Evenimentele Zilei de 20 decembrie în Istorie

Corneliu Zelea Codreanu și membri ai Mișcării Legionare în 1937 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu Zelea Codreanu and Iron Guard members in 1937

foto preluat de pe  en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

20 decembrie este a 354-a zi a calendarului gregorian și a 355-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 20 decembrie

(BOR) Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului; Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei

Sfântul sfințit mucenic Ignatie Teoforul a fost al treilea episcop al Antiohiei [1] (în Siria), după Apostolul Petru și Evod (prăznuit la 7 septembrie), căruia i-a urmat în scaun pe la anul 68. A murit în anul 107 în timpul unei persecuții împotriva creștinilor din vremea împăratului Traian. Prăznuirea lui principală este la 20 decembrie, iar la 29 ianuarie se face pomenire, în calendarul ortodox, pentru aducerea moaștelor sale de la Roma la Antiohia  - foto: doxologia.ro

Sfântul sfințit mucenic Ignatie Teoforul - foto: doxologia.ro

Sfântul sfințit mucenic Ignatie Teoforul a fost al treilea episcop al Antiohiei (în Siria), după Apostolul Petru și Evod (prăznuit la 7 septembrie), căruia i-a urmat în scaun pe la anul 68. A murit în anul 107 în timpul unei persecuții împotriva creștinilor din vremea împăratului Traian. Prăznuirea lui principală este la 20 decembrie, iar la 29 ianuarie se face pomenire, în calendarul ortodox, pentru aducerea moaștelor sale de la Roma la Antiohia.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org si  ro.orthodoxwiki.org

 

(BRU) Sf. Ignațiu Teoforul, episcop, martir († 107)

 

(BRC) Ss. Abraham, Isaac și Iacob, patriarhi

 

Ziua Internațională a Solidarității Umane

Fondul mondial de solidaritate a fost iniţiat prin Rezoluţia 57/265 a Adunării Generale a ONU, la 20 decembrie 2002, şi, în februarie 2003, a fost instituit ca un fond fiduciar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Obiectivul său este eradicarea sărăciei şi promovarea dezvoltării umane şi sociale în ţările în curs de dezvoltare, în special în rândul celor mai sărace segmente ale populaţiei.

Conceptul de solidaritate a definit activitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite de la fondarea acesteia. Crearea Naţiunilor Unite a adus statele şi popoarele lumii împreună pentru a promova pacea, drepturile omului şi dezvoltarea socială şi economică. Organizaţia a fost fondată pe premisa de bază a unităţii şi armoniei dintre membrii săi, exprimată în conceptul de securitate colectivă, care se bazează pe solidaritatea şi determinarea membrilor săi de a se uni în vederea menţinerii păcii şi securităţii internaţionale.

Ziua internaţională a solidarităţii umane este, potrivit ONU, o zi pentru a sărbători unitatea în diversitate şi pentru a reaminti guvernelor să respecte angajamentele lor faţă de acordurile internaţionale, pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa solidarităţii, pentru a încuraja dezbaterea privind modalităţile de promovare a solidarităţii în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă, inclusiv eradicarea sărăciei, şi, de asemenea, este o zi de acţiune pentru a încuraja noi iniţiative de eradicare a sărăciei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România (SĂRBĂTORI ŞI TRADIŢII POPULARE) – Ignatul

În ziua de 20 decembrie, românii, cu precădere cei din mediul rural, sărbătoresc Ignatul, ziua în care, conform tradiţiei, este sacrificat porcul pentru masa de Crăciun. Ritualul sacrificării unui animal aminteşte de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) care jertfeau un animal în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Acest sacrificiu semnifică anul ce se încheie, dar şi noua viaţă ce se naşte – noul an.

Vechii daci sacrificau un animal ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După Solstiţiu, ziua începea să crească, iar Crăciunul era o sărbătoare a luminii şi a vieţii, conform volumului ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric (Editura Humanitas, 1997).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 20 decembrie

 

Evenimentele Zilei de 20 decembrie în Istorie:

- 20 decembrie 1842 – Obşteasca Adunare Extraordinară a Munteniei alege ca domn pe Gheorghe Bibescu;

- 20 decembrie 1937 – Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia

 

20 decembrie 217 - A murit papa Zephyrinus si a fost succedat de papa Callixtus I, care a deținut funcția papală pana in anul 222.

Pope Zephyrinus (died 20 December 217) was Bishop of Rome or Pope from 199 to his death in 217 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pope Zephyrinus (died 20 December 217) was Bishop of Rome or Pope from 199 to his death in 217 - cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

Pope Callixtus I (died 222), also called Callistus I, was the Bishop of Rome (according to Sextus Julius Africanus) from c. 218 to his death c. 222 or 223 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pope Callixtus I (died 222), also called Callistus I, was the Bishop of Rome (according to Sextus Julius Africanus) from c. 218 to his death c. 222 or 223 - cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

20 decembrie 1191 - Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.

