(Alexandru Vakulovski) Solidaritate

foto:  renasterea.ro (deschide.md)

foto: renasterea.ro (deschide.md)
articol: Alexandru Vakulovski – deschide.md

2 noiembrie 2015

La Chișinău, între 15.00 – 19.00, putem merge la Ambasada României pentru a scrie în cartea de condoleanțe, în memoria victimelor tragediei din clubul bucureștean Colectiv. Încă de ieri, mulți chișinăuieni au mers la ambasadă pentru a duce flori și lumânări.

Am avut un weekend îngrozitor. Moartea n-a avut culoare politică, deși unii au încercat să i-o atribuie. Un avion rusesc cu 224 de persoane s-a prăbușit în Egipt. Toți au murit. În București, în Colectiv, în timpul unui concert rock al trupei Goodbay to Gravity, a izbucnit un incediu care a luat deja 30 de vieți și peste o sută de oameni se află în spitale cu arsuri grave.

Sunt tragedii care ni se puteau întâmpla oricui. Din cauza asta nu i-am înțeles pe cei care cârcoteau. Mai bine tăceau. Oricum, cred că de data asta oamenii s-au solidarizat exemplar: s-a donat mult sânge pentru cei care se zbat între viață și moarte în spitale. Mai puțini au fost cei cu “happy halloween” și cu ura și prostia până la urmă, indiferent din care parte, dar n-am chef să le discut acum pentru că așa vor rămâne și în continuare. Pe de-o parte erau cei care acuzau victimele (cum sună!) de satanism și de serbarea unei sărbători păgâne, pe de alta, dar în aceeași oală cu ei – cei care de acasă, din fața laptopurilor se luau de biserică. Fiecare cu frustrările lui, prostia nu se tratează ușor.

Din păcate am simțit că de data asta tragediile pur și simplu nu ne-au ocolit. Se întâmplă prea multe în lume ca să ne mai ocolească. Războiul din Siria, drama refugiaților, copiii înecați în mare, mii de morți în războiul din Ucraina și lista continuă. Lumea pare un focar de durere pornit de la ură. Dar au fost oameni care s-au întors în foc pentru a-i salva pe alții. Unii dintre ei nu s-au mai întors. Sunt eroi, să nu-i uităm.

În barca imbecililor au părut și politicienii moldoveni. Elita politică moldovenească e în plin scandal porno. Am impresia că și la sfârșitul lumii liderii politici de la noi vor apărea cu pâra, cu înregistrări audio și cu casete video.

Condoleanțe celor care și-au pierdut rudele și membrii de familie. Dumnezeu să-i odihneacă în pace. Dă Doamne putere celor din spitale.

articol preluat de pe: http://deschide.md/