Evenimentele Zilei de 14 noiembrie în Istorie

Trecerea Dunarii. Intrarea Armatei Române în Dobrogea. Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei (14 noiembrie 1878) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Trecerea Dunarii. Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei (1878)

foto preluat de pe cyd.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

14 noiembrie este în calendarul gregorian a 318-a zi a anului în anii comuni și a 319-a în anii bisecți. 47 de zile rămase până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 14 noiembrie

(BOR) Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului (Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului)

Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 Apostoli (†80 d.Hr.) - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 Apostoli (†80 d.Hr.) – foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Filip (n. 5 d.Hr., Betsaida, Israel – d. 80 d.Hr., Hierapolis, Turcia) este unul din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus, originar din satul Betsaida (ca și apostolii Petru și Andrei), de meserie pescar. Apostolul Filip este menționat în Evanghelii: Matei 10:2-4; Marcu 3:14-19; Luca 6:13-16.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Filip, apostol († secolul I)

(BRC) Sf. Veneranda

 

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat (ONU)

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Dobrogei

În fiecare an, la 14 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei. La 19 noiembrie 2013, proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat şi la 9 septembrie 2015, de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional. Alegerea acestei date face trimitere la Războiul de Independenţă sau războiul ruso-româno-turc, încheiat în 1878, în urma căruia Dobrogea a revenit la teritoriul naţional, potrivit legii publicate pe site-ul www.cdep.ro. În data de 7 octombrie 2015 a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 14 noiembri

 

Evenimentele Zilei de 14 noiembrie în Istorie:

- 14 noiembrie 1878 – După Războiul de Independenţă, Dobrogea a redevenit parte a României

 

14 noiembrie 565 - A decedat imparatul bizantin Iustinian I cel Mare(n.482).

Iustinian I, zis „cel Mare”, (Flavius Petrus Sabbatius Justinianus), împărat bizantin în perioada (527 - 565) - foto (mozaic din Bazilica San Vitale, Ravenna) - ro.wikipedia.org

Iustinian I, zis „cel Mare” (mozaic din Bazilica San Vitale, Ravenna) – foto: ro.wikipedia.org

Iustinian I, zis „cel Mare”, (Flavius Petrus Sabbatius Justinianus), împărat bizantin în perioada (527 – 565). S-a născut în satul Tauresium (într-o familie de țărani traco-romani sau iliro-romani), sat situat lângă in prefectura romană Iliria. Familia lui era vorbitoare a limbii latine, iar Iustinian era nepotul împăratului Iustin I.

Una dintre cele mai mari realizări ale lui Iustinian este codificarea dreptului roman începută în 529,o uriașă operă de sistematizare a dreptului clasic și postclasic, astfel încât să poată fi aplicat la realitățile secolului al VI-lea din Imperiul Roman. Iustinian, un creștin convins, a jucat un rol important în istoria Bisericii, întocmind tratate religioase si onducand adunări bisericești (sinoade) .

A întemeiat episcopia Justiniana Prima si a construit biserica Hagia Sofia din Constantinopol (Sfânta Sofia), unul dintre monumentele remarcabile ale arhitecturii universale.

 

14 noiembrie 1234 - O scrisoare papală ii menționează pe românii de rit ortodox din Moldova si Muntenia.

 

 14 noiembrie 1263 - A murit cneazul rus Alexandr Nevski; (n.cca. 1220).

Alexander Yaroslavich Nevsky (13 May 1221 – 14 November 1263) served as Prince of Novgorod, Grand Prince of Kiev and Grand Prince of Vladimir during some of the most difficult times in Kievan Rus' history - foto: en.wikipedia.org

Alexander Yaroslavich Nevsky (13 May 1221 – 14 November 1263) – foto: en.wikipedia.org

A fost cneaz de Novgorod (din 1236) și mare cneaz de Vladimir (din 1252). Facea parte din dinasria Riurik. In urma victoriilor obținute impotriva germanilor si suedezilor, el a devenit un erou național si a fost sanctificat de Biserica Orodoxa Rusa.

