Evenimentele Zilei de 21 septembrie în Istorie
Convenția Națională din Franța (21 septembrie 1792 – 26 octombrie 1795) – Panteonul din Paris
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org
21 septembrie este a 264-a zi a calendarului gregorian și a 265-a zi în anii bisecți.
Mai sunt 101 zile până la sfârșitul anului.
Sărbători Religioase ale Zilei de 21 septembrie
Biserica Ortodoxă Română
Odovania Praznicului Înălţării Sfintei Cruci; Sfântul Apostol Codrat; Sfântul Prooroc Iona
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Sf. Quadrat, apostol († secolul I)
Biserica Romano-Catolică
Sf. Matei, apostol, evanghelist
Sărbători internaționale ale zilei de 21 septembrie
Ziua internaţională a păcii (ONU)
Ziua internaţională a păcii (“Peace Day”), marcată în întreaga lume, anual, la 21 septembrie, este o zi dedicată consolidării idealurilor păcii.
Această zi a fost stabilită pentru prima dată în 1981, prin Rezoluţia 36/67, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an în deschiderea sesiunilor din luna septembrie.
Prima Zi internaţională a păcii a fost marcată în septembrie 1982. Rezoluţia 55/282 a ONU, adoptată la 7 septembrie 2001, prevede ca începând din 2002 Ziua internaţională a păcii să fie celebrată la 21 septembrie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (în a treia zi de sâmbătă a lunii septembrie)
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (World Marrow Donor Day – WMDD) este sărbătorită la nivel mondial în a treia zi de sâmbătă a lunii septembrie.
În 2019, are loc la 21 septembrie şi este marcată în peste 50 de ţări din întreaga lume.
Iniţial a fost marcată ca un eveniment european în Italia, Spania, Franţa şi Belgia, iar ulterior a fost extinsă la nivel mondial în 2015.
Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza publicul larg şi factorii de decizie privind importanţa calităţii de donator de celule stem şi a impactului transplantului de celule stem asupra vieţii pacienţilor, potrivit worldmarrowdonorday.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Sărbători naționale ale zilei de 21 septembrie
Ziua Independenței în Armenia (1991)
Ziua Independenței în Belize (1981)
Ziua Independenței în Malta (1964)
Evenimentele Zilei de 21 septembrie în Istorie
- 21 septembrie 1792 – Convenția Națională, constituită în Franța cu o zi înainte, a decis abolirea monarhiei și proclamarea Primei Republici Francezeș
- 21 septembrie 1937 – A apărut pentru prima oară romanul Hobbitul de J. R. R. Tolkienș
- 21 septembrie 1939 – Primul Ministru al României Armand Călinescu (în imagine) a fost asasinat la București de un grup de membri ai Gărzii de Fier.
21 septembrie 19 î.Hr. - A decedat la Brindisium (azi Brindisi, in Italia), poetul latin Virgiliu (Publius Vergilius Maro, n.15 octombrie 70 î.Hr.), autor al epopeii în versuri Aeneis (“Eneida”), considerată epopeea națională a romanilor.
Publius Vergilius Maro (cunoscut în limba română ca Virgiliu, n. 15 octombrie 70 î.Hr., Andes – d. 19 î.Hr., Brundisium/azi Brindisi), poet latin, autor al epopeii în versuri Aeneis (“Eneida”), considerată epopeea națională a romanilor.
21 septembrie 454 - A murit Flavius Aetius (n. 396), renumit general al Imperiului Roman de Apus.
Flavius Aetius (cca. 390, Durostorum – 21 septembrie 454, Ravenna), general roman aflat în slujba împăratului Imperiului Roman de Apus.
Flavius Aetius s-a născut la Durostorum (Silistra de azi) si in tinerețe a fost ostatic la huni, Constantius negociind cu aceștia eliberarea lui.
A fost un comandat militar abil și cel mai influent om din jumătatea occidentală a Imperiului Roman, timp de doua decenii (433-454).
În anul 451 aliat cu vizigoții și francii, îl înfrânge pe rege hunilor, Attila, in batalia de pe Campiile Catalunice.
În 454 din ordinul împăratului Valentinian al III-lea, Flavius Aetius este asasinat. După asasinarea sa, cronicile îl denumesc „ultimul roman”.
21 septembrie 687 - A decedat Papa Conon (n.cca 630). A condus Biserica Romei din 21 octombrie 686 pana la moartea sa si se pare ca a fost fiul unui ofițer de origine traca.
Papa Conon (n.cca 630 – d. 21 septembrie 687) Papă al Romei în perioada 21 Octombrie 686 – 21 Septembrie 687.
În timpul pontificatului său l-a uns episcop pe Sf. Kilian, misionarul irlandez și l-a trimis să predice credința în Franconia.
A murit 21 septembrie, la Roma 687 grav bolnav după o domnie foarte scurtă, care a durat o perioadă de un an.
La moartea sa, Conon a fost îngropat în Bazilica patriarhală San Pietro de la Roma.
21 septembrie 1235 - A murit regele Andrei al II-lea al Ungariei (Andras), din dinastia arpadiana.
