Șeful SRI: Respingerea Legilor Big Brother poate fi un element major de vulnerabilitate pentru România. Cei care se opun vor fi responsabili în cazul unei catastrofe

sri

articol preluat de pe b1.ro

George Maior a declarat că respingerea Legilor Big Brother ar putea reprezenta un element major de vulnerabilitate la adresa României. Directorul Serviciului Român de Informaţii a precizat într-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic că în acest moment există un vid legislativ major şi a avertizat că cei care se opun acestor legi vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe. 

„Este vorba de trei legi, legea retenției datelor, legea cartelelor prepay și legea securității cibernetice. Prima lege îți conferă o capacitate analitică absolut vitală pentru a investiga anumite situații de securitaet națională. Faptul că nu avem această lege ne încetinește foarte mult viteza”, a declarat George Maior. 

Şeful SRI a precizat din punctul său de vedere toate aceste legi respectă libertăţile cetăţeneşti. Maior a explicat că intenţia serviciului este aceea de a asigura securitatea românilor, chiar dacă în acest moment SRI se confruntă cu numeroase obstacole.

„Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituțională, ci a considerat că există anumite elemente de neconstituționalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ și în acest moment unic, în istoria de 25 de ani a României după Revoluție, și acum operăm pur și simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziție. Noi considerăm că aceste legi sunt în concordanță cu exigențele convenției drepturilor omului”, a mai spus șeful SRI.

George Maior a lansat totodată şi un avertisment dur la adresa celor care se opun acestor legi. Maior crede că aceştia vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe. Directorul SRI a mai spus şi că serviciul se va adapta în cazul unor decizii nefavorabile.

„Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere morală în legătură cu securitatea cetățenilor României, nu a statului. La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înțelege sau din rea credință le abordează în acest fel. Nu comentez deciziile, ne vom adapta la ele, cu mijloacele chiar și ale lui Sherlock Holmes”, a adăugat Maior. 

Maior: Legile Big Brother, un element de vulnerabilitate pentru țară

articol preluat de pe http://www.b1.ro/