 

14 noiembrie 1305 - Clement al V-lea devine primul papă cu reședința la Avignon.

Papa Clement al V-lea (n. ca. 1250 — d. 1314) unul din cei mai însemnați papi din evul mediu - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Clement al V-lea (n. ca. 1250 — d. 1314) unul din cei mai însemnați papi din evul mediu – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Clement al V-lea (n. ca. 1250 — d. 1314). A fost unul din cei mai însemnați papi din evul mediu. În timpul pontificatului său sediul papilor a fost transferat de la Roma în Franta la Avignon. Împreună cu regele Franței, Filip al IV-lea (Filip cel Frumos), a pus la cale desființarea Ordinului Templierilor.

În anul 1307, intr-o zi de vineri 13 Octombrie, un edict care ordona arestarea templierilor a fost emis, simultan, în toată Europa. Templierii arestați au fost interogați de Inchizitie timp de 7 ani, pentru a se afla locul unde se ascundea tezaurul lor. În 1314 marele maestru al Ordinului Templierilor, Jacques de Molay, ar fi prezis înainte de a fi ars pe rug, că atât Regele Filip al IV-lea al Frantei cat si Papa Clement al V-lea vor muri în același an, ceea ce s-a și întâmplat.

 

14 noiembrie 1359 - A murit Sfântul Grigore Palamas (născut la Constantinopol in 1296). Călugărla Muntele Athos, iar apoi Arhiepiscop de Tessalonic , a fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. Moastele Sfântului Grigore Palamas se păstrează laTesalonic.

Sfântul Grigorie Palama (1296 Constantinopol -1359), călugăr din Muntele Athos iar apoi Arhiepiscop de Tesalonic, a fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. A rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei, datorită implicării sale polemice împotriva lui Varlaam Calabrezul pentru a apăra Isihasmul (de la grecescul "hesychia" care înseamnă calm și liniște). Este înscris în calendarul ortodox cu zi de prăznuire la data de 14 noiembrie, dar este cinstit în chip aparte în Duminica a doua a Sfântului și Marelui Post, numită și Duminica Sfântului Grigorie Palama - foto: basilica.ro

Sfântul Grigorie Palama – foto: basilica.ro

Sfântul Grigorie Palama (1296 Constantinopol -1359), călugăr din Muntele Athos iar apoi Arhiepiscop de Tesalonic, a fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. A rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei, datorită implicării sale polemice împotriva lui Varlaam Calabrezul pentru a apăra Isihasmul (de la grecescul “hesychia” care înseamnă calm și liniște). Este înscris în calendarul ortodox cu zi de prăznuire la data de 14 noiembrie, dar este cinstit în chip aparte în Duminica a doua a Sfântului și Marelui Post, numită și Duminica Sfântului Grigorie Palama. A rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari teologi ai ortodoxiei.

 

14 noiembrie 1497 - S-a terminat zidirea Bisericii “Înălțarea Domnului” de la Mănăstirea Neamț, monument ce definește stilul moldovenesc în arhitectura religioasă, stil constituit în epoca lui Ștefan cel Mare. Biserica voievodala „Inaltarea Domnului”, a fost ctitorita de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant intre anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Musat (1375-1391), fusese grav avariata din cauza cutremurului din 1471. Aceasta biserica a fost printre ultimile ctitorii, iar marele voievod a dorit ca sa fie cea mai monumentala biserica atat din punct de vedere artistic, arhitectural, cat si ca dimensiuni.
cititi mai mult pe monumenteneamt.ro

 

14 noiembrie 1650 - S-a nascut William al III-lea, rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei, din dinastia Stuart-Orania ; (1689-1702); (d. 1702).

 

14 noiembrie 1668 - S-a nascut Johann Lucas von Hildebrandt, celebru arhitect austriac creator in stilul baroc ; (d.16 noiembrie 1745).

 

14 noiembrie 1716 - A decedat Gottfried Leibniz, filozof, matematician, diplomat, om de ştiinţă german; (n. 01.07.1646).