A fost fiul lui Bela al III-lea ( 1172 -1196) și al Anei de Chatillon,rege între 1205 -1235, frate cu regele Emeric (Imre) al Ungariei (1196-1204) și cu Margareta, împărăteasa Bizanțului, soția lui Isaac al II-lea Angelos (1185-1195 și 1203-1204).
Andrei al II-lea a colonizat în anul 1211 în Transilvania, in Tara Barsei,Ordinul Cavalerilor Teutoni pe care apoi l-a alungat în anul 1225, după cateva confruntări armate.
Între 1217 și 1218, a participat la cea dea cincea Cruciada, fără a obține însă roadele politice scontate, respectiv râvnita coroană a Imperiului Latin de Constantinopol.
În anul 1223 ratifica Bula de Aur (Bulla aurea), cea mai veche constitutie a Ungariei, prin care au fost consolidate drepturile marilor magnați.
În anul 1224 a sancționat prin așa-numitul Andreanum, drepturile și privilegiile coloniștilor germani (sasi) din sudul Transilvaniei.
21 septembrie 1327 - Regele Eduard al II-lea al Angliei, care a renunțat la tron în ianuarie, a fost ucis în închisoare, în castelul Berkeley (Gloucestershire). (n. 1284).
Eduard al II-lea (n. 25 aprilie 1284, Caernarfon Castle(d), Țara Galilor, Regatul Angliei – d. 21 septembrie 1327, Berkeley(d), Anglia, Regatul Unit), a fost rege al Angliei din 1307 până în ianuarie 1327.
Eduard al II-lea a fost primul monarh care a fondat colegiile universităților din Oxford și Cambridge; el a fondat Cambridge’s King’s Hall în 1317 și a dat statut regal Colegiului Oriel din Oxford în 1326.
(…)
În cele din urmă, în noiembrie 1326 a fost prins Hugh cel Tânăr și condamnat la o moarte dezonorantă și dezgustătoare: mai întâi i s-au tăiat organele sexuale, ca eretic și sodomit, apoi decapitat.
Regina l-a declarat pe suveran „nebun și probabil răpit de Iele” și l-a închis în Turnul Londrei.
În septembrie 1327, Eduard a fost ucis în închisoare, cu acceptul tacit al reginei.
Peste patru ani, regele va fi răzbunat de fiul său, care-l va ucide pe Mortimer și o va alunga pentru totdeauna de la curte pe mama sa, Isabela.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 septembrie 1391 - A încetat din viaţă Petru I Muşat, domn al Moldovei.
În ordinea reprodusă în cronicile moldoveneşti şi în diploma lui Alexandru cel Bun din 7 ianuarie 1403, Petru I Muşatinul a urmat în scaunul voievodal al Moldovei după Laţcu.
În timpul domniei lui se bat primele monede moldoveneşti, groşii de argint,care pe o parte aveau un scut cu flori de crin și bare transversale, iar pe cealaltă, capul de bour, iar Suceava devine cetate de scaun.
Când Ștefan Voievod, moștenitorul de drept al tronului Moldovei, a murit în anul 1358, după moartea voievodului Bogdan I Intemeietorul în anul 1367, domnia Moldovei a fost disputată de cei doi fii ai lui, Petru și Ștefan.
Petru, deși, a fost mezinul a fost susținut de majoritatea populatiei și de provincialii unguri, adică maramureșenii din Moldova și și-a însușit domnia.
A fost căsătorit cu sora regelui Vladislav Jagello pe care l-a împrumutat cu 3.000 ruble de argint (1388) si pentru care i s-a amanetat Pocuția, o provincie de 8.000 km pătrați.
Până la urmă, suma nu a fost returnată niciodată în întregime.
Petru I a întemeiat cetatea și mănăstirea Neamțului, iar tradiția spune că mănăstirea Neamțului a fost ridicată de către niște ucenici de-ai lui Nicodim, ctitorul Vodiței din Țara Românească.
Mănăstirea a fost înzestrată cu 2 sate, 2 mori și o vie.
Tot el a fixat scaunul Moldovei la Suceava.
Soarta lui Petru I și a fratelui său Ștefan după jumătatea anului 1368, nu este cunoscută. Nu se cunosc date despre moartea lui Petru I și nici locul mormântului său.
Se presupune, însă, că mormântul său ar fi unul dintre cele trei morminte aflate în prima biserică de la Radauti, în naosul actualei biserici episcopale Sfântul Nicolae.
21 septembrie 1415 - S-a născut impartul Imperiului Romano-German, Frederic al III-lea ;(d. 1493).
Frederic al III-lea (n. 21 septembrie 1415, Innsbruck – d. 19 august 1493, Linz) a fost ales Rege al Germaniei din 1440 și a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1452 domnind până la moartea sa.
A fost ultimul împărat al Sfantului Imperiu Romano – German încoronat la Roma și antepenultimul împărat încoronat de Papă.
Ca Arhiduce al Austriei a purtat numele de Frederic al V-lea (Arhiduce al Austriei).
