(video) Guvernul renunţă la impozitarea bacşişului. Decizia ar putea intra în vigoare de la 1 iunie
foto si articol preluate de pe stiri.tvr.ro
Impozitarea bacşişului a fost eliminată la doar o săptămână după introducerea prin ordonanţă de guvern. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, după o serie de discuţii cu reprezentanţii industriei ospitalităţii: hoteluri, restaurante, catering, ai organizaţiilor patronale şi ai sindicatelor din taximetrie. Ministrul spune însă că de anul viitor ar putea fi reintrodus impozitul forfetar. Tot astăzi, înaintea deciziei Finanţelor, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa referitoare la taxarea bacşişului. PNL a cerut demisia ministrului de Finanţe.
Ministrul Finanţelor spune că modificarea ar putea intra în vigoare de luna viitoare.
Eliminarea impozitării bacşişului vine şi după ce dimineaţă, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională. El susţine că ordonanţa încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat, dar şi independenţa judecătorilor.
Vestea eliminării impozitării bacşişului a fost primită cu braţele deschise atât de către ospătari, cât şi de către operatorii economici.
Analiştii din domeniul fiscal nu văd însă cu ochi buni această modificare.
Ordonanţa de urgenţă definea bacşişul şi stabilea situaţiile în care firmele găsite cu nereguli pot fi sancţionate de către ANAF. Potrivit acesteia, prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici. Aici intră şi restul primit, dar neridicat, de clienţi.
Ministerul Finanţelor va elimina obligativitatea taxării bacşişului, a anunţat ministrul. “Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale”, a spus Eugen Teodorovici.
Şeful Finanţelor a avut consultări privind fiscalizarea bacşişului cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor patronale, respectiv sindicale, din taximetrie.
Vineri dimineaţă, Avocatul Poporului a reclamat la CCR impozitul pe bacşiş. Victor Ciorbea a susţinut că ordonanţa este neconstituţională în integralitatea sa. Potrivit unui comunicat de presă, ordonanţa de urgenţă “afectează drepturi şi libertăţi consituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate”.
Victor Ciorbea a confirmat că a formulat excepţia cu privire la întreaga ordonanţă de urgenţă pentru că se încalcă anumite drepturi şi libertăţi constituţionale.
Măsura reglementată poate duce la abuzuri, se pot încheia procese verbale în afara condiţiilor impuse de cadrul legal, pentru a se da posibilitatea de a se ignora hotărârea instanţei judecătoreşti, a subliniat Avocatul Poporului.
“Am depus azi dimineaţă la CCR, a fost înregistrată excepţia, de acum încolo totul depinde de Curtea Constituţională. Dumnealor vor stabili termenul. Cât de grabnic vor hotărî asupra excepţiei nu mai depinde de noi”, a declarat Victor Ciorbea la un post de ştiri.
Potrivit Avocatului Poporului, actul încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului de constatare a contravenţiei nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său. Amenda şi suma de bani achitată nu se restituie.
cititi mai mult pe http://stiri.tvr.ro/guvernul-renunta-la-impozitarea-bacsisului-decizia-ar-putea-intra-in-vigoare-de-la-1-iunie_60427.html