Evenimentele Zilei de 14 aprilie în Istorie

Asediul Ierusalimului (70) - "Masacrul" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Ierusalimului (70) – “Masacrul”

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

14 aprilie este a 104-a zi a calendarului gregorian și ziua a 105-a în anii bisecți.

Mai sunt 261 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sarbatorile Zilei de 14 aprilie

(BOR) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului; Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, Episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin (1671-1724) a fost stareț al Mănăstirii Neamț, devenind apoi episcop al Romanului între 1704-1714.

S-a retras din scaunul episcopal întemeind Schitul Pocrov (Acoperământul Maicii Domnului).

Apoi a pribegit prin Transilvania și în cele din urmă a ajuns la Pecerskaia Lavra din Kiev.

În anul 2007 a fost proslăvit de Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa făcându-se pe 14 aprilie.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Cel întru sfinți părintele nostru Martin Mărturisitorul a fost papă al Bisericii Romei la mijlocul secolului al VII-lea și unul din apărătorii credinței ortodoxe împotriva ereziei monotelite.

Sfântul Martin l-a cunoscut și l-a susținut pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, și a suferit ca și acesta persecuții, torturi și exil, de unde și supranumele de Mărturisitor.

Prăznuirea sfântului Martin în Biserica Ortodoxă se face la 14 aprilie împreună cu ceilalți episcopi occidentali care au pătimit pentru credința cea adevărată, și la 20 septembrie împreună cu „Maxim cel Înțelept” (Maxim Mărturisitorul)

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Sfânta Muceniţă Tomaida din Alexandria a trăit probabil în secolul al VI-lea în Alexandria, în Egipt, şi a primit cununa muceniciei la vârsta de 15 ani.

Sfânta Muceniţă Tomaida s-a născut în Egipt, în Alexandria, din părinţi evlavioşi.

Când a împlinit vârsta de 15 ani, a fost măritată cu un tânăr pescar şi s-a aşezat împreună cu acesta în casa socrului ei.

A trăit cu soţul ei în pace şi bună înţelegere câtăva vreme.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Aristarh, Pudes, Trofim, apostoli dintre cei 70 († secolul I)

 

(BRC) Ss. Tiburțiu, Valerian și Maxim, martiri

 

Astazi in istorie pentru 14 aprilie

 

Evenimentele Zilei de 14 aprilie în Istorie:

- 14 aprilie 70 – A început Asediul Ierusalimului (14 aprilie – 8 septembrie 70);

- 14 aprilie 1205 – Bătălia de la Adrianople;

- 14 aprilie 1457 – La Orbic, ţinutul Neamţului, a avut loc victoria noului domn Ştefan cel Mare al Moldovei asupra fostului domnitor Petru Aron;

- 14 aprilie 1865 — Președintele Statelor Unite Abraham Lincoln, a fost împușcat la “Teatrul Ford” de John Wilkes Booth.

- 14 aprilie 1912 – Vasul de pasageri “RMS Titanic” lovește un iceberg în Atlanticul de Nord;

- 14 aprilie 1970 – Un rezervor de oxigen de la bordul misiunii “Apollo 13” a explodat, punând în pericol viețile celor trei astronauți.

- 14 aprilie 1978 — Mii de georgieni au participat la multiple demonstrații împotriva tentativei sovietice de schimbare a statutului limbii georgiene în RSS Gruzină.

 

14 aprilie 69 - Vitellius, comandantul armatelor Rinului, îl învinge pe împăratul Otho în “Prima bătălie de la Bedriacum” și preia puterea asupra Romei.

Prima bătălie de Bedriacum (14 aprilie 69) a avut loc pe 14 aprilie 69 în Bedriacum , lângă Cremona , între armata lui Otho și cea a lui Vitellius , doi pretendenți la tronul Imperiului Roman după moartea lui Nero și Galba .

Titianus a sosit lângă Otho, el preia comanda și decide să meargă împotriva Cremonei, împotriva sfatului lui Paulinus și al celorlalți generali, dornici să aștepte alte legiuni despre care știam că sunt pe drum.

Otho decide să rămână personal în Brixellum pentru a aștepta rezultatul.

Pe 14 aprilie , cele două armate s-au întâlnit pe Via Postumia , mai aproape de Cremona decât de Bédriac.

Trupele otoniene sunt deja obosite de marșul lung.

Cea mai intensă luptă pare să fi avut loc între I Adiutrix othonienne, crescută recent pe puterea marinarilor din classis ravenna (flota militară staționată la Ravenna), și a XXI Rapax vitellienne. Legio I Adiutrix pare să fi luptat strălucit, capturarea vulturul al XXI.

În altă parte, pe câmpul de luptă, Gemina a XIII-a este zdrobită de Alaudæ de Vitellius; în același timp, Legio I Adiutrix se află flancat de auxiliarii Batavi și decide să se retragă.

Potrivit lui Dion Cassius , bătălia a lăsat 40.000 de morți.