În timpul domniei sale nu a reușit să câștige nici o bătălie, recurgând la planuri subtile pentru a-și păstra puterea.
L-a ținut ostatic pe nepotul său Ladislau Postumul al Ungariei l, în încercarea de a-și extinde autoritatea asupra teritoriilor acestuia.
Nu a reușit însă să obțină controlul asupra Ungariei si Boemiei, fiind învins de Matei Corvin in 1485 , acesta din urmă ocupând timp de 5 ani Viena.
Din această cauză, curtea lui Frederic al III-lea a avut o existență itinerantă, de-a lungul anilor Frederic rezidând ca rege german și sfânt împărat roman (catolic) la Graz, Linz si Wiener Neustadt.
21 septembrie 1452 - S-a născut Girolamo Savonarola, călugăr dominican italian, teolog, predicator, critic şi reformator al moravurilor religioase şi sociale catolice ; (d.23 mai 1498).
Girolamo Savonarola (n. 21 septembrie 1452, Ferrara, d. 23 mai 1498, Florența) a fost un călugăr dominican italian, predicator, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale catolice.
Odată cu ocuparea Florenţei de trupele regelui Carol al VIII-lea al Franţei şi alungarea de la putere a Medicilor, se instituie „Repubblica Fiorentina” în care Savonarola deţine puterea absolută si ia o serie de măsuri printre care abolirea luxului şi a cămătăriei, crearea unui „Munte de Pietate” şi perceperea impozitelor pe avere.
Se concentrează puteri ample în mâinile organului conducător, „Consiglio Maggiore”, în timp ce Savonarola, într-un fanatism religios excesiv, pe care astăzi l-am numi fundamentalism, arde pe rugul „Vanităţii” în Piazza della Signoria instrumente ale „păcatului”: oglinzi, produse cosmetice, haine elegante, instrumente muzicale, obiecte de artă, cărţi considerate imorale şi textele în manuscris ale cântecelor laice.
Înzestrat cu un talent oratoric de excepţie a captivat masele din Florenta, înspăimântându-le cu viziuni apocaliptice si impunand oamenilor rigoare morală şi un ascetism religios radical .
Chiar şi pictorul Sandro Botticelli îşi aruncă în foc propriile tablouri pe teme mitologice cu nuduri feminine.
În predicile sale devine ţintă chiar si Papa Alexandru al VI-lea „Borgia” şi întreaga Curie romană.
Modul său de interpretare a Sfintei Scripturi îi atrage în 1495 acuzaţia de erezie. Cum Savonarola refuză să dea ascultare papei, acesta îi interzice să mai predice, interdicţie pe care Savonarola o ignoră.
În 1497, soseşte de la Roma vestea excomunicării lui Savonarola, pe care acesta o declară nevalabilă.
În 1498, Savonarola este arestat, judecat de un tribunal inchizitorial, torturat şi condamnat la moarte pentru erezie.
În ziua de 23 mai 1498, după ce a fost spânzurat, trupul lui a fost ars pe rug în Piazza de la Signoria iar cenuşa lui a fost aruncată în apele râului Arno.
La locul supliciului se poate vedea astăzi o placă comemorativă.
21 septembrie 1558 - A murit Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Romano – German, rege al Castiliei, Aragonului, Neapolelui şi al Siciliei; (n. 1500).
Carol Quintul (n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558), împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556.
A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556.
21 septembrie 1640 - S-a născut Filip I, Duce de Orléans, fratele regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei; (d. 1701).
Filip al Franței, duce de Orléans (21 septembrie 1640 – 8 iunie 1701), cel de-al doilea fiu al regelui Ludovic al XIII-lea al Franței și al Annei de Austria, și, astfel, fratele mai mic al viitorului rege Ludovic al XIV-lea al Franței.
21 septembrie 1792 – Convenția Națională Franceză, constituită în Franța cu o zi înainte, votează pentru abolirea monarhiei.
Instaurarea primei Republici Franceze.
Convenția Națională este numele dat adunării constituante care a guvernat Franța de la 21 septembrie 1792 până la 26 octombrie 1795 în timpul Revoluției Franceze.
Ea a urmat Adunării Legislative și a pus bazele Primei Republici. A fost aleasă, în premieră în Franța, prin vot universal masculin, pentru a da Franței o nouă constituție, necesară după căderea lui Ludovic al XVI-lea [1] în urma zilei de 10 august 1792.
Încă de la prima sa ședință, Convenția, care exercita puterea legislativă, a abolit monarhia în urma intervențiilor lui Collot d’Herbois și a abatelui Grégoire care a declarat: „în ordinea morală, regii ocupă același loc pe care îl ocupă monștrii în cea fizică. Curțile regale sunt atelierele crimei, anticamera corupției și vizuina tiranilor. Istoria regilor este martirologul națiunilor”.
