Evenimentele Zilei de 28 octombrie în Istorie
A doua bătălie de la Oituz (28 octombrie/10 noiembrie – 2/15 noiembrie 1916) – parte din Participarea României la Primul Război Mondial – Reproducere după desenul “Respingerea unui atac austro-ungar” – de I. Bughardt (din 1916)
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com
28 octombrie este a 301-a zi a calendarului gregorian și a 302-a zi în anii bisecți. 64 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbători Zilei de 28 octombrie
Sfântul Ierarh Iachint de Vicina a vieţuit în secolul al XIV-lea (născându-se probabil spre sfârşitul secolului al XIII-lea), fiind ultimul conducător al Mitropoliei de Vicina şi primul mitropolit al UngroVlahiei (Ţara Românească). Prăznuirea lui se face la data de 28 octombrie.
(BRU) Ss. Terențiu și Neonila, martiri († secolul al III-lea); Sf. Ștefan, imnograful, cuvios († secolul al XI-lea)
(BRC) Simon Zelotul și Iuda Tadeus, apostoli, martiri († sec. I)
(BL) Simon Zelotul și Iuda Tadeus
(BA) Simon Zelotul și Iuda Tadeus
Ziua Națională a Greciei
“Ziua demnităţii” sau “Ziua Marelui NU”, zi în care, în anul 1940, Benito Mussolini i-a dat un ultimatum premierului grec, Ioaniss Metaxas, de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia, altfel avea de înfruntat războiul. Premierul grec a răspuns printr-un categoric “Okhi” (NU ! ). La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de – Al Doilea Război Mondial. De atunci, toată Grecia sărbătoreşte această zi, comemorând eroii căzuţi în luptă. Se organizează parade militare şi manifestări cultural-artistice. Grecia mai sărbătoreşte şi o altă zi de însemnătate naţională, pe 25 martie, rememorând declanşarea războiului de independenţă din 1821, pentru eliberarea de sub dominaţia otomană.
Ziua Națională a Cehiei (Republicii Cehe), zisă și Ziua Liberației sau a Independenței
Astăzi în istorie pentru 28 octombrie
Evenimentele Zilei de 28 octombrie în Istorie:
- 28 octombrie 1916 – A început A Doua Bătălie de la Oituz (28 octombrie – 2 noiembrie 1916)
28 octombrie 306 - Maxentius a fost proclamat împărat roman si a domnint până în anul 312
Marcus Aurelius Valerius Maxentius (c. 278-28 octombrie 312) a fost împărat roman din 306 până în 312. A fost fiul împăratului Maximian și ginerele lui Galerius, de asemenea împărat. A murit inecat in Tibru dupa Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) lângă Roma, cand a fost infrant de Constantin cel Mare la 28 octombrie 312.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
28 octombrie 312 - Constantin I îl învinge pe Maxentius lângă Roma, în Bătălia de la Podul Milvius.
Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, Roma) a avut loc între împărații romani Constantin I și Maxentius, la 28 octombrie 312. Constantin a câștigat bătălia și a pus capăt Tetrarhiei și a devenit conducătorul unic al Imperiului Roman. Maxentius s-a înecat în Tibru în timpul bătăliei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
28 octombrie 1225 - A murit poetul si istoricul japonez Jien ; (n. 1155).
28 octombrie 1344 - Cruciatii cuceresc cetatea Smirna.
28 octombrie 1443 - Ştefan, primul pictor muralist român cunoscut, realizează decoraţia murală a bisericii ortodoxe din Densuş (jud.Hunedoara), ctitorie a cnejilor din familia Manjina. Biserica se afla circa 10 kilometri de orasul Hateg (judetul Hunedoara), si este monument arhitectonic si de cult, unic in spatiul romanesc. Scriitorul George Calinescu spunea despre lacasul de cult de la Densus:
”o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa.Un mic stalp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtand numele lui Longinus. E o marmura cu o inscriptie eleganta, luminoasa, frumoasa precum o statuie. Ascunsa in umbra, abia luminata de cateva suvite de soare venind pe niste ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furata de genii nocturne”.