Trupele otoniene fug spre Bédriac și se predă a doua zi lui Vitellius, depunând jurământul de loialitate față de el.

Știrile despre înfrângere ajung la Brixellum, unde staționează Otho.

Ultimele sale trupe îl îndeamnă să continue lupta, datorită celorlalte legiuni care ar trebui să sosească.

Cu toate acestea, Otho decide să se sinucidă mai degrabă decât să provoace alte pierderi armatei.

Domnia sa s-a încheiat în mai puțin de trei luni.

Vitellius ajunge în tabăra sa, ca prieten, dornic să pună capăt ostilităților, apoi își continuă marșul spre Roma, unde face o intrare triumfală (adventus) și este recunoscut ca împărat de către senat.

cititi mai mult pe: ro.frwiki.wiki; en.wikipedia.org

 

14 aprilie 70 - Asediul Ierusalimului – A început Asediul Ierusalimului (14 aprilie – 8 septembrie 70). Titus, fiul imparatului roman Vespasian, inconjoara cu patru legiuni capitala evreilor.

Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cu puțin timp înainte de luna plină din primăvara anului 70 d.Hr.

Titus se află în fața Ierusalimului, cu o forță militară uriașă.

Pe toate străzile și pe toate drumurile se rostogolesc spre oraș coloane cum Iudeea nu a mai văzut nicicând.

Se apropie legiunile V, X, XII și XV, însoțite de cavalerie, trupe de geniu și alte trupe auxiliare, aproape 80.000 de oameni!

În Orașul Sfânt e forfotă; pelerinii au venit din toate colțurile lumii pentru sărbătoarea de Pesach.

Ciocnirile dintre elementele extreme ale zeloților și tabăra moderaților se suprapun peste pioasele rugăciuni; pe drum rămân morți și răniți.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

14 aprilie 193 - Septimius Severus a fost proclamat imparat roman de catre armata din Illiricum (in Balcani).

Lucius Septimius Severus, cu numele întreg Lucius Septimius Severus Augustus, (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa - d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost împărat roman din 14 aprilie 193 până în 211. Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor, al căror eponim este. Este singurul împărat născut în Provincia Africa - in imagine, Lucius Septimius Severus, bust din alabastru aflat la Muzeul Louvre - foto: ro.wikipedia.org

Septimius Severus – foto: ro.wikipedia.org

Lucius Septimius Severus, cu numele întreg Lucius Septimius Severus Augustus, (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa – d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost împărat roman din 14 aprilie 193 până în 211.

Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor, al căror eponim este.

Este singurul împărat născut în Provincia Africa – in imagine, Lucius Septimius Severus, bust din alabastru aflat la Muzeul Louvre.

 

14 aprilie 966 - După casatoria cu printesa crestina Dobrawa de Boemia, regele polonez Mieszko I se converteste la crestinism, fapt considerat de istorici momentul fondarii statului polonez.

 

14 aprilie 971 - Împăratul bizantin Ioan I Tzimiskes, (925 – 10 ianuarie 976) ii alunga pe rusii kievieni din Preslav ( actuala Bulgarie). A fost împăratul Imperiului Bizantin de la data de 11 decembrie 969, până la 10 ianuarie 976.

"Intalnirea lui Sviatoslav cu imparatul Ioan Tzimiskes". Autor: Klavdii Vasilievici Lebedev (1852–1916) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

“Intalnirea lui Sviatoslav cu imparatul Ioan Tzimiskes. Autor: Klavdii Vasilievici Lebedev (1852–1916) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dupa infrangerea de la Preslav, Sviatoslav s-a refugiat in cetatea Durostorum, la Dunare, unde dupa un asediu de trei luni a cerut bizantinilor pace.

Rușii au restituit bizantinilor Durostorul, au eliberat toti prizonierii, permitandu-li-se retragă din Moesia (teritoriul Bulgariei de azi) și să se reîntoarcă în patria lor.

 

14 aprilie 1205 - Bătălia de la Adrianople (1205) dintre bulgari și cavalerii Crucii ai lui Balduin I de Constantinopol.

Bătălia de la Adrianople (14 aprilie 1205) dintre bulgari și cavalerii Crucii ai lui Balduin I de Constantinopol - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Adrianople (14 aprilie 1205) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

În contextul desfășurării Cruciadei a patra și al constituirii în 1204 a Imperiului Latin la Constantinopol de către cruciați, Ioniță Caloian și-a oferit serviciile, propunând o alianță noului conducător de la Constantinopol, împăratul Balduin I.

Oferta sa a fost refuzată de către cruciați, Imperiul Latin exprimându-și intenția de a-și impune dominația asupra tuturor teritoriilor care au făcut vreodată parte din Imperiul Bizantin, așadar și asupra celor stăpânite de către țarul vlaho-bulgar.

