu dogmele bunei credinţe decât cu laptele. Trecând anii săi cei prunceşti, se vedea buna ei cuviinţă mai presus de nădejde şi o învăţa cu citirea de cărţi mai deosebite; iar ea, fiind înţeleaptă, cu înlesnire toate le înţelegea, arătând roduri vrednice de învăţătură.
cititi continuarea pe www.unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Anisia, martiră († secolul al IV-lea); Sf. Zotic Orfanotroful, preot († secolul al IV-lea)
(BRC) Sf. Ilaria, martiră
Ziua națională a Republicii Madagascar
Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o țară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică. Insula este populată la începutul mileniului I de etnii asiatice originare din Indonezia, Malaysia și Melanesia, care se contopesc cu populația aborigenă dar și cu cea africană și arabă imigrată ulterior.
În secolele X – XI se răspândește islamul adus de arabii care întemeiază primele factorii în estul insulei. Navigatorul portughez Diogo Dias este în august 1500 primul european care vizitează Madagascarul, urmat de negustorii olandezi, francezi și englezi. De la numele de “matacassi” dat de europeni popoarelor aborigene derivă denumirea modernă a statului.
Tentativa Franței de a-și impune în secolul al XVII-lea autoritatea colonială eșuează în față rezistenței autohtone. Regatul absolutist Merina (Imerina) creat în secolul al XVII-lea unifică, în timpul suveranului Radama I (1810-1828), întreaga insulă și adoptă numele oficial de Regatul Madagascar. În 1885 Franța impune Madagascarului protectoratul său, apoi îl proclamă în 1896 colonie. Madagascarul a devenit republică independentă la 26 iunie 1960.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
Astăzi în istorie pentru 30 decembrie
30 decembrie 39 - S-a născut la Roma imparatul roman Titus, fiul imparatului Vespasian; (d. 13 septembrie 81).
Titus Flavius Vespasianus (30 decembrie 39 – 13 septembrie 81), a fost împărat în perioada 79-81. A fost proclamat Caesar in anul 69, devenind din anul 71, în calitate de prefect al pretoriului, coregent al imperiului. S-a remarcat în războiul din Iudeea, reusind sa cucereasca în august 70, după un îndelungat asediu, Ierusalimul,centrul răscoalei antiromane a iudeilor.
In timpul domniei sale s-au construit la Roma Flavium amphiteatrum, cel mai mare amfiteatru roman, cu o capacitate de cca. 50.000 de locuri, inaugurat în anul 80, cunoscut din evul mediu sub denumirea de Colloseum, termele și arcul lui Titus.
Tot in timpul domniei sale, o puternică erupție a vulcanului Vezuviu a acoperit cu un strat de lavă și cenușă trei orașe din Campania –Pompei, Herculaneum și Stabiae (august 79) –calamitate în care și -au găsit moartea cca. 15.000 de oameni. A fost urmat la tron fratele său, Domițian, pe care Titus l-a desemnat la 23 iunie 81 caesar și succesor.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
30 decembrie 274 - A decedat papa Felix I
Felix I, a fost al 26-lea papă al Bisericii Catolice de la 5 ianuarie 269 până la 30 decembrie 274. Conform informațiilor din “Liber Pontificalis”, Felix era roman din naștere, iar tatăl său se numea Constantin. A fost ales pentru scaunul lui Petru pe 5 ianuarie 269. Papa Felix I a decretat ca anual să se celebreze o liturghie pe mormintele martirilor (“Hic constituit supra memorias martyrum missas celebrare“).
Autorul acestei informații face aluzie evidentă la obiceiul primar de a celebra Euharistia, lângă mormintele martirilor în criptele din catacombe („missa ad corpus”), pe când celebrarea solemnă care se făcea întotdeauna în bazilici construite pe catacombe datează din secolul al IV-lea, epocă în care au fost edificate marele bazilici cimiteriale romane.
Sub împăratul Aurelian, la 30 decembrie 274 a fost martirizat, și înmormântat la a doua milă pe Via Aurelia, într-o bazilică construită prin grija lui (“Hic fecit basilicam in Via Aurelia, ubi sepultus est“). La 30 mai – Sfântul Felix I, Papă și Martir, a cărui zi de naștere este amintită pe 30 decembrie, el a guvernat Biserica pe timpul Împăratului Aurelian care a ridicat cultul zeului soare, sol invictus, la rangul de religie a întregului imperiu..