Sibiu - Orașul fortificat văzut dinspre Nord, Dealul Gusteritei, circa 1750 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sibiu – Orașul fortificat văzut dinspre Nord, Dealul Gusteritei, circa 1750 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În zona actualului cartier Gușterița se presupune că ar fi existat castrul roman Cedonia. Primele așezări în zona Sibiului ar fi fost castrul roman din zona Gusterita și o așezare de origine slavă. Orașul a fost înființat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela.

Prima mențiune a cetății a fost făcută în data de 20 decembrie 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic emis de papa Celestin al III-lea, care a recunoscut la rugămintea regelui Béla al III-lea existența Prepoziturii Sibiului (praepositura Cibiniensis), scoasă de sub jurisdicția Episcopiei Transilvaniei.

Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1366, dar există și o menținue mai veche a numelui Villa Hermanni (1223). În anul 1241 a fost atacat, cucerit și parțial distrus în marea invazie mongolă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 decembrie 1192 - Richard I al Angliei este capturat și luat prizonier de Leopold al V-lea al Austriei în timp ce era în drum spre Anglia după ce a semnat tratatul cu Saladin care a încheiat cea de-a Treia Cruciadă.

Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199) rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar - foto ( Efigie (c. 1199) a lui Richard I la mănăstirea Fontevraud, Anjou) - ro.wikipedia.org

Efigie (c. 1199) a lui Richard I la mănăstirea Fontevraud, Anjou -foto: ro.wikipedia.org

Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199) a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar.  (…) În luna septembrie 1192, regele Anglei se îmbarca în portul Jaffa și părăsea Palestina, zorind să nu-l apuce ploile și schimbarea anotimpului în pământ străin.

Dar furtunile parcă îl aleseseră pe regele Angliei ca să-l însoțească la orice traversare a mării. Din nou un vânt puternic a abătut corabia regelui din drum, împingând-o într-un golf al Adriaticii, Richard, imprudent, s-a hotărât să traverseze Germania, travestit în călugăr templier, crezând că astfel nu i se va bănui adevărata identitate.

Precauțiuni inutile. Iscoadele lui Leopold de Austria, care nu uitase jignirea adusă în Paslestina, l-au recunoscut, l-au prins și l-au dus în fața ducelui. Acesta l-a ținut închis, mai bine de un an, în castelul de pe Dunăre, Triefels, și abia după aceea l-a predat împăratului german, judecătorul teoretic al tuturor regilor, pentru a clarifica diferendul.

În dieta de la Hagenau, Henric al VI-lea, după o judecată sumară și părtinitoare, îl condamna pe Richard Inimă de Leu să plătească, drept despăgubire a injuriei adusă lui Leopold, suma enormă de un milion de scuzi aur, fapt ce l-a obligat pe rege la un nou prizonierat până supușii săi l-au răscumpărat.

Contra unei răscumpărări adunate în urma presiunii exercitate de popor, în fruntea căruia s-a aflat haiducul Robin Hood (zis și „Robin al Codrilor”), Richard își reia tronul și îl atacă imediat pe regele Franței. A murit într-un asediu împotriva unuia dintre vasalii săi trădători, contele de Limoges, fiind lovit de o săgeată.

Rana nu era mortală dar a fost prost îngrijită și după o săptămână s-a instalat septicemia care a provocat moartea. A fost îngropat la catedrala din Rouen, dar revoluționarii francezi i-au distrus mormântul în 1789. În tezaurul catedralei se mai păstrează încă într-o cutie, inima lui Richard Inimă de Leu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 decembrie 1355 - A murit Stefan Dušan, tarul Serbiei (n. 1308). Ștefan Uroș IV Dușan (n.aprox.1308 ), a fost regele Serbiei (din 8 septembrie 1331) și țar al sârbilor și grecilor (din 16 aprilie 1345). Sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii sale teritoriale, ajungand unul dintre cele mai mari state din Europa acelei vremi.

 

20 decembrie 1494 - S-a nascut matematicianul si cartograful francez, Oronce Fine sau Finé ( d. 8 august 1555). În 1532 a devenit primul profesor de matematică titular la Colegiul Regal, devenit ulterior Collège de France, întemeiat de regele Francisc I cu doi ani înainte. A studiat calculul sexagesimal și transformările figurilor geometrice si a construit o serie de instrumente astronomice. În tinerețe s-a opus concordatului dintre Vatican si Franta, ceea ce i-a cauzat condamnarea la 6 ani de închisoare.