Conflictul mocnit dintre cele două puteri a fost precipitat de către aristocrația greacă din Tracia, care s-a revoltat împotriva latinilor în 1205 și l-a chemat în ajutor tocmai pe Ioniță Caloian, promițând acestui supunere.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 aprilie 1457 - Batalia de la Orbic – La Orbic, ţinutul Neamţului, are loc victoria noului domn Ştefan cel Mare al Moldovei asupra fostului domnitor Petru Aron.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial - foto: historia.ro

Ștefan cel Mare  – foto preluat de pe historia.ro

La 14 aprilie 1457, la Orbic, în ţinutul Neamţului, astăzi Buhuși, jud.Bacău, are loc victoria noului domn Ştefan cel Mare al Moldovei asupra fostului domnitor Petru Aron.

Ultimul se retrage la poloni, cedandu-le acestora cetatea Hotinului. În aprilie 1457 Ștefan cel Mare ajunge în Moldova pentru a lua tronul.

Avea o oaste comuna din circa 6000 de moldoveni din Țara de Jos a Moldovei, de unde era el, dar și din munteni ai lui Vlad Țepeș. Petru Aron strânge în grabă o armată.

În dreptul satului Doljești, unde Siretul face un meandru și unde se întâlneau ținuturile Romanului, Sucevei și Hârlăului se dă pe 12 aprilie o luptă (Bătălia de la Doljeşti) în urma căreia Ștefan cel Mare iese victorios.

Pornește apoi, urmărind cursul râului Moldova, să prindă din nou oștile lui Petru Aron.

În ținutul Neamțului, la Orbic, pe 14 aprilie, în Joia Mare, oastea lui Ștefan cel Mare biruiește și Petru Aron vodă este silit să ia calea pribegiei în Polonia.

La locul numit Direptate, pe Siret, țara îl aclamă pe Ștefan cel Mare drept domn al Moldovei, iar mitropilitul Teoctist îl unge cu mir.

Locul purta numele de Direptate deoarece aici se obișnuiau a se ține toate judecățile cele mari, toți oamenii putând veni să asiste sau să facă vreo plângere.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 aprilie 1629 - S-a născut Christiaan Huygens, matematician, fizician olandez; (d. 1695).

Christiaan Huygens (n. 14 aprilie 1629 – d. 8 iulie 1695) a fost un matematician, astronom și fizician olandez. S-a născut în Haga, fiind fiul lui Constantijn Huygens. A studiat dreptul și matematica la Universitatea din Leyda și la College van Oranje din Breda, iar apoi interesul i s-a orientat către științe. În general, istoricii consideră că a fost savantul cu care a început revoluția științifică. în 1655 a descoperit satelitul Titan, primul satelit cunoscut al planetei Saturn - foto: ro.wikipedia.org

Christiaan Huygens (1629 – 1695) – foto: ro.wikipedia.org

Christiaan Huygens (n. 14 aprilie 1629 – d. 8 iulie 1695) a fost un matematician, astronom și fizician olandez. S-a născut în Haga, fiind fiul lui Constantijn Huygens.

A studiat dreptul și matematica la Universitatea din Leyda și la College van Oranje din Breda, iar apoi interesul i s-a orientat către științe.

În general, istoricii consideră că a fost savantul cu care a început revoluția științifică. în 1655 a descoperit satelitul Titan, primul satelit cunoscut al planetei Saturn.

 

14 aprilie 1758 - Rinocerul Clara, care timp de 17 ani a făcut turul Europei, moare la Londra. Acesta este primul rinocer care a făcut demonstrații în captivitate.

14 aprilie 1758: Rinocerul Clara, care timp de 17 ani a făcut turul Europei, moare la Londra. Acesta este primul rinocer care a făcut demonstrații în captivitate - foto: ro.wikipedia.org

Rinocerul Clara – foto: ro.wikipedia.org

 

14 aprilie 1759 - Moare Georg Friedrich Handel, compozitor, organist si violonist german;(n.23 februarie 1685).

Georg Friedrich Händel (n. 23 februarie 1685, Halle/Saale - d. 14 aprilie 1759, Londra) a fost un compozitor germano-englez. A trăit cea mai mare parte a vieții în Anglia. Împreună cu contemporanul său Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanți reprezentanți în muzică ai stilului baroc din perioada târzie - in imagine, Georg Friedrich Haendel — portret de Balthasar Denner (1733), National Portrait Gallery, Londra - foto: ro.wikipedia.org

Georg Friedrich Haendel — portret de Balthasar Denner (1733), National Portrait Gallery, Londra – foto: ro.wikipedia.org

Georg Friedrich Händel (n. 23 februarie 1685, Halle/Saale – d. 14 aprilie 1759, Londra) a fost un compozitor germano-englez. A trăit cea mai mare parte a vieții în Anglia.

Împreună cu contemporanul său Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanți reprezentanți în muzică ai stilului baroc din perioada târzie.