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
30 decembrie 1066 - Masacrul din Grenada. O multime de musulmani iau cu asalt palatul regal din Granada ( Spania), il crucifica pe vizirul evreu Joseph ibn Nagrela si masacreaza cea mai mare parte a populatiei israelite a orasului. Au disparut intr-o singura zi 1500 de familii evreiesti, reprezentand in jur de 4000 de persoane.
In scurt timp comunitatea evreiasca s-a refacut, dar a fost din nou atacata in 1090 de Almoravizii condusi de Iusssef Ibn Tachfin. Aceasta data este considerata de unii istorici ca fiind sfarsitul epocii de aur a culturii evreiesti din peninsula Iberica.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
30 decembrie 1371 - S-a născut cneazul Vasili Dmitrievici Donskoi (d. 27 februarie 1425).
Vasili Dmitrievici Donskoi (n. 30 decembrie 1371 – 27 februarie 1425). A fost Mare Cneaz al Moscovei începând din 1389. Era fiul cneazului Dmitri Ivanovici Donskoi , învingătorul tătarilor în bătălia de pe câmpia Kulikovo , iar mama lui era Marea Cneaghină Eudoxia. În 1386 a căzut ostatic la tătari, dar a reușit să fugă din captivitate și s-a refugiat în „Marea Valahie, la Petru Voievod” (Cronica rusească) (în Moldova, la voievodul Petru Musat).
Tătarii au cerut moldovenilor sa le fie predat, dar voievodul roman a refuzat. Trei ani mai târziu, Vasili Dmitrievici Donskoi l-a urmat la domnie pe tatăl său, Dmitri Donskoi. Vasili I a continuat procesul de unificare a ținuturilor rusești: în 1392, el a anexat cnezatele Nijni Novgorod și Murom, iar în 1397- 1398 – Kaluga, Vologda, Veliki Ustyug și pământurile poporului Komi.
În timpul domniei sale, domeniile feudale s-au mărit. Odată cu creșterea autorității princiare de la Moscova, puterile feudale și judiciare au fost parțial diminuate și transferate lui Vasili Pentru a preveni ca Rusia să fie atacată de tatarii din Hoarda de Aur, Vasili I a încheiat o alianță cu Marele Ducat al Lituaniei , căsătorindu-se in 1392 cu Sofia de Lituania, singura fiică a regelui Vitautas cel Mare. Aceasta alianță s-a dovedit a fi una fragilă, din moment ce Vitautas a atacat și a cucerit mai târziu Viazma si Smolensk.
30 decembrie 1460 - În timpul Războiului celor Două Roze, în Anglia, Casa de York pierde în fața Casei de Lancaster în Bătălia de la Wakefield.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
30 decembrie 1566 - S-a născut Alessandro Piccinini, compozitor italian; (d. 1638).
30 decembrie 1591 - A murit Papa Inocenţiu al IX-lea (n. 1519).
Papa Inocențiu al IX-lea (n. 22 iulie 1519 – d. 30 decembrie 1591) papă al Romei.
30 decembrie 1673 - S-a născut sultanul otoman Ahmed al III-lea; (d. 1736).
Ahmed al III-lea (n. 30 decembrie 1673 (sau 31 decembrie) – d. 1 iulie 1736). A condus Imperiul Otoman între anii 1703 – 1730. În timpul său, armata turca a învins in 1711 la Stanilesti, pe Prut, armatele reunite ale tarului rus Petru I si ale domnului moldovean Dimitrie Cantemir. A pierdut razboiul cu Austria, fiind silit sa incheie Pacea de la Passarowitz (1718), in urma careia a cedat Austriei Banatul si Oltenia.
Oltenia a ramas sub ocupatie austriaca pana in 1739, cand a revenit din nou Tarii Romanesti. Sultanul Ahmed al III-lea a ordonat de asemenea mazilirea si uciderea domnitorului Constantin Brancoveanu, care a fost obligat să privească întâi decapitarea sfetnicului său de încredere Ianache Vacarescu si a tuturor fiilor săi. Sultanul Ahmed al III-lea a fost detronat de ieniceri in 1730 si a murit in inchisoare, sase ani mai tarziu.
30 decembrie 1691 - A murit Robert Boyle, fizician şi chimist britanic; este autor al legii care îi poartă numele, “legea Boyle”, potrivit căreia volumul unui gaz variază invers proporţional cu presiunea; (n.25.01.1627).