 

20 decembrie 1522 - Asediul Rhodosului. Sultanul Suleiman Magnificul accepta predarea si evacuarea Cavalerilor de Rhodos cunoscuti sub numele de Cavalerii Ospitalieri, supravietuitori ai asediului otoman al insulei. Acestia se stabilesc in Malta. În secolul al XVI –lea, Ordinul Ospitalierilor a devenit Ordinul Cavalerilor de Malta.

 

20 decembrie 1722 - A decedat Împăratul Kangxi ( n. 4 mai 1654),al patrulea împărat al dinastiei Quing din China. A condus tara din 1661 pană la 1722, domnia sa fiind cea mai lungă domnie din istorie, fiind totodată unul dintre conducătorii cu cea mai lunga domnie din lume. Împăratul Kangxi este considerat unul dintre cei mai mari împărați pe care i-a avut China.

El a suprimat Revolta Celor Trei Feudali, a forțat Regatul Tungning din Taiwan să se supună autorității sale, a blocat expansiunea Rusiei pe fluviul Amur și a extins imperiul spre nord-vest. De asemenea, el a patronat opere culturale importante precum elaborarea Dicționarului Kangxi. Domnia sa a adus stabilitate pe termen lung și o relativă bogăție, după ani de război și haos.

El a inițiat perioada cunoscută sub numele de „Epoca Prosperă Kangxi – Qianlong „, care a durat generații după moartea sa. Până la sfârșitul domniei sale, Imperiul Qing controla toată China propriu-zisă, Taiwan,Manciuria, Mongolia Interioara, și Exterioră, Tibetul.

 

20 decembrie 1765 - A decedat Ludovic, Delfin al Franței, tatăl regilor Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea (n. 1729)

Ludovic, Delfin al Franţei (n. 4 septembrie 1729 – d. 20 decembrie 1765), a fost cel mai mare fiu şi unicul care a supravieţuit copilăriei al regelui Ludovic al XV-lea al Franţei şi al soţiei sale, regina Maria Leszczyńska. Ca fiu al regelui el a fost Fiu al Franţei. Trei dintre fiii delfinului Ludovic au devenit regi ai Franţei: Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea şi Carol al X-lea - foto: ro.wikipedia.org

Ludovic, Delfin al Franţei – foto: ro.wikipedia.org

Ludovic, Delfin al Franţei (n. 4 septembrie 1729 – d. 20 decembrie 1765), a fost cel mai mare fiu şi unicul care a supravieţuit copilăriei al regelui Ludovic al XV-lea al Franţei şi al soţiei sale, regina Maria Leszczyńska. Ca fiu al regelui el a fost Fiu al Franţei. Trei dintre fiii delfinului Ludovic au devenit regi ai Franţei: Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea şi Carol al X-lea.

A murit de tuberculoza, la vârsta de 36 de ani, în timp ce tatăl său încă traia, deci n-a fost niciodată rege al Franței. Mama sa, regina Marie Leszczyńska și bunicul matern Stanisław Leszczyński, duce de Lorraine de asemenea i-au supraviețuit. Fiul său mai mare, Ludovic-Auguste, duce de Berry a devenit noul Delfin (print mostenitor), iar mai târziu, la moartea lui Ludovic al XV-lea, a fost încoronat ca Franței.

 

20 decembrie 1803 - Provincia Louisiana, cumparata de Statele Unite de la francezi cu suma de 15 milioane de dolari, este preluata oficial in urma unei ceremonii la New Orleans. Achiziționarea teritoriului conținut în tratat acoperă astăzi aproximativ 23% din suprafața totală a Statelor Unite de azi, iar la vremea respectivă a reprezentat mai mult decât dublarea teritoriului Uniunii.

 

20 decembrie 1808 - S-a născut Andrei Șaguna, mitropolit, cel care prin întreaga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal (d. 1873)

Andrei Șaguna (n. 20 decembrie 1808, Mișcolț, Ungaria - d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române - foto: en.wikipedia.org

Andrei Șaguna - foto: en.wikipedia.org

Andrei Șaguna (n. 20 decembrie 1808, Mișcolț, Ungaria – d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

20 decembrie 1837 - Apare la Bucureşti, in Muntenia, primul cotidian românesc întitulat “România“, sub redacţia lui Florian Aaron şi Gheorghe Hill, care oglindea viaţa politică, social-economică, ştiinţifică şi culturală a românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor, precum şi evenimentele politice din întreaga lume. Publicatia a apărut pînă în data de 31 decembrie 1838.

 

20 decembrie 1842 - Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848.