 

14 aprilie 1828 - La 14 aprilie 1828, stil vechi (26 aprilie 1828, stil nou) începe Războiul ruso-turc 1828 – 1829.

Trupele Rusiei ţariste trec Prutul şi în cîteva zile ocupă Moldova şi Muntenia.

În locul domnilor celor două principate, care se retrăseseră, se instituie o administraţie militară rusă, în frunte cu contele Pahlen, numit preşedinte deplin împuternicit al adunărilor (divanurilor Moldovei şi Valahiei).

Războiul a durat pînă la 2 septembrie 1829, stil vechi (14 septembrie, stil nou).

Războiul Ruso-Turc (1828–1829) - Bătălia de la Akhaltsikhe (1828) - foto: ro.wikipedia.org

Războiul Ruso-Turc (1828–1829) – Bătălia de la Akhaltsikhe (1828) – foto: ro.wikipedia.org

 

14 aprilie 1828 - Lexicograful și publicistul american Noah Webster și-a însușit drepturile de autor ale primei ediții a dicționarului care-i poartă numele.

Noah Webster, Jr. (October 16, 1758 – May 28, 1843) - Noah Webster in an 1833 portrait by James Herring - foto: en.wikipedia.org

Noah Webster, Jr. (October 16, 1758 – May 28, 1843) – Noah Webster in an 1833 portrait by James Herring – foto: en.wikipedia.org

 

14 aprilie 1839 - Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.

 

14 aprilie 1849 - Kossuth Lajos proclama Ungaria stat independent, dar interventia habsburgica si tarista duce la inabusirea in sange a revolutiei declansate la 15 martie 1848 .


Lajos Kossuth(foto:britannica.com.)

 

14 aprilie 1865 - Abraham Lincoln a fost impuscat la “Teatrul Ford” de John Wilkes Booth. A murit a doua zi.

14 aprilie 1865: Recompensa pentru capturarea conspiratorilor asasinatului lui Lincoln, ilustrate cu printuri fotografice ale lui John H. Surratt, John Wilkes Booth și David E. Herold - foto: ro.wikipedia.org

14 aprilie 1865: Recompensa pentru capturarea conspiratorilor asasinatului lui Lincoln, ilustrate cu printuri fotografice ale lui John H. Surratt, John Wilkes Booth și David E. Herold – foto: ro.wikipedia.org

Abraham Lincoln, al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite, a fost asasinat de cunoscutul actor de teatru John Wilkes Booth la 14 aprilie 1865, la piesa Our American Cousin⁠ jucată la Teatrul lui Ford⁠ din Washington, DC.

Împușcat în cap în timp ce urmărea spectacolul, Lincoln a murit a doua zi la ora 7:22, în Casa Petersen⁠(d), vizavi de teatru.

El a fost primul președinte american care a fost asasinat, iar funeraliile și înhumarea sa⁠ au marcat o perioadă extinsă de doliu național.

Procesiunea funerara a presedintelui Lincoln - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Procesiunea funerara a presedintelui Lincoln – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Evenimentul s-a produs aproape de sfârșitul Războiului Civil American, iar asasinatul a făcut parte dintr-o conspirație mai amplă prin care Booth intenționa să revitalizeze cauza confederată prin eliminarea celor mai importanți trei oficiali ai guvernului Statelor Unite. Conspiratorii Lewis Powell⁠ și David Herold⁠ urmau să-l omoare pe secretarul de stat William H.

Seward, iar George Atzerodt⁠ și-a asumat uciderea vicepreședintelui Andrew Johnson. În afară de moartea lui Lincoln, însă, complotul a eșuat: Seward a fost doar rănit, iar potențialul atacator al lui Johnson și-a pierdut curajul.

După ce la început a reușit o dramatică evadare, Booth a fost ucis la capătul unei urmăriri de 12 zile. Powell, Herold, Atzerodt și Mary Surratt⁠ au fost spânzurați ulterior pentru rolurile lor în conspirație.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 aprilie 1879 - Agenția diplomatică a României la Belgrad este ridicată la rangul de legație.

 

14 aprilie 1884 - Apare la Sibiu, Transilvania, ziarul politic şi cultural Tribuna, condus între 1884 şi 1886 de Ioan Slavici. Ziarul Tribuna va apărea pînă pe 16 aprilie 1903.

 

14 aprilie 1885 - S-a născut Iuliu Hațieganu, medic român (d. 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885, Dârja, Cluj - d. 4 septembrie 1959, Cluj) a fost un medic internist român recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele. A fost membru al Academiei Române și fratele politicianului Emil Hațieganu - foto: ro.wikipedia.org

Iuliu Hațieganu (1885j – 1959) – foto: ro.wikipedia.org

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885, Dârja, Cluj – d. 4 septembrie 1959, Cluj) a fost un medic internist român recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei.

A format la Cluj o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele.

A fost membru al Academiei Române și fratele politicianului Emil Hațieganu.

