(video) Austriecii fac apel la CSAT. Schweighofer a trimis o scrisoare deschisă Consiliului

Holzindustrie Schweighofer - foto - riseproject.ro

Holzindustrie Schweighofer
foto preluat de pe riseproject.ro
articol preluat de pe stiri.tvr.ro

În plin scandal politic iscat în jurul Codului Silvic, firma Schweighofer, care ar fi cumpărat lemn tăiat ilegal, a trimis o scrisoare deschisă către membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Compania avertizează că România riscă să încalce reglementările europene, şi că, dacă acest lucru se va întâmpla, se va adresa instanţelor de judecată. Ministrul Economiei crede că dacă forma actuală a Codului Silvic va fi aprobată, austriecii nu vor renunţa la afacerile din România.

În scrisoarea către membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), austriecii avertizează că proiectul noului Cod Silvic ar putea încălca unele acorduri comerciale şi reglementările europene de liberă concurenţă. În plus, s-ar pierde şi mii de locuri de muncă.

Iar dacă lucrurile vor rămâne aşa, orice investitor străin din domeniul forestier nu va avea altă soluţie decât aceea de a se adresa justiţiei, arată reprezentanţii firmei austriece.

Un răspuns pentru firma austriacă a venit astăzi de la ministrul Economiei, membru în CSAT.

Holzindustrie este cel mai mare procesator de lemn din România. Aproape 3 milioane de metri cubi ajung anual în fabricile firmei austriece. Cea mai mare parte este lemn tăiat din pădurile româneşti. O organizaţie neguvernamentală a realizat de curând o investigaţie din care a reieşit că reprezentanţii companiei ar cumpăra lemn tăiat ilegal.

Experţii în silvicultură susţin că introducerea unei cote de 30% pentru exploatarea lemnului ar putea salva firmele mici din domeniu. Deşi Consiliul Concurenţei a recomandat eliminarea acestui prag.

Silvicultorii nu susţin însă interzicerea exporturilor de buşteni sau cherestea. Motivul: ar provoca mari probleme societăţilor din domeniu.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/