Gheorghe Bibescu (n. 26 aprilie 1804, Craiova - d. 1 iunie 1873, Paris) a fost domn în Țara Românească în perioada 1 ianuarie 1843 - 13/25 iunie 1848 - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Bibescu - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Bibescu (n. 1804, Craiova – d.1 iunie 1873, Paris), a fost domnitor în Muntenia (Valahia): 1 ianuarie 1843 – 13/25 iunie 1848. Gheorghe Bibescu este frate cu principele Barbu Ştirbei. După ce-şi face studiile la Bucureşti şi Paris, intră în 1824 în administraţia publică a ţării, la Ministerul de Justiţie şi de Externe, dar demisionează în 1834, trăind pînă la 1842 la Paris şi Viena.

Reîntors în Muntenia, conduce opoziţia contra domnitorului Alexandru D. Ghica şi reuşeşte să ia tronul. La domnia Munteniei (Valahiei) a luat unele măsuri bune: a majorat numeric armata, a făcut ordine în finanţele ţării, i-a ajutat pe sinistraţii bucureşteni care şi-au pierdut casele în urma unui incendiu în ziua de Paşti a lui 1847.

Domnia lui a suferit din cauza influenţei covîrşitoare a Rusiei. Concesia minelor dată rusului Trandafiloff, produce mari nemulţumiri, iar adunarea ţării o anulează. Bibescu însă, suspendă adunarea “pentru rele aplicări şi gîndiri“. La fel de rău a fost primită încercarea lui de a introduce limba franceză ca limbă de predare în şcolile superioare.

Revoluţia Franceză de la 1848, se repercutează şi în Bucureşti. După citirea Proclamatiei de la Islaz (9 iunie 1848), ea este impusă şi domnitorului la Bucureşti. Bibescu a fost indecis, nu a trecut nici de partea revoluţiei şi nici nu a înăbuşit-o, astfel încît este nevoit să abdice la 13/25 iunie 1848 şi să părăsească ţara plecînd în Transilvania.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 decembrie 1852 - S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul școlii naționale românești de arhitectură (d. 1912)

Ion Mincu (n. 20 decembrie 1852, Focşani - d. 6 decembrie 1912, Bucureşti) a fost un arhitect, inginer, profesor şi deputat român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Mincu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Mincu (n. 20 decembrie 1852, Focşani – d. 6 decembrie 1912, Bucureşti) a fost un arhitect, inginer, profesor şi deputat român. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscută şi ca arhitectură neo-românească, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiţionale din România. Exemple în acest sens sunt Bufetul din Şoseaua Kiseleff (1882-1892), vila Robescu din Sinaia.

Dupa ce a urmat cursurile liceale, s-a inscris la Scoala de ingineri de poduri si sosele din Bucuresti, iar intre anii 1877-1882 a studiat arhitectura la Scoala de Arte Frumoase din Paris. De numele sau se leaga proiecte arhitecturale deosebite, cum ar fi Casa Lahovary, Casa Vernescu, Scoala centrala de fete, “Bufetul de la Sosea” din Bucuresti,

Palatul Bancii Comertului din Craiova, Palatul Administrativ din Galati.Casa Vernescu este considerata o adevarat bijuterie din piatra. Oferita ca dar de nunta pentru Lisaveta Balotescu Carpinisteanu, cladirea a fost considerata cea mai frumoasa resedinta din Bucuresti multi ani la rind. A valorificat intr-un stil modernist elementele de constructie din perioada feudala, precum si decoratiunile din arta populara. S-a stins din viata la varsta de 60 de ani in Bucuresti.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si www.agerpres.ro

 

20 decembrie 1868 - S-a nascut Harvey S. Firestone, industrias american, pionier al industriei de cauciuc; (d.7 februarie 1938).

 

20 decembrie 1879 - S-a nascut Ion Gheorghe Duca, jurist si om politic român; a fost de mai multe ori ministru în guvernul român. În noiembrie 1933 a fost numit prim-ministru însa la 29 decembrie a fost asasinat de un comando legionar.

Ion Gheorghe Duca, adesea I. G. Duca sau Ion G. Duca / Ion Gh. Duca (n. 20 decembrie 1879, București - d. 29 decembrie 1933, Sinaia) a fost un om politic liberal român. A fost inițiat în francmasonerie, când se afla la studii în Franța. A deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928), și prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933, la această ultima dată fiind asasinat de așa-numiții Nicadori din cauza eforturilor sale de a stăvili Mișcarea Legionară - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Gheorghe Duca – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Gheorghe Duca, adesea I. G. Duca sau Ion G. Duca / Ion Gh. Duca (n. 20 decembrie 1879, București – d. 29 decembrie 1933, Sinaia) a fost un om politic liberal român. A fost inițiat în francmasonerie, când se afla la studii în Franța.

A deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928), și prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933, la această ultima dată fiind asasinat de așa-numiții Nicadori din cauza eforturilor sale de a stăvili Mișcarea Legionară.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

20 decembrie 1880 - Lascar Catargiu este desemnat preşedinte al Partidului Conservator, în urma morţii lui Costache (Manolache) Epureanu survenită la 22 septembrie 1880.