A doua zi, a fost proclamat anul I al calendarului republican. Constituția din anul I, o constituție foarte democratică (cu vot universal masculin) și descentralizatoare, elaborată de convenția montagnardă care a promulgat-o solemn în ziua de 10 august 1793 în urma unui referendum, nu a fost niciodată pusă în aplicare din cauza stării de război pe plan intern și extern. La 10 octombrie 1793, Convenția a consacrat instaurarea regimului de teroare, declarând: „Guvernul provizoriu al Franței va fi revoluționar până la pace”.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
21 septembrie 1832 - A încetat din viaţă Walter Scott, poet şi scriitor, creator al romanului istoric englez (“Ivanhoe”, “Rob Roy”); (n. 15 august 1771).
Sir Walter Scott (15 august 1771 – 21 septembrie 1832), scriitor scoțian prolific și un poet popular în Europa în timpul vieții sale.
21 septembrie 1840 - S-a născut sultanul otoman Murat al V-lea.
Murat al V-lea (21 IX 1840 – 29 VIII 1904) sultanul otoman din 30 mai 1876 pana la 31 august in acelasi an.
A avut cea mai scurta domnie din istoria otomana (din 30 mai 1876 -pana la 31 august in acelasi an), fiind inlocuit si apoi incarcerat de fratele sau Abdulhamid al II-lea.
A rămas prizonier timp de 28 de ani in palatul Çırağan din Istanbul, pana la moartea sa in data de 29 august 1904.
21 septembrie 1842 - S-a născut Abd-ul-Hamid al II-lea, sultan otoman (d. 1918)
Abdul-Hamid al II-lea sau Abdülhamid al II-lea (21 septembrie 1842 – 10 februarie 1918) a fost al 34-lea sultan al Imperiului Otoman.
A domnit de pe 31 august 1876 până la detronarea sa la 27 aprilie 1909.
Pe 23 decembrie 1876, sub presiunea aliaților europeni ai Imperiului, revoltați de cruzimea cu care fuseseră reprimate revoltele din Bosnia-Herțegovina și Bulgaria, a decretat prima Constituție a Imperiului Otoman, consfințindu-se astfel trecerea de la monarhia absolutistă la monarhia constituțională.
În constituția publicată la 23 decembrie 1876, România era prevăzută printre provinciile imperiului, fapt ce a provocat protestele guvernului român.
Prima perioadă constituțională s-a încheiat în urma tulburărilor istorice la 13 februarie 1878 prin dizolvarea Parlamentului.
A condus Imperiul în războiul ruso-turc din 1877-1878. Războiul a avut ca urmări pierderea a două treimi din teritoriile din Balcani ale Imperiului Otoman, în urma tratatelor de pace de la San Stefano și Berlin.
În 1882 Egiptul s-a desprins cu totul de Imperiul Otoman, intrând sub dominația Marii Britanii.
În 1895-1896 a permis săvârșirea unor masacre comise de turci și kurzi împotriva armenilor.
În data de 23 mai 1905 a emis o Iradea (decret imperial) in favoarea aromanilor si romanilor din Balcani, prin care li se asigura acestora recunoasterea ca o comunitate distincta, cu drepturi culturale proprii si cu posiblitatea de a-si constitui foruri specifice de reprezentare.
A fost înlăturat în 1909 de mișcarea Junilor Turci, murind exilat și încarcerat la Thesalonic.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
21 septembrie 1847 - Inaugurarea primei lucrări moderne de alimentare cu apă a Bucureştilor (“Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă”), în care pompele erau acţionate de o maşină cu aburi.
21 septembrie 1860 - A încetat din viaţă filosoful Arthur Schopenhauer; prin opera sa fundamentală “Lumea ca voinţă şi reprezentare”, a întemeiat voluntarismul în filosofia modernă; (n. 22 februarie 1788).
Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig – d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main), filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.
21 septembrie 1864 - S-a născut Elena Văcărescu, scriitoare și traducătoare franceză de origine română (d. 1947)
Elena Văcărescu (n. 21 septembrie 1864 București – d. 17 februarie 1947 Paris), scriitoare română stabilită în Franța, membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze.
A avut o bogată activitate politică și literară la Paris.
A tradus în limba franceză din poeziile lui Eminescu, Blaga, Goga, Topîrceanu, Minulescu, Vinea.
A avut o idilă cu viitorul rege Ferdinand, relație dezaprobată de regele Carol I și guvern.
În perioada Primului Război Mondial, Elena Văcărescu a militat pentru realizarea Marii Uniri de la 1918.
Începând din anul 1919 este numită de către regele României ca secretar general al Asociaţiei Române pe lângă Societatea Naţiunilor pentru o perioadă de douăzeci de ani.
Pentru meritele sale, guvernul francez îi decernează ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare.
Ca urmare, în anul 1925, Elena Văcărescu devine membru de onoare al Academiei Române, ea fiind prima femeie din România care a beneficiat de acest titlu.
Moare la Paris, la 17 februarie 1947, şi este înhumată în cripta familiei Văcăreştilor din cimitirul Bellu.
Ea a lăsat moştenire Academiei Române, prin testament, majoritatea averii Văcăreştilor
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
21 septembrie 1866 - S-a născut Charles Nicolle, medic şi bacteriolog francez.
