(Alexandru Vakulovski) DA vs. PL

Protest Chisinau 7 iunie 2015 - foto - presalibera.net

articol – Alexandru Vakulovski – deschide.md

Alexandru Vakulovski - foto - facebook.com

Alexandru Vakulovski – foto – facebook.com

12.06.2015

Când lucrurile încep să fie simple, noi o luăm prin arătură. Tuturor le-a fost clar după alegerile parlamentare: am fost minţiţi, urât de tot. Ne-am ales cu o coaliţie monstruoasă, PD-PLDM-PCRM, împotriva căreia trebuie să protestăm. Fără proteste ar fi fost şi mai groaznic, pe fondul nemulţumirii populare, partide obscure şi pline de dubioşi, cum sunt Partidul-nuştiucum al lui Usatâi sau PSRM-ul lui Dodon, vor ajunge la putere.

Anul acesta a început cu proteste organizate de Tinerii Moldovei. Apoi de tinerii necunoscuţi Liviu Vovc şi Inga Grigoriu – acuzaţi iniţial la Jurnal TV că ar fi plătiţi de Plahotniuc. După o întâlnire a tinerilor cu Constantin Cheianu, acuzele au fost retrase. Părea că totul e în ordine: şi Tinerii Moldovei, şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012, şi organizatorii protestelor Liviu Vovc şi Inga Grigoriu, în jurul cărora începuseră să se adune oameni din ceea ce părea că formează o societate civilă – se uneau. Unirea înseamnă putere, nu?

A apărut Platforma Civică DA. Şi au început rupturile. Întâmplător sau nu, liderii DA se formau la Jurnal TV, televiziunea veriilor Ţopa, figuranți ăn câteva dosare penale în RM. Orice televiziune este bună, atâta timp cât ea susţine o mişcare şi când e o platformă a liberei exprimări. Doar că de la Jurnal TV mesajele au început să fie sortate pentru următoarele proteste. Cei de la DA s-au desolidarizat de Acţiunea 2012, de Tinerii Moldovei. Adică sunteţi buni ca număr, dar nu cumva să vă auzim cu Unirea sau cu alte prostii. Fiindcă protestele erau importante, cei de la Acţiunea 2012 şi Tinerii Moldovei au continuat să vină în PMAN. Chiar dacă George Simion a fost atacat după ce a fost expulzat din Moldova înainte de protestul la care 25 000 de basarabeni au strigat Unire.

Ce-i deranjează pe cei de la DA ideea de Unire, scandată de 25 000 de basarabeni în PMAN? De ce i-au bruiat cu un protest căruia i-au spus tot Mare Adunare Naţională, când Marea Adunare Naţională a fost anunţată de unionişti înaintea lor pentru 5 iulie? De ce lozincile legate de proasta guvernare s-au întors împotriva PL-ului, când se ştie clar că o mare parte a protestatarilor sunt simpatizanţi ai acestui partid, care nu a vrut să participe la guvernarea monstruoasă, antieuropeană?

Nu-i acuz pe cei de la DA. Dar spun nu. Nu-mi convine să aud „Trădătorii” şi „Iuda” la adresa PL-ului sau a lui George Simion. Deocamdată George Simion a adus de peste Prut o grămadă de donaţii de carte, a adus parlamentarii români în Basarabia, a adus tineri scriitori români în Basarabia – pentru lecturi, nu din motive politice. Nimic nu mă face să-l numesc trădător. Din contra, cei care l-au expulzat şi l-au numit omul Rusiei par a fi trădători. Iar PL-ul este deocamdată singurul partid proeuropean sută la sută din Moldova, care merită susţinut. Mi-e simpatic şi Oazu Nantoi, dar partidul lui Leancă nu e nici într-un caz mai credibil decât PL-ul, din contra, a tăcut la jaful secolului, iar Leancă i-a adus osanale lui Ponta. Cred că la alegerile de acum doar îl bruiază pe Dorin Chirtoacă, doar îi fură voturile, ceea ce nu-i bine.

Atâta timp cât la protestele DA se va auzi „Trădătorii” şi „Iuda” la adresa PL-ului mi se pare că se face un joc murdar, pervers. Gaburici şi-a dat demisia, dar nu din cauza platformei DA. Nu m-aş mira deloc să-l văd pe scena protestelor. E clar pentru toată lumea: Nantoi nu va lua absolut nici un vot de la socialişti sau de la comunişti, pur şi simplu rupe din electoratul lui Dorin Chirtoacă.

Nu uitaţi:

Vrem miliardul înapoi!

Jos coaliţia monstruoasă!

Unire!

Aşa să votaţi. Aşa să ne vedem la Marea Adunare Naţională din 5 iulie.

articol preluat de pe http://www.deschide.md/