 

20 decembrie 1892 - S-a înfiinţat, din iniţiativa profesorului Mina Minovici, Institutul Medico-Legal (Morga) din Bucureşti, România. Istitutul Medico-Legal era destinat spre a servi învăţămîntului medicinii legale, expertizelor cerute de instanţele judiciare şi nevoilor oraşului.

 

Institutul medico-legal Profesor Mina Minovici ridicat în 1892 în Bucureşti, pe strada Cӑuzași, şi demolat în septembrie 1985 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Institutul medico-legal Profesor Mina Minovici ridicat în 1892 în Bucureşti, pe strada Cӑuzași, şi demolat în septembrie 1985 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Institutul a fost inaugurat la data de 20 decembrie 1892 de către medicul legist Mina Minovici, în prezența primarului Bucureștiului, Pache Protopopescu, și a ministrului de justiție Alexandru Marghiloman. Denumirea inițială, „Morga orașului”, a fost schimbată șase ani mai târziu (1898), clădirea devenind „Institutul medico-legal”, primul de acest fel din lume.

Schimbarea denumirii a fost hotărâtă de către medicul Minovici, în dorința de a iniția o rețea națională de institute specializate în sectorul medicinei legale. Se căuta izolarea serviciilor și a personalului legist de sistemul de sănătate publică și de cel psihiatric. Institutul cuprindea o sală de autopsie cu 8 mese, o bibliotecă, un amfiteatru, săli de lucrări practice, laboratoare de anatomie patologică, criminalistică, fotografie judiciară și un muzeu alcătuit de profesorul Minovici.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

20 decembrie 1909 - Adoptarea Legii pentru înfiintarea Bancilor populare de meseriasi si a cooperativelor de productie, consum, constructie si de comert din România.

 

20 decembrie 1915 - Ultimele trupe australiene sunt evacuate de la Gallipoli, fiind decimate in timpul luptelor sangeroase purtate cu armata turca.

 

20 decembrie 1915 - Prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc “Acteon” de Alfred Alessandrescu.

 

20 decembrie 1917 - A luat fiinta prima politie secreta comunista, dupa ce Consiliul Comisarilor Poporului din URSS a emis un decret in care se prevedea formarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevolutiei (CEKA), condusă de Felix Edmundovici Dzerjinski. Organizatia a devenit cunoscuta ulterior sub numele de KGB.

 

20 decembrie 1924 - Hitler este eliberat din inchisoarea Landsberg in care fusese incarcerat 264 de zile in urma puciului esuat de la Munchen.In timpul detentiei Hitler a scris cartea Mein Kampf, devenita “biblia” nazismului.

 

20 decembrie 1925 - Este promulgată Legea de organizare a Curţii de Casaţie din România.

 

20 decembrie 1934 - S-a nascut sculptorul român George Apostu; (d. 13.10.1986).

 

20 decembrie 1936 - S-a tiparit la Cluj ziarul “Poporul“, organul legal de presa al Frontului Plugarilor din România. Ziarul apare pînă în decembrie 1937.

 

20 decembrie 1937 - Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Liberalii nu au avut o cota de 40% din voturile necesare pentru a obţine prima majoritară. Regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi il numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală. 20 decembrie este a 354-a zi a calendarului gregorian și a 355-a zi în anii bisecți.

Corneliu Zelea Codreanu and Iron Guard members in 1937 - foto: en.wikipedia.org

Corneliu Zelea Codreanu and Iron Guard members in 1937 – foto: en.wikipedia.org

Pe 20 martie 1935 a fost înregistrată în mod legal, la tribunalul București, formațiunea „Totul pentru Țară”, având ca semn electoral, pătratul cu două puncte. Președintele executiv al partidului nou-înființat a fost generalul Gheorghe (Zizi) Cantacuzino-Grănicerul, iar Corneliu Zelea-Codreanu a deținut rolul de șef suprem și lider spiritual.

Acest partid trebuia să asigure cadrul organizatoric de manifestare pentru ideologia și activitatea legionară. Astfel, Mișcarea Legionară deținea un partid propriu cu care putea participa în alegeri. Noua formațiune politică a participat la alegerile generale din decembrie 1937, în urma cărora a ieșit pe locul al treilea cu un procent de 15,58% din voturile exprimate.

Existența partidului a fost scurtă, fiind desființat alături de toate formațiunile politice din România, în urma loviturii de stat date de regale Carol al II-lea pe 10 februarie 1938

 

20 decembrie 1940 - A fost deschisă prima autostradă din California.