 

14 noiembrie 1719 - S-a nascut Leopold Mozart, compozitor, violonist şi organist austriac, tatăl celebrului compozitor W.A. Mozart; (d.28.05.1787).

 

14 noiembrie 1765 - S-a nascut Robert Fulton, constructor de nave american; (d. 24.02.1815).

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson. În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800. Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile. El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației - in imagine, Gravură postumă înfățișându-l pe Robert Fulton (1873) - foto: ro.wikipedia.org

Gravură postumă înfățișându-l pe Robert Fulton (1873) – foto: ro.wikipedia.org

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson.

În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800.

Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile. El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației.

Fulton presents his steamship to Bonaparte in 1803 – foto: en.wikipedia.org

 

14 noiembrie 1770 - James Bruce descoperă ceea ce el consideră a fi izvoarele Nilului.

James Bruce (14 December 1730 – 27 April 1794) was a Scottish traveller and travel writer who spent more than a dozen years in North Africa and Ethiopia, where he traced the origins of the Blue Nile -foto: en.wikipedia.org

James Bruce -foto: en.wikipedia.org

James Bruce (14 decembrie 1730 – 27 aprilie 1794) a fost un călător şi scriitor scotian, care a petrecut mai multi ani în Africa de Nord şi Etiopia unde a cartografiat izvoarele Nilului Albastru.

 

14 noiembrie 1778 - S-a născut Johann Nepomuk Hummel, compozitor și pianist austriac (d. 1837)

 

14 noiembrie 1779 - S-a născut Adam Oehlenschläger, scriitor danez (d. 1850)

 

14 noiembrie 1797 - S-a născut Charles Lyell, geolog britanic (d. 1875)

 

14 noiembrie 1805 - S-a născut Fanny Hensel născută Mendelssohn, compozitoare germană (d. 1847)

Fanny Mendelssohn (14 November 1805 – 14 May 1847), after her marriage, Fanny Hensel, 1842, by Moritz Daniel Oppenheim - foto: en.wikipedia.org

Fanny Mendelssohn (14 November 1805 – 14 May 1847), after her marriage, Fanny Hensel (1842) by Moritz Daniel Oppenheim – foto: en.wikipedia.org

 

14 noiembrie 1812 - S-a născut Maria Cristina de Savoia, regină a celor Două Sicili (d. 1836)

 

14 noiembrie 1829 - In Basarabia ţaristă s-a produs la ora 3:35, un puternic cutremur de pămînt.

 

14 noiembrie 1831 - A murit Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane (“Logica”, “Fenomenologia spiritului”); (n.27.08.1770).

 

14 noiembrie 1832 - A fost pus în circulație primul vagon de tramvai din America, la New York, având ca pasageri funcționari publici care parcurgeau distanța dintre Prince Street și Strada nr. 14.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

The Welsh Swansea and Mumbles Railway ran the world's first passenger tram service in 1807 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Welsh Swansea and Mumbles Railway ran the world’s first passenger tram service in 1807 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

14 noiembrie 1838 - Tarul Rusiei aprobă hotărîrea Consiliului de Stat, de a înfiinţa tîrguri pe latifundiile moşiereşti din ţinutul Novorosia şi Basarabia. Dreptul de a se numi tîrg urma să fie acordat localităţilor moşiereşti şi de stat din Novorosia şi Basarabia, care erau situate de-a lungul drumurilor de poştă sau comerciale şi care aveau:

- nu mai puţin de o sută de contribuabili;

- biserică;

- han amenajat în mod corespunzător;

- două-trei prăvălii.

 

14 noiembrie 1840 - S-a nascut Claude Monet, pictor impresionist francez (d. 1926).

Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny), pictor impresionist din Franța - foto (Portrait photograph of the French impressionist painter Claude Monet by Nadar):  ro.wikipedia.org

Portrait photograph of the French impressionist painter Claude Monet by Nadar – foto: ro.wikipedia.org

Claude Monet, cunoscut şi sub numele de Oscar-Claude Monet sau Claude Oscar Monet, (n. 14 noiembrie 1840, Paris, Franța – d. 5 decembrie 1926, Giverny, Franța) a fost fondator al picturii impresioniste franceze, termenul impresionism fiind derivat din titlul picturii sale “Impression, Sunrise” (1872), potrivit www.claudemonetgallery.org.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

Jardin à Sainte-Adresse“, 1867, Metropolitan Museum of Art, New York – foto: en.wikipedia.org

 

14 noiembrie 1851 - Este publicat romanul de succes al lui Herman Melville, Moby Dick.

 

14 noiembrie 1869 - S-a nascut Iulia Haşdeu, poeta romanca, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu (“Lacrimile copilăriei”,“Prinţesa Papillon”, “Domnişoara Maussade”); (d.29.09.1888).

Iulia Hasdeu (n. 14 noiembrie 1869 – d. 29 septembrie 1888, București), tânără scriitoare și intelectuală română, poetă de limba franceză, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu  foto:  ro.wikipedia.org

Iulia Hasdeu  – foto: ro.wikipedia.org

Iulia Hasdeu (n. 14 noiembrie 1869 – d. 29 septembrie 1888, București). Iulia Hasdeu a fost o tânără scriitoare și intelectuală română, poetă de limba franceză, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. S-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după cum se pare) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.

 

14 noiembrie 1863 - S-a nascut Leo Baekeland, chimist american de origine belgiană inventatorul bachelitei; (d. 1944).

 

14 noiembrie 1878 - După Războiul de Independenţă, în baza hotararilor luate la Congresul de la Berlin de Marile Puteri ale Europei, Dobrogea redevine parte a României.

Trecerea Dunarii. Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei (1878) - foto: cyd.ro

Trecerea Dunarii. Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei (1878) – foto: cyd.ro

La 14 noiembrie 1878, o divizie romana a trecut Dunarea în Dobrogea, prilej cu care însuși domnitorul Carol I a adresat dobrogenilor o Proclamație:

“Locuitori de orice nationalitate si religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Batran – de astazi face parte din Romania. Voi de acum atarnati de un Stat unde nu vointa arbitrara, ci numai legea dezbatuta si încuviintata de natiune hotaraste si ocarmuieste. Cele mai sfinte si mai scumpe bunuri ale omenirii: viata, onoarea si proprietatea sunt puse sub scutul unei Constitutii pe care ne-o ravnesc multe tari straine. 

Religiunea voastra, familia voastra, pragul casei voastre vor fi aparate de legile noastre si nimeni nu le va putea lovi, fara a-si primi legitima pedeapsa. Armata romana, care intra în Dobrogea, nu are alta chemare decat a mentine ordinea si, model de disciplina, de a ocroti pasnica voastra vietuire. Salutati dar cu iubire drapelul roman, care va fi pentru voi drapelul libertatii, dra-pelul dreptatii si al pacii. 

În curand provincia voastra, pe cale consti-tutionala, va primi o organizatiune definitiva. Care va tine seama de trebuintele si moravurile voastre, care va aseza pe temelii statornice pozitia voastra cetateneasca. Iubiti tara la a carei soarta este lipita de acum si soarta voastra.”

Dobrogea de Nord cu Delta Dunării și Insula Șerpilor au intrat oficial în componența Regatului Romaniei, după recunoașterea independenței sale și cedarea Basarabiei de Sud catre Imperiul Țarist, ca urmare a deciziilor luate de marile puteri europene in Congresul de la Berlin (1878). Anterior Congresului de la Berlin, Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878), prevedea cedarea Dobrogei la sud pe o linie Rasova-Agigea de către Imperiul Otoman către Bulgaria.

Ulterior, la Congresul de la Berlin, emisarul francez a insistat ca frontiera cu Bulgaria să pornească de la Dunăre imediat în aval de orașul Silistra pentru a ajunge la mare între cătunele de pescari Ofidaki (azi Vama-Veche) și Limanaki (azi Durankulak în Bulgaria), ca să includă populația compact românească din satele dunărene situate între Silistra și Rasova, și din jurul portului Mangalia. Dobrogea de Sud, (Cadrilaterul), locuit la acea data în majoritate de turci și de tătari, a revenit Bulgariei.