 

14 aprilie 1891 - A fost semnat Acordul de la Madrid în problema Convenției internaționale de combatere a mărcilor false privind proveniența mărfurilor.

 

14 aprilie 1912 - Vasul de pasageri RMS Titanic lovește un iceberg în Atlanticul de Nord la ora 11:40pm (se va scufunda în dimineața zilei de 15 aprilie).

RMS Titanic plecând din Southampton pe 10 aprilie, 1912 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

RMS Titanic plecând din Southampton pe 10 aprilie, 1912 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912.

La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare.

În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228[1] în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Ruta navei Titanic - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ruta navei Titanic – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La data de 10 aprilie 1912, transatlanticul Titanic a plecat de la Southampton, Anglia, spre New York, în voiajul său de inaugurare.

După ce a mai primit persoane la bord din Cherbourg, Franța și Queenstown, Irlanda, Titanic a navigat în Atlantic cu 2224 de persoane la bord.

Căpitanul a ordonat viteză maximă, 23 Nd (43 Km/h), apoi, după ce a primit avertizări de iceberg, a mărit-o la 46 Km/h.

Vaporul genera 59.000 de cai putere. Viteza a fost unul din factorii principali ai scufundării. La acea viteză, nava avea nevoie de 3 km pentru a se întoarce la 90 de grade.

Pe data de 14/04/1912,Titanicul s-a lovit de un iceberg, provocând o tăietură în carenă pe o lungime de 90 m din cei 300 m ai navei (cinci compartimente).

După 2 ore și 40 minute, pe 15 Aprilie 1912, Titanicul, s-a scufundat rupându-se în 2 părți.

În cele 20 de bărci de salvare au intrat 710 de oameni. Restul de 1514 au murit în apa înghețată a Atlanticului.

 

14 aprilie 1916 - In Bulgaria este adoptat calendarul gregorian.

 

14 aprilie 1917 - A decedat la Varsovia, Ludovic Lazar Zamenhof (n. Białystok n. 15 decembrie 1859 – Varșovia d. 14 aprilie 1917), medic oftalmolog evreu, filolog și inventator al limbii esperanto, cea mai răspândită limbă artificială din lume.

 

14 aprilie 1921 - În România se înfiinţează institutul de seruri şi vaccinuri Dr.I.Cantacuzino.

 

14 aprilie 1924 - Se infiinteaza, la Bucuresti,  Asociatia Romaneasca pentru Liga Natiunilor.

 

14 aprilie 1930 - A murit poetul si dramaturgul rus Vladimir Maiakovski (n. 1893) .

Vladimir Vladimirovici Maiakovski în 1920 (n. 19 iulie 1893, Baghdati⁠, viceregatul Caucazului⁠, Imperiul Rus – d. 14 aprilie 1930, Moscova, RSFS Rusă, URSS) a fost un poet și dramaturg rus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vladimir Maiakovski în 1920  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vladimir Vladimirovici Maiakovski (n. 19 iulie 1893, Baghdati⁠(d), viceregatul Caucazului⁠, Imperiul Rus – d. 14 aprilie 1930, Moscova, RSFS Rusă, URSS) a fost un poet și dramaturg rus.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 aprilie 1931 - Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a fost nevoit sa abdice si sa fuga din tara. Spania s-a proclamat, pentru a doua oara, republica.

 

14 aprilie 1932 - Este adoptată legea pentru organizarea bibliotecilor şi muzeelor publice din România, care prevedea înfiinţarea acestora în fiecare municipiu, comună urbană şi rurală.

 

14 aprilie 1933 - Este adoptată legea privind crearea Fundaţiilor culturale regale ale României.

 

14 aprilie 1935 - Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie.

14 aprilie 1935: Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie - foto: ro.wikipedia.org

14 aprilie 1935: Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie – foto: ro.wikipedia.org

 

14 aprilie 1935 - S-a născut scriitorul elvetian Erich von Däniken, autorul best-sellerului mondial “Amintiri despre viitor” (Enigme nedezlegate ale trecutului) in care se pun intrebari legate de monumente și obiecte care nu se încadrează în cronologia și istoria clasică, neputând fi concepute nici cu mijloacele moderne de astăzi.

Existența și crearea lor este atribuită de autor extratereștrilor care ar fi vizitat Pământul in timpul istoriei sale indepartate.

Erich_von_Daniken

 

14 aprilie 1943 - A murit Iakov Djugașvili, soldat sovietic, fiul cel mare al lui Iosif Stalin (n. 18 martie 1907).

Iakov Iosifovici Djugașvili (n. 18 martie 1907- d. 14 aprilie 1943) a fost unul dintre cei trei copii ai lui Iosif Vissarionovici Stalin, ceilalți doi fiind: Svetlana Allilueva și Vasili Stalin - foto: ro.wikipedia.org

Iakov Iosifovici Djugașvili – foto: ro.wikipedia.org

Iakov Iosifovici Djugașvili (n. 18 martie 1907- d. 14 aprilie 1943) a fost unul dintre cei trei copii ai lui Iosif Vissarionovici Stalin, ceilalți doi fiind: Svetlana Allilueva și Vasili Stalin.