28 octombrie 1466 - S-a născut cărturarul umanist Desiderius Erasmus din Rotterdam, cunoscut pentru “Elogiul nebuniei” – 1509; (m. 12 iulie 1536).
28 octombrie 1492 - Cristofor Columb descoperă Cuba, în primul său voiaj spre Lumea Nouă.
Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. între august și octombrie 1451 – d. 20 mai 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche.
În prima călătorie (3 august 1492 – 15 martie 1493) pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta și Nina – două caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.
La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zărește pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America). Sunt descoperite insulele: Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, Bohio-Española. Pe 15 martie 1493 Columb revine triumfător în Spania. Columb a explorat la fel și coasta de nord-est a Cubei (a acostat pe 28 octombrie), și coasta nordică a Hispaniolei, din 5 decembrie.
Aici a eșuat Santa Maria, în dimineața de Crăciun 1492, echipajul fiind nevoit s-o abandoneze. El a fost primit de localnicul cacique Guacanagari, care i-a permis lui Columb să își lase câțiva din oamenii săi în acel sat când va pleca. Columb a lăsat 39 de oameni și a întemeiat așezarea La Navidad, care astăzi este o localitate din Haiti. Înainte de a se întoarce în Spania, Columb a răpit între zece și douăzeci și cinci de indieni, pe care i-a luat cu el. Doar șapte sau opt din ei au ajuns vii în Spania, ei făcând o impresie deosebită la Sevilia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
28 octombrie 1492 - Se finalizază construcţia bisericii cu hramul Sfîntul Gheorghe de la Curtea Domnească din Hîrlău, Moldova.
Biserica Sf. Gheorghe din Hârlău este o biserică ctitorită de Ștefan cel Mare si a fost construită în anul 1492, în mai puțin de cinci luni. Acest lucru este atestat de pisania scrisă în limba slavonă cu următorul text: „Binecinstitorul și iubitorul de Hristos, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit această biserică întru numele sfântului și măritului mare mucenic și purtător de biruință Gheorghe, care s-a început a se zidi în anul 7000, luna mai 30, și s-a terminat în același an, luna octombrie 28, iar al domniei sale în anul al 36-lea curgător.” (1492)
Cronicarul Grigore Ureche (c. 1590-1647) menționează în „Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor carea scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă” rolul lui Ștefan cel Mare de ctitor al Curții domnești și al Bisericii „Sf., Gheorghe” din Hârlău în următoarele cuvinte: „Vă leato 6995 (=1487), într-acestu an au discălicatu Ștefan vodă târgul Hârlăul, de au ziditu și bisérica cea domnească de piiatră și curțile acele domnești cu ziduri cu tot, carile stau și astăzi.”. Este primul monument moldovenesc cu pictură exterioară din vremea lui Petru Rareş si a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din tara noastra.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
28 octombrie 1516 - In Bătălia de la Yaunis Khan forţele turceşti conduse de marel vizir ii înfrâng pe mamelucii egipteni lângă Gaza.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
28 octombrie 1533 - A avut loc căsătoria dintre Henric al II-lea al Franței și Ecaterina de Medici; amândoi erau în vârstă de 14 ani.
La 28 octombrie 1533 Henric s-a căsătorit cu Caterina de Medici; ambii miri aveau 14 ani. Anul următor Henric s-a implicat într-o relație amoroasă cu văduva de 35 de ani Diana de Poitiers. Au fost foarte apropiați: ea l-a îmbrățișat public în ziua în care a plecat spre Spania iar în timpul turnirului său el a insistat să poarte în vârful lăncii sale panglica ei în locul panglicii soției sale.