A descoperit modul de transmitere a tifosului exantematic şi agentul patogen al acestei boli.
A obţinut Premiul Nobel pentru medicină în anul 1928; (d.28.02.1936).
Charles Jules Henry Nicolle (n.21 septembrie 1866, Rouen – d. 28 februarie 1936, Tunis), bacteriolog francez, laureat al Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1928.
21 septembrie 1866 - S-a născut Herbert George Wells, scriitor şi jurnalist.
S-a remarcat atat prin scrierile sale, cat si prin studiile sale in domeniul biologiei.
S-a facut remarcat prin romanele de anticipatie cu elemente de critica sociala.Multe dintre romanele sale au fost ecranizate.
Herbert George Wells (n. 21 septembrie 1866, Bromley, Kent – d. 13 august 1946, Londra), cunoscut mai bine sub numele de H. G. Wells, scriitor englez celebru pentru cărțile sale de ficțiune precum Mașina timpului, Războiul lumilor, Omul invizibil, Primii oameni în Lună și Insula Doctorului Moreau.
H. G. Wells s-a lansat cu romanul de anticipaţie “Maşina timpului”, iar scrierile ce au urmat au fost romane de succes (“Omul invizibil”, “Războiul lumilor”s.a.) ;
A murit la 13 august 1946.
21 septembrie 1868 - A fost promulgat, prin Decretul nr. 1516 – “Actul de concesiune pentru construirea si esploatarea caei ferate de la Suceava la Iasi , Botosani pene la Roman”, act prin care era concesionata pe o durată de 90 ani (până în anul 1961), Companiei Victor von Ofenheim, constructia primei cai ferate din Moldova (lungimea de 224 km).
21 septembrie 1874 - S-a născut compozitorul britanic Gustav Holst; (m. 25 mai 1934).
21 septembrie 1893 - Fratii Duryea, Charles şi Frank J. au testat un automobilul denumit de ei “trăsură Horseless” (fara cai).
Acesta este considerata prima masina cu motor pe benzina produsa in America.
21 septembrie 1912 - S-a născut Chuck Jones, celebru desenator, creator al multor personaje de desene animate: iepuraşul Bugs Bunny, sconcsul Pepe, pasărea Bip-Bip şi Willy Coyote; a realizat peste trei sute de filme şi a fost răsplătit cu patru Premii Oscar; (m. 22 februarie 2002).
21 septembrie 1916 - S-a născut Françoise Giroud, scriitoare şi publicistă franceză, co-fondatoare a săptămânalului “L’Express;(d.2003).
21 septembrie 1931 - S-a născut Dem Rădulescu, actor român (d. 2000)
Dem Rădulescu (n. 21 septembrie 1931, Râmnicu Vâlcea – d. 17 septembrie 2000, București), actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.
21 septembrie 1931 - S-a născut Larry Hagman, actor american (d.2012)
Larry Hagman (n. 21 septembrie 1931 – d. 23 noiembrie 2012) a fost un actor american, regizor și producător de film și televiziune.
Este cel mai cunoscut pentru rolul său J. R. Ewing în filmul serial Dallas, distribuit de către CBS, rol pe care l-a interpretat în perioada 1978-1991.
Larry Hagman a murit în timpul realizării sezonului al II-lea al noului serial Dallas din 2012.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.larryhagman.com
21 septembrie 1932 - La Berlin, incepe procesul lui Marinus Van der Lubbe, un tanar comunist olandez retardat, acuzat de hitleristi de incendierea Reichstagului ( Parlamentul german ).
Acesta a fost condamnat la moarte in decembrie 1933.
21 septembrie 1934 - A decedat Gheorghe Bogdan-Duică, istoric literar; membru al Academiei Române; (n.1866).
Gheorghe Bogdan-Duică (n. 2 ianuarie 1866, Brașov – d. 21 septembrie 1934, Brașov), istoric literar român, membru titular al Academiei Române.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 septembrie 1934 - S-a născut Leonard Cohen, cantautor canadian (d.2016)
Leonard Cohen (n. 21 septembrie 1934, Montréal – d. 7 noiembrie 2016, Los Angeles[23]) a fost un poet, cântăreț și romancier evreu canadian.
Cohen a trăit intermitent în Anglia, pe insula grecească Hydra, în California și la New York.
Cele mai faimoase poezii ale sale și cântece se numesc Bird on a wire, Famous Blue Raincoat, Marianne.
Este autorul unui număr impresionant de volume de versuri bine primite de critică dar și al unei discografii care a făcut din el idolul mai multor generații.
Primul sau disc a fost remasterizat și vocea lui groasă, guturală a fost modificată pentru a semăna cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci în mare vogă.
A început să imprime la studiourile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley și vocea sa a revenit la tonalitatea sa normală.
După o ședere de câțiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu Zece cântece noi, disc ce l-a adus din nou în clasamentele de specialitate și pe primele pagini ale revistelor.
Ultimul sau album, apărut în 2004, se numește Dear Heather.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.leonardcohen.com
21 septembrie 1937 – A apărut pentru prima oară romanul Hobbitul de J. R. R. Tolkien.