Iakov a fost fiul primei neveste a lui Stalin, Ekaterina Svanidze. Locul nașterii sale este nesigur, satul Badji – regiunea Kutaisi sau orașul Baku.

După moartea mamei sale, a fost crescut și educat în orașul Tbilisi de rude, mătușa A.C. Monasalidze și unchiul A. Șvanidze.

La insistențele acestuia din urmă, tânărul Iakov a plecat la vârsta de 14 ani la Moscova.

Stalin l-a întâmpinat cu răceală, în schimb ce-a de-a doua soție a dictatorului, Nadejda Allilueva, s-a străduit să-l ocrotească.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 aprilie 1945 - S-a născut Ritchie Blackmore, chitarist englez.

Richard Hugh “Ritchie” Blackmore (n. 14 aprilie 1945 în Weston-super-Mare, Anglia) este un chitarist englez, membru fondator al trupelor de hard rock Deep Purple și Rainbow.

A părăsit Deep Purple în 1975, pentru a forma Rainbow și încă o dată în 1993 datorită neînțelegerilor cu ceilalți membri ai formației, în ciuda succesului comercial de care se bucura grupul la acea dată.

În prezent activează în trupa cu influențe renascentiste Blackmore’s Night, alături de soția sa, Candice Night.

Blackmore a fost clasat pe locul 55 de către revista Rolling Stone în topul “Celor mai buni 100 de chitariști ai tuturor timpurilor” .

cititi mai mult pe: en.wikipedia.orgwww.blackmoresnight.com

 

14 aprilie 1950 - S-a născut Daniela Crăsnaru, poetă română.

Daniela-Carmen Crăsnaru (n. 14 aprilie 1950, la Craiova) este o scriitoare și traducătoare română, care a fost aleasă deputat în legislatura 1990-1992 din partea FSN.

În cadrul activității sale parlamentare, Daniela-Carmen Crăsnaru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Polonă și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

14/15 aprilie 1952 - A avut loc arestarea membrilor familiilor de demnitari “Lotul familiilor demnitarilor

14/15 aprilie 1952 – arestarea membrilor familiilor de demnitari - Fotografie cu familia Lugoşianu (1926). Rândul de sus, în centru, Ion Lugoşianu şi surorile  sale, Elena, Ana şi Veronica - foto preluat de pe www.facebook.com/SighetMemorial

14/15 aprilie 1952 – arestarea membrilor familiilor de demnitari – Fotografie cu familia Lugoşianu (1926). Rândul de sus, în centru, Ion Lugoşianu şi surorile sale, Elena, Ana şi Veronica - cititi mai mult pe www.memorialsighet.ro

În noaptea de 14/15 aprilie 1952, în Săptămâna Mare, au fost arestate peste 50 de persoane a căror singură „vină” era aceea de a fi rude ale demnitarilor

României interbelice (mulţi dintre ei arestaţi deja încă din noaptea de 5/6 mai 1950 şi încarceraţi la Sighet)

Toate aceste persoane arestate au fot „încadrate în unităţi de muncă”, pe baza unor decizii ale MAI (deciziile 533/1952 şi 560/1952).

Membrii lotului „familiilor de foşti demnitari” au fost internaţi în unităţile de muncă pe timp de 24 luni şi, în lipsa unui motiv plauzibil pentru arestarea lor, la rubrica „motivul arestării”, din fişele matricole penale, apare, în majoritatea cazurilor, sintagma „element dubios”.

cititi mai mult pe www.memorialsighet.ro

 

14 aprilie 1954 - După un proces de şase ani, Lucreţiu Pătrăşcanu este condamnat la moarte şi executat, în noaptea de 16 spre 17 aprilie, la închisoarea Jilava.

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto preluat de pe historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu – foto preluat de pe historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist.

Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București.

Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România.

A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944.

Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

14 aprilie 1956 - S-a emis HCM nr. 623, care a dat dreptul de a se intoarce in localitatile de origine tuturor persoanelor stramutate, redandu-le casele si terenurile posedate anterior.

 

14 aprilie 1958 - Satelitul sovietic Sputnik 2 cade de pe orbită, după o misiune cu o durată de 162 de zile.

Machetă "Sputnik 2" - foto: ro.wikipedia.org

Machetă “Sputnik 2 – foto: ro.wikipedia.org

Sputnik 2 a fost cea de-a doua navă spațială lansată pe orbita Pământului.

A fost trimisă pe 3 noiembrie 1957 de către URSS în cadrul programului Sputnik (numele de sputnik însemnând „satelit”).

Sputnik 2 a avut la bord primul animal viu, câinele Laika, care a fost prima ființă vie ce a efectuat o călătorie spațială.