Robert Boyle (n. 25 ianuarie 1627; d. 30 decembrie 1691, Londra), fizician, chimist și inventator irlandez.
30 decembrie 1703 - Se inregistreaza un puternic cutremur in Japonia, in urma caruia raman 37 000 de morţi.
30 decembrie 1819 - S-a născut Theodor Fontane, prozator şi poet german, unul dintre întemeietorii romanului realist german (“Effi Briest”, ”Adultera”) ; (d.20.09.1898).
Theodor Fontane (n. 30 decembrie 1819, Neuruppin – d. 20 septembrie 1898, Berlin) a fost un scriitor german. A aparținut, alături de Paul Heyse, grupării literar-artistice Tunnel über der Spree.
30 decembrie 1865 - S-a născut scriitorul englez Rudyard Kipling, laureat al premiului Nobel pentru literatură in 1907; (“Cărţile junglei”); (m. 18 ianuarie 1936).
Joseph Rudyard Kipling (n. 30 decembrie 1865, Bombay, India – d. 18 ianuarie 1936), a fost un poet și prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907. Este celebru prin povestirea sa pentru copii “Cartea Junglei” (1894), romanul indian de spionaj “Kim” (1901), poemele “Gunga Din” (1892) și “If— ” (1895), numeroase schițe și nuvele.
În 1934 i s-a acordat, alături de William Butler Yeats, Premiul Gothenburg pentru Poezie. În timpul vieții a fost considerat un remarcabil poet și i s-a oferit un titlu nobiliar și postul de poet laureat – ambele refuzate de Kipling. Motivația Juriului Nobel “…pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ care caracterizează creația acestui autor de reputație mondială”
30 decembrie 1896 - A încetat din viaţă eroul naţional filipinez José Rizal.
Dr. José P. Rizal, pe numele său complet José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda, (19 iunie, 1861 – 30 decembrie, 1896) scriitor naționalist filipinez si militant pentru cauza patriotică, a pregătit si susutinut revoluția anticolonialistă din tara sa, care s-a desfasurat intre anii 1896- 1898, fiind considerat eroul național al Filipinelor. Romanele „Noli me tangere” „El filibusterismo” , poemul „Últimos adiós” ( Cel din urmă rămas bun), José Rizal il aseaza pe José Rizal printre cei mai de seamă scriitori filipinezi.
30 decembrie 1906 - Iranul a devenit monarhie constituţională.
Iran (Republica Islamică Iran, și până la 1935 cunoscută internațional ca Persia, este o țară în Asia de Sud-Vest, situată între coasta de nord-est al Golfului Persic și coasta sudică a Mării Caspice. Din anul 1949 sunt folosite atât numele „Persia”, cât și „Iran”. „Iran” este utilizat între funcționari și în contextul politic-statal. Numele „Iran” este un înrudit cu cuvântul „arian”” și înseamnă „teren de aur”. Iranul este o țară multiculturală cu multe grupuri etnice și lingvistice. Cele mai mari sunt Persia (61%), Azerbaidjan (16%), Kurd (10%) și Lor (6%).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
30 decembrie 1916 - La Budapesta a fost încoronat ultimul rege al Ungariei, Carol al IV-lea, succesor al impăratului Franz Josef I, decedat la 21 noiembrie 1916 , la vârsta de 86 de ani.
Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei (n. 17 august 1887, Castelul Persenbeug, Austria Inferioară – d. 1 aprilie 1922, Funchal)Născut Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria – din dinastia Habsburg – Lorena a fost ultimul împărat al Austriei (1916 – 1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea) etc. Biserica Catolică l-a declarat fericit în 2004, sărbătoarera sa fiind fixată pe 21 octombrie, în fiecare an.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
30 decembrie 1922 - A fost ratificat tratatul privind înființarea Uniunii Sovietice, sub forma uniunii mai multor republici (se va dezmembra în 1991).
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (abreviat URSS) (СССР), (SSSR), cunoscută și ca Uniunea Sovietică, a fost un stat întins pe o mare parte din Nordul Eurasiei, reunind Rusia, Ucraina, Bielorusia şi Transcaucazia și care a existat din 1922 până în 1991. Formarea sa a fost punctul culminant al Revoluției ruse din 1917, cea care l-a îndepărtat pe țarul Nicolae al II-lea. In 1991 URSS se va dezmembra si va disparea in istorie.
