(Alexandru Vakulovski) Falimentul şi planuri de viitor

foto -  deschide.md (infotravelromania.ro)

foto – deschide.md (infotravelromania.ro)
articol – Alexandru Vakulovski – deschide.md

Alexandru Vakulovski - foto - facebook.com

Alexandru Vakulovski – foto – facebook.com

18.06.2015

În Antoneşti, satul părinţilor mei, natura şi-a arătat toate darurile, apoi şi le-a luat înapoi. Grindina a distrus cam tot. Nu e singurul sat în care s-a întâmplat asta. Grindina a ras roadele şi din Carahasani, şi din Purcari. Dar vorbesc doar de ultima ploaie cu gheaţă. În aceeaşi situaţie se află foarte multe sate din Moldova. Eram săraci, dar acum să vedeţi sărăcie.

În orice ţară normală, chiar şi ne-normală, când oamenii pierd totul, statul sare în ajutorul lor. Măcar să supravieţuiască până îşi revin. Dacă statul nu-i ajută, măcar mimează. Dar nu – asta nu se întâmplă acum în Moldova. Grindina a ras tot, dar încă nu s-au terminat alegerile! Unii tâlhari şi hoţi candidează, ca să scape de puşcărie! Ce să mai faci cu amărâţii ăştia care plâng după ceapă, porumb, struguri, prune, mere? Dă-i în mă-sa!

Asta-i atitudinea statului condus de găinari şi tâlhari. Tot ce au făcut ei în lupta cu grindina a fost că au lansat câteva rachete care au căzut în grădinile şi casele oamenilor. Să zică oamenii mersi că nu i-au omorât, chiar dacă le-au stricat casele şi i-au schilodit. La noi e pace, dar ne bombardează cu rachete antigrindină. Mă mir că aceeaşi idee nu i-a venit şi lui Putin: să bombardeze Donbasul şi să spună că el luptă de fapt cu grindina.

Dar ce fac politicienii moldoveni în timpul ăsta? Păi nimic, că în raportul Kroll sunt rădăcini care merg spre ei toţi: PD-işti, PLDM-işti, PSRM-işti, chiar şi la fostul preşedinte, Lucinschi. Ei dau vina unul pe altul, dar aşa cu drag, de dragul campaniei electorale, nu că ar vrea să se bage la puşcărie unul pe altul. Şi în înţelegerea acesta perfectă între găinari, Moldova se duce la fund, dă faliment. Asta se vede nu doar din analizele economiştilor, ci e clar pentru toată lumea. Bugetul se termină, aşa că primii suferă bugetarii. Deja s-a început, cum scrie Moni Stănilă: „Prima cade Biblioteca Municipală, că aici cade măgăoaia pe Chirtoacă. Nu știu ce s-a făcut mai departe. O bibliotecară de la Hasdeu mi s-a plâns că primarul i-a tăiat salariul. Iar eu zic cum? Nimeni nu poate gafa așa! Nici măcar Chirtoacă! Dacă voia să taie, aștepta până în iunie. De unde vedem că cei care ne conduc au băgat mâna nu doar în portofelul bibliotecarilor, dar au afectat și electoratul lui Chirtoacă. Fiindcă acum angajații bibliotecii sunt supărați pe el. În nucul din blocul meu se știe deja că de la Municipală, s-a trecut și la alți bugetari.”

Suferă şi alte instituţii ale statului, care nu-s necesare, în ochii politicienilor, cum ar fi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. Ion Ştefăniţă, directorul agenţiei, a trimis o scrisoare Ministerului Finanţelor, care a trezit nemulţumirea PD-iştilor de la Ministerul Culturii. Ion Ştefăniţă cerea ceea ce i se cuvine lui şi oamenilor din agenţie: salariul. Sigur, comentariul domnului Ştefăniţă a usturat: „15 iunie 2015, … aşa cum am promis facem publică o scrisoare care a nemulţumit atât Ministerul Finanţelor, cât şi Ministerul Culturii, nu ştim, de ce? Am solicitat doar executarea ordinelor de plată la timp, conform bugetului planificat, aprobat, plus accentuam încă o dată că cu adevărat după furtul miliardului, instituţiile statului au intrat în paralizie financiară… etc . Stimaţi colegi, nu ar trebui să fiţi aşa de făţarnici, ori lucrăm, ori iată vine ciuma roşie peste voi, hoţilor… P. S. 13 iunie 2015 …chiar acum jumate de oră în urmă am auzit (2 persoane, deja îmi spun) de nemulţumirea de la Ministerul Culturii cu referire la o corespondenţa pe care am făcut-o către Ministerul Finanţelor, şi cum de mi-am permis să redactez o astfel de scrisoare, prin care am solicitat să urgenteze executarea ordinelor de plată care de 2 luni nu se execută, plus le-am cerut să nu-mi mai dea astfel de răspunsuri “că nu sunt bani în buget” – bine că atunci când a fost vorba de “salvarea” a 3 bănci, aţi reuşit să jefuiţi câteva miliarde. În curând fac publică scrisoarea ce a nemulţumit Ministerul finanţelor, dar şi a Culturii… fățarnicilor”. După această scrisoare, pe care a făcut-o publică, Ştefăniţă anunţă: „… acum câtevai minute a sunat contabila noastră, mi-a dat o noutate, unele ordine de plată au fost executate azi – 17 iunie, deci până nu mediatizezi o problemă în această ţară nimic nu se mişcă… P. S. mesajul cu miliardul furat rămâne valabil, căutaţi banii şi nu vă bateţi joc de instituţiile statului şi de cetăţenii ei…”

foto -  deschide.md

foto – deschide.md

Probabil urmează profesorii şi doctorii cărora li se va spune că nu-s bani. După ei, în general nu vor fi bani. Că Filat şi Lupu vor să naţionalizeze BEM-ul, când FMI-ul a cerut clar desfiinţarea băncilor prin care s-a furat miliardul de euro.

Bani de la FMI deocamdată nu vin. Roşiile, castaveţii şi vinul nu ne vor salva, că grindina a făcut ravagii. Miliardul nu se întoarce, Jon Snow nu învie, Moldova e în faliment şi asta ustură. Iar ei au planuri. Cu un milard furat poţi avea multe planuri. Unul dintre aceste planuri e să-l murdărească pe Chirtoacă. Căci nu e bine să fie administrată capitala de unul care nu e din mocirla lor. Ei cu jegoşii pot „lucra”, cu alţii –nu.

articol preluat de pe http://deschide.md/