Nu se cunoaște dacă Sputnik 2 s-a reîntors în condiții de siguranță pe pământ și dacă „pasagerul” a supraviețuit.

Câinele Laika este considerat prima victimă a zborurilor spațiale.

- Lansarea: Baikonur, 3 noiembrie 1957 la 02:30 UTC

- Orbită: eliptică (între 1660 și 350 km deasupra solului)

- Perioada orbitală: 104 minute

- Masa: 508,3 kg

- Durata: 162 de zile

 

14 aprilie 1970 - Un rezervor de oxigen de la bordul misiunii “Apollo 13” a explodat, punând în pericol viețile celor trei astronauți.

Echipajul Apollo 13 la bordul USS Iwo Jima după aterizarea în Pacific (17 aprilie 1970) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Echipajul Apollo 13 la bordul USS Iwo Jima după aterizarea în Pacific (17 aprilie 1970) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Apollo 13 a fost a treia misiune umană a NASA dezvoltată cu intenția de a coborî pe Lună.

Pe parcursul misiunii însă, probleme tehnice au forțat echipajul să renunțe la aselenizare.

Echipajul era format din comandantul misiunii James A. Lovell, pilotul modulului de comandă John L. “Jack” Swigert, și pilotul modulului lunar Fred W. Haise.

Lansarea a avut loc la 11 aprilie 1970 la ora 13:13 CST.

Două zile mai târziu, în timp ce misiunea era în drum spre Lună, o defecțiune a sistemului electric al unuia dintre rezervoarele de oxigen ale modulului de serviciu a produs o explozie ce a cauzat pierderea oxigenului din ambele rezervoare ale modulului de serviciu și implicit pierderea alimentării cu energie electrică, care provenea de la pilele de combustie ce foloseau oxigen.

Modulul de comandă a rămas în funcțiune pe baza bateriilor și a rezervorului propriu de oxigen, dar acestea trebuiau păstrate pentru ultimele ore ale misiunii, la aterizare.

Echipajul a oprit modulul de comandă și a utilizat modulul lunar ca „barcă de salvare” în timpul drumului de întoarcere spre Pământ.

În ciuda dificultăților cauzate de energia electrică limitată, frigul din cabină și rezerva scăzută de apă potabilă (pe parcursul misiunii, apa potabilă ar fi trebuit să provină ca produs secundar al funcționării pilelor de combustie), echipajul a ajuns în siguranță înapoi pe Pământ, iar misiunea a fost considerată un „eșec reușit”.

O transmisiune radio a lui Lovell, Houston, we’ve had a problem (Houston, am avut o problemă), a rămas în cultura populară, citată greșit ca Houston, we have a problem (Houston, avem o problemă).

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 aprilie 1978 - Mii de georgieni au participat la multiple demonstrații împotriva tentativei sovietice de schimbare a statutului limbii georgiene în RSS Gruzină.

Demonstrațiile din 14 aprilie 1978 din Tbilisi, capitala RSS Gruzine, au fost o reacție la tentativa guvernului sovietic de a schimba statutul constituțional al limbii georgiene autohtone.

După adoptarea unei noi constituții în octombrie 1977, Sovietul Suprem al RSS Gruzine a propus o nouă constituție a republicii prin care, spre deosebire de cea din 1936, georgiana nu mai era declarată limbă de stat.

Au urmat mai multe acțiuni de protest, iar liderul comunist Eduard Șevardnadze a negociat cu autoritățile centrale de la Moscova și a reușit să obțină permisiunea de a păstra statutul limbii georgiene.

Această concesie neobișnuită acordată unor acțiuni de opoziție față de politica de stat a Uniunii Sovietice a dus la reducerea agitației din Tbilisi, dar a declanșat tensiuni în RSSA Abhază, o republică autonomă din nord-vestul Georgiei, în care elita comunistă abhază a protestat împotriva a ceea ce considera a fi o capitulare în fața naționalismului georgian, cerând transferarea autonomiei sale la RSFS Rusă.

Cererea a fost respinsă, dar și abhazilor li s-au făcut o serie de concesii politice, culturale și economice.

Începând cu 1990, 14 aprilie este sărbătorită în Georgia ca Ziua Limbii Georgiene.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 aprilie 1983 - A decedat muzicianul englez Pete Farndon, (The Pretenders) (n. 1952)

 

14 aprilie 1986 - Presedintele american Ronald Reagan ordona lansarea de atacuri aeriene impotriva Libiei, ca raspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, cand doi soldati americani au fost ucisi. Atacurile aviatiei americane au provocat moartea a cca. 60 de oameni.