30 decembrie 1927 - Se deschide prima linie de metrou din Asia, la Tokio, in Japonia.
30 decembrie 1942 - S-a născut Vladimir Bukovski, scriitor şi disident rus, stabilit în prezent în Marea Britanie; închis în repetate rânduri în spitale de psihiatrie şi în lagărele comuniste, a atras atenţia opiniei publice occidentale în anul 1976 când, în urma unui troc politic, este schimbat pentru un alt deţinut politic, Luis Corvalan, lider al Partidului Comunist din Chile („Judecată la Moscova”, „Reuşeşti sau mori”).
30 decembrie 1944 - Regele George al II-lea al Greciei a abdicat, lasand vacant tronul.
George al II-lea al Greciei (n. 19 iulie 1890, Tatoi — d. 1 aprilie 1947, Atena) a fost fiul cel mai mare al Regelui Constantin I al Greciei și al prințesei Sofia de Prusia, fiind suveranul elenilor între anii 1922 – 1924, precum și între 1935 – 1947.
30 decembrie 1944 - A murit scriitorul francez Romain Rolland; premiul Nobel pentru literatură pe 1915 (“Jean-Christophe”, “Danton”); (n. 29 ianuarie 1866).
Romain Rolland (n. 29 ianuarie 1866, Clamecy, Nièvre — d. 30 decembrie, 1944, Vézelay), scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1915. Motivația Juriului Nobel: “ca un omagiu adus înaltului idealism al creației lui literare și dragostei de adevăr cu care a descris diferite tipuri umane”
30 decembrie 1947 - În Romania, printr-o lovitură de stat comunistă, la ordinul ocupanților sovietici, Regele Mihai I a fost forțat să abdice, să renunțe la conducerea statului și să părăseasca țara. A fost proclamată Republica Populară Română (RPR)
În noiembrie 1947 Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. Regele Mihai „nu a vrut să se întoarcă, dar personalităţi americane şi britanice [prezente la nunta regală] l-au încurajat să o facă”, conform unor „cercuri regaliste româneşti” citate de Washington Post. Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care „se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că «mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos»”. Potrivit propriei sale relatări, regele Mihai nu a avut astfel de intenţii de a nu reveni acasă.
După întoarcerea sa în România, Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniştii au anunţat abolirea monarhiei şi instaurarea unei republici populare şi au transmis la radio înregistrarea proclamaţiei regelui despre propria sa abdicare. În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele: Doamnă şi domnilor miniştri, vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin buna învoială. Regele a constatat – aşa cum este scris aici – că instituţia monarhiei era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noştri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. Prin urmare, şi actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernării noastre. Vreau să se ştie pretutindeni – şi aceasta este foarte important – că lucrul acesta s-a făcut cu cuminţenie, la timpul său. Noi mergem înainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit, aşa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”. La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai a fost silit să părăsească ţara, urmat la peste o săptămână, de principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg, care, potrivit ziarului The New York Times, au colaborat atât de strâns cu ruşii, încât au devenit cunoscute drept «mătuşile roşii» ale Regelui.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
Mihai I-iu, prin graţia lui Dumnezeu şi voinţă naţională Rege al României.
La toţi de faţă şi viitori, sănătate!
În viaţa Statului român s-au produs în ultimii ani adânci prefaceri politice, economice şi sociale, care au creat noi raporturi între principalii factori ai vieţii de Stat.
Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condiţiunilor stabilite de Pactul fundamental-Constituţia ţării-ele cerând o grabnică şi fundamentală schimbare.
În faţa acestei situaţiuni, în deplină înţelegere cu factorii de răspundere ai Ţării, conştient de răspunderea ce-mi revine, consider că instituţia monarhică nu mai corespunde actualelor condiţiuni ale vieţii noastre de Stat, ea reprezentând o piedică serioasă în calea dezvoltării României.
În consecinţă, pe deplin conştient de importanţa actului ce fac în interesul poporului român
ABDIC,
pentru mine şi pentru urmaşii mei dela Tron, renunţând pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.
Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de Stat.
Mihai.
Dat la Bucureşti,
astăzi 30 decembrie 1947.
30 decembrie 1950 - Coloniile franceze Vietnam, Laos si Cambodgia isi declara independența.