În anul 1879, România a pretins Bulgariei orașul Silistra și chiar a ocupat Arab Tabia, fortăreața orașului. Marile puteri au acordat Arab Tabia României dar Silistra a fost lăsată bulgarilor. Includerea Dobrogei în Regatul Romaniei a sporit importanța provinciei, deoarece asigura ieșirea directă la mare a statului român. Astfel se construiește Podul de la Cernavoda, pentru asigurarea legăturii feroviare directe cu restul țării, iar orașul Constanta devine principalul port la Marea Neagră.

istorie-pe-scurt.ro: Unirea Dobrogei cu România. Proclamația principelui Carol către dobrogeni

 

14 noiembrie 1885 - Regele sârb Milan Obrenovic al IV-lea declară război Bulgariei.

 

14 noiembrie 1889 - S-a nascut Jawaharlal Nehru, fost prim- prim-ministru al Indiei; (d.27.05.1964).

Jawaharlal Nehru – foto: ro.wikipedia.org

Jawaharlal Nehru (n.14 noiembrie 1889; d. 27 mai 1964) a fost om de stat indian și prim-ministru al țării în perioada 15 august 1947 – 27 mai 1964. A fost primul premier al Indiei de când aceasta a devenit stat independent. A fost unul dintre principalii fondatori ai Mișcării de Nealiniere și a devenit o personalitate marcantă pe plan internațional.

 

14 noiembrie 1889 - Ziarista americană Nellie Bly a pornit în tentativa sa reușită de a realiza ocolul Pământului în 80 de zile, pentru a verifica veridicitatea romanului lui Jules Verne.

Nellie Bly (n. 5 mai 1864[1], Cochrans Mills, Pennsylvania, SUA – d. 27 ianuarie 1922, New York, New York, SUA) a fost pseudonimul jurnalistei americane Elizabeth Jane Cochran. Ea a rămas celebră pentru două realizări: un ocol al Pământului similar celui făcut în romanul lui Jules Verne de personajul Phileas Fogg, și un expozeu în care s-a prefăcut nebună pentru a studia din interior un ospiciu. Ea a fost și industriașă și a activat în organizații de caritate -  foto: ro.wikipedia.org

Nellie Bly – foto: ro.wikipedia.org

Nellie Bly (n. 5 mai 1864, Cochrans Mills, Pennsylvania, SUA – d. 27 ianuarie 1922, New York, New York, SUA) a fost pseudonimul jurnalistei americane Elizabeth Jane Cochran. Ea a rămas celebră pentru două realizări: un ocol al Pământului similar celui făcut în romanul lui Jules Verne de personajul Phileas Fogg, și un expozeu în care s-a prefăcut nebună pentru a studia din interior un ospiciu. Ea a fost și industriașă și a activat în organizații de caritate.

 

14 noiembrie 1891 - S-a nascut Frederick Grant Banting, medic şi fiziolog canadian, initial, considerat unul dintre descoperitorii insulinei. A primit Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1923, alături de J.J.R.Macleod; (d.21.02.1941).

 

14 noiembrie 1907 - S-a nascut William Steig, cunoscut creator de benzi desenate american ; (d.03.10.2003).

 

14 noiembrie 1910 - Aviatorul Eugene Ely efectuează prima decolare de pe o navă în Hampton Roads, Virginia.

 

14 noiembrie 1916 - Ia sfarsit Bătălia de pe Somme din timpul primului razboi mondial.

 

14 noiembrie 1918 - Cehoslovacia devine republică independenta.

 

14 noiembrie 1919 - S-a născut Veronica Lake, actriță americană (d. 1973)

Veronica Lake – foto: ro.wikipedia.org

Veronica Lake (n. 19 noiembrie 1922; d. 7 iulie 1973) a fost o actriță americană. A avut mare succes la Hollywood în timpul anilor 1940.