Diane a devenit cea mai sigură confidentă a lui Henric și, pentru următorii douăzeci și cinci ani, a deținut o influență considerabilă semnând chiar și documente regale. Extrem de încrezătoare în sine, matură și inteligentă, ea a lăsat-o pe Caterina fără puterea de a interveni. A insistat totuși ca Henric să se culce cu Caterina pentru a dărui tronului moștenitori. Henric și Caterina au avut zece copii:
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
28 octombrie 1538 - Este fondata la Santo Domingo de Papa Paul al III-lea, Universidad Santo Tomás de Aquino, prima universitate din Lumea Nouă.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
28 octombrie 1599 - (18 octombrie sv, 28 octombrie sn) A avut loc Bătălia de la Şelimbăr. Oastea munteana condusa de Mihai Viteazul, aliata cu secuii, învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory.
Bătălia de la Șelimbăr (germană Schellenberg) a avut loc pe 18 octombrie (s.v) / 28 octombrie (s.n) 1599 și s-a dat între oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul și oastea Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory. Bătălia s-a terminat cu victoria clară a armatei condusă de Mihai Viteazul care și-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
28 octombrie 1628 - Ia sfarsit Asediul cetatii La Rochelle, hughenotii predandu-se dupa 14 luni de rezistenta.
28 octombrie 1636 - Este intremeiata în Cambridge, in Massachusetts Universitatea Harvard ( S.U.A.).
28 octombrie 1676 - A murit scriitorul francez Jean Desmarets; (n. 1595).
28 octombrie 1688 - A murit Şerban Cantacuzino, domnul Ţării Româneşti (1678-1688). In aceiasi zi a urcat pe tronul Tarii Românesti Constantin Brâncoveanu , care a domnit pana la 27 martie 1714); (n. 1640).
Șerban Cantacuzino (n. 1640 – d. 28 octombrie/8 noiembrie 1688), domnul Țării Românești între 1678 și 1688. Era membru al ilustrei familii de origine bizantină a Cantacuzinilor, fiind fiul postelnicului Constantin Cantacuzino și frate al marelui cărturar stolnicul Constantin Cantacuzino.
28 octombrie 1703 - A murit matematicianul englez John Wallis; (n. 1616).
28 octombrie 1704 - A murit filosoful englez John Locke; (n. 29 august 1632).
28 octombrie 1740 - A murit la Moscova, imparateasa Rusiei Anna Ivanovna ( n. la 7 februarie 1693) A fost împărăteasă de la 30 ianuarie 1730, pana la moartea sa.
28 octombrie 1806 - Prusia capituleaza la Prenzlau în fața imparatului francez Napoléon Bonaparte .
28 octombrie 1818 - S-a nascut Ivan Turgheniev, scriitor rus (“În ajun”, “Un cuib de nobili”, “Parinti si copii”, “Destelenire”, “Fum” );(d.22.08.1883).
28 octombrie 1823 - Seminarul Teologic din Chişinău (Basarabia ţaristă), este reorganizat si începe să funcţioneze conform noului statut.
28 octombrie 1834 - O zi neagră pentru aborigenii australieni care sunt măcelăriți de coloniști britanici; Masacrul este cunoscut sub numele de Batalia de la Pinjarra pe Swan River Colony; (Pinjarra, Western Australia).
28 octombrie 1835 - Sefii triburilor din Noua Zeelanda semneaza Declaraţia de Independenţă al unui proto- stat sub numele de “Triburile Unite ale Noii Zeelande”.
Documentul a fost elaborat de elaborat James Busby , un rezident britanic,şi a fost semnat de un numar de 35 sefi maori, reprezentanti ai poporului bastinas, la Waitangi la 28 octombrie 1835. Misionarii englezi Henry Williams şi George Clarke, au tradus si semnat in calitate de martori Declaratia de Independenta.
28 octombrie 1848 - Se da in folosinta prima cale ferată din Spania, între Barcelona şi Mataró.