30 decembrie 1953 - În Statele Unite u fost puse in vanzare primele televizoare color la pretul de 1.175 dolari bucata.
30 decembrie 1954 - A murit Arhiducele Eugen de Austria (n. 1863)
Arhiducele Eugen Ferdinand Pius Bernhard Felix Maria de Austria-Teschen, (n. 21 mai 1863; d. 30 decembrie 1954) Arhiduce de Austria și Prinț al Ungariei și Boemiei. A fost ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Teutoni din dinastia de Habsburg.
30 decembrie 1962 - S-a născut Alessandra Mussolini, politiciana italiana de extrema dreapta, nepoata dictatorului fascist Benito Mussolini.
Alessandra Mussolini (n. 30 decembrie 1962, Roma, Italia), politiciană italiană neofascistă, membră a Parlamentului European. Este fiica Annei Maria Scicolone și a lui Romano Mussolini , al treilea fiu al liderului fascist interbelic al Italiei, Benito Mussolini Una din mătușile sale este actrița italiană Sophia Loren.
30 decembrie 1965 - Ferdinand Marcos a devenit al 10-lea presedinte al statului Filipine.
Ferdinand Emmanuel Edralin Marcos, Sr. (September 11, 1917 – September 28, 1989) was a Filipino politician who served as President of the Philippines from 1965 to 1986. He ruled under martial law from 1972 until 1981. A condus statul filipinez intre 30 decembrie 1965 – 25 februarie 1986.
30 decembrie 1973 - S-a nascut Tiberiu Ușeriu, alergător de anduranță și ultramaratonist român.
Tiberiu Ușeriu (n. 30 decembrie 1973, Prundu Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistrița-Năsăud, România) este un alergător de anduranță și un ultramaratonist român. În 2018, dintre 25 participanți și într-un timp de 172 ore și 50 minute, Tiberiu Ușeriu, în vârstă de 44 ani, a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar.
La ediție aniversară, ediția a X-a a competiției, au terminat doar 6 competitori și au avut la dispoziție 216 ore să parcurgă traseul de 618 kilometri. La start au fost patru români: Tibi Ușeriu, Levente Polgar, Avram Iancu și Florentina Iofcea. Ceilalți trei români au abandonat competiția încă din primele 24 de ore, din cauza condițiilor meteo și a unei accidentări. Cursa a debutat în data de 8 martie 2018, iar Tiberiu Ușeriu a reușit să o încheie după 7 zile și aproximativ 5 ore.
În februarie 2017, Tibi Ușeriu a lansat cartea „27 de pași”, o autobiografie în care povestește în peste 200 de pagini cum a ajuns în viață doar o cifră, “Domnul 2.800″ și cum a renăscut într-o celulă de 70 de cm, unde a fost condamnat să stea 23 de ani într-o închisoare de maximă siguranță din Germania (modificările legislative i-au redus pedeapsa la 13 ani, din care a executat 9 fiind eliberat în 2010)
cititi mai mult pe: adevarul.ro; ro.wikipedia.org; www.facebook.com; www.youtube.com; www.instagram.com
30 decembrie 1975 - S-a născut Tiger Woods, cel mai cunoscut jucator american profesionist de golf.
30 decembrie 1976 - S-a constituit societatea româno-franceză pentru constructia de automobile, Oltcit.
Oltcit a fost o marcă de automobile produse în România, în perioada 1981. La începutul anilor ’70, conducerea comunistă a României decide să accelereze planul de industrializare rapidă a ţării, motiv pentru care se doreşte deschiderea unei a doua fabrici de autoturisme, la Craiova. Aventura avea să ducă la naşterea singurei maşini franţuzeşti produse exclusiv în afara Franţei, rămasă în istoria noastră sub numele de Oltcit
cititi mai mult pe: promotor.ro
30 decembrie 1981 - S-a născut compozitorul roman de muzica usoara Marius Moga.
30 decembrie 1986 - A început invazia americană în Honduras.
30 decembrie 1987 - Robert Mugabe a fost ales preşedinte în Zimbabwe.
Robert Mugabe (n. 21 februarie 1924, în Masvingo), este președintele Republicii Zimbabwe din 1987. Între anii 1980 – 1987, Mugabe a fost prim-ministru. Încetul cu încetul, Mugabe a instituit o dictatură brutală. Situația economică a statului este deplorabilă, inflația ajungând în 2008 la 2,2 milioane de procente. Populația suferă de foame, Mugabe răspunzând cererilor maselor cu măsuri brutale, care sunt condamnate de ONU și de organizațiile care militează pentru drepturile omului.