 

14 noiembrie 1920 - S-a născut Sergiu Grossu, scriitor și teolog român (d. 2009)

Sergiu Grossu (n. 14 noiembrie 1920, Cubolta, Basarabia, azi în Republica Moldova – d. 25 iulie 2009, București) a fost un scriitor și teolog român - foto: oasteadomnului.ro

Sergiu Grossu – foto: oasteadomnului.ro

Sergiu Grossu (n. 14 noiembrie 1920, Cubolta, Basarabia, azi în Republica Moldova – d. 25 iulie 2009, București) a fost un scriitor și teolog român.

 

14 noiembrie 1921 - Este fondat Partidul Comunist din Spania.

 

14 noiembrie 1922 - În Marea Britanie începe să emită British Broadcasting Corporation; (BBC).

 

14 noiembrie 1922 - S-a nascut Boutros Boutros-Ghali, om politic egiptean, fost secretar general al ONU (1.01.1992–31.12.1996), secretarul general al Francofoniei.

 

14 noiembrie 1932 - S-a nascut regizorul roman Geo Saizescu; (“Un surâs în plină vară”, “Şantaj”); (d.23 septembrie 2013).

 

14 noiembrie 1933 - Se formează un guvern liberal în România prezidat de Ion G.Duca, preşedintele Partidului Naţional Liberal după moartea lui Vintilă Brătianu.

 

14 noiembrie 1935 - S-a nascut Regele Hussein al Iordaniei; (d.07.02.1999).

 

14 noiembrie 1935 - Apare primul număr al cotidianului “Gazeta Basarabiei” la Chişinău, Basarabia, in Romania unita. Gazeta s-a editat pînă în anul 1940. Intre 24 octombrie si 17 noiembrie 1923, Gazeta Basarabiei a fost un saptamanal al Partidului National Roman, editat de Ion Pelivan si Constantin Matu. Dupa 14 noiembrie 1935 si pana in 1940, a fost un ziar independent („Ziar popular independent de pura imformatie”), condus de Ion T.Costin si V.Boldescu – editor sef.

 

14 noiembrie 1940 - Al Doilea Război Mondial: Sute de avioane germane bombardează oraşul britanic Coventry, distrugându-l aproape complet si lasând in urma un mare numar de morti si raniti.

 

14 noiembrie 1943 - S-a nascut Peter Norton, inventator de software şi investitor american.

 

14 noiembrie 1946 - Într-o cuvântare precedând alegerile, Gheorghe Gheorghiu-Dej, viitor lider de partid și de stat, avertizează că “programul lui nu reprezintă o soluție de continuitate cu tradiții culturale“. Vor urma, pe măsura acaparării puterii, confiscări și arderi de biblioteci, avalanșe de broșuri cu Publicații scoase din circulație până la data de…, trimise ritmic directorilor de biblioteci din toată țara, ediții succesive ale Codului Penal, conținând prevederi privind “propaganda împotriva ordinii sociale“, apoi, când societatea își revine după șoc și ripostează, episoade represive produse de încălcarea programului anunțat.

 

14 noiembrie 1946 - A decedat Manuel de Falla, compozitor spaniol, autor de opere (“Viaţă scurtă”), balete (“Amorul vrăjitor”), lucrări orchestrale (n.23.11.1876).

 

14 noiembrie 1948 - S-a nascut Prințul moștenitor Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Prințul Charles de Wales (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, n. 14 noiembrie 1948, Londra), actualul Prinț de Wales și moștenitor al tronului Regatului Unit - foto (Prințul de Wales în 2012.): ro.wikipedia.org

Prințul de Wales în 2012 – foto: ro.wikipedia.org

Prințul Charles de Wales (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, n. 14 noiembrie 1948, Londra) este actualul Prinț de Wales și moștenitor al tronului Regatului Unit. Charles este fiul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și al soțului ei, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Este de asemenea Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titluri purtate în mod tradițional de moștenitorul tronului Angliei, respectiv al Scoției.

Prințul Charles este moștenitorul care a purtat cel mai mult timp acest titlu în întreaga istorie a Marii Britanii.