 

20 decembrie 1944 - A încetat din viaţă Nicolae Cartojan, academician, istoric literar, pedagog român; (n. 4 decembrie 1883).

 

20 decembrie 1945 - Un anunt al noii puteri instalate de sovietici in Romania.

 

20 decembrie 1946 - A fost “etatizată” Banca Naţională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice.

Banca Națională a României (Palatul Vechi, imagine de epocă) - foto preluat de pe bnr.ro

Banca Națională a României (Palatul Vechi, imagine de epocă) – foto preluat de pe bnr.ro

Regimul comunist a impus etatizarea BNR (1946) şi apoi reorganizarea sa, potrivit noilor imperative politice. În 1948, BNR devenea Banca RPR – Bancă de Stat, subordonată iniţial Ministerului de Finanţe, iar din 1957, Consiliului de Miniştri. În 1965, titulatura băncii de emisiune s-a transformat în Banca Naţională a Republicii Socialiste România.

În toţi aceşti ani, Banca Naţională a îndeplinit un rol important în evoluţia sistemului monetar şi de credit prin implicarea în realizarea reformelor monetare din 1947 şi 1952, în planificarea circulaţiei monetare, în controlul asupra utilizării creditelor acordate etc.

Din 1990, BNR şi-a reluat titulatura iniţială, implicându-se în tranziţia de la economia centralizată la economia de piaţă şi asumându-şi funcţiile normale ale unei bănci centrale, similare celor ale unor bănci centrale din Europa şi din lume, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

20 decembrie 1946 - Popularul film It’s a Wonderful Life a fost lansat la New York.

George Bailey (James Stewart) proposes to Mary Hatch (Donna Reed): "One of the most sublimely histrionic expressions of passion in film history." - foto preluat de pe en.wikipedia.org

George Bailey (James Stewart) proposes to Mary Hatch (Donna Reed): “One of the most sublimely histrionic expressions of passion in film history.” – foto preluat de pe en.wikipedia.org

O viață minunată (engleză It’s a Wonderful Life) este un film de Crăciun din 1946 în regia lui Frank Capra. În 1998 a fost votat pe locul 11 în lista celor mai bune 100 de filme, listă realizată de Institutul American de Film; iar în 2007 s-a clasat pe poziția 20.

 

Scenariul se bazează pe povestirea “The Greatest Gift“, pe care Philip Van Doren Stern a scris-o în 1939 dar a publicat-o în 1945. Filmul este considerat ca fiind unul dintre cele mai îndrăgite din cinematografia americană și a devenit o tradiție vizualizarea acestuia în timpul sezonului de Crăciun.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

20 decembrie 1950 - S-a născut Ioan Flora, poet şi traducător, poet de limba română din Banatul Sârbesc (Iugoslavia); (d. 3 februarie 2005).

 

20 decembrie 1957 - S-a nascut Anna Vissi, cântăreaţă greacă, originară din Cipru.

 

20 decembrie 1963 - A decedat compozitorul român Paul Constantinescu; (n. 1909).

 

20 decembrie 1966 - A decedat Mihail Sorbul, dramaturg roman, primul laureat al Premiului naţional pentru literatură dramatică în 1937; (n. 16.10.1885).

 

20 decembrie 1968 - A încetat din viaţă John Steinbeck, scriitor american (romanele sale “Fructele mâniei” şi “La răsărit de Eden” au fost ecranizări de succes).

John Ernst Steinbeck. (n. 27 februarie 1902, Salinas, California - d. 20 decembrie 1968, New York), scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Ernst Steinbeck - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Ernst Steinbeck. (n. 27 februarie 1902, Salinas, California – d. 20 decembrie 1968, New York), scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. A primit Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1962; (n. 27 februarie 1902).

 

20 decembrie 1973 - A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

 

20 decembrie 1982 - A încetat din viaţă Arthur Rubinstein, compozitor şi pianist american de origine poloneză, recunoscut ca un desăvârşit interpret al muzicii lui Chopin; (n. 28 ianuarie 1887).

 

20 decembrie 1985 - Papa Ioan Paul al II-lea anunță instituirea Zilei Mondiale a Tineretului.

 

20 decembrie 1987 - Feribotul de pasageri MV Doña Paz, care se îndrepta către capitala statului Filipine, s-a ciocnit cu petrolierul Vector în strâmtoarea Tablas, în apropiere de Marinduque. Scufundarea navei a dus la pierderea a 4.341 de vieți omenești; doar 24 de persoane au supraviețuit. Este considerat cel mai mare dezastru maritim pe timp de pace.

 

20 decembrie 1989 - Nicolae Ceaușescu a calificat într–o intervenție televizată evenimentele de la Timișoara drept opera unor „huligani”, respectiv a unor „grupuri fasciste și antinaționale”.