Hobbitul sau O poveste cu un hobbit (titlu original The Hobbit, or There and Back Again) este un roman de fantezie pentru copii scris de J. R. R. Tolkien.
A fost publicat pe 21 septembrie 1937, primind multe aprecieri, fiind nominalizat pentru medalia Carnegie și primind un premiu de la New York Herald Tribune pentru cea mai bună carte de ficțiune pentru copii.
Este popular și în zilele noastre și face parte din literatura clasică pentru copii.
Cu o acțiune care are loc „Între apusul zânelor și dominația oamenilor”, Hobbitul urmărește încercarea casnicului hobbit Bilbo Baggins de a căpăta o parte din comoara păzită de dragonul Smaug.
Călătoria lui Bilbo îl poartă din împrejurimile rurale luminoase adânc în teritoriile întunecate.
Povestea este relatată sub forma unei căutări împărțite pe episoade, majoritatea capitolelor introducând o creatură sau un tip specific de creatură din Ținuturile Sălbatice ale lui Tolkien.
Acceptându-și latura romantică și aventuroasă (latura Took) și folosindu-și bunul simț, Bilbo atinge un nou nivel de maturitate, competență și înțelepciune.
Punctul culminant al poveștii îl constituie Bătălia celor Cinci Armate, în care multe dintre personajele și creaturile din capitolele anterioare reapar pentru a participa la conflict.
Hobbitul reprezintă influența mai multor epopei (poeme epice), mituri și basme citite de Tolkien, inclusiv Beowulf, poem epic anglo-saxon la care Tolkien a lucrat toată viața lui.
În poveste apar teme ale dezvoltării personale și diferite forme de eroism.
Împreună cu conflictul, aceste teme i-au determinat pe critici să considere experiențele lui Tolkien și ale altor participanți la Primul Război Mondial ca fiind folosite la șlefuirea poveștii.
Cunoștințele autorului de literatură anglo-saxonă și interesul său pentru basme au influențat și ele cartea.
Datorită succesului financiar și a recenziilor pozitive ale cărții, editorii lui Tolkien i-au cerut o continuare.
Pe măsură ce munca la Stăpânul inelelor progresa, Tolkien a făcut legături cu ea într-unul din capitolele Hobbitului.
Aceste schimbări, mici dar semnificative, au apărut în ediția a doua a cărții.
Edițiile ulterioare au inclus și alte modificări minore, cum ar fi cele care reflectă schimbările de concepție ale lui Tolkien despre lumea în care a ajuns Bilbo.
Datorită cererii, cartea a fost retipărită fără întreruperi încă de la apariție.
Moștenirea sa include adaptări pentru teatru, marele ecran și jocuri.
Unele dintre ele au primit aprecieri, cum ar fi un joc video care a câștigat „Golden Joystick Award” (Premiul Joystickul de Aur), un scenariu pentru un joc de război care a câștigat un Origins Award (Premiu Origins) și un film de desene animate care a fost nominalizat la Premiul Hugo.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 septembrie 1939 - A fost asasinat de către un comando legionar, primul ministru al Guvernului Romaniei, Armand Călinescu.
(n. 4 iunie 1893, Pitești – d. 21 septembrie 1939, București), om politic, prim-ministru, ministru și economist român.
Armand Calinescu a fost omorat in apropierea casei sale din Bucuresti din ordinul lui Horia Sima, conducatorul miscarii legionare.
Asasinarea sa a fost un act de razbunare al membrilor Garzii de Fier, impotriva carora Armand Calinescu a adoptat masuri extrem de dure.
A doua zi dupa tragicul incident, politia a inconjurat casa conspirativa in care s-au ascuns ucigasii, i-a capturat si i-a transportat la locul atentatului, unde au fost impuscati demonstrativ, iar cadavrele lor au fost lasate in strada.
În 1938, Calinescu a ordonat masuri care practic au decapitat miscarea legionara, ceea ce i-a atras ura organizatiei.
O tentativa de asasinare a demnitarului s-a consemnat si in 13 februarie 1939, cand un dispozitiv exploziv a fost amplasat sub podul peste Dambovita, pe traseul urmat de acesta, planul fiind insa dejucat la acea data.
Armand Calinescu avea 46 de ani in momentul in care a fost ucis.
Politicianul roman a fost unul dintre liderii Partidului National Taranesc si, in timpul dictaturii regale carliste, a ocupat functia de premier din martie 1939.
A fost un sustinator al politicii traditionaliste, precum si un adversar consecvent al Germaniei naziste.
I-a succedat la conducerea guvernului, pentru câteva zile, generalul Gheorghe Argeşanu.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 septembrie 1942 - Are loc primul zbor al bombardierului B-29 produs de firma americana Boeing. In total s-au produs 2.766 de astfel de avioane la uzinele din Wichita (Kansas) si Renton (Washington).
21 septembrie 1945 - A decedat la Bucuresti Ioan Constantin Filitti, istoric, jurist şi diplomat român; şi-a consacrat viaţa istoriei militare şi diplomatice, genealogiei şi istoriei bisericii. (n. 8 mai 1879, București).
