(Alexandru Vakulovski) Noi-vechi minciuni electorale

foto - deschide.md (ask.fm)

foto – deschide.md (ask.fm)
articol – Alexandru Vakulovski (columnist) – deschide.md

Alexandru Vakulovski - foto - facebook.com/alexandru.vakulovski

Alexandru Vakulovski – foto – facebook.com/alexandru.vakulovski

11.06.2015

După alegerile parlamentare, ne-am trezit cu o vâslă în cap. PLDM-ul şi PD-ul au promis tot, dar mai ales apropierea de Uniunea Europeană. În stilul caracteristic lui Marian Lupu, cu care se poate lăuda şi Vlad Filat, arogant, cu nasul pe sus, aproape dictatorial, ei s-au spălat pe mâini de toate promisiunile. Mai mult, au făcut tot ce se suspecta înainte de alegeri: Filat l-a gonit pe Leancă, Alianţa proeuropeană nu s-a mai format, în schimb în gaşcă a intrat Vladimir Voronin cu comuniştii. Totul pe fondul optimist al furtului secolului: un miliard de euro din sistemul bancar.

Duminica aceasta vor fi alegerile locale. Şi cuplul Filat-Lupu s-a apucat serios de promisiuniule vechi. Mă rog, serios pentru camerele de filmat. Cică iar se va forma Alianţa proeuropeană, iar ne vom apropia de Europa. Moldova e ca un tren sovietic care nu-şi schimbă roţile sovietice, dar vrea să ajungă în Uniunea Europeană. Nici o şansă, totul se blochează la Ungheni.

Între timp, aşa cum au prognozat mulţi, premierul Chiril Gaburici este aruncat la gunoi. Cinic, fără milă. De disperare, acesta îşi publică scrisorile pe Facebook. Greşit, pentru că n-are televiziuni, iar cei care au îl toacă mărunt. La Replica, Valeriu Frumusachi l-a desfiinţat cinic pe Gaburici, iar la sfârşit l-a aruncat în grădina PLDM-ului. Firesc, pentru o televiziune care e PD-istă. De parcă Gaburici ar fi ales premier doar din voturile PLDM-ului, nu împreună cu PD şi PCRM.

Lupu şi Filat o fac pe europenii, dar chiar şi acţiunile lor de acum ne arată total altceva. Vedem asta din spusele premierului (http://deschide.md/ro/news/economic/15362/Chiril-Gaburici-Moldova-poate-intra-%C3%AEn-incapacitate-de-plat%C4%83.htm): „Un nou acord de împrumut de la FMI urmează să fie discutat săptămâna viitoare. Noi trebui să îndeplinim condiţiile înaintate anterior de către FMI, să-i convingem să semnăm acest acord. Una dintre aceste condiţii este şi lichidarea celor trei bănci. Întreţinerea BEM a devenit neprofitabilă pentru Guvern, generatoare de mari cheltuieli. Dacă nu vom semna acest acord de finanţare cu FMI, ţara va intra în default. Va trebui să revizuim numărul tuturor angajaţilor instituţiilor bugetare”. Şi ce se întâmplă? Cuplul Lupu-Filat anunţă proiectul naţionalizării Băncii de Economii.

Moldova falimentează. Şi la propriu, şi la figurat. Pe Gaburici ni-l vor afişa ca vinovat. Iar în singurul partid proeuropean cu şanse mari la alegerile de acum, PL, s-a aruncat cu rahat. Protestele care începuseră ca fiind proeuropene au lovit atât în liberali, cât şi în unionişti. Aveţi paşapoarte biometrice? S-ar putea să nu mai fie bune după alegeri.

Noapte bună, Moldova.

articol preluat de pe http://deschide.md/