Timisoara, decembrie 1989 - foto: timisoaraexpress.ro

Timisoara, decembrie 1989 – foto: timisoaraexpress.ro

Revolutia romana de la Timisoara a luat proportii, manifestantii cerand demisia dictatorului Ceasusescu. Centrul orasului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori. Protestatari au ocupat Piata Operei (astăzi „Piata Victoriei”) şi au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”.

In balconul Operei a urcat, alaturi de liderii protestatarilor, si primarul orasului de pe Bega caruia i s-a inmanat lista cu revendicarile multimii: eliberarea arestatilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendicau, demisia lui Nicolae Ceausescu, circulatia libera a ideilor. În foaierul Operei din Timişoara a avut loc, la ora 13, constituirea Frontului Democratic Român (FDR) organizatie care trebuia sa organizeze rezistenta si care il avea ca presedinte pe Lorin Fortuna, ca vicepresedinte pe Ioan Chis si ca secretar pe Claudiu Iordache.

În clădirea Consiliului Judeţean, un Comitet Cetăţenesc redactează primele liste cu revendicări, printre care: destituirea lui Ceauşescu, dizolvarea guvernului, eliberarea arestaţilor, redarea către familii a trupurilor celor ucişi în zilele anterioare, informarea corectă asupra evenimentelor de la Timişoara, alegeri libere.

Revendicările sunt înaintate primului-ministru Constantin Dăscălescu şi lui Emil Bobu, sosiţi la Timişoara (ora 14.30) din ordinul Elenei Ceauşescu; Sub presiunea mulţimii, o parte a revendicărilor sunt acceptate  (au fost eliberaţi majoritatea deţinuţilor arestaţi în zilele precedente). Primul ministru, Constantin Dascalescu, a facut cateva promisiuni, dar a declarat ca revendicarile majore, ca demisia lui Ceausescu si a guvernului, vor trebui sa astepte intoarcerea din Iran a presedintelui.

Negocierile s-au incheiat fara rezultat, cu putin inainte de ora 19.00. La scurt timp dupa aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucuresti. Pe baza listelor de revendicări, seara este elaborată Proclamaţia FDR, primul program al Revoluţiei Române. După-amiaza şi seara manifestaţiile se extind şi în alte localităţi din judeţul Timiş: Lugoj, Jimbolia, Sânnicolaul Mare, Deta.

Reîntors in tara dupa vizita din Iran Nicolae Ceauşescu ţine o teleconferinţă cu prim-secretarii în care afirmă că situaţia din Timişoara se datorează intervenţiei străine (SUA, URSS şi Ungariei). La ora 19:00 Nicolae Ceauşescu se adresează populaţiei, prin intermediul Televiziunii, şi condamnă manifestaţiile de la Timişoara.

Nicolae Ceausescu a emis, in seara zilei, un decret prezidential pentru constituirea starii de necesitate pe teritoriul judetului Timis, ca urmare a “gravei incalcari a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism si de distrugere a unor bunuri obstesti”, care intră în vigoare de la ora 23:00. Victor Stănculescu este numit de Ion Coman comandant militar al Garnizoanei Timişoara.

Aproape de miezul nopţii, Nicolae Ceauşescu convoacă la sediul CC al PCR din Bucureşti pe reprezentanţii ambasadei URSS pentru a le cere retragerea agenţilor sovietici din Timişoara.  În aceeasi seara, dictatorul comunist a prezentat o declaratie, transmisa in direct la radio si televiziune, in care a spus ca evenimentele de la Timisoara sunt opera unor “huligani” si a unor “grupuri fasciste si antinationaliste”.

În noaptea de 20 spre 21 decembrie muncitori din Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal au fost îmbrăcaţi în uniforme de gărzi patriotice, înarmaţi cu bâte şi trimişi cu trenuri speciale spre Timişoara spre a înăbuşi revolta. Ajunşi acolo şi înţelegând despre ce este vorba, aceştia au fraternizat cu timişorenii.
cititi mai mult despre Revoluția Anticomunistă din România (14 – 25 decembrie 1989) pe www.unitischimbam.ro

 

20 decembrie 1989 - Interventia militara a Statelor Unite ale Americii în Panama. Dictatorul Manuel Noriega este arestat de trupele americane si trimis in judecata in fata unui tribunal din Statele Unite.

 

20 decembrie 1996 - A încetat din viaţă astronomul si scriitorul american Carl Sagan; (n. 9 noiembrie 1934). A fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței in Univers ( SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Este cunoscut în lumea întreagă datorită cărților sale cu temă științifică, dar mai ales datorită serialului de televiziune Cosmos: Calatorie in Univers. Odată cu acest serial a fost publicată și o carte cu același nume. Sagan a scris și romanul Contactcare a fost ecranizat in 1997 , având-o în rolul principal pe actrița Jodie Foster si a fost de asemenea autor, coautor sau editor a peste 20 de cărți, și a publicat peste 600 de lucrări științifice și articole.