28 octombrie 1869 - Dimitri Mendeleev a elaborat Tabelul periodic al elementelor. Tabelul periodic al elementelor, numit și „tabelul periodic al lui Mendeleev”, cuprinde într-o formă tabelară toate elementele chimice, aranjate în funcție de proprietățile lor fizice și chimice.
28 octombrie 1873 - Tarul Rusiei a sancţionat propunerea Consiliului de Stat, de a numi Basarabia gubernie şi de a desfiinţa Consiliul Regional al Basarabiei.
28 octombrie 1886 - Statuia Libertatii, un dar al Frantei facut orasului New York , a fost inaugurata la New York de presedintele american Grover Cleveland.
Statuia o reprezintâ pe zeita romana a libertatii, Libertas, care poartă o torţă şi o tabula ansata pe care este înscrisa data Declaraţia Americană de Independenţă, 4 iulie 1776. Un lanţ rupt se află la picioarele ei. Acest monument devenit un simbol al libertăţii şi al Statelor Unite. Initial cunoscuta sub numele “Libertatea intareste lumea”, ideea statuii I-a apartinut istoricului francez Edouard de Laboulaye. Acesta a considerat ca e nevoie de un simbol care sa marcheze alianta dintre Franta si SUA in timpul Revolutiei americane.
Proiectul statuii a fost realizat de sculptorul Frydyric-Auguste Bartholdi, iar suportul a fost facute de catre Eugene-Emmanuel Viollet-le-Duc si Alexandre-Gustave Eiffel. Propunerea pentru amplasarea statuii, reprezentand o femeie cu o torta in mana dreapta,i-a apartinut tot autorului lucrarii, care a primit acceptul de la Congres pentru folosirea insulei Bedloe de langa New York. In 1924, Statuia Libertatii a fost declarata monument national, iar in 1956 insula Bedloe a fost redenumita Insula Libertatii. In prezent, monumentul care masoara 93 de metri, face parte din patrimoniul UNESCO.
28 octombrie 1893 - Are loc la Sankt Petersurg, in Rusia, premiera Simfoniei a 6- a, Patetica ,cu doar nouă zile înainte de moartea autorului sau , compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski .
28 octombrie 1900 - La Paris ia sfarsit a doua editie a Jocurilor Olimpice.
28 octombrie 1914 - S-a nascut Jonas Edward Salk, bacteorolog american. A realizat primul vaccin impotriva poliomelitei. Acest vaccin a inceput sa fie comercializat, pe piata americana, in 12 aprilie 1955; (d.23.06.1995).
28 octombrie 1916 - A Doua Bătălie de la Oituz, s-a desfășurat între 28 octombrie/10 noiembrie – 2/15 noiembrie 1916. Trupele române resping atacurile germano-austro-ungare.
A Doua Bătălie de la Oituz, desfășurată între (28 octombrie/10 noiembrie – 2/15 noiembrie 1916, între forțele române (Grupul Oituz, comandant general de brigadă Eremia Grigorescu) – format din Divizia 15 Infanterie întărită cu forțe din Divizia 2 Cavalerie și Divizia 8 Infanterie) și forțele germano – austro-ungare („Grupul von Gerok”, comandat de generalul Friedrich von Gerok – format din Divizia 71 Infanterie austro-ungară, Divizia 1 Cavalerie austro-ungară și Divizia 8 bavareză). Bătălia a avut ca rezultat zădărnicirea încercării forțelor centrale de forțare a Munților Carpați și pătrundere în valea Siretului, cu scopul de a tăia în două dispozitivul strategic al forțelor române.
cititi mai mult pe wwww.unitischimbam.ro
28 octombrie 1918 - Ferdinand I, regele României (1914-1927), a dat o proclamatie catre ostasi în care îi îndemna sa ia din nou armele pentru a înfaptui „visul nostru de atâtea veacuri: unirea tuturor românilor, pentru care în anii 1916-1917 ati luptat cu atâta vitejie”.