Este interesat de o serie de probleme umanitare și sociale: a fondat The Prince’s Trust în 1976 și sponsorizează multe alte organizații caritabile și de artă. De mulți ani militează pentru agricultura ecologică și încearcă să sensibilizeze populația cu privire la schimbările climatice. În 1989 a publicat o carte despre rolul arhitecturii în societate și conservarea clădirilor istorice, intitulată A Vision of Britain. De asemenea, susține medicina alternativă.

Charles a studiat la școlile Cheam și Gordonstoun, pe care le-a urmat și tatăl său, Ducele de Edinburgh, când a fost copil, precum și la Geelong Grammar School din Australia. După ce a obținut diploma universitară la Trinity College, Cambridge, Charles a fost în Marina Regală din 1971 până în 1976. În 1981 s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer, cu care a avut doi fii, Prințul William, Duce de Cambridge (n. 1982) și Prințul Harry de Wales (n. 1984). Cuplul a divorțat în 1996, după ce Diana l-a acuzat public pe Charles de o aventură cu Camilla Parker Bowles. Diana a murit într-un accident de mașină în 1997. În 2005 Prințul s-a căsătorit cu Camilla, care a primit titlul de Ducesă de Cornwall.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

14 noiembrie 1952 - Revista britanică New Musical Express publică primul top. Pe locul 1, Al Martino – “Here In My Heart”.

 

14 noiembrie 1954 - S-a nascut Condoleezza Rice, politiciană americană şi fost ministru de externe a Statelor Unite.

 

14 noiembrie 1955 - A decedat Robert Emmet Sherwood, dramaturg american, scenarist de filme şi ziarist. Comediile şi dramele sale, piese cu implicaţii filosofice, de atitudine antirăzboinică şi de evocare istorică – dintre care cea mai cunoscută este “Pădurea împietrită” (1935) –, remarcabile prin gradaţia tensiunii dramatice şi şocul elementului neprevăzut, atestă un temperament ironic, deziluzionat şi o tendinţă spre paradoxul istorico–moral; (n.04.04.1896).

 

14 noiembrie 1956 - S-a nascut Vasile Muraru, actor al Teatrului “C. Tănase” din Bucuresti; (filme: “Zâmbet de soare”, “Miss Litoral”).

 

14 noiembrie 1967 - A decedat istoricul literar român Petre P. Panaitescu (Perpessicius); (n.13.03.1900).

 

14 noiembrie 1969 - A fost înfiinţată la Bucureşti Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

 

14 noiembrie 1972 - S-a nascut actorul american Josh Duhamel.

 

14 noiembrie 1973 - Printesa Anne a Marii Britanii se casatoreste cu capitanul Mark Phillips, la Westminster Abbey.

Printesa Anne si Mark Phillips după ceremonie - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

14 noiembrie 1975 - Spania se retrage din Sahara Occidentala.

 

14 noiembrie 1975 - S-a nascut Gabriela Szabo, atleta romanca, alergatoare de fond si semifond si multipla campioana olimpica.

Gabriela Szabó (n. 14 noiembrie 1975, Bistrița), atletă din România de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea sportivă. A fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit record mondial la 2.000 m, în 1998, și la 5.000 m, în 1999, la Dortmund - foto: andreipartos.ro

Gabriela Szabó - foto: andreipartos.ro

Gabriela Szabó (n. 14 noiembrie 1975, Bistrița), atletă din România de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea sportivă. A fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit record mondial la 2.000 m, în 1998, și la 5.000 m, în 1999, la Dortmund.

Sportiva s-a nascut in Bistrita si a fost descoperita intamplator, la varsta de 12 ani, cand partricipa la un cros din orasul natal. A inceput sa concureze in competitiile rezervate junioarelor, iar in 1994 a participat la competitiile de anvergura cistigand titlu dupa titlu. Gabi Szabo l-a avut ca antrenor pe Zsolt Gyongyossy, si el bistritean, care acum ii este sot.

