BCE a intrat în istorie dezlănţuind un tsunami de cel puţin 1.080 mld. € pe pieţele şi economiile zonei euro. Va putea sta România pe val?
Autor: Bogdan Cojocaru – Ziarul Financiar
Banca Centrală Europeană a făcut ieri istorie lansând cea mai puternică armă pe care o are în arsenalul de luptă contra deflaţiei şi anemiei economice, achiziţii de active publice şi private, inclusiv de obligaţiuni emise de statele zonei euro, de 60 de miliarde de euro în fiecare lună începând cu martie 2015 până în septembrie 2016.
BCE a luat această decizie – replica europeană la quantative easing-ul de mii de miliarde de dolari al Fed din SUA - pentru a contracara doi factori nefavorabili, inflaţia slabă şi creşterea economică anemică, a spus preşedintele BCE, italianul călit în focurile de pe Wall Street, Mario Draghi.
El a admis că măsurile luate de instituţia sa anul trecut – reducerea dobânzii de politică monetară la minime record şi pe cea de referinţă pentru depozite în teritoriu negativ, plus lansarea unui program de achiziţii de titluri financiare garantate cu active- au fost „insuficiente“ pentru a alunga pericolul deflaţiei.
Noile achiziţiile de active vor majora semnificativ balanţa BCE şi vor întări încrederea în proiecţiile BCE privind traiectoria dobânzilor. Aceşti factori ar trebui să consolideze cererea şi creşterea creditării, ducând în cele din urmă la accelerarea inflaţiei la aproape 2%, a explicat Draghi.
În noul program, obligaţiunile guvernamentale vor avea o pondere de 12%, restul urmând să fie achiziţii de obligaţiuni acoperite şi titluri garantate prin active.
În cămara BCE vor intra obligaţiuni din toată gama de scadenţe, de la doi ani la 30 de ani. BCE va cumpăra, de asemenea, obligaţiuni cu yielduri negative.
BCE nu va cumpăra mai mult de 25% dintr-o emisiune de obligaţiuni ale unui stat şi nu mai mult de 33% din datoria fiecărui emitent pentru a permite formarea naturală a preţurilor pe pieţe.
BCE îşi va asuma riscuri limitate, deoarece va cumpăra doar 20% din obligaţiuni, restul urmând să fie achiziţionate prin intermediul băncilor centrale ale ţărilor din zona euro. Aceasta înseamnă că băncile naţionale vor fi responsabile pentru eventualele pierderi produse de datoriile propriilor guverne. Achiziţiile vor fi proporţionale cu datoria fiecărui stat.
În ceea ce priveşte apariţia bulelor pe pieţe, o îngrijorare legată de efectele QE în SUA şi Marea Britanie, Draghi a explicat că problema va fi rezolvată la nivelul fiecărui stat prin instrumente macroprudenţiale şi nu prin politici monetare.
Draghi a asigurat că programul este proiectat astfel încât să fie evitată „finanţarea monetară“ a datoriilor guvernelor.
articol preluat de pe http://www.zf.ro/
foto independent.md