28 octombrie 1918 - Armata germană începe retragerea din România spre Transilvania.
28 octombrie 1918 - Cehoslovacia devine independenta față de Austro-Ungaria: (ČSR), „Prima Republică”.
28 octombrie 1918 - În vestul Galiției (Europa Centrală), se formează noul guvern polonez în exil.
28 octombrie 1919 - Congresul american a votat, fără a ţine seama de veto-ul preşedintelui Woodrow Wilson, în favoarea unei legi rămase în istorie sub numele de Legea Prohibitiei (Volstead Act) care, împreuna cu cel de-al 28-lea amendament al Constituţiei SUA şi legile ce decurgeau din el, instaura o ciudată şi agitată epocă a istoriei SUA, cunoscută drept “Perioada Prohibiţiei”.
Se interzicea cetăţenilor americani fabricarea, vinderea, schimbarea pe alte mărfuri, transportul şi furnizarea de băuturi cu conţinut de alcool mai mare de 0,5%. Volstead Act a fost amendata pe 17 februarie 1933 de Blaine Act, care permitea comercializarea de bauturi putin alcoolizate de felul berii. Perioada Prohibitiei s-a sfarsit legal pe 5 decembrie 1933.
28 octombrie 1920 - Este semnat Tratatul de la Paris dintre România pe de o parte şi Marea Britanie, Franţa, Italia şi Japonia, pe de altă parte prin care era recunoscut actul unirii Basarabiei cu România. În tratat se afirmă “că din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic, unirea Basarabiei cu România este pe deplin justificată“.
28 octombrie 1922 - Are loc Marsul fasciștilor conduși de Benito Mussolini asupra Romei, pentru preluarea puterii in Italia. In primele ore ale diminetii de 28 octombrie guvernul lui Luigi Facta a gasit curajul sa actioneze si l-a sfatuit pe rege sa fie de acord cu declararea starii de asediu. Politia si fortele armate s-au pregatit sa imprastie coloanele de fascisti care se indreptau spre Roma pe cai rutiere si ferate.
Totusi, la ora 9 dimineata regele Victor Emmanuel s-a razgandit. A refuzat sa mai autorizeze declararea legii martiale care ar fi pedepdit folosirea fortei de catre fascisti. Aceasta s-a dovedit a fi o decizie fatala: era un semn ca regele nu avea incredere in guvernul sau si voia cu tot dinadinsul sa evite o explicatie violenta cu fascistii lui Mussolini. Afland ca regele refuza sa declare legea martiala, guvernul lui Facta a demisionat.
Atunci Victor Emmanuel l-a numit pe Salandra – un veteran liberal-conservator si i-a cerut sa formeze un nou guvern. Salandra a incercat sa negocieze cu fascistii oferindu-le cateve posturi ministeriale, dar curand s-a constat ca Mussolini nu voia nici mai mult nici mai putin decat postul de prim ministru chiar pentru el. Deoarece si altii lideri liberali il contestau pe Salandra in postul de prim ministru – semn al luptei continue dintre factiuni – regele si-a dat seama ca trebuie sa gaseasca un alt om care sa conduca guvernul.
In lipsa unui alt candidat care sa nu fie contestat, la 29 octombrie i s-a cerut lui Benito Mussolini sa accepte postul de prim ministru al Italiei. La 30 octombrie 1922 Mussolini a sosit la Roma pentru a fi numit oficial prim ministru al Italiei. Purtatorii camasilor negre – fascistii sai – aveau acum voie sa intre in oras si au defilat triumfal prin fata liderului lor. Mussolini detinea cel mai inalt post politic al tarii.
28 octombrie 1928 - S-a nascut Ion Mihai Pacepa, general de securitate comunist, fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (spionaj) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu.
28 octombrie 1931 - S-a născut actorul Ilarion Ciobanu, cunoscut pentru rolurile din filmele “Aurul, dolarii şi ardelenii” – 1978, “Crucea de piatră” – 1993 şi “Terente, regele bălţilor” – 1995 (m. 7 sept 2008).