 

14 aprilie 1986 - A murit Simone de Beauvoir, scriitoare franceză (n. 1908)

Simone de Beauvoir în 1967 (n. 9 ianuarie 1908, Paris, Île-de-France, Franța – d. 14 aprilie 1986, Paris, Île-de-France, Franța)a fost o eseistă, scriitoare (premiată cu Premiul Goncourt 1954), și în același timp o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța, militantă a mișcării intelectuale contestatare de după al Doilea Război Mondial - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Simone de Beauvoir în 1967 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Simone de Beauvoir (n. 9 ianuarie 1908, Paris, Île-de-France, Franța – d. 14 aprilie 1986, Paris, Île-de-France, Franța)a fost o eseistă, scriitoare (premiată cu Premiul Goncourt 1954), și în același timp o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța, militantă a mișcării intelectuale contestatare de după al Doilea Război Mondial.

Printre cele mai cunoscute dintre romanele sale se numara: “L’Invitée” (1943), “Le sang des autres”,(1945) “Tous les hommes sont mortels” (1946) “Les Mandarins”, (1954), premiul Goncourt . Iata cateva citate din cugetarile sale:

Sclavul care se supune, a ales să se supună.

Tineretul nu-i iubește pe învinși.

Pentru a lăsa o urmă pe lume, trebuie să fii solitar.

Nu murim din cauză că ne-am născut, nici pentru că ne-am trăit viața, nici de bătrânețe. Murim de ceva anume.

Ceea ce e scandalos într-un scandal, e faptul că ne obișnuim cu el.

Umanitatea preferă viața, rațiunilor de a trăi.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

14 aprilie 2000 - Președintele rus, Vladimir Putin, începe o vizită la Londra, unde se întâlnește cu premierul Tony Blair și cu regina Elisabeta a II-a, aceasta fiind prima ieșire în Occident de la alegerea sa.

 

14 aprilie 2000 - Căderea bursei newyorkeze de pe Wall Street, fenomen care va provoca scăderi îngrijorătoare și în lanț ale burselor din întreaga lume.

 

14 aprilie 2004 - Actrițele Tamara Buciuceanu-Botez și Maia Morgenstern au primit Diploma de Societar de Onoare al Teatrului Național din București.

 

14 aprilie 2005 - Actorul hollywoodian Bruce Willis a devenit ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, una dintre cele mai înalte distincți culturale franceze.

Walter Bruce Willis (n. 19 martie 1955, Idar-Oberstein, RFG), cunoscut mai mult ca Bruce Willis, este un actor, producător și cântăreț american - in imagine, Bruce Willis upon receiving an Emmy Award in 1987 for Best Actor in Moonlighting - foto: en.wikipedia.org

Bruce Willis upon receiving an Emmy Award in 1987 for Best Actor in Moonlighting – foto: en.wikipedia.org

 

14 aprilie 2008 - Uniunea Europeană a adoptat o nouă legislație pentru combaterea poluării aerului în orașe, eliminând astfel “o cauză a mortalității premature”

 

14 aprilie 2009 - A murit Maurice Druon, scriitor francez, membru al Academiei Franceze (n. 1918)

Maurice Druon (n. 23 aprilie 1918, Paris, Franţa – d. 14 aprilie 2009, Paris, Franţa) a fost un scriitor francez, membru al Academiei Franceze şi membru de onoare al Academiei Române din 1996 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maurice Druon – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maurice Druon (; n. 23 aprilie 1918, Paris, Franţa – d. 14 aprilie 2009, Paris, Franţa) a fost un scriitor francez, membru al Academiei Franceze şi membru de onoare al Academiei Române din 1996.

A fost laureat al prestigiosului Prix Goncourt în 1948 pentru romanul Les grandes familles, tradus în română sub titlul de Marile familii. Un alt mare roman istoric al sau a fost “Regii blestemati”,tradus de asemenea in limba romana.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

14 aprilie 2010 - Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, formând un nor de cenușă care a cuprins întregul continent european.

 

14 aprilie 2012 - A decedat marele istoric român Florin Constantiniu (n. 8 aprilie 1933, București), membru corespondent (din 1999) al Academiei Române.

În anul 2006 a fost ales membru titular al Academiei Române.

A fost cercetător științific principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” si fost distins cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române în 1972.

A publicat studii despre diferite perioade ale istoriei și a abordat diverse direcții de cercetare.

Este cunoscut ca autor al cărții „O istorie sinceră a poporului român,”

 

14 aprilie 2014 - A decedat bateristul cubano-american Armando Peraza, membru al renumitului grup Santana. (n.. 1924).

 

14 aprilie 2018 - Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat 103 rachete de croazieră împotriva Siriei, ca răspuns la un atac chimic atribuit administrației Bashar al-Assad, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane.

Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre “acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor“.

 

14 aprilie 2019 - Cel mai mare avion din lume a zburat pentru prima dată deasupra deşertului californian.

Cel mai mare avion din lume, cu 6 motoare şi anvergura aripilor de 117 metri, a zburat astăzi pentru prima oară.

Colosul american, ce pare desprins dintr-un film SF, ar urma să fie folosit pentru lansarea rachetelor şi plasarea de sateliţi.

cititi mai mult pe stiri.tvr.ro