30 decembrie 1991 - In Raportul Comisiei ONU pentru drepturile omului, comisie intrunita la Geneva in cea de-a 43-a sesiune, s-a apreciat ca in 1991 situatia din Romania s-a ameliorat, mai ales in ceea ce priveste legislatia, insa nu acelasi lucru s-a precizat despre relatia dintre romani si maghiari, caracterizata ca destul de tensionată.
30 decembrie 1993 - Israelul si Vaticanul au stabilit relatii diplomatice.
30 decembrie 1997 - Premierul Victor Ciorbea a anuntat ca a acceptat demisia ministrului Transporturilor, Traian Basescu, survenita ca urmare a declaratiilor critice pe care acesta le-a formulat la adresa Executivului. Demisia lui Basescu a dus la caderea Cabinetului.
30 decembrie 2006 - Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein (n. 28.04.1937), a fost condamnat la moarte si executat la Bagdad prin spânzurare, pentru ca a ordonat asasinarea a 148 de şiiţi din Dujail în anii ’80.
Sadam Husein (n. 28 aprilie 1937, satul Al-Awja, Irak; d. 30 decembrie 2006, Bagdad), președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003. După capturarea sa de către armata americană, căci dictatorul irakian se ascundea într-o groapă de lângă localitatea Ad-Dawr, din apropierea orașului său natal, Tikrit, Saddam a fost predat tribunalului penal irakian care l-a condamnat pe 5 noiembrie 2006 la moarte iar pe 26 decembrie 2006 verdictul a fost confirmat. Sentința a fost executată pe 29 decembrie 2006 în timpul nopții prin spânzurare și a pus capăt vieții dictatorului irakian.
Saddam trebuia executat până în zori, înainte de începerea unei sărbători musulmane. A fost spânzurat la ora 5, ora României. Călăii spun că Saddam a murit senin, cu Coranul în mână și înainte de a muri, ultimele sale cuvinte au fost un îndemn ca irakienii să fie uniți și să nu ia contactul cu iranienii. Trupul său a fost predat familiei, fiind îngropat după 24 ore de la execuție, după tradiția musulmană. A fost înmormântat în satul său natal Al-Awja, alături de fiii săi, uciși în războiul din anul 2003.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
30 decembrie 2008 - Preşedintele rus Dmitri Medvedev, a semnat documentele privitoare la reforma constituţională, prin care mandatul prezidenţial a fost prelungit de la patru la şase ani, incepand cu anul 2012.
30 decembrie 2010 - A murit Bobby Farrell, cântăreț de muzică pop, dansator în trupa Boney M (n. 1949)
Roberto „Bobby“ Alfonso Farrell (n. 6 octombrie 1949, Aruba; d. 30 decembrie 2010, Sankt Petersburg), a fost un dansator și cântăreț de muzică pop olandez, cunoscut mai mult ca membru al formației muzicale de succes a anilor 1970, Boney M.[2] În coregrafia lui ca dansator prezintă pe scenă și pe micul ecran numere extravagante. Din 1992 se va prezenta cu o formația sa proprie Boney-M, devenind un concurent al lui Farian. Între anii 1981 – 1994, Farell a fost căsătorit cu un fotomodel iugoslav și a locuit în ultimii ani în Amstelveen. La data de 30 decembrie 2010 a fost găsit mort într-un hotel din Sankt Petersburg. Medicii au stabilit diagnosticul de insuficiență cardiacă.
30 decembrie 2012 - A murit Rita Levi-Montalcini, neurolog italian, laureată a Premiului Nobel pentru Medicină (n. 1909)
Rita Levi-Montalcini, (n. 22 aprilie 1909), om de știință italian care împreună cu Stanley Cohen, a fost laureată a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1986 pentru descoperirea factorilor de creștere (în cazul ei factorul de creștere al nervului – în engleză nerve growth factor, abreviat NGF)
30 decembrie 2014 - A murit Luise Rainer, actriță de film de origine germană (n. 1910)
Luise Rainer (n. 12 ianuarie 1910, Düsseldorf, Germania – 30 decembrie 2014,Bejing,china), actriță de film de origine germană, dublă laureată a premiului Oscar.
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com