28 octombrie 1931 - La oficiul stării civile din comuna Tohani, judeţul Buzău, România, principele Nicolae, fără consimţămîntul regelui Carol II-lea al României, se căsătoreşte cu Ioana Dolete, fiica unui mic proprietar pe numele Dumitrescu, fosta soţie a fiului omului politic liberal N.N. Săveanu. Ioana Dolete ( n. 1902), a murit la 17 februarie 1963, iar printul Nicolae s-a recăsătorit cu Theresa Figuita de Mello şi a decedat în 1977, la 74 de ani, fară urmaşi.
28 octombrie 1940 - Grecia intră în Al Doilea Război Mondial, fiind invadata de Italia dupa ce dictatorul grec Ioannis Metaxa răspunde cu celebrul „όχι“ („nu”}, ultimatumului lui Benito Mussolini.
28 octombrie 1948 - Chimistul elvetian Paul Müller primeşte Premiul Nobel pentru descoperirea proprietăţilor insecticide ale DDT .
28 octombrie 1949 - In Franța devine prim-ministru Georges Bidault.
28 octombrie 1952 - A murit Mircea Vulcănescu, filosof, sociolog, economist şi profesor de etică român; (n. 03.03.1904).
Mircea Vulcănescu (3 martie 1904, București – 28 octombrie 1952, Aiud), economist, filolog, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică român, victimă a represiunii comuniste din România.
28 octombrie 1954 - Scriitorul american Ernest Hemingway primeşte premiul Nobel pentru Literatură.
Ernest Miller Hemingway (July 21, 1899 – July 2, 1961) scriitor american.
28 octombrie 1955 - S-a nascut Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft si unul dintre cei mai mai bogati oameni din lume.
William Henry Gates al III-lea (n. 28 octombrie 1955), cunoscut mai ales ca Bill Gates, este co-fondatorul (împreună cu Paul Allen) al Microsoft Corporation. Este de asemenea și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la $79 miliarde. S-a nascut in Seattle, Statele Unite, tatal sau fiind avocat, iar mama profesor.
A urmat cursurile unei scoli private, iar la 13 ani si-a descoperit pasiunea pentru computere si a inceput sa realizeze diferite programe. S-a inscris la Universitatea Harvard, in 1975 realizand o versiune a programului BASIC. In acelasi an a renuntat la scoala ca sa lucreze si a pus bazele imperiului Microsoft impreuna cu prietenul sau din copilarie Paul Allen.
Tot atunci a produs sistemul DOS, care, in 1981, a fost adoptat de catre International Business Machines (IBM) pentru computerele fabricate. Acesta a fost pasul care a ridicat compania lui Bill Gates. Vanzarea licentei pentru DOS a inceput sa aduca profituri imenese Microsoft, astfel ca la 35 de ani Bill Gates a devenit unul dintre cei mai puternici oameni din America, pentru ca dupa 1990 sa ajunga cel mai bogat om din lume.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
28 octombrie 1956 - In Spania încep emisiunile televizate regulate.
28 octombrie 1956 - S-a nascut Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele islamist iranian.
28 octombrie 1958 - Cardinalul de Venezia, Angelo Giuseppe Roncalli, a fost ales Suveran Pontif, luându-şi numele de Ioan al XXIII-lea.
28 octombrie 1962 - In urma mesajului radiodifuzat al Papei Ioan al XXIII-lea, liderul comunist sovietic Nikita Hruşciov ordonă retragerea rachetelor din Cuba,punand astfel capat crizei dintre URSS şi SUA, cea mai mare din timpul razboiului rece. Preşedintele american John F. Kennedy a salutat decizia sovieticilor.
28 octombrie 1962 - S-a nascut Liviu Nicolae Dragnea, politician român.