A fost campioana mondiala pe 5.000 si 1.500 de metri la Barcelona, in 1995, Paris-Bercy si Atena, in 1997, Maebashi si Sevilla, in 1999, respectiv Maebashi, tot in 1999, si a obtinut aurul la Olimpiada din Sydney din 2000, dupe ce in 1996 obtinuse o medalie de argint la Jocurile Olimpice din Atlanta, in 1996.

Gabriela Szabo a fost in doua randuri castigatoare a circuitului atletic Golden League, iar in dreptul numelui ei au fost trecute mai multe recorduri pe distantele de 5.000, 3.0000 si 2.000 de metri. S-a retras din competitie la varsta de 28 de ani.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

14 noiembrie 1990 - După reunificarea Germaniei, Republica Federală Germania şi Republica Polonă semneaza un tratat care să confirme linia Oder-Neisse ca frontiera dintre Germania şi Polonia.

 

 14 noiembrie 1991 - Printul Norodom Sihanouk revine la Phnom Penh, dupa caderea regimului criminal comunist al khmerilor rosii din Cambodgia si după treisprezece ani de exil.

 

14 noiembrie 1991 - A decedat scriitorul si scenaristul roman Constantin Chiriţă; (“Cireşarii”); (n.12.03.1925).

 

14 noiembrie 1991 - Oficialii americani si britanici au anuntat ca detin indicii incriminatoare impotriva a doi agenti secreti de origine libiana ca au fost la originea atentatului cu bomba de la Lockerbie. Autoritatile din SUA si Anglia au acuzat astfel Libia de doborarea avionului companiei Pan Am 103.

Aparatul, care efectua in 21 decembrie 1988 o cursa pe ruta Londra-New York, a explodat in aer deasupra unei zone locuite a oraselului scotian Lockerbie, 259 de persoane de la bord si 11 de la sol pierzandu-si viata. Printre victime s-a aflat si un roman, studentul sibian Peter Vulcu, care se intorcea in SUA unde urma cursurile universitare. In Statele Unite, atentatorii au fost condamnati, in lipsa, la pedeapsa cu moartea.

SUA au cerut Libiei extradarea celor doi autori, Abdel Basset Ali Al-Megrahi si Al Amin Khalifa Fhimah, care ar pus bomba intr-un radiocasetofon pe care l-au ascuns intr-o servieta. Liderul Muammar al-Gaddafi nu a dat curs cererii decat in 1994, cand a acceptat ca procesul celor doi sa aiba loc insa numai intr-o tara neutra si cu un complet international de judecatori, propunere declinata insa de americani si britanici.

Abia in 1999 s-a ajuns la un consens intre parti, procesul celor doi teroristi incepand in 3 mai 2000 in Olanda. Sentinta finala a fost data doi ani mai tarziu, Khalifa Fhimah fiind declarat nevinovat si eliberat, iar Al-Megrahi fiind incarcerat pe viata.

 

14 noiembrie 2001 - A decedat Zigu Ornea, teoretician şi critic literar (“Junimea şi junimismul”, “Anii treizeci. Extrema dreaptă românească”); (n.27.08.1930).

 

14 noiembrie 2015 - Atentatele teroriste de la Paris din noiembrie 2015 (13-14 noiembrie 2015) în care au murit 130 de oameni, ucişi de militanţi islamişti în sala de spectacole Bataclan, în apropiere de Stade de France şi în mai multe localuri din Paris. De asemenea, 350 de persoane au fost rănite.

Atentatele teroriste de la Paris din noiembrie 2015 au fost o serie de atacuri armate, atentate cu bombă și o luare de ostatici, care au avut loc în capitala Franței în seara zilei de 13 noiembrie 2015 și în primele ore ale zilei următoare, în arondismentele 10 și 11 și în apropierea stadionului Stade de France, situat în Saint-Denis. Atentatele au început la ora 22:16, ora României și au fost revendicate de Statul Islamic. Au avut loc cel puțin trei explozii și șase atacuri armate.

Statul francez a declarat starea de urgență și a reintrodus controalele de frontieră (deși președintele declarase inițial că granițele au fost închise complet). Cetățenii au fost sfătuiți să nu iasă din case, pentru propria lor siguranță.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 npiembrie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com