 

20 decembrie 1997 - A avut loc premiera filmului “La vita é bella” (regia Roberto Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului şi cu trei Premii Oscar.

La vita é bella - Afișul românesc al filmului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La vita é bella – Afișul românesc al filmului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Viața e frumoasă (italiană La vita è bella) este o tragicomedie italiană din 1997 regizată de Roberto Benigni, care interpretează rolul principal: Guido Orefice, un evreu italian, își folosește imaginația pentru a-și proteja copilul de ororile care au loc în lagărele naziste prin care trec. Filmul a fost un succes de critică și financiar, Benigni câștigând Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1999, precum și premiile Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră și Cel mai bun film străin.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

20 decembrie 1998 - A încetat din viaţă Alan Lloyd Hodkin, laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1963 (n. 5 februarie 1914).

 

20 decembrie 1999 - Teritoriul Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, cu un statut de Regiune Administrativă Specială.

 

20 decembrie 2000 - Preşedintele ales al Romaniei, Ion Iliescu, a depus jurământul în faţa Camerelor Parlamentului.

Ion Iliescu (n. 3 martie 1930, Oltenița, România) este un politician român, care a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD. A fost președinte de onoare al PSD - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Iliescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Iliescu (n. 3 martie 1930, Oltenița, România) este un politician român, care a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD. A fost președinte de onoare al PSD.

(…) În alegerile din 2000 a candidat din nou și a câștigat în turul al doilea în fața ulta-naționalistului Corneliu Vadim Tudor. Și-a început al doilea mandat constituțional și al treilea de facto la 20 decembrie 2000 și l-a încheiat la 20 decembrie 2004 când Traian Băsescu a devenit președinte.

A câștigat alegerile din 2000 în urma nemulțumirilor populației față de reformele economice dure din precedenții patru ani duse de guvernarea de centru precum și de instabilitatea politică și de luptele interne din coaliția de guvernare. Populația urbană având de ales între Vadim Tudor și Iliescu a preferat să se abțină sau să voteze cu Iliescu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 decembrie 2001 - A decedat Léopold Sedar Senghor, poet si om politic, fost preşedinte al statului Senegal (1960–1980). Promotor al conceptului “la négritude”, Senghor a fost unul dintre luptătorii din avangarda mişcării pentru unitate africană; (n.09.10.1906).

 

20 decembrie 2003 - Preşedintele Ion Iliescu a declarat că “a garanta proprietatea este una şi a garanta material este alta”, referindu-se la retrocedarea imobilelor naţionalizate de regimul comunist şi la acordarea de despăgubiri foştilor proprietari.

 

20 decembrie 2004 - Noul preşedinte al României, Traian Băsescu, a depus jurământul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Basarabi, România) este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD (Traian Băsescu, în 2004) - foto preluat de pe adevarul.ro

Traian Băsescu, în 2004 – foto preluat de pe adevarul.ro

Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Basarabi, România) este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD. În 2001 a câștigat în cursul alegerilor interne președinția Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Petre Roman.

A fost copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în 2003. În urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursă, Traian Băsescu (PD) a devenit candidatul Alianței DA pentru președinția României.

(…) Alegerile prezidențiale din România s-au desfășurat peparcursul a două scrutinuri. Primul scrutin a avut loc pe 28 noiembrie 2004. Al doilea tur de scrutin s-a desfășurat pe 12 decembrie, iar învingător a ieșit Traian Băsescu cu 51,23% din totalul voturilor exprimate, devansându-l pe contracandidatul său, Adrian Năstase (48,77%).
cititi mai mult despre Traian Băsescu si Alegeri prezidențiale în România, 2004

 

20 decembrie 2004 - Un grup de hoți au furat 50 de milioane de dolari în lire sterline de la Banca Nordică din Belfast, Irlanda de Nord. Jaful este considerat unul dintre cele mai mari din istoria Regatului Unit.

 

20 decembrie 2007 - Elisabeta a II-a devine cel mai în vârstă monarh al Regatului Unit, surclasând-o pe regina Victoria, care a trăit 81 de ani, 7 luni și 29 de zile.

Elisabeta a II-a (în engleză Elizabeth Alexandra Mary) (n. 21 aprilie 1926, Londra) este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth - foto (Elisabeta a II-a în martie 2015): ro.wikipedia.org

Elisabeta a II-a  în martie 2015 – foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta a II-a (în engleză Elizabeth Alexandra Mary) (n. 21 aprilie 1926, Londra) este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.

 

20 decembrie 2020 - La Ordinea Zilei