Liviu Nicolae Dragnea (n. 28 octombrie 1962, Gratia, Teleorman, România) este un politician român, fost președinte al Partidului Social Democrat și fost președinte al Camerei Deputaților. Până la încarcerarea sa, Liviu Dragnea era considerat cel mai influent politician din România.
De profesie inginer, a intrat în politică după Revoluție: inițial a fost membru al Partidului Democrat (1994–2001), iar apoi s-a înscris în Partidul Social Democrat. Printre funcțiile publice pe care le-a deținut sunt cele de președinte al Consiliului Județean Teleorman (2000–2012), ministru al Afacerilor Interne în guvernul Boc I (2009) și viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în guvernele conduse de Victor Ponta (2012–2015).
În aprilie 2016 a fost condamnat definitiv cu suspendare în dosarul „Referendumul”. În consecință, nu a putut accede în funcția de prim-ministru, deși, sub conducerea sa, PSD a obținut în decembrie 2016 majoritatea relativă în alegeri și, împreună cu ALDE, a format ulterior trei guverne. Pe 27 mai 2019 a fost condamnat definitiv cu executare în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.facebook.com; Cum a evoluat Liviu Dragnea de la cârciumar la prefect
28 octombrie 1963 - S-a nascut Eros Ramazzotti, cântăreţ pop italian.
Eros Luciano Walter Ramazzotti (n. 28 octombrie 1963 în Cinecittà, Roma, Italia), cunoscut simplu ca Eros Ramazzotti, este un muzician, cântăreț și cantautor italian. El activează ca vocalist, și de asemenea mai cântă la chitară, pian și baterie. Este de asemenea compozitor si textier, aproape toate cantecele sale purtand semnatura sa.
Are o fata pe nume Aurora nascuta in 1996 din căsătoria cu prezentatoarea TV de origine elvețiană Michelle Hunziker de care divorteaza dupa 4 ani de casatorie fapt ce conduce la o lunga perioada de depresie a artistului.Cu toate ca a declarat in mai multe randuri ca marea sa dragoste ramane Michelle, in 2010 incepe o relatie cu mult mai tanara Marica Pellegrinelli care la 02.08.2011 da nastere unei fiice pe nume Raffaella -Maria, facandu-l pe Eros din nou tata la 48 ani iar pe 13 martie 2015 îi dăruiește și un fiu pe nume Gabrio Tullio.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.ramazzotti.com
28 octombrie 1965 - In cadrul Conciliului Vatican II a fost data „Declarația cu privire la relațiile dintre Biserică și Religiile ne-creștine”: Nostra Aetate, (declarație care precizează că în privința condamnării și morții lui Isus, evreii nu trebuie să fie condamnati colectiv, întrucât responsabilitatea acestui act nu apasă asupra tuturor, ci numai asupra câtorva; mai mult încă, misterul morții lui Isus se ascunde în planul tainic al lui Dumnezeu).
28 octombrie 1967 - S-a nascut Julia Roberts, actriţă americană (“Pretty women”, “În pat cu duşmanul”, “Dosarul Pelican”, “Iubitul meu se însoară”).
28 octombrie 1973 - 7 țări arabe mari producăoare de petrol, au declarat un boicot împotriva Statelor Unite, acesta însemnând practic începutul „Crizei petrolului”.
28 octombrie 1981 - La San Francisco, in California, SUA, este fondată intr-un garaj, trupa de muzica heavy metal Metallica.
Metallica este o formație de heavy metal din Los Angeles, California, SUA. A luat ființă în anul 1981, reușind să vândă peste 100 de milioane de discuri în toată lumea. Succesul comercial a făcut din Metallica o formație foarte controversată. Face parte din „Big Four of Thrash” alături de Slayer, Megadeth și Anthrax. A devenit una dintre trupele de succes ale genului, reusind să vândăpana in prezent peste 100 de milioane de discuri în toată lumea.
28 octombrie 1982 - Felipe González Márquez este ales prim ministru al guvernului spaniol.