A fost membru corespondent al Academiei Române.
oan Constantin Filitti (n. 8 mai 1879, București – d. 21 septembrie 1945, București), istoric, jurist și diplomat român, membru corespondent al Academiei Române.
21 septembrie 1947 - S-a nascut scriitorul american Stephen King, cunoscut mai ales pentru romanele sale horror. Majoritatea cartilor sale au fost best-seller in intreaga lume.
Pentru a putea sa isi plateasca studiile, King a fost nevoit sa lucreze in timpul universitatii.
După absolvire s-a angajat ca profesor de engleza si a inceput sa scrie.
Nu a fost multumit de povestirile sale, astfel incat toate au luat calea gunoiului.
Sotia sa le-a salvat insa si tot ea a insistat pe langa scriitor sa finalizeze lucrul la ele.
Primul roman publicat a fost chiar “Carrie” (1974), pentru care a primit un avans derizoriu din partea editorului – de numai 2.500 de dolari , dar a carui valoare a crescut apoi pana la 400.000 de dolari.
În acea perioada, Stephen King a inceput sa bea si sa consume droguri.
Abia la inceputul anului 1980 a reusit sa renunte la aceste vicii.
Cartile sale s-au vandut in peste 100 de milioane de exemplare.
21 septembrie 1950 - S-a născut actorul american Bill Murray.
21 septembrie 1952 - S-a născut la Râmnicu Vâlcea cântăreţul şi compozitorul Valeriu Sterian (m. 16 septembrie 2000).
21 septembrie 1954 - A murit Kokichi Mikimoto, inventator japonez, primul care a dezvoltat o metoda de cultura a unor perle pefect sferice; (n. 1858).
21 septembrie 1954 - S-a născut Shinzō Abe, politician japonez, al 90-lea prim-ministru al Japoniei
21 septembrie 1955 - S-a născut la Sighet,in Maramures, cantaretul de muzica folk roman, Ducu (Alexandru) Bertzi.
21 septembrie 1959 - Apare primul model de automobil Plymouth Valiant, la o fabrica din Hamtramck, Michigan, deşi acest nume avea să fie cunoscut abia din 1961.
21 septembrie 1959 - S-a născut la Tulcea, Crin Laurentiu Antonescu, om politic român, parlamentar, fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal.
George Crin Laurențiu Antonescu (n. 21 septembrie 1959, Tulcea), om politic român, președinte al Partidului Național Liberal din 2009 până în 2014, președinte al Senatului României între 2012-2014. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea. În perioada 10 iulie 2012 – 31 august 2012 a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.
21 septembrie 1961 - De la Galeria Naţională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, “Ducele de Wellington”.
Pictura a fost recuperata în 1965.
21 septembrie 1961 - A decedat Claudia Millian, poetă, soţia poetului Ion Minulescu; (n. 1887).
21 septembrie 1964 - Colonia engleză Malta şi-a proclamat independenţa în cadrul Commonwealthului; Malta a devenit republică la 13.12.1974.
21-25 septembrie 1970 - Vizita oficială a lui Nicolae Ceaușescu în Austria.
21-22 septembrie 1973 - Vizita neoficială a lui Nicolae Ceaușescu în Maroc.
21 septembrie 1973 - În cursul escalei la Dakar, Ceaușescu a avut o întrevedere cu președintele Senegalului.
21 septembrie 1979 - Se infiinteaza la Bucuresti Institutul de Tracologie, avand ca scop coordonarea unitara a activitatii multidisciplinare in domeniul studiilor traco-geto-dacice; primul director: Dumitru Berciu
21 septembrie 1983 - Telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X în greutate de 800 de grame a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume.
21 septembrie 1985 - Inginerul Gheorghe Ursu a fost arestat. În urma tratamentelor inumane la care a fost supus în arestul Securităţii de la Rahova, acesta a decedat.
Gheorghe Ursu (n. 1 iulie 1926, Soroca, Basarabia – d. 17 noiembrie 1985, torturat la penitenciarul din Calea Rahovei, București) a fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident.
A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.
(…) Tot in acesti ani devine un sarcastic critic, deseori exasperat, al abuzurilor regimului comunist si al marasmului de constiinta indus de cultul personalitatii lui Ceasusecu.
În cea mai mare parte aceste critici le-a incredintat jurnalului; deseori insa le citea, in forme literare, in cercuri de prieteni, unde propunea si alte variante de protest contra regimului (vezi amintirea “Intilnire cu Geo Bogza” din capitolul “Babu” al volumului “Cartea prietenilor mei“).
În acesti ani, la serviciu tine la vedere afise anti-totalitare. (Vezi capetele de acuzare din 1985 ale Securitatii pentru “intensa activitate de propaganda dusmanoasa” impotriva regimului).
Ca urmare a acestor actiuni, Securitatea l-a urmarit in toti acei ani, printr-o actiune cu numele de cod “Calatorul“.
Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 septembrie 1985 pe motiv că deținea valută.
A fost plasat în aceeași celulă cu „recidiviștii violenți” Marian Cliță și Gheorghe Radu, iar milițienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote.
În paralel, Gheorghe Ursu era scos din celulă și „interogat” zilnic, prin „metode specifice”, de către Securitate.
Disidentul a rezistat până pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o „peritonită” Detinutii au fot pusi de Securitate sa il omoare.
Procurorul Vasile Manea Drăgulin a stabilit în 1985 că moartea nu ar fi fost violentă și a dispus neînceperea urmăririi penale.
În anul 2000, după mai multe răsturnări de situație, un infractor de drept comun, aflat în detenție împreună cu Ursu, a fost condamnat pentru uciderea acestuia.
În octombrie 2003 foștii colonei de miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu.
În decembrie 2005 fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare privind dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.
Fiul inginerului Ursu, Andrei Ursu, încearcă să găsească aceste pagini de jurnal, care au ajuns pe la începutul anilor 90 la Gabriela Adameșteanu, cea care a publicat o selecție din Jurnal în revista 22, în arhiva CNSAS.
Până în acest moment, manuscrisul nu a fost încă descoperit.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 septembrie 1986 - S-a născut George Simion, activist civic român, militant pentru ReUnirea României cu Republica Moldova.
George Simion (n. 21 septembrie 1986, Focșani, România) este un activist civic român care militează pentru ReUnirea României cu Republica Moldova.
Este fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și al Alianței pentru Centenar.
Este autorul cărții „Blocați în labirint‟, o radiografie a parcursului Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de astăzi.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; georgesimion.ro
21 septembrie 1988 - A murit Henry Koster, regizor american de film; este realizatorul primului film pe ecran lat (cinemascop) – 1953; (n.1905, la Berlin).
21 septembrie 1990 - Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti îl condamnă pe Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, la 20 de ani de închisoare, 10 ani de interdicţie a unor drepturi şi degradare militară, schimbând acuzaţia de infracţiune de genocid în instigare la omor deosebit de grav.
historia.ro: Singurul interviu acordat de Nicu Ceauşescu presei române
21 septembrie 1991 - A fost proclamată independenţa Republicii Armenia fata de U.R.S.S.
21 septembrie 1992 - A încetat din viaţă Ion Baiesu (Ion Mihalache), prozator şi dramaturg, autor de schiţe şi foiletoane umoristice, autorul romanului “Balanţa” (ecranizat de către regizorul Lucian Pintilie) ; (n. 2 ianuarie 1933).
Ion Băieșu (pseudonimul literar al lui Ion Mihalache[1], n. 2 ianuarie 1933, Aldeni, județul Buzău – d. 21 septembrie 1992, București) a fost un scriitor român, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film.
21 septembrie 1996 - Fiica regelui Mihai I, Margareta, principesa de Hohenzollern, s-a căsătorit cu actorul roman Radu Duda, devenit principe de Hohenzollern-Veringen (la 1 ianuarie 1999).
21 septembrie 1998 - A decedat Florence Griffith Joyner, (Florence Delorez Griffith) sportivă, cunoscuta cu porecla Flo-Jo. Atleta americanca este detinatoarea recordului mondial la 100 si 200 de metri; (n. 1959).
Florence Delorez Griffith Joyner (December 21, 1959 – September 21, 1998), also known as Flo-Jo, was an American track and field athlete.
Este considerată “femeia cea mai rapida din toate timpurile”, ea deţinand în continuare recordul mondial atât pentru 100 de metri şi 200 de metri , ambele stabilite în 1988 şi niciodată depasite.
A murit de epilepsie la varsta de 38 de ani.
21 septembrie 1999 - Taiwanul este zguduit de un cutremur major.
Aproximativ 2.400 de persoane sunt ucise.
21 septembrie 2003 - Sfârșitul misiunii sondei spatiale americane Galileo dupa 14 ani si 4,6 miliarde de kilometri parcursi.
Distrugerea sondei s-a produs prin dezintegrare in atmosfera planetei Jupiter, lucru hotarat de NASA, pentru a proteja de contaminare satelitul Europa.
21 septembrie 2012 - A decedat Sven Hassel, autor al unor romane (pseudo-autobiografice) bazate pe experienţa sa de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial;( n.19 aprilie 1917).
Sven Hassel, (n. 19 aprilie 1917 – d. 21 septembrie 2012), soldat danez, autor al unor romane (pseudo-autobiografice) bazate pe experiența sa de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial.
Numele său adevărat era Sven Pedersen. A luptat in armata germana pe toate fronturile, cu excepţia Africii de Nord şi a fost rănit de mai multe ori.
A ajuns la gradul de locotenent şi a primit medalia Crucea de Fier clasa 1 şi clasa a 2-a.
El s-a predat trupelor sovietice de la Berlin in 1945 şi şi-a petrecut anii următori în diverse lagăre de prizonieri.
A început să scrie prima sa carte, Legiunea Blestemaţilor, în timp ce era prizonier.
Prima lui carte „Legiunea blestemaţilor” a fost publicată în 1953.