28 octombrie 1988 - Franța plasează pe orbită TDF1, primul sau satelit de televiziune.
28 octombrie 1988 - In Franţa se autorizează folosirea pilulei abortive RU-486, creată de Roussel Uclaf.
28 octombrie 1992 - Au fost alese conducerile celor două Camere ale Parlamentului României, în urma convocării parlamentarilor nou aleşi. Oliviu Gherman (FDSN) a fost ales preşedinte al Senatului, iar Adrian Năstase (FDSN) a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Oliviu Gherman (n. 26 aprilie 1930, Sânmihaiu de Sus, pe atunci în județul Turda) , fizician, politician și diplomat român. A fost senator în legislaturile 1990-1992, 1992-1996, 1996-2000 și 2000-2004, ales în județul Dolj pe listele partidului FSN, apoi ales senator în circumscripția electorală nr.41 București. A fost președintele partidului FDSN (devenit ulterior PDSR), în perioada 1992-1996. A demisionat din Senat pe data de 27 august 2001 și a fost înlocuit de Constantin Alexa. Senator F.S.N. (1990-1992), F.D.S.N. (1992-1996), P.D.S.R. (1996-2000, 2000-2004), președinte al F.D.S.N. (1992-1996), președinte al Senatului (1992-1996). Din 2001 Oliviu Gherman a fost ambasador la Paris.
28 octombrie 1993 - Întrunit în sesiune plenară, la Strasbourg, Parlamentul european a ratificat Acordul de asociere a României la Comunităţile Economice Europene.
28 octombrie 2000 - S-au desfăşurat primele alegeri municipale organizate în provincia Kosovo, administrată de către ONU
28 octombrie 2004 - O echipă de arheologi australieni şi indonezieni a anunţat descoperirea rămăşiţelor pământeşti a şapte indivizi dintr-o specie umană necunoscută, datând de acum aproximativ 3 000 de ani. Specia a fost botezată „Homo floresiensis”, după numele insulei indoneziene în care au fost găsite osemintele – Flores.
28 octombrie 2007 - Cristina Fernández de Kirchner a devenit prima femeie aleasă președinte al Argentinei.
Cristina Elisabet Fernández de Kirchner (n. 19 februarie 1953) este un politician şi jurist argentinian, fostul preşedinte al Argentinei. Ea este soţia fostului preşedinte al Argentinei, Néstor Kirchner, fiind prima femeie care în urma alegerilor îşi succede soţul la preşedinţie şi a doua care exercită această funcţie, după Isabel Perón, dar care fiind vicepreşedinte, l-a succedat fără alegeri pe soţul decedat.
Cristina Elisabet Kirchner s-a născut în La Plata, provincia Buenos Aires, având origini spaniole şi germane. A studiat dreptul la Universitatea din La Plata. În octombrie 2007, Cristina Kirchner câştigă alegerile prezidenţiale cu peste 45% din opţiunile electoratului şi este realeasă în octombrie 2011 cu 53,96%, acesta fiind cel mai mare scor de la reinstaurarea democraţiei în Argentina.
28 octombrie 2008 - A încetat din viaţă actriţa Dina Cocea. A jucat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, dar a cochetat şi cu apariţiile pe marile ecrane, debutând, în 1939, în filmul “O noapte de pomină” şi continuând cu producţii precum “Neamul Şoimăreştilor”, “Ştefan cel Mare”, “Cantemir” şi “Iancu Jianu” (n. 27 noiembrie 1912).
Maria Constantina (Dina) Cocea (n. 27 noiembrie 1912, București – d. 28 octombrie 2008, București) a fost o actriță română. A desfășurat o prestigioasă activitate teatrală la Teatrul Național București și Teatrul Național Radiofonic, având apariții rare, dar memorabile, pe micul sau marele ecran.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
28 octombrie 2018 - La ora 03.38, în România, zona Vrancea, s-a produs un cutremur de 5,8 grade Richter.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com